ANALIZĂ | Ultimele două echipe calificate în play-off-ul Ligii 2 se stabilesc în ultima rundă a sezonului regular. Patru cluburi se luptă pentru acest obiectiv. Toate calculele de reușită ale acestora

Marius ANGHEL 09 Mar. 2022, 19:11 Liga 2
ANALIZĂ | Ultimele două echipe calificate în play-off-ul Ligii 2 se stabilesc în ultima rundă a sezonului regular. Patru cluburi se luptă pentru acest obiectiv. Toate calculele de reușită ale acestora

O etapă a mai rămas de disputat din actualul sezon regular al Ligii 2, ediția 2021-2022, iar necunoscutele sunt legate de ultimele două formații care vor merge în play-off, respectiv pozițiile finale pe care se vor clasa echipele, între locurile 7 și 20, pentru determinarea cele două grupe de play-out.

În acest articol vom analiza șansele celor patru echipe care se luptă în etapa a 19-a pentru a prinde ultimele două locuri care duc în play-off, grupa de promovare în Liga 1.

  • Pentru al doilea sezon consecutiv, desfășurat în condiții speciale, de pandemie, primele șase clasate la finalul sezonului regular al Ligii 2, în care s-a jucat doar turul (19 etape), intră în play-off. Acestea vor continua cu numărul de puncte acumulat până atunci și vor disputa încă zece meciuri de fiecare, partide tur-retur. În final, primele două clasate vor promova direct în Liga 1, iar echipele de pe locurile 3 și 4 vor merge la un baraj de promovare, desfășurat în dublă manșă, contra ocupantelor pozițiilor 8, respectiv 7 din play-out-ul primei ligi.

Steaua s-a alăturat matematic în play-off-ul Ligii 2 celor de la Petrolul, FC Hermannstadt și ”U” Cluj

În urma desfășurării etapei a 18-a a Ligii 2 am aflat și a patru echipă calificată matematic în play-off. Este vorba despre Steaua București, formație care nu va avea însă dreptul să promoveze în Liga 1 chiar dacă va termina pe un loc care în mod normal i-ar permite acest lucru sau ar trimite-o la baraj. Steaua este un club de drept public, iar regulamentul interzice accederea unor astfel de echipe în prima ligă, regulament care nu poate fi schimbat în timpul sezonului.

În play-off sunt calificare și Petrolul Ploiești (locul 1, 46 puncte), cu cinci etape înainte de final, FC Hermannstadt (locul 2, 38 puncte, un meci în minus), cu trei etape înainte de final, și Universitatea Cluj (locul 3, 36 puncte, un meci în minus), cu două etape înainte de final.

Concordia Chiajna și FC Buzău sunt pe loc de play-off înainte de ultima etapă, însă au meci direct

Pentru celelalte două locuri care duc la finalul sezonului regular în play-off se luptă în ultima etapă, a 19-a, programată la finalul săptămânii, patru echipe: Concordia Chiajna, FC Buzău, FK Miercurea Ciuc și Unirea Slobozia. Sunt mai multe variante în care două dintre aceste două formații pot merge în grupa de promovare, iar mai jos poți vedea toate posibilitățile.

În acest moment, cu o etapă înainte de final, pe ultimele două locuri de play-off sunt clasate Concordia Chiajna și FC Buzău, prima cu 33 de puncte și a doua cu 32. Teoretic, acestea au cele mai mari șanse să meargă în grupa de promovare, numai că au meci direct, la Buzău, iar acest lucru le complică situația.

Tot 32 de puncte are și FK Miercurea Ciuc, care va întâlni pe teren propriu FC Brașov (locul 16, 13 puncte), iar Unirea Slobozia pornește cu ultima șansă, fiindcă are 30 de puncte și va întâlni acasă Ripensia Timișoara (locul 10, 25 puncte).

Cele trei criterii de departajare a echipelor în caz de egalitate de puncte între ele

Înainte de a prezenta toate posibilitățile acestor patru echipe de a prinde un loc de play-off trebuie arătate rezultatele meciurilor directe dintre aceste formații, din acest sezon, cât și linia lor de clasament, mai precis, golaverajul. Sunt două aspecte importante, care vor fi folosite în cazul în care unele dintre aceste echipe vor termina sezonul regular la egalitate de puncte și va fi nevoie de o departajare a lor.

