Componența celor două grupe de play-out din Liga 2. Ceahlăul este matematic salvată, iar Progresul Spartac este matematic retrogradată. Steaua are serie de foc

Marius ANGHEL 16 Mar. 2024, 19:13 Liga 2
Componența celor două grupe de play-out din Liga 2. Ceahlăul este matematic salvată, iar Progresul Spartac este matematic retrogradată. Steaua are serie de foc

Ceahlăul Piatra Neamț și Chindia Târgoviște sunt ultimele două echipe care vor evolua în acest sezon în play-out-ul Ligii 2, ediția 2023-2024, după ce au pierdut lupta de la distanță, din ultima rundă a sezonului regular, cu Gloria Buzău pentru ultima poziție care ducea în play-off.

Progresul Spartac, CSM Alexandria, Unirea Dej, CS Tunari, Campionii FC Argeș, CSC Dumbrăvița, Concordia Chiajna, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, CSM Slatina, Metaloglobus București, CSM Reșița și Steaua sunt celelalte 12 formații care erau cunoscute deja că vor continua în play-out, însă până acum nu se știa seria din care vor face parte.

În Liga 2 urmează o pauză de o săptămână, din cauza meciurilor echipelor naționale, play-out-ul urmând să debuteze în jurul datei de 30 martie 2024.

Ceahlăul și Chindia au pierdut lupta cu Gloria Buzău și vor evolua în play-out-ul Ligii 2

În ultima etapă a sezonului regular, runda a 19-a, Ceahlăul a sperat într-o minune la meciul de la Buzău, unde Viitorul Pandurii trebuia să câștige în fața Gloriei, fiindcă un punct obținut de trupa lui Andrei Prepeliță o trimitea în play-off. Gloria nu numai că a câștigat, dar a înregistrat și cel mai clar succes din această ultimă etapă, 5-0 cu gorjenii.

În aceste condiții, victoria Ceahlăului cu Progresul Spartac, scor 4-0, nu a mai avut vreo importanță, decât aceea că nemțenii au terminat pe locul 7, au mai pus trei puncte în clasament și sunt matematic salvați de la retrogradare, după cum afirma Cristian Pustai.

Chindia, visătoare după 3-0 cu modesta CSM Alexandria runda trecută, a încasat-o la Cisnădie în fața liderului CSC Șelimbăr, scor 1-2, astfel că nu a reușit să facă nici ce mai depindea de ea pentru o calificare în ultimul moment în play-off, dacă buzoienii pierdeau.

CFC Argeș, Chindia, Concordia și Steaua, marile perdante ale acestui sezon regular

În play-out-ul din acest sezon vor evolua două dintre cele trei retrogradate în vară din prima ligă. Campionii FC Argeș și Chindia Târgoviște porneau cu gânduri mari în noul sezon, de promovare de pe primele două locuri, însă au ajuns să joace pentru menținerea în Liga 2. Spre deosebire de CS Mioveni, care pica și ea în vară din prima ligă, dar la startul acestui sezon transmitea că își dorește în primul rând să se mențină în liga secundă, dar, iată, a ajuns în play-off, unde are asigurat cel puțin locul în barajul de promovare.

Alte mari perdante sunt Concordia Chiajna, Steaua și chiar Ceahlăul. Concordia a obișnuit deja să fie o mare dezamăgire, fiind la al cincilea sezon în care începe cu gândul la promovare și nu își îndeplinește obiectivul.

Componența celor două grupe ale play-out-ului Ligii 2! La finalul acestui sezon retrogradează patru echipe în loc de cinci

Potrivit regulamentului FRF, clasatele pe locurile 7-20 la finalul sezonului regular de Liga 2 sunt împărțite, în funcție de locul ocupat, în două grupe de play-out.

În Grupa A merg clasatele pe locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18 și 19, adică Ceahlăul Piatra Neamţ, CSM Reșița, Metaloglobus București, Campionii FC Argeş, CSC Dumbrăviţa, Unirea Dej și CSM Alexandria.

