Petrolul și-a luat adio de la promovare, Costel Enache și-a anunțat plecarea: ”Categoric nu rămân. A asuma nu e doar un cuvânt, e și un gest, o faptă.” Reacția antrenorului după înfrângerea cu Argeșul

Marius ANGHEL 28 Jul. 2020, 22:00 Liga 2

Petrolul a pierdut în ultimele minute meciul cu Campionii FC Argeș, scor 1-2, după ce a condus aproape tot jocul și și-a luat adio și de la poziția a treia din play-off, cea care ar fi dus la un baraj de promovare în Liga 1. Cu două goluri primite după greșeli de arbitraj, echipa ploieșteană iese din lupta pentru promovare și rămâne pentru un al treilea an consecutiv în eșalonul secund. Nu va mai continua nici cu antrenorul Costel Enache, care a transmis după acest meci că își va asupra ratarea obiectivului și că va pleca după ultima partidă din play-off, cea cu CS Mioveni, pe care spune că Petrolul o va trata cu respect.

Vajushi, gol pentru Petrolul la debutul oficial. Penalty neacordat la hențul lui Țicu, însă Argeșul a marcat pe final din două faze tratate eronat de arbitri

”Lupii” au deschis scorul prin Armando Vajushi (15), aflat la prima prezență a sa într-un meci oficial pentru ploieșteni. A punctat dintr-un penalty scos de Sergiu Arnăutu. Ocazii au fost și de o parte și de alta, cea mai mare fiind a fostului ”găzar” Nini Popescu (21), care a lovit bara din interiorul careului. Dar a fost și o fază controversată înainte de pauză, când Țicu (45) a blocat cu mâna în careu o centrare a lui Matiș, însă arbitrul nu a acordat penalty, infracțiune care s-a văzut cu greu abia la reluările TV cu încetinitorul.

Armando Vajushi se bucură alături de Laurențiu Marinescu și Ștefan Blănaru după ce a deschis scorul în meciul dintre Petrolul și Campionii FC Argeș, în primul săi joc oficial desfășurat pentru ploieșteni. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

În partea secundă, Deac (54) a trimis și el din bară dintr-un plonjon în 6 metri, iar meciul se îndrepta către o victorie a Petrolului. Numai că arbitri nu au fost de acord. Nu au acordat offside la Leca după o centrare din lovitură liberă bătută de Mușat, iar mingea deviată de acesta a fost reluată în plasă de Andrei Prepeliță (82), aflat la rândul său în offside în momentul execuție. Ulterior, Sebastian Colțescu a acordat penalty la un henț al lui Țicu la o fază la care a plonjat în careu și avea mâna lipită de pământ la centrarea lui Alin Popa. Vasile Buhăescu (87) n-a ratat de la punctul cu var și Argeșul a câștigat cu 2-1 și continuă lupta pentru promovare, în timp ce Petrolul nu mai are șanse nici la poziția de baraj.

Bucurie piteșteană cu Grigore Turda, Vasile Buhăescu, Andrei Prepelița și Denis Brînzan, după un gol egalizator marcat dintr-o poziție de offside. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Costel Enache: ”Ne-am speriat de rezultat, de joc sau de o eventuală victorie”

Dezamăgit de rezultat, de joc și de faptul că Petrolul a ratat promovarea, Costel Enache și-a ”pișcat” jucătorii la flash-interviul de la finalul partidei.

”E o industrie destul de dificilă cea pe care mi-am ales-o. Sunt foarte mulți factori de gestionat. Și eu, ca oricare din noi, sunt un om cu anumite limite, cu numite lipsuri, dar vreau să spun că ce a depins de mine am făcut tot ce am putut mai bun. Am încercat să gestionăm lucrurile și cu situații mai puțin prielnice pentru noi. Această pauză, situația de îmbolnăviri în lot. Am crezut cu toată inima până în ultima clipă.

Din păcate, am făcut un joc slab în seara asta, iar durerea cea mai mare e că nu am avut maturitate de joc. Pentru o echipă cu pretenții, am fi trebuit să gestionăm mai bine ultimele zece minute. Am avut un rezultat pozitiv, un rezultat care ne menținea în lupta pentru promovare. Am fost naivi, foarte naivi și uite că am fost pedepsiți pe această naivitate. Pe lângă faptul că am fost naivi, mi s-a părut că am fost și temători și nu am jucat ceea ce discutăm, ceea ce pregătim la antrenamente. Parcă ne-am speriat de rezultat, de joc sau de o eventuală victorie. Am fost lenți, am fost greoi și lucrurile astea adunate au adus deznodământul pe care îl știm”, a spus Costel Enache la microfonul DigiSport, singura televiziune căreia i se permită să ia interviuri la finalul meciului în această pandemie.

