Mario Marinică debutează cu Malawi la Cupa Africii. Cine sunt românii care au făcut istorie în fotbalul african

A început Cupa Africii pe Naţiuni, iar luni intră în competiţie şi Malawi, selecţionată antrenată de românul Mario Marinică. Guineea – Malawi este în streaming live pe Superbet! Descoperă aici SuperPariurile şi pariurile Speciale pentru acest meci.

Malawi este în Grupa B, alături de Senegal, Zimbabwe şi Guineea. Este abia a treia prezenţă a naţionalei din sud-estul Africii la această competiţie, ultima apariţie fiind în 2010.

Numirea lui Mario Marinică în poziţia de director tehnic a selecţionatei din Malawi şi ulterior în cea de selecţioner pentru Cupa Africii pe Naţiuni nu este neapărat o surpriză, având în vedere experienţa tehnicianului pe continentul african. Marinică a antrenat în Tanzania şi Africa de Sud. Chiar dacă este prima experienţă ca „principal” la o echipă naţională, fiind în trecut aproape de a fi selecţionerul Zambiei, Marinică a fost în staff-ul naţionalei din Paraguay la Campionatul Mondial din 2006, ocupându-se de analiza tactică a adversarelor din grupă.

Marinică nu este însă primul român care antrenează la nivel înalt în Africa, fie că este vorba despre echipele de club sau o echipă naţională.

Te simţi inspirat? Pariază aici pe meciurile de la Cupa Africii pe Naţiuni!

Singurul antrenor român care a câştigat un trofeu cu o echipă naţională

Cea mai notabilă performanţă a unui selecţioner român s-a întâmplat în 1976, când finala Cupei Africii pe Naţiuni a fost disputată între doi antrenori români. Petre Moldoveanu stătea pe banca naţionalei din Guineea, în timp ce Virgil Mărdărescu era selecţionerul Marocului.
Mărdărescu a avut câştig de cauză, aducând prima şi deocamdată singura Cupă a Africii în Maroc. Chiar dacă nu a câştigat trofeul cu Guineea, Petre Moldoveanu este un antrenor cu performanţe notabile în fotbalul african, câştigând trei titluri în Guineea cu Hafia, dar cel mai important trofeu a fost Liga Campionilor Africii cu aceeaşi echipă, în 1975.

Alţi doi români au câştigat Liga Campionilor Africii

Cu un an înainte de performanţa lui Moldoveanu pe banca celor de la Hafia, un alt antrenor român cucerea Liga Campionilor în Africa. Cicerone Manolache a condus-o pe CARA Brazzaville spre victorie, fiind în continuare singura echipă din Congo care a câştigat trofeul.
Un alt antrenor român care a făcut istorie în Africa a fost Ilie Balaci. „Minunea blondă” a câştigat nenumărate trofee cu Club Africain din Tunisia şi Olympique Casablanca din Maroc. Cel mai important rămâne însă succesul din 1991, când a cucerit Liga Campionilor cu echipa tunisiană, singura performanţă de acest gen din istoria clubului.

Ted Dumitru, mai cunoscut în Africa decât în România

Un alt antrenor cu realizări notabile în Africa a fost Ted Dumitru, antrenor decedat în anul 2016. După câteva aventuri în Turcia şi în Statele Unite, Dumitru a ajuns în Africa, acolo unde a antrenat nenumărate cluburi, dar şi echipe naţionale, precum Zambia, Swaziland, Namibia şi Africa de Sud.

Cele mai importante performanţe le-a obţinut în Africa de Sud, pe banca celor de la Kaizer Chiefs, Mamelodi Sundowns şi Orlando Pirates, alături de care a câştigat nu mai puţin de 18 trofee.

Intră în SuperSocial, singura reţea de socializare a pariorilor

Ai un SuperPariu? Hai în SuperSocial și arată-l tuturor! Vino alături de ambasadorii Superbet în singura rețea de socializare a pariorilor. Vezi ce joacă ei, descoperă și alți pariori supervaloroși, inspiră-te de la ei și afirmă-te.

Publicat: 10 01. 2022, 14:49