Vasile Miriuță, noul antrenor al Chindiei: ”Fac tot posibilul, ce depinde de mine, să promovez.” A vorbit despre provocarea primită și posibilitatea să fie demis după două jocuri

Marius ANGHEL 18 Aug. 2023, 17:19 Liga 2

Vasile Miriuță (54 de ani) este noul antrenor principal al echipei Chindia Târgoviște, așa cum Liga2.ro a anunțat de ieri. Îl înlocuiește pe Dragoș Militaru (33 de ani), demis după doar trei jocuri oficiale, dintre care două în Liga 2, fără să piardă vreunul.

Ultima dată la Minaur Baia Mare, unde a îndeplinit rolul de antrenor, apoi director tehnic și din nou antrenor, echipă cu care a retrogradat în Liga 3 și de care s-a despărțit oficial, în acte, începând de ieri, 17 august, potrivit deciziei Camerei Naționale de Soluționare a Litigiilor, Miriuță a vorbit despre provocarea care i s-a ivit și nu a evitat un răspuns față de ceea ce spunea cu câțiva ani în urmă, că s-a retras din antrenorat.

Miriuță a fost prezentat oficial astăzi, 18 august 2023, în sala de conferințe a stadionului ”Eugen Popescu”, de către președintele Andrei Cordoș.

Trebuie remarcat faptul că la această conferință n-au mai fost prezenți oamenii politici implicați la club, președintele Consiliului Județean Dâmbovița și primarul Municipiului Târgoviște. Aceștia nu s-au mai înghesuit în fața reprezentanților presei locale, dar nici nu au mai comentat pe paginile lor sociale noul început de la Chindia, așa cum au făcut-o până acum.

Vasile Miriuță, noul antrenor principal al Chindiei Târgoviște

La circa trei luni de la retrogradarea cu Minaur Baia Mare în Liga 3, după doar un an în Liga 2, club unde a fost implicat activ și asumat și ultimii trei ani, Vasile Miriuță a fost prezentat oficial la Chindia Târgoviște, astfel că va continua ca antrenor în liga secundă, pentru a doua oară în cariera sa.

”Frumos, cât de cât, lotul. Am văzut, sunt jucători care au jucat anul trecut și în Divizia A (n.r. – denumire foarte veche a actualei SuperLigi). Pe unii dintre ei îi cunosc. Pe Marc și pe Moldoveanu i-am antrenat acum câțiva ani, când erau și ei mai tineri și eu mai tânăr. Așa, în mare parte, cunosc lotul. Sper ca în acest scurt timp, până la meci, să îi cunosc cât mai bine”, a spus Miriuță la prezentarea sa, răspunzând și la întrebarea dacă vor mai fi aduși jucători în lot: ”Asta nu depinde de mine, hotărăște conducerea ce jucători vor mai veni. Bineînțeles, ne vom consulta, dar aștept în următoarele zile să cunosc și eu lotul cât mai bine, să vedem dacă mai avem nevoie de jucători noi și pe ce posturi.”

Renzo Rossi, ”secundul” lui Miriuță?

Miriuță nu are un staff tehnic în acest moment, colaboratorii lui Dragoș Militaru fiind demiși și ei. A spus că nu va veni cu ”cu o grămadă de lume” după el, își dorește un preparator fizic, iar în acest moment îl are alături pe Renzo Rossi (72 de ani), italian prezentat ca director tehnic la Chindia în conferința în care era anunțat Andrei Cordoș ca președinte, iar Dragoș Militaru ca antrenor. Nu este însă clar dacă Rossi îi va fi secund.

”Deocamdată, Renzo Rossi rămâne colaboratorul meu aici și, în scurt timp, împreună cu conducerea, vom anunța și noul preparator fizic. Nu voi veni cu o grămadă de lume după mine, pentru că nu avem nevoie. Trebuie să avem doi-trei oameni care sunt foarte buni”, a spus noul antrenor al Chindiei, care a fost întrebat dacă nu va avea și ”secund”: ”Ba da, dar, deocamdată, e Renzo Rossi și vom aduce și un secund.”

