În doar 24 de județe se dispută campionat de Liga 4! Jumătate funcționează pe minimul impus de FRF pentru a i se recunoaște campioana din 2021. Nu toate echipele vor juca două baraje pentru a promova în Liga 3

Dan HENEGAR, Marius ANGHEL 20 Apr. 2021, 20:03 Liga 4
În doar 24 de județe se dispută campionat de Liga 4! Jumătate funcționează pe minimul impus de FRF pentru a i se recunoaște campioana din 2021. Nu toate echipele vor juca două baraje pentru a promova în Liga 3

Miercuri, 21 aprilie, se împlinesc două săptămâni de când Federația Română de Fotbal anunța modificarea sistemului competițional al campionatului Liga 3, ediția 2020/2021, cu doar patru etape înainte de finalul sezonului regular, și impunea condiții stricte pentru ca Asociațiile Județene de Fotbal, respectiv Asociația Municipală de Fotbal București să dea drumul unui campionat de Liga 4 pentru a avea reprezentantă la, mai nou, măcar primul baraj de accedere în cel de-al treilea eșalon.

Decizia a produs nemulțumiri în întreaga țară, însă puțini au fost șefii de AJF-uri care au avut un cuvânt de spus și mai ales unul pertinent față de hotărârea forului condus de Răzvan Burleanu privind fotbalul amator.

Organizarea unui campionat la nivel de Liga 4 după o pauză de mai bine de un an de la întreruperea competițiilor din cauza pandemiei COVID-19, într-o lună de zile (la momentul anunțului), până la 8 mai, în care să ia start minimum patru echipe și fiecare să dispute cel puțin șapte jocuri, nu a fost pe placul majorității. Iar acest lucru se poate observa acum, la două săptămâni distanță de la decizie.

Doar 24 de campionate de Liga 4 s-au reluat, dintr-un total de 42

În acest moment, numai 24 de județe dintr-un total de 42, incluzând și capitala București, au demarat activitatea în vederea desemnării campioanelor din 2021 și implicit a reprezentantelor la primul baraj de promovare în Liga 3. Restul, 18 la număr, printre care București, Alba, Bihor, Neamț sau Iași au spus ”pas”, scrie Ziarul Unirea.

Și Clujul a fost pe lista celor care nu au putut să alinieze la start minimum patru echipe, după o altă decizie a federației, privind transferurile jucătorilor la acest nivel, însă și-a revenit apoi, după ce FRF a adus clarificări privind fotbaliștii cu drept de joc.

Cheltuieli mari pentru o lună de ”fotbal” condensat!

Conform unor calcule estimative efectuate de reprezentantul unei echipe din Liga a 4-a Alba, intervievat de Ziarul Unirea, participarea la un campionat organizat pe ”repede înainte”, în condițiile FRF, ar fi însemnat o cheltuială de 25.000-30.000 de lei. O sumă însemnată pentru o grupare la acest nivel, pentru numai o lună de fotbal condensat, oricum complicat, cu jucători ce lucrează și se pregătesc în timpul liber!

În consecință, echipele din județ au preferat să nu se complice și să aștepte toamna viitoare, pentru a începe activitatea în condiții mai firești, măcar din punct de vedere al programului.

  • Județele care nu organizează campionat de Liga 4 pentru a da o campioană în 2021 în condițiile impuse de FRF: Alba, Gorj, Iași, Neamț, Botoșani, Vrancea, Galați, Dâmbovița, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Harghita, Olt, Giurgiu, Tulcea, Brăila și Covasna, alături de AMF București.

Jumătate dintre campionatele de Liga a 4-a reluate, 12, se joacă în condiții minime, cu patru echipe

Au fost, însă, și cluburi care au răspuns afirmativ condițiilor impuse de FRF și prezentate de AJF.

Jumătate dintre cele 24 de județe care au dat drumul Ligii a 4-a au o competiție cu minimul de echipe înscrise, patru. Un număr de 12 județe ”joacă” în aceste condiții, acestea fiind Maramureș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Prahova, Sălaj, Bacău, Teleorman, Caraș-Severin, Constanța, Ilfov, Cluj și Buzău (aici sunt 15 echipe, patru care au CIS joacă în play-off, iar restul în două serii de play-out).

