INTERVIU | Alin Roman a prins gustul golului la Poli Iași, după venirea lui Leo Grozavu. A marcat trei goluri în ultimele șase meciuri, dar preferă pasele decisive: ”Am reușit să ies mai mult în evidență.” Cum vede lupta pentru promovare

Narcis POHOAȚĂ 07 Mar. 2023, 14:12 Liga 2

Venit în vara anului trecut de la echipa austriacă de ligă secundă Amstetten, mijlocașul central Alin Roman a devenit rapid un om de bază la Poli Iași.

Fotbalistul în vârstă de 29 de ani a evoluat în 17 din cele 18 meciuri disputate până acum de Poli în acest sezon, de fiecare dată titular și a marcat 3 goluri, oferind și 6 pase de gol.

Alin Roman, gol superb marcat în poarta Politehnicii Timișoara

Ultima reușită a lui Alin Roman a venit în meciul din deplasare cu Poli Timișoara, din cadrul etapei a 18-a.

După un un-doi cu Cătălin Itu, Roman a înscris în poarta echipei din orașul său natal, cu o execuție superbă, în vinclu, în minutul 83, securizând victoria Iașiului (scor 3-1).

A fost al treilea gol în ultimele șase meciuri pentru Alin Roman, care a mai punctat în acest sezon tot în meciuri din deplasare, la Dumbrăvița (scor 3-0) și la Clinceni (2-1 cu Unirea Constanța).

Interesant este faptul că toate reușitele au fost semnate după venirea lui Leo Grozavu. Pe lângă cele trei goluri marcate, Roman a oferit și șase pase decisive de gol.

Alin Roman: ”Probabil Leo Grozavu știe mai bine să mă pună în evidență”

Alin, ai prins gustul golului? Al treilea gol al sezonului pentru tine.
Da, am ajuns la trei goluri, am înscris și un gol frumos, în minutul 83, chiar într-o perioadă destul de grea, în care a început și Timișoara să joace. Mă bucur că am fost inspirat la acea fază și am reușit să înscriu, să-mi ajut echipa și să stăm liniștiți pe final de joc.

Ai marcat trei goluri în ultimele șase meciuri, după o primă parte de sezon în care nu reușeai să înscrii, deși îți creai ocazii.
Da, am un parcurs bun de când a venit nea Leo (n.r. – antrenorul Leo Grozavu). De când a venit dumnealui am reușit să ies mai mult în evidență și prin pase – pentru că am șase assist-uri, și prin golurile marcate. Probabil știe mai bine să mă pună în evidență. Și nu doar pe mine, ci și pe colegii mei, pentru că ați văzut că avem un joc mult mai ofensiv, cu multe goluri. Mai ales în acest debut de an, cu șapte goluri în două meciuri. Cred că ține și de omogenitate, a venit și dumnealui cu ceva în plus, așa consider eu. Și asta se vede.

Cu colegii noi cum te înțelegi?
Foarte bine, i-am și ajutat, sunt jucători profesioniști, cu caracter. S-au integrat destul de repede și foarte bine, i-am ajutat și noi. Nu există nicio problemă. Suntem un grup unit, chiar foarte unit.

Vrea să înscrie cel puțin șase goluri și să dea peste 10 pase de gol

Încet-încet devii un jucător indispensabil pentru Poli.
La fotbal trebuie și un pic de răbdare. Dacă vă uitați și la jucătorii mari, au nevoie și ei de un timp de acomodare. M-am acomodat și cu colegii, ne simțim tot mai bine, mi-e mult mai ușor și mie să-i pun în valoare ca mijlocaș de creație, știu cam ce vor ei să facă. La început îmi cream destule ocazii, dar nu intra, parcă lipsea ceva. Sper că ce a lipsit atunci am regăsit acum și îmi doresc să mai înscriu și să îmi ajut echipa cât mai mult.

Cum a fost să înscrii chiar împotriva Timișoarei, orașul în care te-ai născut?
Da, din nou împotriva unei echipe din Timiș (n.r. – primul gol pentru Poli Iași a fost marcat la Dumbrăvița). Îmi pare rău sincer pentru situația lor, pentru un oraș ca Timișoara. Mai ales că eu am crescut cu ei acolo, cu galeria lor, mergeam de la LPS Banatul tot timpul la meciuri. Știu ce înseamnă Timișoara și îmi pare rău. Dar într-un fel mă bucur pentru mine, sunt la Poli Iași și îmi fac meseria cât mai bine și mai profesionist aici, pentru a duce echipa acolo unde îi este locul, în Liga 1.

O țintă personală ți-ai fixat pentru acest sezon? În afară de promovare?
Promovarea e pe primul plan, sigur. Nu știu câți ar fi lăsat siguranța din Austria să vină în România, mai ales știind ce se întâmplă prin România. Dar ce se întâmplă la Iași, în schimb, este o normalitate. Sunt banii la timp, avem condiții foarte bune pentru a face performanță. Și da, pe plan personal încerc să dau cât mai multe pase de gol. Mie îmi place să dau pasă de gol. Dacă mai dau și goluri, e foarte bine. Eu aș vrea să dau undeva la 6 goluri și peste 10 assist-uri, dacă se poate. Asta mi-am propus eu. Dar cel mai important este să joc bine și să-mi ajut echipa să facă puncte, asta contează cel mai mult.