În Grupa B au intrat formațiile care au terminat pe pozițiile 8, 9, 12, 13, 16, 17 și 20, mai exact Steaua, Chindia Târgoviște, Concordia Chiajna, CSM Slatina, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, CS Tunari și Progresul Spartac.

Programul play-out-ului va fi stabilit de către FRF marți, 19 martie, de la ora 12:00, la sediul FRF, unde va avea loc tragerea la sorți. În Liga 2, spre deosebire de prima ligă, programul nu este stabilit în funcție de locurile pe care le ocupă echipele la finalul sezonului regular, ci organizatorul competiție, federația, preferă tragerea la sorți.

  • Procedura de stabilire a programului de disputare a play-out-ului se va face pe baza Tabelei Berger pentru opt echipe, numărul corespunzător fiecărei echipe fiind stabilit prin tragere la sorți. În urne se vor introduce bile cu numere doar de la 1 la 7, prin eliminarea bilei cu numărul 8 fiind posibilă asigurarea unui număr de meciuri egale în deplasare şi acasă (câte trei din fiecare) pentru cele şapte participante în fiecare grupă. Extragerea se va face în ordinea clasării la finalul sezonului regular.

În play-out, echipele vor intra cu toate punctele acumulate în sezonul regular și vor mai avea de jucat doar șase meciuri de fiecare în cadrul a șapte etape.

Spre deosebire de sezoanele trecute, acum vor retrograda doar patru echipe în loc de cinci. Pentru că începând cu sezonul 2024/25 Liga 2 va trece la un sistem cu 22 de echipe, FRF a decis să anuleze de această dată barajul de menținere/retrogradare între echipele situate pe locul 5 în grupele de play-out. Astfel că vor retrograda doar ultimele două clasate în cele două grupe. Va retrograda o echipă mai puțin din Liga 2 și vor promova din Liga 3 șase echipe în loc de cinci.

Echipele din Grupa A a play-out-ului Ligii 2 și punctele cu care pornesc:

1. Ceahlăul Piatra Neamţ – 31 puncte
2. CSM Reșița – 27
3. Metaloglobus București – 26
4. Campionii FC Argeş – 24
5. CSC Dumbrăviţa – 23
6. Unirea Dej – 13
7. CSM Alexandria – 9

Echipele din Grupa B a play-out-ului Ligii 2 și punctele cu care pornesc:

1. Steaua – 28 puncte
2. Chindia Târgoviște – 28
3. Concordia Chiajna – 25
4. CSM Slatina – 25
5. Viitorul Pandurii Târgu Jiu – 23
6. CS Tunari – 16
7. Progresul Spartac – 1

Ceahlăul este matematic salvată de la retrogradare, Progresul Spartac este matematic retrogradată în Liga 3

Având în vedere că în play-out mai sunt 18 puncte puse în joc pentru fiecare echipă și ținând cont de numărul de puncte cu care s-a încheiat sezonul regular, respectiv cu care se intră în play-out, putem constata următoarele două lucruri:

  • Ceahlăul este matematic salvată de la retrogradare, fiindcă are 18 puncte peste Unirea Dej și nu mai poate fi depășită de această. Primul criteriu de departajare în caz de egalitate la finalul play-out-ului este numărul de puncte avut de echipe la finalul sezonului regular.
  • Progresul Spartac este matematic retrogradată în Liga 3, fiindcă are cu 22 de puncte mai puțin față de Viitorul Pandurii, prima clasată deasupra locurilor retrogradabile.

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor la finalul sezonului regular

Calendarul play-out-ului Ligii 2:

Etapa 1: 30 martie 2024
Etapa 2: 6 aprilie 2024
Etapa 3: 13 aprilie 2024
Etapa 4: 20 aprilie 2024
Etapa 5: 27 aprilie 2024
Etapa 6: 3 mai 2024
Etapa 7: 11 mai 2024

https://liga2.prosport.ro/seria-1/componenta-play-off-ului-ligii-2-editia-2023-2024-19302993

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciuri-si-rezultate-etapa-19-liga-2-19302899

Marius ANGHEL 16 Mar. 2024, 19:13 Liga 2
Pe aceeași temă