Imposibilul poate deveni posibil la Dej! Dragoș Militaru e aproape de o nouă realizare importantă cu Unirea: ”Nu știu dacă lumea mă credea sau nu. Eu, oricum, sunt mândru de jucători”

Marius ANGHEL, Daniel NAZARE 30 Apr. 2024, 16:01 Liga 2

Unirea Dej a obținut în weekend al treilea succes consecutiv în Liga 2, al patrulea rezultat pozitiv în tot atâtea meciuri disputate în play-out, a profitat de un nou eșec al CSC Dumbrăvița și continuă să viseze la o menținere miraculoasă în eșalonul secund, față de cum se prezenta situația în pauza de iarnă, ba chiar și la startul turneului în care joacă acum.

Antrenorul Dragoș Militaru este primul care speră în această salvare de la retrogradare și transmite asta jucătorilor săi, cu toate că nu sunt doar la mâna rezultatelor lor.

Unirea Dej a învins și CFC Argeș și speră în continuare la menținerea în Liga 2. Dragoș Militaru: ”E posibil orice”

În weekendul trecut, sâmbătă, în etapa a 5-a a play-out-ului Ligii 2, Grupa A, Unirea Dej a reușit să câștige meciul de acasă cu Campionii FC Argeș, scor 1-0, prin golul marcat de Albert Hofman în minutul 69. Importantă în lupta pentru menținerea în Liga 2 a fost și înfrângerea suferită de CSC Dumbrăvița pe teren propriu, 0-2 cu Metaloglobus. Altfel, speranțele dejenilor s-ar fi spulberat.

Trei puncte au rămas între CSC Dumbrăvița și Unirea Dej, 26 față de 23, cu două etape rămase de disputat din play-out, însă timișenii au și avantajul primului criteriu de departajare de partea lor, astfel că clujenii au nevoie de un parcurs bun al lor, cu cel puțin patru puncte obținute, iar adversarii să nu ia niciun punct sau maximum două, dar, în această din urmă situație, Unirea să le ia pe toate șase rămase.

”Noi avem o echipă bună. Nu știu dacă lumea mă credea sau nu. Avem o echipă bună, care are nevoie de puțin timp. Știu că am făcut o echipă foarte bună în iarnă. Mereu ne-am uitat numai în sus, să recuperăm. Am avut de recuperat 8, 10, 12, iar acum am ajuns la 3. Eu, oricum, sunt mândru de ei, de ce am făcut până acum, pentru că am arătat că putem să fim o echipă bună, să ne batem cu toată lumea. Sperăm, bineînțeles. Nu depindem numai și numai de noi, dar acum vedem. În fotbal e posibil orice și eu asta le-am spus de la început și încă cred asta, că e posibil orice. Vedem. Sunt foarte fericit că am arătat încă o dată că suntem altă echipă începând cu luna ianuarie, adică, cumva, cam de când am început noi munca, adevărata muncă, pentru că în noiembrie a fost doar așa, să evaluăm ce avem la dispoziție”, a spus, la Metropola TV, Dragoș Militaru, cel care a promovat echipa în Liga 2 în 2021.

Rămâne Dragoș Militaru la Dej dacă se retrogradează? ”Tot timpul am vrut să privesc partea bună a paharului”

În primul sezon de la revenirea în Liga 2 a clubului, Unirea, cu Dragoș Militaru antrenor, și-a asigurat menținerea fără probleme, din play-out, iar în ai doilea sezon s-a jucat în play-off, unde s-a terminat pe locul 6, însă numai calificarea în acest turneu a fost considerată o performanță.

În vară, Militaru și-a dorit mai mult, la Dej nu s-a putut, iar antrenorul a plecat, la fel și mulți dintre jucătorii care duceau echipa în play-off. A fost aproape de ”U” Cluj, însă lipsa licenței PRO nu i-a adus o promovare profesională în prima ligă, astfel că a rămas în Liga 2, preluând retrogradata Chindia. Nu a primit suficient sprijin și după doar două luni, cu doar două jocuri disputate în campionat, ambele încheiate la egalitate, s-a produs ruptura. A rămas pe tușă câteva luni, iar în noiembrie 2023 a acceptat să revină la Unirea Dej, unde fusese demis antrenorul numit în iarnă Dacian Nastai, pentru a încerca o salvare de la retrogradare. Ultimele patru jocuri din 2023 au fost pierdute, iar apoi a început reconstrucția lotului. La acest lucru face referire Militaru în finalul declarației de mai sus.

În 2024, în ultimele patru etape din sezonul regular s-au obținut o victorie (1-0 la CS Tunari) și trei eșecuri (1-3 cu Chindia, 1-2 la Metaloglobus și 0-2 cu Concordia). Situația era dramatică din punct de vedere sportiv la debutul în play-out, ținând cont de diferența mare de puncte existentă față de prima clasată pe un loc care să asigure menținerea, dar șanse matematice existau.

A urmat remiza cu CSM Reșița (1-1) și trei victorii (2-0 cu Dumbrăvița, 1-0 la Metaloglobus și 1-0 cu CFC Argeș). Cum CSC Dumbrăvița a avut cel mai slab parcurs dintre echipele aflate în fața sa, doar cu aceasta se mai află în lupta pentru menținerea în Liga 2. Timișenii au încă trei puncte în față, iar o victorie a lor în ultimele două etape spulberă visele dejenilor.

Întrebat dacă rămâne în situația în care Unirea Dej va retrograda, Dragoș Militaru a răspuns.

