CSM Slatina și-a schimbat portarul chiar înainte de loviturile de departajare, iar Simon Velcu a dus-o în Liga 2. Ovidiu Burcă, la prima reușită ca antrenor: ”Mi-am asumat un risc foarte mare. A fost o presiune mare pentru mine”

Adrian MUJEA 09 Jun. 2022, 15:54 Liga 2

După un an de la retrogradarea în Liga 3, CSM Slatina a revenit în Liga 2 după ce a trecut în faza finală a barajului de promovare, în deplasare, de AFC Odorheiu Secuiesc, după loviturile de departajare.

După 0-0 în tur, sâmbătă, la Slatina, la Odorheiu Secuiesc, miercuri, a fost tot egalitate după 90 de minute de joc, scor 1-1. Simo Csongor a deschis scorul pentru echipa harghiteană în minutul 3, când centrarea sa a luat o traiectorie ciudată și a intrat în poartă. Remus Trancă a egalat în finalul primei părți, în minutul 45+3, cu o execuție spectaculoasă, foarfecă din interiorul careului.

AFC Odorheiu Secuiesc a jucat în inferioritate numerică și i-a leșinat un jucător

Atacantul harghitenilor Simo Csongor a fost eliminat în startul reprizei secunde pentru cumul de cartonașe, astfel că Slatina a jucat în superioritate numerică în repriza secundă, cât și în prelungiri, dar nu a concretizat ocaziile avute, printre care și o bară. Mai mult, din minutul 77, Odorheiu Secuiesc l-a pierdut și pe experimentatul atacant Alexandru Pop, care a leșinat pe teren și a fost luat cu ambulanța.

În ultimul minut al prelungirilor, înainte de executarea loviturilor de departajare, antrenorul oltenilor, Ovidiu Burcă, l-a scos pe portarul Cătălin Preduț (21 de ani) și l-a introdus pe cel de rezervă, Simion Velcu (21 de ani), un goalkeeper înalt de 2 metri!

Mutarea a fost una extrem de inspirată, pentru că Velcu a parat două lovituri de departajare executate de Szabolcs Kilyen, chiar primul care a executat, și Radu Criștiu și, astfel, și-a dus echipa în Liga 2.

Slatina și-a schimbat portarul chiar în ultimul minut al prelungirilor. Decizia a ajutat echipa să câștige loteria loviturilor de departajare

Ovidiu Burcă spune însă că introducerea celui de-al treilea portar din lot, al doilea la acest meci retur de baraj, nu a fost o decizie de moment, ci s-a bazat pe o analiză amănunțită la antrenamente.

”Meciul a fost unul extrem de disputat, Odorhei este o echipă foarte bună și bine organizată. La meciurile de baraj trebuie să iei în calcul toate detaliile, cele de finețe fac diferența, te gândești că poți să ajungi și la lovituri de departajare. Am exersat mult în ultimele săptămâni lovituri de la 11 metri, să văd care sunt executanții cei mai buni și să văd care din cei trei portari are abilitățile cele mai bune de apăra. Introducerea lui Velcu nu a fost inspirație de moment, a fost rodul analizei făcută pe parcursul mai multor săptămani!”, a spus Ovidiu Burcă pentru Liga2.ro.

Simon Velcu a parat execuțiile lui Szabolcs Kilyen și Radu Criștiu, însă și portarul Odorheiului, Albert Popa, a respins o execuția, a lui Alexandru Popovici, cel mai experimentat jucători al Slatinei.

  • Au înscris la lovituri de departajare: Szilard Mitra, Attila Berkeczi, Janos Botorok / Dorin Toma, Alexandru Cincă, Alexandru Sălcianu, Radu Necșulescu
  • Au ratat la lovituri de departajare: Szabolcs Kilyen, Radu Criștiu / Alexandru Popovici

Ovidiu Burcă: ”Mi-am asumat un risc foarte mare”

Antrenorul echipei din Slatina și-a asumat un risc imens mizând pe al treilea portar din lot la loviturile de departajare, dar atitudinea goalkeeperului la discuția de după ultimul antrenament a fost decisivă.

”Mi-am asumat un risc foarte mare, dar am văzut că Velcu are un plus față de ceilalți portari la 11 metri și am decis intrarea sa în ziua jocului. Le-am zis colaboratorilor să luăm toți cei trei portari la Odorhei și în preziua returului am exersat din nou penalty-urile. Apoi am vorbit cu Velcu, i-am spus că ce ar fi să îl bag la 11 metri dacă se ajunge acolo și el mi-a dat mare încredere, m-a asigurat că mă pot baza pe el. Eu observ anumite lucruri, dar jucătorii mă fac să iau decizii. A fost o presiune mare pentru mine, dar a fost vorba de multă luciditate si analiză. Mi-am păstrat ultima schimbare până în minutul 120, nu am avut nici accidentări și așa am decis intrarea lui Velcu, al treilea portar al echipei, care a făcut diferența la 11 metri!”, și-a explicat Burcă deciziile.