  • Rossi a mai activat, de-a lungul timpului, în diverse poziții la FC Național, CFR Cluj, Rapid, Poli Iași, FCSB, din nou Rapid, Ceahlăul și FC Voluntari.

Despre Eduard Stăncioiu, numit în vară director sportiv, nu s-a comunicat nimic, în timp ce Irinel Voicu, singurul târgoviștean din conducere, trecut în poziția de team-manager, a fost anunțat astăzi de dimineață că nu mai e dorit, iar Cordoș a precizat în conferință că va avea o discuție cu el în zilele viitoare pentru a-i propune un alt post în cadrul clubului, unde ”va ajuta mai mult”.

Miriuță, despre venirea la Chindia: ”Este o provocare și pentru mine. Fac tot posibilul să promovez”

Vasile Miriuță a spus că nu a fost deloc greu de convins pentru a veni la Chindia. A fost sunat de ”o zi jumate, două zile” de Andrei Cordoș și va face tot ceea ce poate pentru a promova cu Chindia, acesta fiind obiectivul pe care îl are. Momentan, spune că el se va plia pe jucătorii din lot, fiindcă nu-i cunoaște, iar apoi jucătorii vor trebui să se plieze pe cerințele sale.

”Acu’ o zi jumate, două zile, am fost sunat de domnu’ președinte. Nu a fost greu să mă convingă, pentru că, vă spun sincer, este o provocare și pentru mine. Am fost și la echipe care s-au bătut la campionat, echipe pe care le-am salvat de la retrogradare, gen Sibiu sau Dinamo, și este o provocare și pentru mine să fac tot posibilul, ce depinde de mine, să promovez cu Chindia.

Echipa e bună, chiar sunt jucători buni, dar acum trebuie să mă pliez eu, poate, pe ce avem la ora actuală. Nu poți să le ceri anumite lucruri, dacă nu pot să se plieze pe ceea ce îmi doresc eu. În aceste trei-patru zile, cât vom lucra împreună de astăzi, să găsim zona de mijloc, ce va fi bine și pentru ei, și pentru mine, pentru noi, în primul rând. Voi vedea cum voi aborda meciul de marți, am patru zile la dispoziție și să văd în ce sistem voi juca. Încă o dată, eu trebuie să mă pliez pe calitatea jucătorilor pe care îi avem la ora actuală și după aia, pe parcurs, să lucrăm, ca să se plieze și ei pe ceea ce îmi doresc”, a comentat Vasile Miriuță.

  • Ca antrenor, Vasile Miriuță a mai condus Energie Cottbus U19, Energie Cottbus 2, Ceahlăul Piatra Neamț, CFR Cluj (în două perioade), Gyor, ASA Târgu Mureș, Energie Cottbus, Concordia Chiajna, Dinamo, FC Hermannstadt (în două perioade), Kisvarda și Minaur Baia Mare.

Revenirea ca antrenor la Minaur l-a făcut să-și dea seama ce iubește, de ce s-a răzgândit asupra deciziei de a se retrage din antrenorat

Noul antrenor al Chindiei a fost ”încolțit” și cu o întrebare dacă s-a răzgândit în privința retragerii sale din antrenorat, așa cum susținea cu ceva timp în urmă. A motivat că a revenit asupra acestei decizii după ce a stat în acest an pe banca Minaurului.

”E adevărat, trebuie să îmi asum. După experiența de la Sibiu m-am dus director tehnic la Baia Mare, am promovat cu Baia Mare și… din păcate, treaba nu a mers așa cum ne-am dorit cu toții, s-au schimbat doi antrenori și în ultimele șase etape m-am pus pe bancă încercând să salvez echipa. N-am salvat-o și ne-am asumat acest lucru, eu și ceilalți care am fost, că s-a retrogradat acolo. Dar, punându-mă pe bancă, în aceste șase etape din play-out, mi-am dat seama că ceea ce îmi doresc mai mult, ce îmi place și ce iubesc mai mult e să fiu la firul ierbii. Am simțit acea adrenalină, acea dragoste de antrenorat și aceasta m-a făcut să accept această provocare de aici. Mă repet, mi-am dat seama că ceea ce îmi place cel mai mult e să antrenez. Dar am spus acest lucru și îmi asum, că nu voi mai antrena, pentru că au fost acele probleme, între ghilimele, când am fost dat afară de la Sibiu pe nedrept. Cel de sus a făcut să stau iar șase etape pe bancă și să îmi dau seama că ăsta este singurul lucru care îmi place să fac, să antrenez”, a fost răspunsul lui Miriuță.

