În numele ”Prințului din Trivale”! Campionii FC Argeș retrage tricoul cu numărul 10, din respect pentru Nicolae Dobrin, la 16 ani de la decesul fostului fotbalist: ”A fost cel mai mare și a fost al nostru. Te vom iubi mereu”

Andrei PASCU 26 Oct. 2023, 13:42 Liga 2

La 16 ani de la decesul lui Nicolae Dobrin (26 octombrie 2007), echipa din Pitești – Campionii FC Argeș a decis să retragă tricoul cu numărul 10, ca un omagiu adus unuia dintre cei mai buni fotbaliști din istoria României.

Campionii FC Argeș, echipă care se consideră continuatoarea clubului FC Argeș, la care a jucat Dobrin, a făcut demersul ca urmare a unei propuneri a primarului Piteștiului. Hotărârea a fost luată, spune clubul din Liga 2, ca un semn de respect față de cel care a fost Nicolae Dobrin.

Campionii FC Argeș retrage tricoul cu numărul 10, ca semn de respect pentru Nicolae Dobrin

Echipa din Liga 2 a făcut anunțul prin intermediul unui comunicat emis pe pagina de Facebook, care îi conturează portretul lui Nicolae Dobrin, ce a reprezentat ”Gâscanul” pentru FC Argeș și pentru întreg fotbalul românesc. Campionii FC Argeș evoluează, de câțiva ani, cu chipul lui Nicolae Dobrin pe tricouri, pentru a atrage mai mult simpatia suporterilor din oraș și din județ.

Astfel, ultimul jucător care a purtat numărul 10 la Campionii FC Argeș este Florian Haită, venit la echipă în vara trecută. Mijlocașul este nevoit acum să își aleagă un alt număr.

Astăzi, 26 octombrie 2023, ziua în care omagiem cei 16 ani de când ne-a părăsit Nicolae Dobrin, clubul FC Argeș anunță retragerea definitivă a tricoului cu numărul 10. Propunerea a fost inițiată de primarul Cristian Gentea. Împreună am luat această decizie pentru a onora cum se cuvine munca pe care a depus-o Nicolae Dobrin în slujba Argeșului, devenind astfel un simbol al excelenței, al pasiunii și al loialității față de clubul alb-violet.

Acesta a fost o figură emblematică pentru FC Argeș și pentru fotbalul românesc. El nu a fost doar un mare jucător de fotbal, ci și un ambasador al României. Driblingurile sale nu doar că au amuțit stadioane întregi, ci au și făcut ca numele său și al României să fie scris în publicații de pe întreg mapamondul. Contribuția sa la succesul echipei FC Argeș, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, nu poate fi niciodată uitată. Prin retragerea tricoului cu numărul 10, clubul nostru dorește să asigure că amintirea și spiritul lui Nicolae Dobrin vor trăi veșnic în inimile tuturor iubitorilor de fotbal din România.

În această zi solemnă, dorim să transmitem familiei lui Nicolae Dobrin, precum și tuturor suporterilor argeșeni, sentimentele noastre de recunoștință și respect. Nicolae Dobrin va rămâne mereu unul dintre pilonii de bază pe care acest club își fundamentează viitorul, iar moștenirea sa cu siguranță va continua să inspire generațiile viitoare de fotbaliști români.

A fost cel mai mare și a fost al nostru. Te vom iubi mereu!”, a anunțat Campionii FC Argeș pe pagina de Facebook.

Nicolae Dobrin, simbolul Piteștiului!

Dobrin, un simbol al celor de la FC Argeș, a fost oprit de comuniști să se transfere la Real Madrid, dar și la o altă echipă din țară. Ar fi trebuit să plece în Bănie, la Universitatea Craiova, însă Nicolae și Elena Ceaușescu au sosit de urgență la Pitești și au ordonat ca ”Gâscanul” să nu părăsească formația din Trivale. Ordinul a fost primit de președintele de atunci al clubului argeșean, Ion Popescu.

Momentul respectiv s-a întâmplat în 1974, pe când ”Prințul din Trivale” era în mare vogă la FC Argeș și în România, iar Ion Oblemenco era numărul unu în Bănie. La rândul său, puștiul Ilie Balaci luase deja contact cu echipa mare a Universității Craiova și se anunța o mare stea în devenire.

Nicolae Dobrin a fost curtat și de Steaua sau Dinamo, dar nu a vrut să o părăsească pe FC Argeș, club pentru care a jucat din 1959 până în 1980. Pe parcursul carierei de fotbalist, a îmbrăcat tricoul argeșenilor pentru nu mai puțin de 19 ani, bifând 390 de meciuri și 106 goluri în campionat și făcând parte din echipa care a cucerit singurele două titluri din istoria lui FC Argeș, în 1972 și 1979.