”Nu ne-am gândit încă. Contractul a fost făcut clar până la sfârșitul sezonului. Dacă se rămâne în Liga a 2-a se prelungește automat și la mine, și la alți jucători. Dacă nu, încă nu ne-am gândit. Eu tot timpul am vrut să privesc partea bună a paharului, să facem tot ce ține de noi, cu bugetul ăsta mic, fiindcă am și redus bugetul în iarnă, cu unii jucători care nu au jucat de șase luni sau de un an. Chiar glumeam acum vreo lună jumate, fiindcă principalul criteriu era să nu fi jucat în ultimele șase luni sau un an”, a spus antrenorul în vârstă de 34 de ani.

”Dacă jucam tur-retur, nu mai era stresul și presiunea de la fiecare meci că dacă facem egal sau dacă pierdem nu mai avem șanse”

În ultimele două etape din play-out, Unirea Dej va juca la Piatra Neamț, cu Ceahlăul (locul 2, 34 puncte) și acasă cu retrogradata CSM Alexandria (locul 7, 13 puncte).

CSC Dumbrăvița nu va avea meciuri deloc ușoare, urmând să evolueze la Mioveni, cu CFC Argeș (locul 4, 30 puncte) și acasă cu Ceahlăul.

Deși noul sezon de Liga 2 va crește de la 20 la 22 de echipe, dacă Unirea Dej sau CSC Dumbrăvița va retrograda sportiv, atunci aceasta nu are șansa de a continua în eșalonul secund, asta în situația în care nu ar apărea vreun loc vacant.

Dragoș Militaru a spus ce părere are despre acest nou format al Ligii 2. ”Nu mi se pare rău că sunt două echipe în plus, dar aș prefera să se joace tur-retur. Așa este normal, peste tot în lume. De exemplu, cum suntem noi acum, dacă jucam tur-retur, nu mai era stresul și presiunea de la fiecare meci că dacă facem egal sau dacă pierdem nu mai avem șanse. Ai o oportunitate ca în iarnă să rezolvi niște probleme care au fost până atunci”, a comentat Militaru despre formatul campionatului care se desfășoară în sezonul regular doar cu meciuri tur, iar apoi se trece la grupele de play-off și play-out.

Dragoș Militaru: ”Financiar nu au fost probleme niciodată. La infrastructură nu s-a rezolvat mare lucru”

Tânărul antrenorul al Unirii Dej și-ar dori condiții, cel puțin de infrastructură, mai bune în al treilea municipiu ca populație din județul Cluj, după Cluj-Napoca și Turda, poate al doilea ca importanță, fiindcă doar în această situație și clubul poate progresa. La nivel financiar, echipa finanțată în mare parte de primărie nu are probleme, fiindcă oferă salarii mici.

”Din punct de vedere financiar, nu au fost probleme niciodată, pentru că au fost tot timpul salarii mici și s-au dat la timp. Din punct de vedere al infrastructurii, nu s-a rezolvat mare lucru, pentru că se așteaptă, de exemplu, pentru Centrul de Copii și Juniori, dar și pentru echipa mare, finalizarea unui teren de aici, sintetic, din acela pe proiecte, cum e în toată țara. Încă nu s-a terminat, trebuie pus doar covorul și atunci, probabil, și juniorii, și noi, în anumite momente, putem proteja terenul, pentru că noi ne antrenăm și jucăm pe același teren. Altceva nu mai avem. Ca infrastructură nu s-a schimbat nimic, dar sper ca dacă reușim să îndeplinim ce ne dorim cu toții acum să înțeleagă toată lumea că e nevoie. E nevoie și de o infrastructură mai bună, chiar dacă salariile rămân la fel, dar măcar să atragi o masă de jucători care vor să se dezvolte în liniște, în condiții bune, chiar dacă banii sunt mai puțini. Dar să se pregătească la un nivel bun sau foarte bun”, este părerea lui Dragoș Militaru, expusă la Metropola TV.

Altfel, antrenorul principal cursant pentru obținerea licenței PRO spune că publicul care vine la meciurile de fotbal desfășurate la Dej este cam același în prezent cu cel care era și în sezonul regular trecut, când echipa avea rezultate mult mai bune. Militaru și-ar dori o altă implicare a factorilor locali sau a celor din club pentru ca spectatorii să fie atrași la stadion.

”Trebuie să încercăm să aducem lumea la stadion nu numai datorită rezultatelor. Ok, și rezultatele au o podere, dar trebuie să găsim alte soluții. Oamenii trebuie să vină ca la un spectacol, să se bucure cu familia, să se bucure de două-trei ore. Altfel nu poate să vină lumea, doar așa, că nu au ce face acasă. Trebuie să-i facem să vină cumva”, a mai declarat Dragoș Militaru.

Foto: Riti Jozsef / Unirea Dej

https://liga2.prosport.ro/seria-1/etapa-de-liga-2-dinainte-de-pastele-ortodox-se-termina-pana-sambata-in-play-out-se-joaca-vineri-dimineata-ultima-runda-intermediara-din-play-off-are-o-modificare-la-partida-de-la-hunedoara-19314266

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cfc-arges-a-pierdut-cu-unirea-dej-si-s-a-mai-facut-o-data-de-ras-19314115

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-dej-victorie-contra-campionii-fc-arges-19313929

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csc-dumbravita-a-pierdut-cu-metaloglobus-si-tremura-pentru-mentinerea-in-liga-2-19313856

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciuri-si-rezultate-etapa-5-play-out-liga-2-19313731

Marius ANGHEL, Daniel NAZARE 30 Apr. 2024, 16:01 Liga 2
Pe aceeași temă