Conducătorul cu care Chindia forțează intrarea în play-off: are două promovări, patru baraje și o retrogradare. ”E singura variantă, în condițiile actuale, după eșecurile cu Cordoș și Petrescu”

Bogdan ISTRATE 09 Jan. 2024, 21:19 Liga 2
Conducătorul cu care Chindia forțează intrarea în play-off: are două promovări, patru baraje și o retrogradare. ”E singura variantă, în condițiile actuale, după eșecurile cu Cordoș și Petrescu”

Chindia a mai scăpat o dată de depunctare, achitându-și restanțele financiare către Esteban Orozco fix înaintea scadenței din 8 ianuarie. Banii ar fi venit printr-un împrumut, de la o persoană din afara clubului, suma nefiind deloc de neglijat, aproximativ 20.000 de euro.

Orozco, acum la Campionii FC Argeș, a fost convocat la naționala statului său de origine, Guineea Ecuatorială, pentru meciurile de la Cupa Africii (13 ianuarie – 11 februarie). De rezolvarea situației africanului, una care apăsa de la o zi la alta, s-a ocupat, potrivit surselor Liga2.ro, nimeni altul decât fostul președinte al clubului din perioada iunie 2014 – iunie 2023, Marcel Ghergu (foto principal, în dreapta, alături de Lorin Petrescu).

Marcel Ghergu, din nou la putere la Chindia, momentat neoficial!

De altfel, Ghergu și-a petrecut ultimele zile la stadionul din Târgoviște, negociind amânări de plată cu mai mulți foști sau actuali jucători și fiind implicat în stingerea unor conflicte cu furnizori cu care a colaborat anterior momentului retrogradării, luna mai a anului trecut.

În rol pur decorativ se află, din preajma sărbătorilor, președintele Lorin Petrescu, omul anunțându-i pe asociați încă de la jumătatea lui decembrie că demisionează din funcția executivă, copleșit de problemele clubului. Cum nu au fost găsite soluții pentru preluarea postului, Petrescu, proprietarul unui fost și – probabil – actual sponsor al Chindiei, a rămas cu dreptul de semnătură și cu vizitele sporadice la stadion.

Atribuțiile sale au fost preluate, deocamdată neoficial, de Marcel Ghergu, văzut acum de asociați, Primăria Municipiului Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița, ca singurul care poate readuce clubul pe linia de plutire. Cunoscut în lumea fotbalului românesc și cu o vastă experiență ca președinte de club, Ghergu ar reveni în club după nici șapte luni de la demitere, cu o misiune ingrată, aceea de a duce echipa în play-off și a forța apoi promovarea, participarea în baraj fiind o simplă formalitate, din moment ce cel puțin două echipe fără drept de a accede în prima ligă vor termina în Top 6.

Problema mare e că dincolo de datorii, litigii și procese, Chindia stă rău la capitolul puncte. Ocupă locul 11 după 15 etape, iar un singur pas greșit în meciurile rămase de disputat, patru la număr, ar anula definitiv șansele la calificarea în play-off. Nici cu victorii pe linie, Chindia nu e sigură că prinde locul 6, pentru că după remiza cu Concordia Chiajna, din 3 decembrie, nu mai depinde exclusiv de rezultatele ei.

Ghergu a fost nouă sezoane șef la Chindia

Marcel Ghergu a preluat funcția de președinte la Târgoviște după finalul sezonului 2013-2014, în care echipa a ratat promovarea în Liga 2 după o luptă cu Fortuna Brazi tranșată într-un meci direct suspect de către prahoveni. Ghergu era delegat atunci, iar Mugur Porumbacu președinte. Propunerea de numire i-a aparținut primarului Târgoviștei de la acea vreme, Ciprian Prisăcaru, și îmbrățișată de președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

În vara lui 2015, Chindia avea să promoveze fără emoții în Liga a 2-a, însă cu datorii moștenite din mandatul lui Porumbacu și al precedenților manageri cifrate la aproximativ 300.000 de euro.

