Speranțe pentru Timișoara! A demarat renovarea arenei Știința, iar în curând începe șantierul la viitorul stadion-lego. Situația noului ”Dan Păltinișanu”

Anda DELIU 02 Feb. 2024, 14:16 Diverse

Începutul de an 2024 pare să mai fi deblocat două din proiectele de stadioane renovate sau noi pentru Timișoara.

Din 15 ianuarie au început lucrările la renovarea arenei Știința, pe care în ultimii ani SSU Poli Timișoara a jucat în Liga 2, iar în următoarea perioadă va începe munca la viitorul stadion-lego, botezat ”Arena Eroii Timișoarei”.

La arena Știința, lucrările au început după cinci ani de la anunț. Construcție futuristă

Cândva la final de 2018, Universitatea Politehnica a anunțat într-o conferință că la stadionul Știința se va ridica o tribună modernă, cu vestiare și locuri de parcare. Studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și licitațiile au întârziat mult demararea șantierului, dar s-a întâmplat la 15 ianuarie 2024. Contractul s-a semnat în decembrie, iar banii vin de la universitate.

Tribuna ce se face în zona unde erau terenuri de minifotbal va avea 1.500 de locuri, ceea ce face ca arena să nu fie una pentru meciuri de mare performanță. Parcarea va avea 200 de locuri (patru pentru autocare și 18 pentru persoane cu dizabilități). Vor fi și două terenuri de minifotbal, vestiare, dar și o sală de conferințe, un cabinet medical și o cafenea cu terasă.

Toate acestea în tribună, în jurul arenei care există din 1928 în curtea Facultății de Mecanică. La parter vor fi parcările. Spre terenul de sport vor fi vestiarele, sala de conferințe și cabinetul medical, plus spații tehnice. Și la etajul unu vor fi locuri de parcare. Tot locuri de parcare vor fi și la etajul 2, iar ultimul etaj, 3, va avea două terenuri de minifotbal, practic, deasupra tribunei, plus cafeneau.

Partea proastă e că termenul de construcție e foarte lax pentru fanii echipei Poli: 36 de luni!

Arena-lego din Timișoara, mai mică și cu motive naționaliste. De categoria UEFA 4

Stadionul-lego din cartierul Ciarda Roșie a fost gândit pe structură metalică de fostul primar Nicolae Robu, cu 15.000 de locuri. Autoriățile actuale au micșorat la 10.101 locuri.

Proiectul tehnic e gata și s-a semnat autorizația de construire. ”Am semnat autorizația de construire pentru noul stadion din Calea Buziașului și am pus bani în bugetul de anul acesta pentru construcție. Vom trecem direct la execuție pentru că prin licitația de anul trecut am selectat deja constructorul. E un proiect pentru întreaga comunitate, pentru că pe lângă stadion construim un parc, un loc de joacă și o parcare de mari dimensiuni. Toate costurile le suportăm din bugetul local. E un efort financiar foarte mare, dar Timișoara are nevoie ca de aer de infrastructură sportivă. Îi mulțumesc viceprimarului Cosmin Tabără pentru că a urmărit și s-a implicat în acest proiect”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Viitorul stadion a fost botezat la dorința vicelui Tabără, soțul gimnastei Simona Amânar, cu denumirea de ”Arena Eroilor Timișoarei”, cu toate că este într-o zonă în care nu au avut loc manifestări la Revoluția din ’89.

Arena va apărea pe un teren de 9000 de mp, iar lângă va fi și un parc, dar și o parcare de 450 de locuri. Noul stadion va fi de cateoria UEFA 4. După ce se va emite ordinul de începere a lucrărilor, termenul de realizare e de 28 de luni. Ar trebui să coste 115 milioane de de lei, bani pe care trebuie să îi achite primăria. Problema e că linia de tramvai din jurul terenului, lângă fosta fabrică Optica, trebuie mutată și acest lucru ar putea să mai ducă la pierderea de timp, căci până acum nu s-au făcut demersuri concrete.

Viitorul stadion ”Dan Păltinișanu” așteaptă hotărârea de Guvern

Cât despre cel mai așteptat nou stadion din Timișoara, viitorul ”Dan Păltinișanu”, de 32.000 de locuri, se așteaptă, teoretic, luna aceasta o hotărâre de Guvern pentru a permite demolarea actualei arene degradate și demararea procedurii pentru noua construcție.

  • Stadionul ”Dan Păltinișanu” a fost închis pentru orice eveniment oficial în februarie 2022, după ce nocturna a cedat de două ori la meciul Poli Timișoara –  Petrolul, decis la ”masa verde” în favoarea oaspeților.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/un-nou-stadion-la-timisoara-un-vis-in-acest-moment-19279789

https://liga2.prosport.ro/liga-3/sorin-grindeanu-doza-mare-de-optimism-in-privinta-construirii-unei-noi-arene-la-timisoara-este-un-lucru-de-care-ar-trebui-sa-ne-fie-rusine-tuturor-povestea-momentului-ratat-in-201-19287472

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fanii-timisoreni-intalnire-cu-premierul-marcel-ciolacu-suntem-singurul-oras-din-tara-fara-infrastructura-sportiva-liderul-druckeria-despre-discutiile-cu-reprezentantii-guvernului-19287238

https://liga2.prosport.ro/liga-4/lugojul-isi-modernizeaza-stadionul-din-fonduri-proprii-19284024

Anda DELIU 02 Feb. 2024, 14:16 Diverse
Pe aceeași temă