FC Brașov a rămas din nou fără președinte și este în pragul falimentului: ”Fotbalul și politica împreună? Bombă atomică! Jocurile politice au îngropat FC Brașov”

Adi MARICA 16 Oct. 2023, 18:37 Juniori
FC Brașov a rămas din nou fără președinte și este în pragul falimentului: ”Fotbalul și politica împreună? Bombă atomică! Jocurile politice au îngropat FC Brașov”

Fără finanțare, dar cu datorii de peste 400.000 de euro și având conturile blocate, noul FC Brașov este în pragul colapsului. Sau mai bine spus al falimentului.

Noul președinte al clubului, Dragoș David (foto principal, al doilea din dreapta), a avut nevoie de circa două luni să-și dea seama că situația este critică. Disputele din Consiliul Local al Municipiului Brașov între politicienii locali, dar și lovitura primită de la ANAF, care a radiat societatea din registrul ONG-urilor care pot primi donații și sponsorizări, l-au determinat pe al treilea conducător al FC Brașov în cei doi ani și câteva luni de la reînființare să renunțe, după un mandat extrem de scurt. Mai puțin de două luni a stat David în această postură, în comparație cu predecesorii săi Ioan Mărginean și Marin Mitran, fiecare cu câte un an petrecut la club.

”Dacă știam situația reală, nu mă băgam”, spune, acum, David. Interesant este că Dragoș David, director al Agenției Metropolitane Brașov (AMB), agenție care face parte din Consiliul Director la FC Brașov, susține că el a dorit să preia funcția de președinte al clubului, convins că poate redresa situația.

Lovitura decisivă de la ANAF pentru FC Brașov

David recunoaște că, și în cazul în care CL Brașov va aproba Ghidul de finanțare, clubul are probleme din cauza datoriilor.

”La ANAF existau datorii mai vechi, s-au făcut eșalonări, dar care nu au fost achitate. Cei de la ANAF lucrează rapid. Acum, Asociația FC Brașov Steagul Renaște este radiată din registrul ONG-urilor pentru a primi donații și sponsorizări. Asta înseamnă cu putem plăti datoriile, iar din bani publici e exclus! Pentru plata datoriilor trebuie găsite resurse din mediul privat. Până acum, clubul era în agonie, acum e în moarte clinică. Sunt discuții în Consiliul Local, sunt curios și eu ce soluții vor găsi”, spune deja fostul președinte al clubului brașovean retrogradat în vară de FRF din Liga 2 pentru neîndeplinirea condițiilor minime de participare în campionat.

Președintele FC Brașov și-a luat ”la revedere” de la antrenori!

Luni, 16 septembrie, David s-a întâlnit cu antrenorii Centrului de Copii și Juniori. ”Am dorit să mă întâlnesc cu ei și să-mi iau la revedere. Le-am spus că nu-mi place să vând speranțe. Atunci când primești semnale, așa cum a fost în ședința de CL de săptămâna trecută, atunci orice poartă se închide. A fost cel mai neomenesc lucru ce s-a întâmplat în acea ședință a CL. Mediul de afaceri a înțeles mesajul și nu a mai dorit să sprijine acest proiect”, a spus David.

Cauzele dezastrului de la FC Brașov, în opinia lui David

Chiar dacă știe destul de bine cauzele care au dus la dezastrul de la FC Brașov, David vorbește doar de neglijență, de management defectuos, dar ezită să indice adevărații vinovați. Spune doar că așteaptă rezultatul auditului financiar.

”În acest moment sunt datorii de 400.000 de euro, la DAIS, la ANAF, dar și la angajați sau terți. Vreau să știu și eu de ce s-a ajuns aici, pentru că datoriile s-au tot rostogolit și s-au acumulat și dobânzi. Cred că este vorba de foarte multă neglijență care a dus la această situație. Aștept și eu rezultatul auditului financiar, care ne va spune exact ce s-a întâmplat din punct de vedere financiar. Nu cred că a fost un management bun asigurat de foștii președinți, pentru că sunt mulți oameni nemulțumiți! Pe Ioan Mărginean nu-l cunosc și nu am discutat cu el. Cu Marin Mitran am discutat acum două săptămâni, mi-a spus doar că nu se simte vinovat și că a băgat bani în club! Cel mai rău mă doare faptul că din această situație suferă copii, efectiv ei sunt blocați pentru că nu pot juca la un alt club până la începutul anului viitor”, declară Dragoș David.

”Fotbalul și politica împreună? Bombă atomică!”

