INTERVIU | Patrick Petre, mesaj optimist înainte de Anul Nou! ”Vreau să bifez a patra promovare consecutivă, cu Ceahlăul.” Cum l-a transformat antrenorul Cristian Pustai, de ce crede că este un ”alt Patrick” acum și ce trebuie să facă nemțenii pentru a ajunge în play-off-ul Ligii 2

Narcis POHOAȚĂ 31 Dec. 2023, 18:34 Liga 2

Patrick Petre traversează o perioadă bună la ACSM Ceahlăul Piatra Neamț. Mijlocașul în vârstă de 26 de ani a contribuit decisiv la promovarea în Liga 2, fiind golgheterul echipei în Liga 3, iar în prima parte a actualei stagiuni a înscris de patru ori, fiind cel mai bun marcator al formației nemțene, la egalitate cu Azdren Llullaku.

Chiar dacă a jucat mai mult din postura de rezervă, Patrick Petre a intrat bine în meci de cele mai multe ori și a adus un plus în jocul Ceahlăului. Fie prin goluri, fie prin pase decisive sau prin acțiunile rapide inițiate.

Într-un interviu acordat pentru Liga2.ro, Patrick Petre a vorbit despre obiectivele Ceahlăului, dar și despre schimbările survenite în cariera sa. Petre admite că este un alt fotbalist față de ultima prezență în prima ligă și, pe lângă familie, spune că un rol important în transformarea sa l-a avut și actualul său antrenor Cristian Pustai.

Fiul fostului internațional Florentin Petre pare să fi ajuns la maturitate și speră ca perioada foarte bună petrecută la Ceahlăul să se încununeze cu o nouă promovare, a patra consecutivă și a doua cu formația nemțeană. Pentru asta – spune Patrick, nemțenii ar trebui să arate ”perfect” după vacanța de iarnă.

Patrick Petre: ”Păcat că nu suntem mai sus în clasament. Puteam să fim liniștiți cu locul de play-off”

Patrick, cum ai caracteriza prima parte a campionatului?
A fost bine și nu prea bine, pentru că trebuia să avem mai multe puncte. Cred că trebuia să fim mai sus în clasament. Am avut meciuri bune, am închegat o echipă bună. La fiecare meci, în afară de cel cu Steaua, ne-am dominat adversarul total. Păcat că nu suntem mai sus, pentru că acum puteam să fim liniștiți cu locul de play-off dacă nu pierdeam câteva puncte aiurea.

Nu ești singurul care vorbește de multe puncte irosite aiurea.
Am pierdut multe puncte. Cu Șelimbăr am ratat un penalty, cu Alexandria am avut 2-0, cu Metaloglobus am condus, Chindia ne-a dat gol în minutul 90, acasă. Nu mai pun Slobozia, că a fost cea mai constantă echipă din campionat. Cu punctele astea eram liniștiți acum. Dar nu mai contează, sunt puncte pierdute. Când ne întoarcem din vacanță trebuie să pregătim foarte bine cele patru jocuri rămase, să le câștigăm pe toate și să ne îndeplinim obiectivul. Sunt sigur că putem să câștigăm măcar trei din cele patru meciuri rămase, în condițiile în care în prima parte am fost o echipă bună și am dominat în aproape toate jocurile.

Ce v-a lipsit în aceste meciuri de care spui că ați pierdut puncte mult prea ușor?
Nu știu pe ce să dau vina. Poate fi și lipsa de experiență, poate fi și gestionarea greșită a finalurilor, la multe meciuri ne-am retras când nu trebuia. Pe final de an am învățat din acele greșeli și nu le-am mai repetat. Nu poți să greșești la infinit, mai înveți din greșeli la un moment dat. Asta înseamnă să acumulezi experiență. Și nici nu cred că o să se mai întâmple.

”Trebuie să arătăm perfect după vacanță”

Poate să arate Ceahlăul mai bine în ultimele patru etape din sezonul regular?
Păi nu avem încotro. Trebuie să arătăm perfect după vacanță! Și sper să reușim asta, pentru a ne îndeplini obiectivul. Nu va fi ușor, chiar dacă avem un punct de recuperat, pentru că joacă și celelalte echipe, vor lua și ele puncte.

Evoluția ta cum o caracterizezi? Ești mulțumit de jocul tău în prima parte a sezonului?
Per total a fost o evoluție ok. Individual, am avut cele mai multe reușite (n.r. goluri), la egalitate cu Llullaku, dar se putea și mai bine. Eu zic că sunt pe drumul cel bun. Nu mi-am fixat un obictiv în ceea ce privește numărul de goluri, cel mai important pentru mine și pentru echipă este să intrăm în play-off, acesta este obiectivul. Nu mi-am propus să ies neapărat golgheterul echipei sau să dau un anumit număr de goluri, dar trebuie să le ai, pentru că altfel nu joci. Pe poziția pe care sunt eu trebuie să ai reușite, goluri sau pase de gol.

Ai fost rezervă în multe meciuri, dar ai intrat bine de pe bancă, ai adus un plus în jocul echipei.
Da, e important. Dacă nu intri bine, data viitoare nu mai intri deloc. Toată lumea își dorește să joace titular, dar e decizia antrenorului. Eu o să fac tot ce ține de mine să joc toate meciurile.

  • 14 meciuri din cele 15 disputate de Ceahlăul în această ediție a Ligii 2 a bifat Patrick Petre. În doar cinci a început ca titular, de nouă ori a intrat pe parcurs, iar de șapte ori a fost înlocuit. A înscris 4 goluri, în jocurile cu CSM Reșița (4-0), Chindia (1-1), Campionii FC Argeș (2-0) și Unirea Slobozia (1-2).

