Antrenor personal versus online training

E început de an și dacă nu ai deja un abonament la sală, te gândești la acest lucru, pentru că vara e aproape și trebuie să fii în formă.

Pe de altă parte, ai la dispoziție atât de multe videouri sau scheme de exerciții pe care te gândești că poți să le urmezi și singur fără să ai nevoie de un ajutor din afară.

Alegerea îți aparține, însă azi punem în paralel cele două metode: a avea un antrenor personal sau a te antrena de unul singur.

Exerciții alături de un antrenor personal sau după un video de pe Internet

Vom compara acest subiect din 5 perspective.

1. Corectitudinea exercițiilor

Un video poți să îl urmărești de zeci de ori pentru a-ți da seama despre pozițiile pe care trebuie să le adopți sau cum anume să ții greutățile într-un mod corect, ca să nu riști să te accidentezi în timpul antrenamentului.

Antrenorul personal însă va fi cu ochii pe tine pentru a se asigura că efectuezi corect exercițiile și că nu există niciun pericol care să pericliteze antrenamentul și mai ales sănătatea ta.

2. Performanța

O dată la ceva timp trebuie să măsori performanța antrenamentelor, iar acest lucru se face cu ajutorul cântarului și al măsurătorilor.

Poți să faci măsurătorile acasă, singur sau ajutat de cineva și mai apoi să continui antrenamentele într-un ritm mai alert poate.

Un antrenor personal însă, pe lângă că te va ajuta să faci aceste măsurători în mod corect, va ști și să adapteze antrenamentele viitoare în funcție de evoluția ta de până în acel moment.

3. Mobilitate

În această perioadă prin care trecem de doi ani încoace am conștientizat tot mai tare nevoia mobilității și mai ales a adaptabilității la diverse situații care pot interveni cu sau mai ales fără voia noastră.

Un smartphone aproape toată lumea are și conexiune la internet la fel, așa că poți să mergi să faci exercițiile din program și în parcul de lângă casă. Însă îți va fi mai greu să urmărești cu atenție desfășurarea, mai ales pentru că ecranul este unul mic și poate nu ai la îndemână un trepied pe care să îl așezi pentru o vizibilitate mai bună.

Pentru că spuneam despre adaptabilitate, și antrenorii personali au luat în serios acest aspect și acum sunt dispuși să organizeze sesiuni de antrenamente outdoor, în medii propice și care să necesite un minim de recuzită pentru a avea loc. Acesta este încă un avantaj pe care munca alături de un personal trainer o are.

4. Motivația

Nu o dată ți s-a întâmplat să sari peste un antrenament pentru că nu aveai chef sau pentru că nu ai reușit să te dezlipești de pe scaun de la muncă. Ai conștientizat în același timp importanța mișcării, însă știai că nu stă nimeni după tine să te apuci de încălzire și de antrenament, că videoul va fi la îndemână și peste 2 ore. Și nu ai reușit să te mobilizezi în acea zi.

A avea alături un antrenor personal înseamnă și a fi motivat tot timpul să dai ce ai mai bun din tine, fără compromis. Mai mult decât atât, acesta va fi lângă tine când aproape vei vrea să renunți, cu un cuvânt bun și o încurajare care te vor ajuta chiar să faci o serie în plus.

5. Costul

Video-urile sunt gratis, sau cel puțin așa dau impresia, pentru că nu ții cont de device-ul pe care l-ai cumpărat și abonamentul la internet pe care îl plătești lună de lună pentru a le urmări. Însă ce nu îți oferă acestea în costul extrem de redus este confirmarea că efectuezi corect exercițiile și motivația de a merge mai departe.

Atunci când plătești un abonament de sală și să ai alături un antrenor personal o faci pentru timpul pe care ți-l dedică, pentru anii pe care i-a investit în studiu și în cursuri de perfecționare. Și mai ales plătești pentru a te ține motivat și pentru a se asigura că nu există niciun pericol de accidentare în timpul antrenamentului la sală sau în aer liber.

Decizia stă, desigur, în mâinile tale. Însă alege pentru un tu mai bun în viitor, iar acest lucru poți să îl faci doar alături de o altă persoană!

 

Publicat: 09 02. 2022, 13:30