Miriuță vorbește despre asumare. Contractul cu Minaur s-a încheiat ieri, la CNSL!

În răspunsul său, Miriuță spune că a stat șase etape ca antrenor la Minaur, însă realitatea este că el a coborât pe bancă, lângă Mihai Iosif, mult mai devreme. Oficial, în raportul de joc, acesta a condus echipa în ultimele șapte partide ale sezonului, ultima din sezonul regular 2022-2023 și cele șase din play-out desfășurate în șapte etape!

Cât despre asumarea despre care vorbește Miriuță, ultima ședință a Camerei Naționale de Soluționare a Litigiilor, nu mai departe de ieri, 17 august, îl contrazice. În mod oficial, Miriuță s-a despărțit de Minaur abia ieri, iar clubul are să-i plătească restanțe.

”Dosar nr. 544/CL/2023: MIRIUȚĂ VASILE VS. CLUB SPORTIV MINAUR BAIA MARE
• Admite cererea reclamantului.
• Constată încetarea raporturilor contractuale în temeiul art. VIII lit. g) din CAS nr. 1634/09.12.2020, începând cu data de 17.08.2023.
• Obligă clubul la plata drepturilor financiare restante, precum și taxa de procedură.
• Cu recurs în 5 zile de la comunicare.
• Pronunțată astăzi, 17.08.2023”, sună decizia CNSL între Vasile Miriuță și CS Minaur Baia Mare. Astfel, după această decizie, Miriuță a devenit liber să semneze cu Chindia.

Vasile Miriuță, dând indicații de pe banca Minaurului, în meciul din Ghencea cu Steaua, în etapa a 18-a a Ligii 2, penultima a sezonului regular, înainte ca Mihai Iosif, antrenorul principal al echipei, să plece. Ulterior, în cele șapte jocuri rămase, Miriuță a condus echipa în încercarea de a evita retrogradarea. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Vrea să debuteze la Chindia cu o victorie. Impresionat de condițiile de la Târgoviște

Noul antrenor al Chindiei a fost întrebat dacă va schimba ceva în jocul echipei, următorul meci fiind programat marți, acasă cu Gloria Buzău.

”Voi face tot ce depinde de mine ca să câștigăm marți. Vrem neapărat o victorie, pentru că au fost două jocuri de egalitate, pe care am avut timp să le urmăresc aseară, și meciul din Cupă. Important este să câștigăm și, bineînțeles, trebuie să mă implic, împreună cu jucătorii, ca marți seară, de la ora 19:00, să câștigăm această partidă”, a comentat Miriuță.

Acesta a făcut și o evaluare a condițiilor întâlnite la Târgoviște și e de părere că Chindia este și va fi iubită în continuare de suporteri.

”Condițiile sunt foarte bune, chiar sunt condiții de Divizia A, din ce văd aici. Stadion nou, terenul e senzațional. Și, în primul rând, am văzut că și lumea a fost la primul meci, cu Steaua, a fost stadionul plin, 8.000 de oameni. Îmi aduc aminte că acum un an și jumătate, sau doi, când juca la Ploiești, au fost vreo 5.000 de suporteri în tribune. Asta înseamnă că lumea este lângă echipă și sunt sigur că ne va susține. Avem nevoie de ei. Este foarte greu fără susținători, dar, așa cum au demonstrat-o și la meciul anterior de acasă, am văzut că sunt alături de ei”, a pus Miriuță.