Cum îl motivează antrenorul Cristian Pustai pe Patrick Petre

Spunea antrenorul Cristian Pustai că Patrick Petre nu și-a spus ultimul cuvânt în fotbalul românesc.
Asta îmi zice și mie în fiecare zi. Să fiu concentrat, să mă antrenez bine, să-mi văd de treabă, că mai am multe de arătat, că nu mi-am spus ultimul cuvânt.

Și simți că așa e?
Normal. Dacă stau bine să mă gândesc, de când am venit la Piatra Neamț, de un an și jumătate, nu am lipsit aproape de la niciun antrenament, nu știu dacă am fost o dată răcit. Am fost sănătos, toate antrenamentele le-am făcut la intensitate maximă, primul la toate alergările, e normal să vină și reușitele astea. E normal să ai așteptări din moment ce faci totul corect.

Are un rol important și Cristian Pustai?
Sigur că are. A reușit să mă motiveze într-un fel diferit. Nu știu cum să-ți explic. Clar că are un rol determinant. Bine, asta nu înseamnă că nu m-a motivat și tata sau alți antrenori. Și cu tata vorbesc foarte mult, vorbim zilnic. E clar că are și el un rol foarte important, ca părinte.

Până la urmă cheia e tot la tine. Antrenorul te motivează, dar tu joci pe teren.
Tocmai. Dar cred că dânsul (n.r. Cristian Pustai) reușește să mă motiveze altfel, în așa fel încât să dau totul pe teren.

Petre vrea să bifeze a patra promovare consecutivă

E cea mai bună perioadă a ta din ultimii ani?
În ultimii ani, pe unde am fost am dat goluri. Am trei promovări la rând, cu Brăila, Baia Mare și Ceahlăul (n.r. – toate din Liga 3 în Liga 2), dacă mai reușesc una cu Ceahlăul, în SuperLigă, ar fi a patra consecutivă. Toată ultima perioadă a fost bună pentru mine din punct de vedere fotbalistic. La Brăila am dat vreo 25 de goluri când am promovat. Dar, sigur, e alt nivel.

Poate fi perioada asta petrecută la Piatra Neamț o rampă de lansare spre Liga 1?
De ce nu? Dar eu sper să promovez chiar cu Ceahlăul în prima ligă, nu neapărat să plec la altă echipă. Dacă joc bine, sunt în formă și lumea vede reușitele mele, e normal să-ți dorești să joci mai sus. Vreau să continui seria asta de promovări. Șanse sunt, suntem la un punct de play-off. Iar acolo se poate întâmpla orice. Locul 6 poate juca baraj. În Liga 3 nu aveam nicio șansă și tot am promovat. Dar acum, când ești la un punct de play-off, e normal să speri.

  • Format la Dinamo, club unde tatăl său este legendă, Patrick Mihai Petre a jucat la seniori pentru Dinamo (Liga 1), Sepsi OSK Sfânt Gheorghe (L1), Politehnica Iași (L1), SSC Farul Constanța (Liga 2), Dacia Unirea Brăila (Liga 3 și L2), Minaur Baia Mare (L3) și Ceahlăul Piatra Neamț (L3 și L2).
  • În Liga 1 are 68 de meciuri în cinci sezoane (19 pentru Dinamo, 25 pentru Sepsi și 24 pentru Poli Iași) și 4 goluri (două pentru Dinamo și câte unul pentru Sepsi și Poli Iași).
  • În Liga 2 are 30 de meciuri (8 pentru Farul, 8 pentru Dacia Unirea și 14 pentru Ceahlăul) și 4 goluri, toate pentru Ceahlăul.

Un alt Patrick Petre!

Simți că ai ajuns la maturitate acum?
Pot să zic și așa. Acum văd altfel lucrurile față de cum eram mai mic. Am mai multă încredere în mine, nu-mi mai este frică deloc de critici, îmi văd de antrenamente, de joc. E și alt nivel, dar parcă înainte nu eram atât de pregătit, nu aveam aceeași experiență, aceeași încredere. Da, se poate spune că e un alt Patrick acum.

De ceva timp ești și tată. A contat și acel lucru în schimbarea ta?
Sigur. Avem un băiețel de un an și șapte luni, iar familia, rolul de tată te motivează în plus. Ai și pentru ce să joci. Familia e cel mai important lucru pentru care tragi.

Ce le transmiți suporterilor Ceahlăului înainte de intrarea în noul an?
Să aibă încredere în noi. Fiți alături de noi în continuare! Veniți la stadion să ne susțineți și să mergem împreună în play-off și poate reușim o nouă promovare frumoasă în SuperLigă la final de sezon. La Mulți Ani tuturor!

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ceahlaul-efectueaza-doua-cantonamente-dintre-care-unul-in-turcia-19296698

https://liga2.prosport.ro/seria-1/casele-de-pariuri-au-invadat-fenomenul-sportiv-19296580

https://liga2.prosport.ro/seria-1/capitolul-la-care-ceahlaul-functioneaza-in-regim-de-avarie-19296540

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cristian-pustai-vrea-intariri-in-fiecare-compartiment-la-ceahlaul-19296515

https://liga2.prosport.ro/seria-1/interviu-cu-azdren-llullaku-despre-parcursul-ceahlaului-in-prima-parte-a-ligii-2-19296101

Narcis POHOAȚĂ 31 Dec. 2023, 18:34 Liga 2
Pe aceeași temă