Costel Enache îi dă indicații lui Ștefan Blănaru în timpul meciului Petrolul – Campionii FC Argeș. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

”Spiritul e dat de cei care iubesc echipa și aduc energia aici, de suporteri”

Antrenorul Petrolului a s-a declarat dărâmat de faptul că s-a ratat obiectivul și a spus că echipa sa a avut de suferit nu numai din cauza cazurilor de COVID-19 pe care le-a avut în lot, ci și din cauza faptului că suporterii nu i-a putut fi aproape în timpul partidelor.

”Sunt trist, dezamăgit, dărâmat efectiv, pentru că am crezut în totalitate într-o promovare, chiar și în formatul ăsta scurt. Aveam nevoie de spirit și de suporteri. De altfel, observați că toți cei care au câștigat au făcut-o în deplasare. Nicio echipă nu a reușit să câștige acasă. Și lucrul ăsta probabil că e un semn de întrebare, pentru ce se întâmplă în viitor. Fiecare echipă trăiește printr-un spirit anume, nu numai jucătorii, cei care stăm pe bancă. De fapt, spiritul e dat de cei care iubesc echipa și aduc energia aici. Nouă chiar ne-a lipsit lucrul ăsta”, a declarat Enache.

Meciul cu Mioveni, fără miză pentru Petrolul: ”O să avem respect și pentru competiție în continuare”

Costel Enache a vorbit și despre ultimul meci al Petrolului din play-off, cel de la CS Mioveni, în care echipa nu va mai avea niciun obiectiv și poate influența lupta la promovare. Antrenorul ”lupilor” spune că jucătorii săi vor respecta competiția.

”Anticipăm niște lucruri care sunt o normalitate în România. S-au dus, n-au făcut, n-au vrut… Nu cred că se pune problema în cazul clubului nostru, un club transparent, un club serios, un club care a avut mereu comunicare, deschidere și orice lucruri au apărut în regulamentele federale sau civile le-am respectat așa cum a spus legea. Din punctul ăsta de vedere, o să avem respect și pentru competiție în continuare. Sub nicio formă nu se pune problema să vă îndoiți de onestitate”, a mai spus Enache la microfonul DigiSport.

Jucătorii Petrolului prăbușiți pe teren după înfrângerea cu Campionii FC Argeș. Echipa ploieșteană nu mai are nicio șansă la promovare. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Costel Enache și-a anunțat plecarea de la Petrolul: ”Categoric nu rămân. A asuma nu e doar un cuvânt, e și un gest, o faptă”

În final, Costel Enache a spus în mod categoric că nu va mai continua la Petrolul după meciul cu CS Mioveni, ultimul pe care îl are de jucat în play-off, deoarece vrea să își asume ceea ce a transmit la semnarea contractului, cât și la începutul mini-turneului.

”Nu, categoric că nu mai rămân. Așa a și fost contractul discutat. Când am venit în iarnă mi-am asumat un lucru: promovarea. Așa am și discutat, și eu mă simt părtaș la ce s-a întâmplat aici. E absolut normal să plătesc cumva. Avem în limba română un termen pe care îl folosim foarte foarte des: îmi asum lucrurile, dar niciodată nu plătim pentru ce ne asumăm. A asuma nu e doar un cuvânt, e și un gest, o faptă. Eu am crezut, am gestionat niște lucruri, nu am fost capabil să le duc la capăt, nu știam că vine COVID-ul, dar și atunci când a început acest mini-campionat eu am fost primul care am zis că: «Da, formatul e unul care ar putea să ne avantajeze. Putem să facem», a explicat Costel Enache.

Petrolul rămâne cu 22 de puncte și nu mai are șanse nici măcar la barajul de promovare. Echipa ploieșteană mai are de disputat un joc în play-off, în deplasare la CS Mioveni, duminică, de la ora 18:30, împotriva unei echipe aflate acum pe poziția a 2-a, direct promovabilă.

Marius ANGHEL 28 Jul. 2020, 22:00 Liga 2
Pe aceeași temă