Burcă n-a spus însă și faptul că Velcu nu numai că poate e mai inspirat la lovituri de la 11 metri, însă are și o mărime corporală, în special în înălțime, care face adversarul din fața sa să simtă că poarta este mică și îl intimidează la execuție. Ăsta a și fost principalul său atu.

  • CSM Slatina în meciul retur cu AFC Odorheiu Secuiesc: Preduț (Simion 120′) – B. Enache, Pisăru, M. Manea, Sălcianu – I. Popescu (Cincă 46′), D. Toma, Dav. Oprescu (Necșulescu 63′), Al. Popovici – Doman (cpt.)(Neicu 91′), Trancă (C-tin Radu 84′). Rezerve neutilizate: – Al. Neagu, A. Stan, Barbuti, Deta.

”Am dat ocol la lume și acasă am găsit o infrastructură fanatsică și oameni care susțin fotbalul!”

Burcă este foarte fericit că a promovat cu echipa din orașul natal, Slatina, unde a găsit multă susținere și stabilitate financiară. Este prima sa performanță în calitatea de antrenor.

”De luni ne așezăm la masă, facem strategia, a fost un an foarte greu, faptul că am promovat este încununarea unei munci bine făcute, dar și dacă am fi pierdut tot aș fost mulțumit. Sigur, amăraciunea era mare dacă nu promovam, dar i-am văzut pe băieți cât de mult au muncit, au progresat zilnic, acestea sunt certitudinile în fotbal: să poți să muncești și să ai disciplină. Promovarea înseamnă mult pentru echipă și oraș, sunt alte perspective, altă expunere, deocamdată vreau să ne bucurăm mult de acest succes, a fost o muncă incredibilă. Sunt în fotbalul românesc de vreo 20 de ani, am dat ocol la lume și când am ajuns acasă, am găsit o infrastuctură fantastică și oameni care susțin fotbalul. Este o chestie unică și o bucurie incredibilă că pot să îmi fac treaba în condiții extraordinare și chiar la mine acasă. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au opus la dispoziție toate condițiile pentru această performanță, am găsit la Slatina salarii plătite la timp, stabilitate, când sunt lucruri bine organizate, succesul vine de la sine”, a mai completat Ovidiu Burcă pentru Liga2.ro.

CSM Slatina revine, astfel, în Liga 2 pentru a doua oară în istoria sa scurtă, după un an de la retrogradarea în Liga 3 la capătul unui singur sezon petrecut în eșalonul secund. Burcă a preluat actuala echipă după ce campionatul începuse. A terminat sezonul regular al Ligii 3 pe locul 1 în Seria 6, cu 41 de puncte acumulate în 18 meciuri, iar în play-off, după alte nouă jocuri disputate, a ajuns la un total de 58 de puncte.

În primul baraj a învins-o în dublă manșă, de fiecare dată impunându-se cu 2-0, pe FC Pucioasa (locul 2 în Seria 5).

Foto și video: CSM Slatina

https://liga2.prosport.ro/liga-3/transmisiile-finalelor-pentru-liga-2-la-nivel-de-amatori-frf-s-a-facut-de-ras-cu-live-urile-dupa-ce-le-a-interzis-echipelor-sa-difuzeze-propriile-partide-si-a-promovat-excesiv-propria-televiziune-19234553

https://liga2.prosport.ro/liga-3/video-fost-jucator-la-rapid-uta-si-poli-timisoara-lesinat-pe-teren-a-oferit-momente-de-panica-in-finala-barajului-afc-odorheiu-secuiesc-csm-slatina-19234510

https://liga2.prosport.ro/liga-3/astazi-aflam-cele-cinci-echipe-care-promoveaza-in-liga-2-meciurile-retur-ale-fazei-finale-a-barajului-incep-la-ora-1730-19234450

https://liga2.prosport.ro/seria-1/afc-odorheiu-secuiesc-a-plecat-neinvinsa-de-la-slatina-mihai-ianc-o-vede-tot-pe-trupa-olteana-favorita-la-promovarea-in-liga-2-nu-suntem-avantajati-ca-jucam-ultimul-meci-pe-teren-propriu-e-19234189

https://liga2.prosport.ro/liga-3/csm-slatina-a-obtinut-doar-o-remiza-in-mansa-tur-a-barajului-cu-afc-odorheiu-secuiesc-ovidiu-burca-avem-sanse-la-promovare-suntem-pozitivi-suntem-optimisti-meciul-se-va-juca-pana-la-ulti-19234054

https://liga2.prosport.ro/liga-3/promovarea-in-liga-2-primele-trei-meciuri-tur-din-faza-finala-a-barajului-au-loc-de-la-ora-1600-19234003

Adrian MUJEA 09 Jun. 2022, 15:54 Liga 2
Pe aceeași temă