Transparență la Chindia! Boriga, primul președinte al clubului care prezintă cifre, datorii și cheltuieli: ”Aceasta este situaţia financiară de la care plecăm.” Autoritățile pompează milioane de lei pentru redresarea echipei

Bogdan ISTRATE, Marius ANGHEL 22 Feb. 2024, 00:15 Liga 2
Transparență la Chindia! Boriga, primul președinte al clubului care prezintă cifre, datorii și cheltuieli: ”Aceasta este situaţia financiară de la care plecăm.” Autoritățile pompează milioane de lei pentru redresarea echipei

Chindia atacă play-off-ul Ligii 2 cu un nou președinte, Gabriel Boriga, fost primar al Târgoviștei, ”creatorul” CSM Târgoviște și, în ultima vreme, administrator public al municipiului reședință de județ din Dâmbovița. Cu acesta la conducere, lucrurile par să se schimbe radical la club, după o perioadă întunecată, cu doi președinți și trei antrenori într-o jumătate de an, locul 11 în clasament în, probabil, cel mai modest valoric campionat al Ligii 2 din ultimii ani, cu opt formații în componență fără drept de promovare.

Într-o conferință de presă susținută miercuri dimineață, a doua în decurs de cinci zile, Gabriel Boriga a expus, în detaliu, așa cum promitea la prima întâlnire cu presa, situația financiară a clubului, la momentul preluării mandatului.

Aproape 6,3 milioane de lei, datoriile Chindiei

Datoriile sunt mari, de peste un milion de euro, iar asociații, respectiv Primăria Municipiului Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița, s-au angajat să-și onoreze încă din prima parte a anului obligațiile financiare prevăzute prin statut.

Cum arată raportul expus la data de 21 februarie 2024 de Gabriel Boriga:

  • datorii către jucători și angajați care nu mai sunt la club: 612.704 lei
  • datorii către jucători și angajați care sunt sub contract, la echipa de seniori – 1.523.398 lei
  • datorii către ANAF – 1.483.512 lei, din care 1.083.000 lei sunt eșalonați în trei tranșe lunare
  • datorii către furnizori – 2.106.641 lei
  • datorii către creditori – 600.000 lei; către doi creditori care au ajutat prin împrumut clubul cu mult timp în urmă

”În total, 6.235.511 milioane de lei. Aceasta este situaţia financiară de la care plecăm, a transmis Boriga în conferința în care a prezentat situația financiară a Chindiei la momentul în care a preluat clubul ca președinte.

Aproape jumătate din datoria clubului, așteptată să fie virată de asociați în această săptămână, CJ Dâmbovița și CL Târgoviște

Chiar în ziua conferinței, Consiliul Județean Dâmbovița a aprobat o finanțare de 1.000.000 lei către club, în timp ce Primăria Târgoviște a virat zilele trecute 1.600.000 lei din contribuția de 1.900.000 lei aprobată de consilieri pentru 2024. Până la finalul săptămânii, cei doi asociați ai clubului au promis că virează împreună către club 3.500.000 lei, adică puțin peste jumătate din datoriile existente în acest moment.

”Deja în acest an 2024, Primăria Municipiului Târgovişte a făcut plăţi, până astăzi, de 1.600.000 lei, urmând ca astăzi să plătească şi ultimii 300.000 de lei pe care îi are din contribuţia de asociat aferentă anului 2024. Deci, practic, a ajutat cu tot ceea ce putea să ajute din punct de vedere legal. Consiliul Judeţean a acordat tot cuantumul de asociat pe care îl avea, de 600.000 de lei, iar astăzi va aproba mutarea unei sume de un 1.000.000 lei pentru a intra la cotizaţia de asociat către clubul Chindia. Așadar, ambii asociaţi, Consiliul Județean Dâmboviţa și Primăria Municipiului Târgovişte, până la sfârşitul acestei săptămâni, împreună o să vireze o sumă de aproximativ 3.500.000 lei, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. Toată lumea trebuie să înțeleagă că, fără implicarea totală a asociaților, nu aveam ce să vorbim despre fotbal la Târgoviște, începând cu anul 2010, de când s-a înființat această echipă”, a detaliat Gabriel Boriga.

”Din echipele de Liga 1 și de Liga a 2-a nu cred că sunt mai mult de cinci echipe care stau mai bine ca noi, la acest moment”

Noul conducător al Chindiei a vorbit și despre restanțele care vor fi plătite în această săptămână, urmând ca apoi să rămână de achitat salariul pe luna ianuarie, pentru a veni la zi.

