Corvinul se inspiră de la un club adversar din Liga 2 pentru a-și schimba forma de organizare și a putea promova. Hunedorenii au ales deja numele noii asociații | EXCLUSIV

Călin MNERIE 31 Dec. 2023, 17:27 Liga 2
Corvinul se inspiră de la un club adversar din Liga 2 pentru a-și schimba forma de organizare și a putea promova. Hunedorenii au ales deja numele noii asociații | EXCLUSIV

Corvinul este unul dintre cele opt cluburi care activează în această ediție a Ligii 2, 2023-2024, fără drept de promovarea în SuperLigă.

Nou-promovata hunedoreană iernează pe locul 2, la un punct de liderul CSC Șelimbăr, altă formație care nu poate urca în elită, și amândouă vor juca în play-off, unde vor face act de prezență și vor avea un rol important în a determina echipele care vor merge în prima ligă.

  • Steaua, CSC Șelimbăr, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița, CS Tunari, CSM Alexandria, CSM Reșița și Corvinul Hunedoara sunt cele opt echipe care joacă în Liga 2 fără să poată promova, problema fiind forma lor de organizare, una de drept public.

CS Corvinul preia modelul Campionii FC Argeș pentru a se transforma în club de drept privat și a putea promova în prima ligă. ACS FC Corvinul Hunedoara 1921 va fi noua denumire

Condiția necesară pentru promovarea acestor echipe este, mai întâi, schimbarea formei juridice. Dintre acestea, Corvinul lucrează la acest aspect și speră să facă modificarea în vara anului 2024, pentru a evolua în noua ediție a Ligii 2 cu această problemă rezolvată.

A fost ales și modelul de club pe care ”corbii” îl vor prelua. Este cel din orașul care a dat unul dintre cei mai mari fotbaliști români din toate timpurile, pe Nicolae Dobrin. Modelul adoptat de Campionii FC Argeș în vara anului 2019 este dorit și la Hunedoara.

În iulie 2019, Comitetul Executiv al FRF aproba cesionarea locului echipei FC Argeș, de drept public, în Liga 2, către ACS Campionii FC Argeș, de drept privat. Acesta din urmă îi are ca membri fondatori pe Primăria Municipiului Pitești, SC Apă Canal 2000 SA și SC Salubritate 2000 SA. Cele două societăți comerciale sunt tot în subordinea primăriei și în acest fel a fost fentat regulamentul.

”Prin clubul de drept public am putut să finanțăm activitatea sportivă, după modelul CSM-urilor, dar știm că legea ne obligă să ne schimbăm forma de organizare. Nu știm de ce la handbal sau baschet cluburile pot activa în primile ligi fiind de drept public, dar la fotbal nu. Asta e, ne conformăm și am ales modelul Campionii FC Argeș. Secretarul primăriei s-a deplasat personal la Pitești pentru a studia exact statutul clubului și a obține și alte detalii legate de finanțare. Mergem pe varianta unei asociații, ce se va numi Asociația Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921 și care va pleca – probabil – la drum cu trei membri asociați. Unul e Primăria Hunedoara, al doilea o societate comercială din subordinea Primăriei și al treilea, cel mai probabil, Consiliul Județean Hunedoara. Am avut deja discuții pe această temă cu președintele instituției Laurențiu Nistor, dar mai trebuie să o finalizăm. Cert este că numele a fost deja rezervat la Ministerul Justiției, iar Primăria va cesiona noii asociații palmaresul, marca pe o perioadă de 5 ani. Dacă, doamne ferește, se întâmplă ceva, Corvinul rămâne acasă, nu va mai fi înstrăinat, cum s-a întâmplat în anii precedenți. Știm ce eforturi s-au depus să ne recuperăm brandul, marca, o să le fiu veșnic recunoscător vechilor corviniști, precum Ioan Andone sau Mircea Rednic, dar și altora pentru contribuția lor. Evident, am fi cei mai bucuroși dacă ar intra și societățile private în asociația noastră, putem avea oricâți membri, cu condiția ca aceștia să fie impari. Chiar joi voi avea o discuție cu reprezentanții firmei ArcelorMittal, pentru un parteneriat, dar deocamdată din postura de sponsori. Mai aveam de la Arad firma Maxximus, care a fost de la bun început alături de noi și avem ușa deschisă și pentru alți parteneri”, a spus, pentru Liga2.ro, primarul Dan Bobouțanu.

Primăria Hunedoara, principalul sponsor al Corvinului. Clubul e susținut și de CJ Hunedoara, dar și de doi sponsori

În vara anului 2022, FRF a aprobat schimbarea denumirii echipei CS Hunedoara în CS Corvinul 1921 Hunedoara. Clubul e unul de drept public.

În noul format, în care clubul va deveni de drept privat, acesta va avea denumirea de ACS FC Corvinul Hunedoara 1921, după cum susține primarul.

Zilele trecute, președintele Corvinului, invitat la PrimaSport, spunea că se preia modelul cluburilor din prima ligă UTA, FC Hermannstadt și Universitatea Cluj. Putea da ca exemplu două cluburi din Liga 2, Campionii FC Argeș și Gloria Buzău, care au recurs nu cu mult timp în urmă la acest proces de schimbare pentru a avea drept de promovare.