Aveți șanse mari să terminați pe 2 sezonul regular, la egalitate cu Steaua, dacă învingeți Progresul Spartac.
Da, mai mult ca sigur vom termina pe 2, dacă vom câștiga cu Spartac. Având în vedere că au venit mulți jucători noi în vară, dar și în iarnă câțiva, eu zic că e un loc foarte bun. Am câștigat mult și la omogenitate și prin cantonamentul din Turcia, și prin antrenamentele pe care le-am făcut și așa, ușor-ușor se va lega o echipă mult mai bună decât ce ați văzut până acum.

Leo Grozavu vrea locul 1!

Arată Poli Iași ca o pretendentă la promovare în momentul de față?
Cu siguranță! Și nu o spun eu, ci o spune toată lumea.

E și o presiune pe voi când vedeți că multă lume vă consideră principali favoriți?
Presiune la Iași este de când am venit. Dar în general presiune la fotbal este tot timpul, și când ești la retrogradare, și când ești la promovare. Suntem obișnuiți cu presiunea.

Dacă rămâneți pe locul pe care sunteți acum până la final de sezon, cred că nu se supără nimeni…
Numai nea Leo cred că o să se supere. El vrea primul loc. Și la ce lot și ce jucători are, la cum ne antrenează, ce staff avem și ce conducere, cred că ar fi frumos și normal să terminăm pe primul loc. Dar și locul 2 e practic primul loc promovabil, așa că eu nu m-aș supăra să terminăm pe poziția asta.

”Va fi un play-off greu și frumos, cu echipe de tradiție. Nu am preferințe, să se califice cine merită”

Cum vezi play-off-ul?
O să fie un play-off cu echipe bune și mă bucur că o să scăpăm de terenuri cum au fost la Dumbrăvița și la Timișoara. Cred că o să fie un play-off greu și frumos. Cum va fi și la Liga 1.

Ai preferințe?
Nu, chiar nu am. Să se califice cine merită. Eu mă uit la noi. Dacă noi suntem bine, asta contează. Practic, suntem la mâna noastră, pentru că suntem pe loc promovabil în momentul de față. Va fi un play-off cu echipe de tradiție, cu Oțelul, Poli Iași, Steaua are mulți suporteri, posibil să fie Dinamo sau Chiajna. Va fi un play-off destul de puternic și frumos de urmărit pentru cei care se uită la televizor sau vin pe stadion.

Alin Roman vrea Timișoara din nou în prima ligă

Să se aștepte suporterii la spectacol sau la meciuri închise, având în vedere miza?
Din partea noastră o să fie un fotbal deschis, o să încercăm să jucăm un fotbal plăcut. Dar depinde, mai sunt și meciuri precum cel cu Dinamo, când am dominat 60 de minute, am fost peste ei și după 1-0 trebuia să ținem de rezultat, pentru că erau foarte importante cele trei puncte pentru noi.

Revenind la Timișoara, orașul tău natal, cum vezi viitorul fotbalistic acolo?
Durerea cea mare asta este, să ai trei echipe în Liga a 2-a și să nu poți să faci una care să se bată la promovare măcar… Nu știu ce să zic. Acum am văzut că sunt mulți foști mari fotbaliști ai Timișoarei care au venit lângă echipă. Cu experiența lor, eu mă gândesc că și în cazul în care retrogradează o să aibă un proiect frumos și o să readucă echipa în prima ligă. Sper asta, pentru că sunt din Timișoara și mi-aș dori acest lucru. Am crescut acolo și știu ce înseamnă Timișoara.

  • Format de LPS Banatul, Alin Roman a jucat la seniori pentru FC Maramureș, Dinamo, Dinamo 2, ASA Târgu Mureș, ACS Poli Timișoara, Metalul Reșița, FC Caransebeș, UTA Bătrâna Doamnă, Union Vocklamarkt, Stadl-Paura, Vorwarts și Amstetten, ultimele patru din ligile inferioare din Austria. În Liga 1, Roman a evoluat pentru Dinamo (1 meci) și ACS Poli (3 meciuri). Cu Poli Iași a semnat în august 2022.

Foto: Foto: Leczki Jozsi și Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/toate-meciurile-din-ultima-etapa-a-sezonului-regular-de-liga-2-au-loc-in-aceeasi-zi-la-aceeasi-ora-nicio-echipa-nu-este-sigura-de-pozitia-sa-finala-din-clasament-19262466

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-debut-in-forta-in-2023-cu-doua-victorii-clare-in-meciuri-trase-parca-la-indigo-bile-albe-dar-si-semne-mai-putin-bune-in-jocul-echipei-lui-leo-grozavu-19262439

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-lider-in-liga-2-cel-putin-pentru-o-noapte-dupa-victoria-cu-poli-timisoara-leo-grozavu-incercam-sa-facem-fotbal-de-calitate-19262265

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-timisoara-poli-iasi-se-joaca-de-la-ora-1430-echipele-au-obiective-complet-diferite-19262004

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-18-de-la-ora-1100-se-joaca-la-chiajna-brasov-targu-jiu-si-buftea-in-fiecare-meci-este-cel-putin-o-echipa-care-mai-are-sperante-la-play-off-19261928

Narcis POHOAȚĂ 07 Mar. 2023, 14:12 Liga 2
Pe aceeași temă