Gloria Buzău, Chindia sau Ceahlăul, una dintre ele va fi ultima calificată în play-off-ul Ligii 2 din acest sezon. Șansele pe care le au fiecare

Marius ANGHEL 12 Mar. 2024, 01:02 Liga 2
Gloria Buzău, Chindia sau Ceahlăul, una dintre ele va fi ultima calificată în play-off-ul Ligii 2 din acest sezon. Șansele pe care le au fiecare

Rezultatul meciului dintre CS Mioveni și Steaua, disputat luni seară pe stadionul Orășenesc din Mioveni, în încheierea etapei a 18-a a Ligii 2, a stabilit, în același timp, atât calificarea matematică în play-off a echipei argeșene, cât și a FK Miercurea Ciuc, care cu o zi înainte, duminică, câștigase pe teren propriu ”finala” sa cu Ceahlăul. Harghitenii și-au îndeplinit obiectivul abia acum, în urma eșecului Stelei.

Cum în play-off erau calificate deja CSC Șelimbăr, Corvinul Hunedoara și Unirea Slobozia, cu trei etape înainte de finalul sezonului regular, acum, pentru acest turneu, singurele necunoscute sunt ultima calificată și programul celor zece etape.

CSC Șelimbăr, Corvinul Hunedoara, Unirea Slobozia, CS Mioveni și FK Miercurea Ciuc sunt matematic în play-off

CSC Șelimbăr (39 puncte), Corvinul Hunedoara și Unirea Slobozia (ambele cu câte 27 de puncte) sunt sigure de rămânerea pe podium pentru încă o perioadă de timp, însă de clasarea lor la finalul sezonului regular nu sunt. Toate trei pot termina pe locul 1, în funcție de rezultatul pe care îl vor înregistra în ultima etapă. Prima șansă o au sibienii, care evoluează pe teren propriu cu Chindia. Nu va fi însă un meci ușor, deoarece trupa târgovișteană păstrează șanse la play-off, iar singura sa cale este să câștige în această deplasare.

CS Mioveni este matematic în play-off deoarece a acumulat 32 de puncte și nu mai poate fi depășită de mai mult de două echipe, de Gloria Buzău sau de FK Miercurea Ciuc. Momentan este pe locul 4.

FK Miercurea Ciuc are 31 de puncte, este pe locul 6 și este și ea matematic în play-off, deși este la egalitate cu Gloria Buzău (locul 5, 31 puncte) și poate fi în aceeași situație și cu Chindia și Ceahlăul, amândouă cu 28 de puncte acum și aflate pe locurile 7, respectiv 8.

Ciucanii nu mai pot fi depășiți la puncte de Chindia și Ceahlăul, pe care le domină la meciuri directe, acesta fiind principalul criteriu de departajare la finalul sezonului regular. Pe Chindia a învins-o acasă cu 1-0, iar pe Ceahluăl tocmai a bătut-o cu 2-0, tot pe teren propriu. Dacă egalitate se menține și cu Gloria Buzău, atunci și pe aceasta o va depăși la rezultat direct, fiindcă a întrecut-o cu 2-0 chiar la Buzău.

Gloria Buzău este marea favorită la ocuparea ultimul loc din play-off. Are nevoie de un punct cu Viitorul Pandurii

În aceste condiții, cu cinci locuri de play-off ocupate deja, în ultima etapă a sezonului regular de Liga 2 bătălia pentru ultima poziție din grupa de promovare se dă între trei echipe rămase cu șanse.

Gloria Buzău are prima șansă, având trei puncte în fața celorlalte două, 31 față de 28. Stă la mâna sa pentru a rămâne pe loc calificabil în play-off, iar pentru asta are nevoie de cel puțin un egal în meciul de sâmbătă, de pe teren propriu, cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu (locul 13, 23 puncte).

Și un eșec o duce în play-off, însă are nevoie ca Chindia și Ceahlăul să nu-și câștige meciurile.

În sezonul trecut, Gloria Buzău a prins play-off-ul în urma clasamentului în trei cu Dinamo și Unirea Slobozia, ialomițenii rămânând în afara turneului. Acum două sezoane, echipa din Buzău pierdea dramatic accederea în play-off. Era la mâna sa, ca acum, întâlnea pe teren propriu Concordia, însă pierdea cu ilfovenii cu scorul de 0-1 și pica în play-out.

Chindia ar fi avantajată de golaverajul general dacă ar termina la egalitate de puncte cu Gloria Buzău și Ceahlăul

Chindia și Ceahlăul nu au decât să-și câștige meciurile lor și să aștepte un eșec al Gloria Buzău contra celor de la Viitorul Pandurii.

Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci cele trei echipe vor fi la egalitate de puncte și pentru departajarea lor se va face clasamentul spacial cu jocurile directe dintre ele.

Numai că acest clasament nu le va ajuta, deoarece 1-1 a fost rezultatul în toate întâlnirile directe dintre ele în acest sezon regular. Se va apela apoi la următorul criteriu de departajare valid în cazul lor, al cincilea în regulament, care aduce în prim-plan golaverajul general mai bun.

Acest golaveraj general cu o etapă înainte de finalul sezonului regular este următorul: 26-21 (5) pentru Gloria Buzău, 26-12 (14) pentru Chindia și 26-17 (9) pentru Ceahlăul. După cum se poate observa, de departe, cel mai bine stă Chindia, care ar avea de câștigat între cele trei dacă se va ajunge la acest criteriu de departajare.

Chindia va juca în deplasare pe terenul liderului CSC Şelimbăr, iar Ceahlăul o întâlnește pe teren propriu pe ultima clasată Progresul Spartac.

Chindia este în play-off dacă își câștigă meciul, Gloria Buzău și-l pierde pe al său, iar Ceahlăul nu câștigă la o diferență atât de mare încât să o depășească la golaveraj.

Ceahlăul are două variante pentru a merge în play-off, ambele greu de realizat, dar nu imposibil

Unica șansă a Ceahlăului de a mai prinde play-off-ul în acest moment, după ce înaintea etapei a 18-a și a întâlnirii cu FK Miercurea Ciuc era la mâna sa, este să își câștige meciul cu Progresul Spartac, iar Gloria Buzău să piardă, în timp ce Chindia să nu obțină mai mult de un punct din jocul cu CSC Șelimbăr.

Sau Gloria Buzău să piardă, să câștige Chindia, dar Ceahlăul să învingă ultima clasată la o diferență de goluri atât de mare încât să o depășească pe echipa din Târgoviște la golaverajul general. Ar însemna o victorie cu Progresul Spartac la cel puțin șase goluri, în cazul în care Chindia s-ar impune doar la un gol în fața liderului!

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciurile-din-etapa-19-a-ligii-2-sezon-2023-24-se-joaca-sambata-19302643

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cum-s-a-bucurat-cs-mioveni-in-timpul-si-dupa-victoria-cu-steaua-pentru-calificarea-in-play-off-ul-ligii-2-19302634

https://liga2.prosport.ro/seria-1/problemele-n-au-oprit-cs-mioveni-din-drumul-catre-play-off-ul-ligii-2-19302633

https://liga2.prosport.ro/seria-1/victorie-si-calificare-in-play-off-ul-ligii-2-pentru-cs-mioveni-19302593

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cs-mioveni-si-steaua-pun-punct-etapei-a-18-a-a-ligii-2-19302463

https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-unirea-slobozia-si-fk-miercurea-ciuc-ceahlaul-meciurile-zilei-in-liga-2-19302218

Marius ANGHEL 12 Mar. 2024, 01:02 Liga 2
Pe aceeași temă