Primăria Hunedoara, principalul sponsor al clubului Corvinul, a oferit un buget întregului club pe anul 2023 de 1,4 milioane de euro. De la jumătatea lunii septembrie a acestui an, echipei lui Florin Maxim i s-a alăturat și un sponsor privat, Prodesign Engineering & Construction, care oferă în jur de 300 de mii de lei pe an. Iar la finalul lunii noiembrie, Corvinul a avut un comunicat în care se anunța faptul că se primește 1 milion de lei, circa 200 mii de euro, și din partea Consiliului Județean Huneroara. Zilele trecute, în data de 28 decembrie, hunedorenii au anunțat că AcelorMittal Hunedoara va da către club 60 de mii de euro anual.

Primarul Hunedoarei vrea să câștige Liga 2 pentru a scoate și mai mult în evidență brandul Corvinul

Așa cum spuneam, Corvinul iernează pe locul 2 în Liga 2 și este ca și calificată în play-off, dar ce se va întâmpla până la finalul sezonului, în condițiile în care jucătorii știu că din vară vor juca tot în Liga 2? Primarul Hunedoarei crede că echipa managerială și antrenorul va știi să-i motiveze pe fotbaliști.

”Chiar am avut o discuție pe această temă în aceste zile cu Bogdan Apostu și Florin Maxim și am căzut de acord asupra faptul că trebuie să ne propunem locul 1. Ar fi un lucru ce ar scoate și mai mult în evidență brandul Corvinul și orașul Hunedoara. Ce se va întâmpla mai departe în vestiar, cum se vor motiva băieții, nu știu. Ca și ordonator de credite urmăresc activitatea echipei, dar nu mă implic efectiv. Am ales să colaborăm cu firma lui Bogdan Apostu, hunedoreanul nostru get-beget, având un contract de manageriat perfect legal și până acum suntem foarte mulțumiți. Nu pot uita cât m-a ajutat la acest club și Sorin Cimpoca, care a trebuit să se retragă de la club din motive de sănătate, dar noul președinte Dan Colesniuc e alegerea potrivită pentru înlocuirea sa. Nu pot ascunde faptul că după ratarea promovării în vara lui 2022 am avut un moment de cumpănă, dar acum mă felicit că le-am dat credit lui Bogdan și lui Max, care au făcut acest lot ce ne aduce atâtea satisfacții. Nu e niciun secret, bugetul pe sezon al clubului este 1,4 milioane de euro, pe care îi împart prima echipa, academia de copii și juniori a Corvinului și secția de box. Sunt bani din bugetul local, din impozitele și taxele hunedorenilor, iar ei trebuie să se simtă reprezentați de această echipă”, spune edilul hunedorean.

Corvinul, cel târziu în 2026 în SuperLigă, dar Cupa României e un obiectiv mai palpabil

În fine, Dan Bobouțanu susține că e la curent cu ofertele care au venit pe adresa lui Florin Maxim de la grupări din SuperLigă, una dintre ele chiar în urmă cu o lună, de la Dinamo.

”Max mă ține la curent, iar eu l-am sfătuit să-și încheie contractul la Corvinul. A semnat până în 2025 și au sper să ajungem în SuperLigă împreună. În planurile făcute inițial, am spus că primele două sezoane în Liga 2 sunt pentru consolidarea unui club solid, dar văd că echipa ne-a luat-o înainte. Din păcate, nu putem promova la finele acestui sezon, dar în următorul ne putem bate cu toate armele, fără – însă – să existe o presiune a obiectivului. De abia din campionatul 2025-2026 am avea ca țintă clară revenirea în SuperLigă, dar am ajuns să-i cunosc atât de bine pe oamenii cu care lucrez și-mi dau seama că vor avea ambiția să facă performanță mult mai repede. Însuși parcursul din Cupa României din acest sezon vorbește în acest sens, cine se aștepta ca echipa noastră să se califice în sferturile competiției cu maximum de puncte în grupă și fără gol primit? Și urmează meciul eveniment cu CFR Cluj, în care avem șansa noastră. De pe acum anunț că vom închiria o nocturnă mobilă și vom juca la Hunedoara, în fața fanilor noștri, ne bazăm pe un stadion plin, cum au mai fost în ultimii doi ani. Va fi greu, dar avem șansa noastră să trecem și de CFR și am ai fi doar doi pași până la trofeu”, a concluzionat Bobouțanu.

Campionatul Ligii 2 se va relua la finalul lunii februarie 2024, iar Corvinul va mai avea de jucat pe teren propriu, în campionat, șapte meciuri, două în sezonul regular și cinci în play-off, unde va accede cel mai probabil. În plus, tot acasă se va organiza sfertul de finală al Cupei României contra CFR Cluj.

Foto: Corvinul Hunedoara

https://liga2.prosport.ro/seria-1/florin-maxim-pregatit-sa-su-lase-jucatorii-la-mai-bine-19296690

https://liga2.prosport.ro/seria-1/corvinul-stie-unde-va-juca-acasa-pe-durata-constructiei-noii-arene-din-hunedoara-19296673

https://liga2.prosport.ro/liga-3/jiul-petrosani-e-inspirata-de-succesul-corvinului-19296622

https://liga2.prosport.ro/seria-1/acelormittal-hunedoara-sprijina-corvinul-cu-60-000-de-euro-19296614

https://liga2.prosport.ro/seria-1/corvinul-se-pregateste-sa-si-schimbe-forma-de-organizare-19296465

Călin MNERIE 31 Dec. 2023, 17:27 Liga 2
Pe aceeași temă