Semne clare care arată că Timișoara mai are de așteptat mult și bine până va fi gata noul stadion ”Dan Păltinișanu”

Anda DELIU 08 Feb. 2024, 20:52 Liga 3

Devine din ce în ce în mai clar și fără echivoc că timișorenii vor trebui să mai aștepte ani buni pentru un nou stadion ”Dan Păltinișanu”. Și nu doar pentru construcție, una estimată la un cost de 140 de milioane de euro, ci până și pentru demolarea actualei arene aflată într-o stare deplorabilă, care încă este utilizată pentru jocuri amicale sau antrenamente, dar în tribunele căruia publicul are interzis.

Semnul clar e că județul a alocat pentru anul 2024 doar 6 la sută din banii necesari pentru execuția demolării, în contextul în care documentația și avizele sunt terminate demult.

Era să fie prevăzut doar 1 milion de lei din 6 milioane de euro pentru demolarea stadionului ”Dan Păltinișanu”!

Joi, 8 februarie 2024, Consiliului Județean Timiș a votat bugetul pentru anul 2024, unul sub cel din 2023. Ei bine, după ce în iunie 2023 s-a votat că demolarea, care revine în sarcina CJT, proprietarul arenei, va costa 6 milioane de euro, adică aproape 30 de milioane de lei, surpriză! În proiectul de buget pentru demolare era prevăzut doar 1 milion de lei.

Operațiunea se poate face doar după emiterea unei hotărâri de Guvern. ”Dacă vom avea această hotărâre de Guvern, probabil vom merge mai departe cu un credit pentru acoperi demolare”, a explicat aleșilor județeni șeful Direcției Buget-Finanțe din CJT, Marcel Marcu.

Demolarea s-a promis că începe primăvara aceasta. 2 milioane de lei din 20!

În ședință, consilierul județean Raul Olajos a făcut un amendament pentru mai mulți bani. ”Cu 1 milion de lei nu putem simulare demolarea”, a spus el.

Președintele CJT, Alin Nica, a dat de înțeles că oricum mai durează multă… birocrație. ”Stadionul va trebui demolat, acest lucru sper să se întâmple în acest an. După ce se aprobă hotărârea de construire, trebuie aprobată și altă hotărâre de demolare”, a spus, în plen, Nica.

Până la urmă, în bugetul amendat s-a dublat suma la 2 milioane de lei. De subliniat că, anterior, CJT anunțase că demolarea va începe în primăvară și se va termina în șase luni, adică în toamnă! Lucru imposibil cu 6 la sută din sumă costului real prevăzută în buget.

Hârtia ridicată ca să… nu se piardă

Președintele Camerei Deputaților, timișoreanul Alfred Simonis, spunea în toamnă că hotărârea de guvern de construire urma să fie gata pentru 1 decembrie. Ei bine, nu știm exact în ce an, căci luni, 5 februarie, abia a ridicat un nou aviz din șirul care parcă nu se mai termină.

”Am obținut astăzi de la Ministerul Finanțelor avizul necesar demarării investiției la Stadionul «Dan Păltinișanu», document obligatoriu pentru construirea noii arene a Timișoarei. Urmează noi pași care să ne apropie de ceea ce ne dorim cu toții, dar este foarte important de precizat că nu putem realiza în câteva săptămâni ceea ce alții au tărăgănat zeci de ani. Facem, însă, tot ceea ce depinde de noi pentru a mișca lucrurile cât mai repede și, ca să mă asigur că avizul MF nu stă rătăcit în vreun birou, am fost azi personal la minister”, a anunțat Simonis.

La Constanța și Pitești s-a demolat, pentru Timișoara e nevoie de consultări

Proiecte de arene refăcute gestionate tot de Compania Națională de Investiții precum Pitești sau Constanța, demarate după Timișoara, au ajuns de luni de zile la demolări. Pentru arena din Banat va fi nevoie și de consultare publică și un circuit birocratic amețitor de-a dreptul.

