Americanii decid azi cât de mult riscă în competiția pentru organizarea JO din 2024: Boston, proiect finalist de doar 4,5 miliarde, cu un stadion care nu va rămâne în picioare. Care sunt metropolele din block-start

Statele Unite ale Americii au demarat un proces de selecție a orașului care va intra în luptă cu reprezentantele Europei, Africii și Asiei pentru organizarea ediției cu numărul 33 a Jocurilor Olimpice de vară, din 2024, similar celui desfășurat de Comitetul Olimpic Internațional (CIO) pentru alegerea orașului-gazdă.

Din 35 de orașe invitate de Comitetul Olimpic American să intre în cursă, finala este disputată de patru nume: Boston, Los Angeles, San Francisco, Washington. Potrivit programării, americanii vor decide propunerea finală pentru CIO, pe 8 ianuarie. Bostonul a investit multă energie în promovarea online a candidaturii și are o propunere care contrastează cu direcția urmată în ultima perioadă de cele mai importante competiții sportive.

 

 

Boston2024 a intrat deja puternic pe rețelețe de socializare, cu pagini oficiale de Facebook și Twitter, spre deosebire de contracandidatele sale directe. Deși este doar al 24-lea oraș ca dimensiune din Statele Unite, proiectul Boston pare creat  întocmai pe agenda Comitetului Olimpic care, la capătul celei mai scumpe ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă, Soci 2014 (a înghițit 50 de miliarde de dolari) și-a propus susținerea unor proiecte mai ieftine. Orașul din nord-estul Americii se angajează să organizeze ediția din 2024 a celui mai  important eveniment sportiv din lume cu un buget de nouă ori mai mic decât cel cheltuit de Beijing, în 2008, de 4,5 miliarde de dolari, potrivit New York Times. Comparativ, San Francisco ar avea un buget de 13,5 miliarde.

Boston, gazda care ar recicla chiar și stadionul olimpic

Oficialii orașului Boston au propus soluția pentru ca Jocurile Olimpice să nu lase în urmă o arenă cu minimum 60.000 de locuri (conform cerințelor CIO) nefolosită. Astfel, chiar pe site-ul 2024Boston, organizatorii afirmă că în eventualitatea în care ar primi organizarea, după Jocuri, stadionul olimpic ar urma să fie demontat și donat, pe bucăți, unor parcuri, școli sau alte săli de sport, locale.


Sursa: Twitter @Boston2024

1996 marchează ultima vizită a Jocurilor Olimpice de vară în Statele Unite ale Americii – gazdă fiind atunci Atlanta, oraș care a întrecut, la selecția națională, Nashville, San Francisco și Minneapolis.

Ca puternic centru universitar, Boston-ul este pregătit să transforme, pe perioada vacanței de vară, campusurile studenților în sat olimpic, iar una dintre principalele promisiuni este că nici o arenă de concurs nu va fi mai departe de 10 minute de mers pe jos de cea mai apropiată stație de trasnport public.

4 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară au fost încredițate Statelor Unite ale Americii: Atlanta 1996, Los Angeles 1984, Lake Placid 1980, Los Angeles 1932 și St Louis, 1904.

  • SUA a candidat prin New York, pentru ediția din 2012 a Jocurilor Olimpice, intrând pe lista scurtă de patru finaliste la nivel mondial, dar și pentru ediția din 2016, adjudecată de Rio, Chicago terminând pe patru disputa.
  • Roma este în prezent orașul care și-a anunțat oficial candidatura, prin vocea primarului capitalei Italiei, la finalul lui 2014. Africa de Sud și Qatar-ul sunt tări care iau în considerare depunerea candidaturii, deadline-ul final pentru înscriere fiind fixat de CIO pentru 8 ianuarie 2016, în timp ce, conform calendarului oficial, gazda Jocurilor Olimpice din 2024 va fi anunțată pe 15 septembrie 2017.
Publicat: 08 01. 2015, 00:02
Actualizat: 08 01. 2015, 08:31