Din prima ligă, direct la Poli Timișoara, două eșaloane mai jos, în Liga 3! Cristian Bărbuț a semnat cu alb-violeții și a avut un debut cu ghinion

Anda DELIU 07 Apr. 2024, 14:17 Liga 3

SSU Politehnica Timișoara a reușit să-l convingă pe Cristian Bărbuț (29 de ani), jucător obișnuit la nivelul primei ligi de un deceniu, să semneze cu ea, într-un moment în care se află în Liga 3 și are șanse mari să joace baraj de promovare în Liga 2.

Mijlocașul timișoarean, ultima dată la FC Hermannstadt, a acceptat cu greu, abia după ce și el s-a convins că nu va veni nicio ofertă din prima ligă în acest sezon aflat pe final.

Prezentarea sa la trupa bănățeană a avut loc vineri seară, iar sâmbătă a debutat în echipa antrenată de Paul Codrea chiar ca titular, în derby-ul cu prima clasată FC Bihor Oradea.

Cristian Bărbuț, ultima dată la FC Hermannstadt, a fost o mare speranță, inclusiv ”financiară”, pentru ACS Poli

Mijlocașul dreapta s-a format la centrul vechiului club din Timișoara patronat de Marian Iancu, trecut acum mai bine de un deceniu la ACS Poli. De altfel, Bărbuț a și jucat, sub formă de împrumut, în primăvara lui 2012, la AC Recaș, club mutat apoi la Timișoara și transformat.

La echipa atât de contestată de fanii actualei SSU Poli, cu care a semnat acum Bărbuț, s-a făcut remarcat și s-a tot vorbit de transferul lui la granzii României de pe atunci. Nu s-a întâmplat, mai ales că impresarul său din acea vremea, Cristea Opria, creditase clubul, iar jucătorul a fost lăsat să plece fără să i se mai propună prelungiri de contract.

Bărbuț a ajuns la U Craiova, unde a stat patru sezoane de primă ligă, iar de acolo cariera sa nu a fost neapărat una ascedentă. Din Bănie, fotbalistul a ajuns la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, pentru un sezon și jumătate, iar mai apoi a trecut la FC Hermannstadt, de care s-a despărțit la începutul lunii februarie a acestui an.

Bărbuț a vrut în Liga 1, a primit oferte din Liga 2, dar a ajuns în Liga 3!

În sezonul trecut de primă ligă a avut 14 meciuri pentru Sepsi OSK și 11 pentru FC Hermannstadt, fără să înscrie pentru vreuna. În prima parte a acestui sezon a prins doar 90 de minute pe teren pentru sibieni, în șase jocuri de SuperLigă. În Cupa a jucat în 3 meciuri și a înscris 1 gol, în 1-0 cu divizionara secundă Chindia.

După ce s-a despărțit de FC Hermannstadt, Bărbuț a ajuns, o vreme, la antrenamentele conduse de Paul Codrea. Din informațiile Liga2.ro, Bărbuț a avut oferte doar din Liga 2, dar nu de la conjudețeana CSC Dumbrăvița. El a refuzat să joace la nivelul Ligii 2 și așteptările sale s-au dovedit a fi prea optimiste. Căci nicio ofertă din prima ligă nu a sosit pentru el, iar primele zile din aprilie l-au găsit încă fără angajament.

În cariera sa, Bărbuț a jucat în două rânduri în Liga 2, 9 meciuri (1 gol) în ediția 2012-2013 și 20 de jocuri (6 goluri) în sezonul 2014-2015, de fiecare dată pentru ACS Poli Timișoara, cu care are două promovări în prima ligă, cât și două retrogradări.

Are în palmares trei Cupe ale Românei, două cu U Craiova, în 2018 și 2021, și una cu Sepsi OSK, în 2022. Cu covăsnenii a câștigat și SuperCupa.

Debut cu ghinion pentru Bărbuț. S-a accidentat în prima repriză a derby-ului cu FC Bihor

Bărbuț părea optimist când a semnat cu Poli.

”Mă simt foarte bine, am întâlnit un grup foarte bun, o echipă bună și sper eu să facem treabă împreună. Am ales Poli pentru că sunt din Timișoara și îmi doresc să îmi aduc și eu un aport asupra echipei. Îmi place foarte mult acest proiect. Pare un proiect de viitor. Simt că ar trebui să vin cu experiență. Îmi e de ajutor și colegul care e din generația mea, Bocșan. Suntem amândoi de aceeași, vârstă, suntem veteranii echipei și cred că asta contează”, a declarat jucătorul într-un video de prezentare.

Din păcate pentru el și club, Bărbuț a fost titular în meciul de sâmbătă de la Oradea, derby-ul cu FC Bihor, terminat la egalitate, scor 0-0, dar a trebuit înlocuit în minutul 29, din cauza unei accidentări. Luna aceasta, în data de 22 aprilie, fotbalistul va împlini 29 de ani.

FC Bihor, singura echipă neînvinsă în acest sezon de Liga 3, ocupă locul 1 în play-off-ul Seriei 8, cu 50 de puncte, iar SSU Poli se află pe locul 2, cu 43 de puncte. Acestea două sunt marile favorite să termine pe primele două locuri, calificabile în faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2, unde vor întâlni primele două clasate din play-off-ul Seriei 7, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii și una dintre CSM Deva, ACSO Filiași sau Viitorul Șimian.

Foto: Paul SeboPolitehnica Timișoara 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concluziile-lui-flavius-stoican-dupa-csc-dumbravita-csm-resita-1-0-19305421

https://liga2.prosport.ro/liga-3/rezultatele-meciurilor-din-etapa-2-de-play-off-si-play-out-din-liga-3-19305184

Anda DELIU 07 Apr. 2024, 14:17 Liga 3
Pe aceeași temă