”Calendarul legislativ pentru o investiție de o asemenea amploare prevede ca, ulterior emiterii avizului Miniserului Finanțelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să anunțe deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de act normativ (Hotărâre de Guvern) pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții. După finalizarea procedurii de consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern intră pe circuitul de avizare și apoi la Secretariatul General al Guvernului pentru introducerea acestuia pe ordinea de zi a ședinței de Guvern”, mai spune Simonis.

  • CNI finanțează și un stadion nou la Târgoviște, municipiu care anul trecut și-a inaugurat noul ”Eugen Popescu”, cu un meci în care Chindia a retrogradat în Liga 2.
”Cel mai frumos loc de pe pământ!”, așa a titrat Druckeria la această fotografie cu stadionul ”Dan Păltinișanu” acoperit cu zăpadă, la 11 ianuarie 2024.

Nu s-a spus de la început că cele două hotărâri de Guvern nu se pot da simultan

De asemenea, e important să subliniem că politicienii nu au explicat publicului că cele două hotărâri, de construcție și demolare, nu se pot da simultan, în aceeași eședință de Guvern.

”Următorul pas îl reprezintă aprobarea HG-ului și publicarea în Monitorul Oficial, iar abia apoi Agenția Națională pentru Sport și Consiliul Județean Timiș trebuie să facă demersurile necesare pentru obținerea Hotărârii de Guvern prin care se aprobă demolarea actualei arene. Este foarte important de precizat că, în paralel, Compania Națională de Investiții, va demara procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția noului stadion, iar ordinul de începere a lucrărilor se va da după finalizarea demolării de către Consiliul Județean Timiș”, mai spune Simonis.

Viitorul stadion ”Dan Păltinișanu” va avea tot 32.000 de locuri, dar de această dată va avea tribunele acoperite. În acest ritm însă, la final de an, terenul riscă să mai aibă vechea arenă, tot mai ruinată, pe el!

  • Altfel, tot la Timișoara, din 15 ianuarie au început lucrările la renovarea arenei Știința, pe care în ultimii ani SSU Poli Timișoara a jucat în Liga 2, iar în următoarea perioadă va începe munca la viitorul stadion-lego, botezat ”Arena Eroii Timișoarei”.
”Totul e înghețat bocnă pe Stadionul Dan Păltinișanu: scaunele, vegetația naturală crescută prin tribune, terenul de joc, chiar și gândurile noastre când ne reamintim că în trecut această arenă era un vulcan la meciurile lui Poli. Mai în glumă, mai în serios, pe stadion poate doar în vizuina vulpii e cald…”, Druckeria, la 11 ianuarie 2024, despre starea stadionului ”Dan Păltinișanu”.

Foto: Druckeria

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/proiectul-noului-stadion-din-stefan-cel-mare-urmeaza-sa-ajunga-pe-masa-guvernului-romaniei-inca-un-pas-pentru-arena-multifunctionala-dinamo-ministerul-finantelor-a-emis-si-ultimul-19823847

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/sperante-pentru-timisoara-a-demarat-renovarea-arenei-stiinta-iar-in-curand-incepe-santierul-la-viitorul-stadion-lego-situatia-noului-dan-paltinisanu-19298667

https://liga2.prosport.ro/seria-1/noi-pasi-pentru-un-stadion-nou-la-timisoara-19294483

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/prima-vizita-de-lucru-la-noul-stadion-care-se-construieste-in-targoviste-19291359

https://liga2.prosport.ro/liga-3/sorin-grindeanu-doza-mare-de-optimism-in-privinta-construirii-unei-noi-arene-la-timisoara-este-un-lucru-de-care-ar-trebui-sa-ne-fie-rusine-tuturor-povestea-momentului-ratat-in-201-19287472

Anda DELIU 08 Feb. 2024, 20:52 Liga 3
Pe aceeași temă