Câte cinci echipe participă în Sibiu, Ialomița și Vaslui (foto – meciul FC 2007 Gârceni – FC Vultureşti 3-1)(10 etape, adică opt partide disputate). La Brașov, unul dintre cele două județe ce au început în toamnă, au fost cinci formații, una s-a retras între timp, iar acum se mai dispută două runde din retur, urmate de play-off. La Suceava sunt opt echipe, repartizate în două grupe, iar primele clasate dispute finala. La Arad, primul județ ce s-a întors în iarbă în 2021, într-un format diferit, cu nouă echipe, programul s-a modificat din mers, s-au introdus trei etape intermediare, pentru a se încheia la termenul stabilit de FRF. Și în județul rival, Timiș, sunt tot nouă combatante, cu două jocuri pe săptămână, doar turul (în fiecare rundă o formație va sta).

Argeșul este unul dintre cele două județe cu 10 echipe. Aici AJF a stabilit să facă două grupe, cu o semifinală între primele două clasate și o finală tur-retur. Hunedoara reprezintă o situație aparte. Aici, în toamnă s-a jucat în sistem normal, însă sub presiunea timpului, în lumina noilor cerințe, acum se disputa cele 11 partide restante din tur. Se renunță la retur, echipele vor fi repartizate în trei urne valorice, punctele se înjumătățesc și campioana va fi învingătoarea din ”Final Four” (locurile 1-4 de la finalul turului).

Numeric, cel mai bine stau, cu 12 echipe înscrise, județele Mureș și Satu Mare. În aceste cazuri echipele au fost împărțite în două serii, iar după cele cinci etape (turul), în ritm alert, cu etape intermediare din trei în trei zile, primele două clasate vor susține, semifinalele și apoi finalele.

Cum vor fi trimise 21 de echipe din cele 24 la al doilea baraj de promovare în Liga 3

Conform deciziilor FRF anunțate în 7 aprilie, o campioană județeană va trebui să dispute două etape pentru a promova la Liga 3, prima interjudețeană, pe teren neutru, în 12 mai, iar a doua împotriva unei echipe din Liga a 3-a care se clasează pe loc retrogradabil, în 16 și 23 mai.

Numai că planul optimist al FRF nu iese. Asta pentru că din start nu vom avea 42 de campioane județene în această vară, ci doar 24, în situația în care toate vor îndeplini condițiile de participare la baraj.

Potrivit Ziarul Unirea, ”o interpretare a regulamentului, bazată pe datele actuale, ar duce la următorul scenariu. Dintre cele 24 de campioane județene, 18 vor fi stabilite, prin tragere la sorți, pentru a ajunge direct la etapa a doua de promovare, împotriva echipelor din Liga 3, în 16 și 23 mai. Restul de șase se vor duela, pe teren neutru, pentru desemnarea celorlalte trei echipe calificate în faza secundă”.

Din Liga 3 trebuiau să retrogradeze direct 20 de echipe, ocupantele locurilor 9 și 10 din cele zece serii, și cel mai slab loc 8 din toate seriile.

Ce spune regulamentul:

”În situaţia în care vor fi judeţe care nu vor putea îndeplini condiţiile minime de mai sus (minim patru echipe participante şi minim şapte meciuri disputate de echipa calificată/desemnată) şi implicit nu vor putea desemna o participantă la Etapa I a barajului de menţinere/promovare, numărul meciurilor din această etapă se va reduce conform următoarelor principii:

  • a) dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mic sau egal cu 21, atunci turul preliminar nu se va mai disputa, urmând ca echipele desemnate să se califice direct în Etapa a II-a
  • b) dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mare de 21, dar mai mic de 42, prin tragere la sorţi se va stabili un număr de jocuri astfel încât să rezulte un număr de 21 de echipe calificate în Etapa a II-a.

De exemplu: dacă vor fi 32 de echipe, atunci se vor trage la sorţi 11 meciuri (22 de echipe vor fi împerecheate fără a se ţine cont de criteriul geografic), iar cele 10 echipe rămase în urnă se vor califica direct în Etapa a II-a, alături de cele 11 câştigătoare ale turului preliminar.”

Foto: Cristian Lapa / Fotbal vasluian

Dan HENEGAR, Marius ANGHEL 20 Apr. 2021, 20:03 Liga 4
Pe aceeași temă