FK Miercurea Ciuc – Concordia Chiajna 0-3 / Miercurea Ciuc / etapa 4
Concordia Chiajna – Unirea Slobozia 1-1 / Chiajna / etapa 7
FK Miercurea Ciuc – FC Buzău 2-3 / Miercurea Ciuc / etapa 8
FC Buzău – Unirea Slobozia 1-1 / Buzău / etapa 11
FK Miercurea Ciuc – Unirea Slobozia 0-0 / Miercurea Ciuc / etapa 15
FC Buzău – Concordia Chiajna ? / Buzău / etapa 19

loc / echipă / victorii / egaluri / înfrângeri / golaveraj / puncte
5. Concordia Chiajna 18 9 6 3 17-10 (+7) 33
6. FC Buzău 18 9 5 4 43-13 (+30) 32
7. FK Miercurea Ciuc 18 10 2 6 31-22 (+9) 32
8. Unirea Slobozia 18 8 6 4 32-13 (+19) 30

  • După cum se poate observa, FK Miercurea Ciuc nu este avantajată dacă va termina la egalitate de puncte cu niciuna dintre cele trei adversare, pentru că fie a pierdut cu ele în meciul direct, fie stă mai slab la golaveraj.
  • Unirea Slobozia a încheiat la egalitate toate cele trei meciuri, astfel că, în cazul ei, în caz de egalitate, va conta golaverajul final, unde, momentam stă mai bine decât Concordia și FK Miercurea Ciuc.
  • Concordia Chiajna mai poate fi pășită de FK Miercurea Ciuc doar la puncte, de FC Buzău doar dacă pierde în fața ei, iar de Slobozia, în caz de egalitate cu ea, la golaveraj.

Potrivit regulamentului FRF, la egalitate de puncte la finalul sezonului regular al Ligii 2, primul criteriu de departajare este rezultatul direct, urmat de golaverajul general și, apoi, dacă egalitatea se menține, de numărul total de goluri înscrise.

Meciurile celor patru echipe în ultima etapă a sezonului regular:

sâmbătă, 12 martie 2022, ora 14:00
FC Buzău – Concordia Chiajna
FK Miercurea Ciuc – FC Brașov
Unirea Slobozia – Ripensia Timișoara

Cum se pot califica cele patru echipe în play-off:

Concordia Chiajna

+ Câștigă meciul din deplasare cu FC Buzău, are 36 de puncte și își asigură cel puțin locul 5.
+ Face egal cu FC Buzău, are 34 de puncte, rămâne peste ea în clasament și poate fi depășită doar de FK Miercurea Ciuc (35 puncte), dacă aceasta va câștiga. Are asigurat locul 6. Termină pe locul 5 dacă FK Miercurea Ciuc nu câștigă.
+/ Pierde cu FC Buzău. Rămâne cu 33 de puncte, e depășită de FC Buzău (35 puncte) și prinde locul 6 doar dacă FK Miercurea Ciuc și Unirea Slobozia obțin cel mult un egal cu FC Brașov, respectiv Ripensia. Concordia nu e avantajată la golaveraj dacă va fi la egalitate cu Unirea Slobozia, în timp ce pe FK Miercurea Ciuc o depășește datorită rezultatul direct dintre ele.
Rămâne în afara play-off-ului dacă pierde cu FC Buzău, iar FK Miercurea Ciuc câștigă cu FC Brașov. Va fi depășită inclusiv de Unirea Slobozia, la golaveraj, dacă aceasta câștigă cu Ripensia.

Concordia Chiajna are cele mai multe șanse să rămână pe loc de play-off, trei, dar și două posibilități să ajungă în play-out. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

FC Buzău

+ Câștigă meciul de acasă cu Concordia Chiajna, are 35 de puncte și își asigură cel puțin locul 5.
+/ Face egal cu Concordia Chiajna, are 33 de puncte și rămâne pe locul 6 doar dacă FK Miercurea Ciuc obține cel mult un egal cu FC Brașov. Rezultatul meciului direct cu ciucanii avantajează echipa lui Cristian Pustai în caz de egalitate. Unirea Slobozia poate bate Ripensia, va egala FC Buzău, însă la golaveraj ialomițenilor le va fi greu să-i depășească pe buzoieni, diferența dintre ei fiind foarte mare. În meciul direct, FC Buzău a remizat cu Unirea.
+/ Pierde cu Concordia, rămâne cu 32 de puncte și își păstrează locul 6 doar dacă FK Miercurea Ciuc pierde acasă cu FC Brașov, iar Unirea Slobozia obține cel mult un egal pe teren propriu cu Ripensia.
Rămâne în afara play-off-ului dacă pierde cu Concordia, iar FK Miercurea Ciuc obține un egal sau câștigă cu FC Brașov. Va fi depășită și de Unirea Slobozia, dacă aceasta va câștiga cu Ripensia.

