ADVERTORIAL | Ce trebuie să știi dacă ești șofer începător

Când ești șofer începător, emoțiile te pot copleși, iar drumurile la volan pot fi obositoare și stresante. Însă, atât timp cât conduci un autoturism într-o stare optimă de funcționare, grijile se pot diminua.

Să înveți să conduci defensiv și să îți faci un obicei în a verifica starea mașinii sunt două dintre cele mai importante sarcini pe care să le bifezi pentru a preîntâmpina incidentele în trafic.

Iată ce ar trebui să știi dacă ești șofer începător:

Când să înlocuiești componentele și consumabilele esențiale

Unele dintre componentele și consumabilele unei mașini joacă un rol esențial în buna funcționare a acesteia. Pentru a evita incidentele neplăcute pe drum și pentru a te asigura că ești mereu în siguranță la volan, este important să verifici periodic starea autovehiculului și să te asiguri că elementele importante sunt într-o stare bună de funcționare.

De pildă, când vine vorba despre kit curea distributie, acesta trebuie înlocuit periodic pentru a nu cauza daune iremediabile motorului. Specialiștii recomandă înlocuirea kitului de distribuție o dată la cinci ani sau la primele semne de uzură.

O altă componentă importantă a mașinii, care ajută motorul să pornească, deoarece este principala sursă de electricitate, este bateria. De regulă, o baterie auto funcționează în parametri optimi vreme de cinci ani. Primele semne de deteriorare se văd, cu precădere, în timpul iernii, când, din cauza temperaturilor scăzute, este mai solicitată. Dacă mașina nu mai pornește de la prima cheie, este necesar să mergi la un service autorizat pentru a verifica bateria.

De asemenea, sunt câteva consumabile care au un rol important în funcționarea unui autoturism. Uleiul de motor este al doilea cel mai utilizat produs consumabil – după combustibil – și înlocuirea lui periodică este esențială. De regulă, uleiul de motor se schimbă o dată pe an sau când ai parcurs 10.000 – 15.000 de kilometri.

Nici lichidul de frână nu trebuie ignorat, întrucât acesta contribuie la buna funcționare a sistemului de frânare.

Ce trebuie să faci când pornești la drum

Drumurile lungi, ca șofer începător, pot fi copleșitoare, cu atât mai mult dacă mașina nu este pregătită pentru o astfel de călătorie. În primul rând, în funcție de anotimp, trebuie să te asiguri că mașina are anvelopele potrivite. În cazul în care, dotezi autovehiculul cu anvelope all season, scapi de grija schimbării lor toamna și primăvara. Acestea, așa cum le spune și numele, pot fi utilizate în fiecare anotimp, indiferent de condițiile meteorologice.

Totodată, când pornești la drum, trebuie să te asiguri că presiunea pneurilor este corectă. Aceasta diferă de la un autovehicul la altul, de aceea este indicat să mergi la un service auto pentru a te asigura că totul va fi făcut ca la carte. Când recomandările privind presiunea pneurilor sunt respectate, anvelopele rulează mai bine și nu vei întâmpina probleme din această cauză în timpul călătoriei.

Nu în ultimul rând, când pleci la drum, este recomandat să ai mașina curată, deoarece vizibilitatea redusă îți poate afecta capacitatea de concentrare. Asigură-te că parbrizul, luneta, precum și oglinzile laterale sunt curate și nu există obstacole care să îți afecteze vizibilitatea în trafic. Totodată, nu uita să pui lichid de parbriz adecvat anotimpului. În timpul iernii, dacă lichidul nu este destinat temperaturilor scăzute, acesta va îngheța la contactul cu parbrizul.

În concluzie, acordă o atenție sporită componentelor și consumabilelor esențiale ale mașinii și nu uita să verifici periodic buna funcționare a autovehicului, astfel încât să nu întâmpini probleme în trafic.

 

Sursă foto: Unsplash

Publicat: 23 02. 2022, 16:01
Actualizat: 23 02. 2022, 16:06