Nicolae Dobrin a debutat în prima ligă la vârsta de 14 ani şi 10 luni, fiind cel mai tânăr fotbalist care a evoluat în primul eșalon fotbalistic al țării.

Nicolae Dobrin, dorit de Santiago Bernabeu la Real Madrid

Nicolae Dobrin a fost în 1972 foarte aproape de un transfer la Real Madrid, dar Nicolae Ceaușescu s-a opus și l-a declarat pe fostul mare fotbalist ”bun național”. Santiago Bernabeu a pus ochii pe Nicolae Dobrin încă de la partida tur din Trivale, 2-1, atunci când a înscris un gol pentru piteșteni.

Campioana Spaniei a plecat învinsă din România, dar cu gândul să îl transfere pe Dobrin. În retur, Real Madrid a învins cu 3-1, iar Santiago Bernabeu l-a ofertat oficial pe Nicolae Dobrin pentru un transfer la campioana Spaniei.

La 25 octombrie s-au împlinit 51 de ani de la meciul pe care FC Argeș l-a disputat împotriva echipei Real Madrid. Campionii FC Argeș le-a adus aminte fanilor din Pitești evenimentul, tot cu un comunicat pe pagina de Facebook.

A fost reamintit și momentul din acele zile, când președintele spaniolilor, Santiago Bernabeu, a cerut transferul lui Nicolae Dobrin.

Astăzi se împlinesc 51 de ani de la cea mai importantă victorie din istoria echipei noastre.

De-a lungul anilor, Real Madrid, cea mai titrată echipă din lume, s-a întâlnit de şase ori cu echipe româneşti în cupele europene. O singură echipă a fost la un pas de a îi elimina pe granzii spanioli, FC Argeş, în sezonul 1972/73 al Cupei Campionilor. O echipă ce îl avea pe marele Dobrin la apogeul carierei. După victoria cu 2-1 de la Piteşti, marele Santiago Bernabeu a vrut să îl transfere pe Dobrin la Real.

Echipa din Piteşti era la prima participare în Cupa Campionilor. FC Argeş a trecut fără probleme în primul tur de luxemburghezii de la Aris Bonnevoie cu 2-0 şi 4-0, trei dintre golurile dublei manşe fiind marcate de Dobrin. În cel de-al doilea tur, sorţii le-au scos piteştenilor cel mai dificil adversar posibil: Real Madrid. Echipa spaniolă avea atunci la activ nu mai puţin de şase Cupe ale Campionilor la activ, era antrenată de către legendarul Miguel Munoz, iar în rândurile ei avea fotbalişti de top precum Pirri, Zoco, Santillana şi Amancio.

Dobrin a jucat fantastic şi i-a năucit pe spanioli cu driblingurile şi pasele sale. Şi tot Dobrin a deschis scorul din penalty în minutul 24. Anzarda a egalat pentru Real în minutul 41. A doua repriză a fost clar dominată de piteşteni, care au înscris pentru 2-1 prin Prepurgel în minutul 62. FC Argeş a avut ulterior mai multe ocazii clare de a înscrie, însă portarul Garcia Remon şi neşansa au făcut ca Real Madrid să nu plece bătută clar de la Piteşti.

După meciul de la Piteşti, preşedintele Realului, Santiago Bernabeu, a dorit să-l transfere pe Nicolae Dobrin, oferind două milioane de dolari şi o instalaţie de nocturnă, dar Ceauşescu i-a interzis să plece”, a precizat CFC Argeș.

Foto: Campionii FC Argeș

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cristian-gentea-voia-ca-nicolae-dobrin-sa-fie-parte-din-cfc-arges-19290073

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-fara-sponsori-la-revenirea-acasa-dupa-4-ani-in-pribegie-19290055

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabi-tamas-pe-punctul-de-a-si-incheia-cariera-de-fotbalist-19290051

https://liga2.prosport.ro/seria-1/reactia-lui-cabuz-dupa-ce-chindia-a-primit-inapoi-punctele-scazute-19290044

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-si-a-primit-inapoi-punctele-scazute-in-urma-litigiului-cu-cabuz-19290038

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ceahlaul-fara-patru-jucatori-importanti-la-meciul-cu-steaua-unul-are-fractura-la-brat-asteptarile-lui-cristian-pustai-pentru-meciul-din-templul-fotbalului-romanesc-19290032

Andrei PASCU 26 Oct. 2023, 13:42 Liga 2
Pe aceeași temă