Creanțele au fost stinse cu fonduri publice, pe 1 aprilie 2016 (nu e nicio păcăleală). Mai departe, au fost sezoane de Liga a 2-a fără probleme financiare deosebite, dar și patru ani în Liga 1 pe drumuri, cu o situație tensionată în partea a doua a ultimului, 2022-2023, când echipa a retrogradat la finalul primul meci în Liga 1 disputat acasă în 25 de ani.

După retrogradare, alocările financiare din partea autorităților locale către Chindia au depășit orice recorduri. Aflați în funcția executivă, Andrei Cordoș și ulterior Lorin Petrescu nu doar că nu au stins din datorii, dar au angajat cheltuieli uriașe, suplimentând organigrama și alcătuind un lot de jucători mult peste nevoile unui club din Liga 2.

”Ori n-au știut să managerieze, cel mai probabil, ori au manageriat mai mult în folosul lor, cert este că Chindia a alunecat pe un tobogan de unde nu se știe dacă va ieși. E luată în calcul și insolvența”, explică surse din club.

Conștienți de dubla, dacă nu tripla greșeală, punând la socoteală demiterea lui Ghergu când nu exista nicio variantă pentru postul de președinte, asociații încearcă acum să repare ce se mai poate repara. Ghergu e ca și instalat în club, fără însă a fi prezentat oficial, așa cum se procedase anterior, doar în acest sezon, cu Cordoș, Stăncioiu, Rossi, Petrescu sau Croitoru, când spațiul virtual a fost invadat de fotografii și clipuri. ”E singura variantă, în condițiile actuale, după eșecurile cu Cordoș și Petrescu”, spun sursele Liga2.ro.

Apreciat de jucători, contestat de unii suporteri!

Fostul președinte și probabil viitorul director sportiv al Chindiei a avut o relație strânsă de-a lungul acestor ani cu vestiarul. Se ferea totuși să vină la antrenamente când se acumulau restanțe salariale, însă dialoga separat cu jucătorii, inclusiv în momentele mai dificile.

De notat că până la explozia litigiilor din vară, Chindia n-a fost chemată la comisii, pentru memorii, mai mult de câteva ori în cele patru sezoane din Liga 1. Anterior, în eșaloanele mici, nici nu s-a pus problema.

”Erau cinci-șase jucători dispuși să rămână și după retrogradare, pe salarii, evident, reduse. Când au văzut că pleacă Ghergu, au semnat în alte părți, toți în Liga 1”, vorbesc surse din vestiar.

Tot Ghergu a apucat să semneze unele angajamente de plată cu fotbaliștii cărora Chindia le datorează bani frumoși. Cu câteva excepții, ele nu au fost onorate de noii conducători, așa că s-a ajuns la instanțe, civile sau sportive. E neclar însă de unde va primi Chindia bani de acum încolo, pentru că autoritățile publice locale își fac bugetele abia după jumătatea lunii februarie.

Datorii sunt și către Marcel Ghergu, după cum a recunoscut Lorin Petrescu în conferință în care și-a anunțat retragerea.

Mai vine Diego Longo?

Chindia și-a amânat reunirea pentru data de 15 ianuarie, când ar trebui să ajungă la Târgoviște și Diego Longo, antrenorul cu două meciuri oficiale pe banca dâmbovițenilor.

Există și varianta ca Longo să nu se mai întoarcă, iar Ghergu să fie nevoit să găsească de urgență și un alt staff tehnic.

În acest moment, se pare că stagiul de pregătire dorit de italian în Antalya a picat, Marcel Ghergu insistând pe o variantă în țară, mai puțin costisitoare și, de altfel, preferată în anii trecuți.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/alberto-calin-si-mario-raducan-au-semnat-cu-csm-alexandria-19297001

https://liga2.prosport.ro/seria-1/catalin-golofca-e-in-conflict-cu-conducerea-chindiei-19296909

https://liga2.prosport.ro/seria-1/haos-la-chindia-19296869

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/esteban-orozco-merge-la-cupa-africii-19296943

Bogdan ISTRATE 09 Jan. 2024, 21:19 Liga 2
Pe aceeași temă