În ședința Consiliului Local Brașov de săptămâna trecută în care primarul Allen Coliban (USR) a dorit să introducă suplimentar pe ordinea de zi proiectul ”Ghidul pentru finanțarea programului «Sportul de performanță»”, consilierii locali PSD și PNL au decis să nu voteze acest punct.

”Este momentul să-i cereți domnului primar să vă explice ce s-a întâmplat la FC Brașov. Nu este vina noastră că s-a ajuns aici. Noi nu am condus acest club!”, afirma viceprimarul Sebastian Rusu (PNL).

”Este clar că sunt lupte politice. Rusu știe bine că au avut un reprezentant, pe domnul Sebi Bădulescu, care a fost mereu în conducerea clubului. Din ce am auzit, chiar a fost foarte implicat, acum să spui că nu ai avut reprezentant mi se pare deocheat! Un lucru este clar și vă spun cu mâna pe inimă: jocurile politice au îngropat FC Brașov. Se spune că politica este o curvă. Îmbinarea dintre fotbal și politică este o bombă atomică, sunt bani publici…”, e de părere David.

Deși imediat după decizia TAS, primarul Coliban cerea demisia în bloc a celor din conducerea clubului, secretarul Cristi Mățău și directorul economic Ladislau Opra au rămas pe poziții. ”Îmi asum acest lucru! Eu i-am rugat pe Mățău și Opra să rămână la club pentru că ei știu exact ce s-a întâmplat. Dacă mă întreba cineva pe mine de licență ce puteam să le spun?”, a mai spus David.

Despre ”cazul Hodzic”: ”Este clar o greșeală a fostului președinte. Un caz în care pot fi sesizate organele abilitate”

FC Brașov a intrat în Cartea Recordurilor cu cazul fotbalistului Adis Hodzic, un fundaș dreapta cu dublă cetățenie, slovenă și bosniacă.

Hodzic a semnat un contract cu FC Brașov, însă transferul nu a fost înregistrat la FRF. Fotbalistul a mers la FIFA și a câștigat litigiul, iar clubul i-a plătit 40.000 de euro, deși jucătorul nu a evoluat niciun minut!

”În cazul Hodzic este clar o greșeală a fostului președinte (n.r. – Marin Mitran, care, neoficial, este și impresar). Este un caz în care pot fi sesizate organele abilitate”, spune David.

Marin Mitran este pe făraș și la actualul său club, Ceahlăul, fiind contestat puternic de suporteri.

După ”purificare” se întoarce în politică!

Dragos David a demisionat de la FC Brașov, dar acum vrea să reintre în politică! Asta după ce în ultimii ani spune că a avut parte de o ”purificare”!

David a practicat cu succes traseismul politic. La începutul anilor 2000 a intrat în politică în PSD, apoi a trecut la PDL, după care a făcut parte din PNL, partid din care demisionat.

”În cei trei ani după ieșirea din politică pot spune că a fost ca o purificare și m-am curățat de toate lucrurile rele! Familia și prietenii m-au convins să revin în politică. Eu sunt construit să lupt pentru comunitatea mea. Îmi caut locul, nu știu încă ce partid voi alege. Sunt doar discuții”, a spus David, care pentru FC Brașov nu s-a luptat prea mult în scurtul său mandat ca președinte. Ce partid va alege David, chiar nu mai contează!

”FC Brașov rămâne brandul comunității. Vom vedea ce se va întâmpla în viitor. Nu știu care este cea mai bună soluție”, Dragoș David, fost președinte FC Brașov

Foto: Monitorul Expres

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sebastian-micu-este-la-uta-dupa-despartirea-de-fc-brasov-19288777

https://liga2.prosport.ro/special/juniori/circ-intre-politicienii-locali-pe-tema-fc-brasov-19288455

https://liga2.prosport.ro/special/juniori/fc-brasov-are-abonament-nelimitat-la-comisiile-frf-19288414

https://liga2.prosport.ro/special/juniori/protest-la-fc-brasov-dupa-ce-activitatea-sa-a-fost-paralizata-19287777

https://liga2.prosport.ro/seria-1/calin-moldovan-despre-dezastrul-de-la-fc-brasov-e-de-noaptea-mintii-antrenorul-care-a-promovat-corona-in-liga-2-si-apoi-a-salvat-new-fc-brasov-de-la-retrogradare-19287616

Adi MARICA 16 Oct. 2023, 18:37 Juniori
Pe aceeași temă