Gloria Buzău, ”o echipă bună, masivă, solidă, au un antrenor bun”, în ochii lui Miriuță

În primele două etape, Chindia, cu Dragoș Militaru antrenor, a fost egalată in extremis la Târgoviște de Steaua (1-1), iar la CSM Slatina a remizat din nou, la scorul de 0-0. Primul joc câștigat a avut loc în Cupa României, 5-0 la CS Blejoi, formație din Liga 3. La revenirea din această deplasare, Militaru și stafful său au fost demiși.

În etapa a 3-a, Chindia va întâlni o altă adversară dificilă din campionat, Gloria Buzău, echipă care țintește promovarea directă. Buzăul a început cu o remiză la Mioveni (0-0) și o victorie acasă cu CS Tunari (scor 1-2). În Cupă, echipa antrenată de Andrei Prepeliță s-a impus cu 2-0 la CSO Plopeni.

”Au o echipă bună, masivă, solidă, au un antrenor bun. I-am văzut în aceste două jocuri, cu Mioveni și Tunari. E o echipă solidă, dar să nu uităm că și noi avem o echipă bună, jucăm acasă, în fața propriilor suporteri, și trebuie să câștigăm”, a spus Miriuță, care, ulterior, în timpul conferinței, a confirmat și ceea ce a anunțat ieri Liga2.ro. Faptul că jucătorii Chindiei au fost ieri chemați la antrenament, din ziua liberă dată de Dragoș Militaru. ”Ieri seară, după antrenament, m-am întâlnit cu niște băieți din galerie, și le-am spus să vină alături de galerie să ne susțină”, a spus Miriuță.

Miriuță stă cu bagajele făcute, în cazul în care nu câștigă în primele două etape

Pe parcursul conferinței de presă, Andrei Cordoș a fost întrebat în mai multe rânduri, ironic, dacă și Vasile Miriuță va fi demis în cazul în care echipa nu va avea un joc bun în următoarele două jocuri. Nici Miriuță nu a fost ocolit de astfel de întrebări, cu trimitere la experiența trăită de Militaru la Târgoviște.

La întrebarea dacă îi place orașul, Miriuță a răspuns: ”Sincer, nu am apucat să văd. Îmi place stadionul în primul rând. Am auzit că orașul e frumos. Când o să am timp, o să ies și în oraș.” Apoi i s-a spus: ”Măcar să apucați cât timp stați”. ”Sper să stau cât mai mult”, a fost replica lui Miriuță.

”Dacă după două etape nu se schimbă jocul, aveți bagajele făcute”, a fost următoarea întrebare pentru antrenor. Iar Miriuță, om cu cuvintele la el, a jonglat cu zâmbetul pe buze: ”Ca antrenor, ești tot timpul cu bagajele la ușă. Le avem pregătite tot timpul, și când ai rezultate bune pleci câteodată, să știți. Eu am plecat și când am avut rezultate. Asta e meseria noastră, nu avem ce face.”

Pe durata conferinței, președintele Andrei Cordoș nu s-a putut abține să nu zâmbească în multe rânduri atunci când a auzit întrebările care îi erau puse lui Vasile Miriuță.

Vasile Miriuță va debuta ca antrenor la Chindia marți, 22 august, de la ora 19:00, în meciul de pe stadionul ”Eugen Popescu” din Târgoviște contra Gloriei Buzău, contând pentru etapa a 3-a a Ligii 2. Chindia ocupă locul 13 din 20, cu 2 puncte acumulate, fiind la egalitate cu Steaua, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Campionii FC Argeș și CS Mioveni.

Foto: Ripostapenet

https://liga2.prosport.ro/seria-1/interviu-manifest-cu-dragos-militaru-antrenor-demis-de-la-chindia-19280881

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-a-anuntat-despartirea-de-dragos-militaru-19280869

https://liga2.prosport.ro/seria-1/vasile-miriuta-ii-ia-locul-lui-dragos-militaru-la-chindia-19280782

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dragos-militaru-demis-de-la-chindia-targoviste-19280774

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-etapei-a-3-a-a-ligii-2-19280616

Marius ANGHEL 18 Aug. 2023, 17:19 Liga 2
Pe aceeași temă