”Din punct de vedere al restanțelor salariale la jucători, vineri le-a fost achitat salariul aferent lunii octombrie 2023, iar în această săptămână vor fi achitate celelalte două rămășite ale anului 2023, adică jumătate din luna noiembrie și toată luna decembrie. Astfel, vom putea vorbi la sfârșitul acestei săptămâni că toate restanțele financiare către jucătorii și antrenorii echipei de seniori vor fi achitate până la 31 decembrie, rămânând, practic, doar un salariu restan, cel aferent lunii ianuarie. Ca o paranteză, vă pot spune că, în acest moment, din echipele de Liga 1 și de Liga a 2-a nu cred că sunt mai mult de cinci echipe care stau mai bine ca noi, la acest moment, dar, repet, vorbim de ziua de vineri, când se vor achita restanțele de care v-am povestit”, a spus Boriga.

Au fost stinse litigiile cu Andrei Blejdea și Mihai Eșanu și săptămâna viitoare se dorește închiderea litigiilor cu Modestas Vorobjovas și Jeremy Corinus. ”Facem şi noi lucrurile treptat, nu putem să rezolvăm totul peste noapte. Dar, în acest moment, nu există nicio presiune cu vreo depunctare care să planeze asupra clubului”, a transmis președintele Chindiei.

Mai sunt litigii cu Golofca, Ioniță, Cordoș, Moldoveanu, Maxim Cojocaru, Matiș, Gîț, Răilean, ”mai sunt, dar toate sunt sub control. Nu planează nici cea mai mică probabilitate de a se întâmpla ceva rău”, a susținut Boriga.

”O situație specială este la Centrul de Copii și Juniori, unde erau șase luni restante. Am achitat vineri un salariu, acum vor veni două, până la 15 martie ne dorim să fim aproape la zi cu drepturile salariale ale antrenorilor, pentru că aici nu sunt sume mari. Trebuie să subliniem că sprijinul asociaților, Primăria Târgoviște și CJ Dâmbovița, a fost esențial în toată această perioadă, și nu numai. De fapt, fără implicarea lor, nu ar fi existat fotbal de performanță la Târgoviște”, a declarat Gabriel Boriga.

De notat că niciodată în istoria recentă a Chindiei, niciun președinte nu a prezentat o situație financiară în detaliu, precum s-a întâmplat astăzi, 21 februarie 2024.

Boriga: ”Dacă nu se ajunge la play-off, mandatul meu este pus pe masa asociaților! Nu mie teamă de eșec, știu că putem, am încredere în oamenii de lângă mine”

Noul președinte al Chindiei a transmis din nou că a preluat clubul într-un moment extrem de greu, în care alții n-au vrut ”să-și asume, de frică, de teamă, de lipsă de experiență, de teama eșecului”. Și a comunicat faptul că își va pune demisia pe masa asociaților în situația în care echipa nu va prinde play-off-ul.

”Eu nu mă mulțumesc cu mize mici, nu am venit aici doar să trec ca rața prin apă, ci sper să așez lucrurile și să avem împreună un proiect serios de județ și de municipiu. Ăsta este visul meu. Performanța nu se face peste noapte, nu se face ușor și nu se face fără bani. Nu există performanță fără bani nicăieri.

Mandatul mi l-am fixat eu, personal, și mi l-am asumat atât în fața asociaților, cât și a dumneavoastră, cât și a târgoviștenilor și dâmbovițenilor. În momentul în care nu se va ajunge la play-off, Doamne ferește să nu se ajungă la play-off!, dar dacă nu se ajunge la play-off mandatul meu este pus pe masa asociaților! Nu am venit ca să fiu și eu pe aici. N-am venit de undeva unde nu aveam job, n-aveam rost în viață, nu aveam ce să fac. Nu, eram foarte bine unde eram. Dar în momente grele trebuie să-ți asumi niște misiuni pe care nimeni altcineva nu și le asumă, și nu pentru un om sau pentru zece, ci pentru un oraș și pentru un județ și pentru un brand. Chindia este unul dintre cele mai importante branduri ale județului Dâmbovița. Și era un moment greu, în care nimeni nu voia să-și asume, de frică, de teamă, de lipsă de experiență, de teama eșecului. Nu mie teamă de eșec, știu că putem, am încredere în oamenii de lângă mine și vreau să le dau din încrederea mea, să-i inspir și să-i fac să fie cea ai bună versiune a lor. Așa avem o șansă”, a spus Gabriel Boriga.

Conferința de presă susținută de Gabriel Boriga:

Captură foto și video: Chindia Târgoviște

https://liga2.prosport.ro/seria-1/samuel-santa-a-semnat-cu-chindia-targoviste-19300136

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-s-a-impus-la-limita-in-fata-slatinei-19299858

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabriel-boriga-prima-conferinta-ca-presedinte-al-chindiei-19299841

Bogdan ISTRATE, Marius ANGHEL 22 Feb. 2024, 00:15 Liga 2
Pe aceeași temă