FC Buzău are nevoie de o victorie în ultima etapă pentru a fi sigură 100 la sută că merge în play-off. În total are trei posibilități de rezultate pentru a merge în grupa de promovare. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

FK Miercurea Ciuc

+ Câștigă cu FC Brașov, acumulează 35 de puncte și depășește cu siguranță una dintre Concordia Chiajna și FC Buzău, ori pe amândouă, în cazul în care acestea termină meciul lor la egalitate.
+/ Remizează cu FC Brașov și își asigură locul 6 doar dacă FC Buzău pierde acasă cu Concordia, iar Unirea Slobozia nu câștigă pe teren propriu cu Ripensia. Ciucanii sunt dezavantajați de golaveraj în cazul în care vor fi la egalitate cu ialomițenii.
Merge în play-out dacă termină la egalitate cu FC Brașov, iar FC Buzău obține minimum un egal cu Concordia. La egalitate cu FC Buzău, ciucanii sunt dezavantajați de rezultatul direct. FK Miercurea Ciuc poate fi depășită și de Unirea Slobozia, dacă aceasta câștigă acasă cu Ripensia.
Merge în play-out dacă pierde acasă cu FC Brașov și poate fi depășită și de Unirea Slobozia, dacă aceasta câștigă cu Ripensia.

FK Miercurea Ciuc are șanse bune să prindă play-off-ul în ultima etapă a sezonului regular. Are nevoie doar de o victorie cu FC Brașov, pe teren propriu. Foto: Valentin Macrea / Sport Pictures

Unirea Slobozia

+/ Câștigă cu Ripensia și își asigură locul 6 doar dacă FC Buzău pierde acasă cu Concordia Chiajna, iar FK Miercurea Ciuc obține cel mult un egal pe teren propriu cu FC Brașov. Unirii îi este aproape imposibil să o depășească la golaveraj pe FC Buzău în caz de egalitate de puncte între ele, în timp ce pe ciucani îi va depăși lejer la golaveraj dacă aceștia remizează.
Rămâne pe loc de play-out dacă pierde sau termină la egalitate cu Ripensia.
Rămâne pe loc de play-out dacă va câștiga cu Ripensia, însă FC Buzău obține cel puțin un egal cu Concordia.
Rămâne pe loc de play-out dacă va câștiga cu Ripensia, FC Buzău pierde cu Concordia, însă FK Miercurea Ciuc câștigă cu FC Brașov.

Doar o minune o mai califică pe Unirea Slobozia în play-off-ul Ligii 2. Are nevoie de victorie cu Ripensia, dar și de rezultate favorabile ei în meciurile de la Buzău și Miercurea Ciuc. În fotbal s-au întâmplat mai mereu minuni, astfel că și echipa lui Adrian Mihalcea încă mai speră. Foto: Petronel Tudor / Info Ialomița

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-ultimei-etape-a-sezonului-regular-de-liga-2-si-meciurile-televizate-opt-partide-sunt-puse-sa-se-dispute-in-acelasi-timp-19222276

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-steaua-este-a-patra-echipa-calificata-matematic-in-play-off-ul-ligii-2-cu-o-etapa-inainte-de-final-trupa-lui-daniel-oprita-nu-are-insa-dreptul-de-a-promova-in-liga-1-19222247

https://liga2.prosport.ro/seria-1/frf-a-suspendat-protocolul-de-desfasurare-a-competitiilor-obligatiile-devenind-recomandari-cheltuielile-scad-pentru-cluburi-iar-reactia-unui-conducator-spune-multe-ma-gandeam-cu-groaza-la-19222484

https://liga2.prosport.ro/seria-1/petrolul-si-ea-contra-schimbarii-de-regulament-in-privinta-dreptului-de-promovare-al-stelei-costel-lazar-din-moment-ce-s-a-transmis-ca-nu-are-aceasta-posibilitate-asa-sa-ramana-19222501

Marius ANGHEL 09 Mar. 2022, 19:11 Liga 2
Pe aceeași temă