A început demolarea stadionului ”Nicolae Dobrin”! Acțiunea, marcată cu un eveniment la care au luat parte juniorii, seniorii, legendele și suporterii clubului. ”Îți mulțumim, bătrâne stadion! Adio!”

Marius ANGHEL 18 Sep. 2023, 12:27 Liga 2

Clubul Campionii FC Argeș și Primăria Pitești au organizat duminică, 18 septembrie 2023, un eveniment prin care s-a dorit să se ia adio de la vechea arenă ”Nicolae Dobrin” din Pitești. Stadionul inaugurat în 1964 urmează să fie demolat, iar în locul său va fi construit unul nou.

În jur de 1.500 de persoane au asistat la acest eveniment în cadrul căruia, simbolic, un buldozer a fărâmițat o mică parte din structura uneia dintre peluze. Demolarea propriu-zisă va începe în această săptămână, are ca termen de finalizare 6 luni și va costa primăria puțin peste 4,5 milioane de lei. Ulterior, terenul degajat va fi pus la dispoziția constructorului, care va trebui în următoarele 36 de luni să ridice noul stadion cu o capacitate de 15.200 de locuri și care va costa în jurul a 495 milioane de lei.

Circa 1.500 de persoane au fost prezente la evenimentul organizat înainte de demolarea stadionului ”Nicolae Dobrin”

La evenimentul istoric organizat la Pitești au participat sute de copii și juniori de la Centrul de Copii și Juniori ”Leonte Ianovschi”, foștii fotbaliști și conducători ai grupării din Trivale, actualii jucători, suporterii alb-violeți și microbiști care în decursul celor șase decenii de existentă ale arenei au trăit pe viu partide memorabile.

Potrivit clubului cu echipa de seniori prezentă în Liga 2, la peluză, aproximativ 60-70 de suporteri din Peluza Nord Pitești au aprins torțe și au afișat și un mesaj: ”Copilăria noastră de tine a fost legată / Aici am format o familie adevărată” și ”Îți mulțumim, bătrâne stadion! Adio!”, a fost mesajul ultrașilor piteșteni.

Au fost premiați juniorii sau legende ale clubului, iar suporterii au putut pleca acasă cu un mic suvenir de la stadionul din Pitești

Au fost organizate partide de minifotbal, iar apoi a avut loc o premiere a copiilor de la Centrul de Copii și juniori Leonte Ianovschi, cât și a gloriilor clubului alb-violet. Pe gazonul vechiului stadion au intrat pentru ultima dată Radu II, Radu III, Viorel Moiceanu, Gheorghe Chivescu, Mihai Zanfir, Vasile Stan, Spiridon Niculescu, Doru Toma, Andrei Speriatu, Augustin Eduard, Mihai Ianovschi, antrenorul Tănase Dima, Vasile Popa, Iulian Crivac, Bogdan Vintilă sau Adrian Dulcea.

Au fost prezente și soțiile marilor fotbaliști alb-violeți care nu mai sunt printre noi, Gica Dobrin, Dorina Barbu și Ana Radu, cât și fiul regretatului Ilie Bărbulescu, Andrei Bărbulescu. Cu toți au primit diplome de onoare, plachete și un cadou simbolic care conținea mici bucăți de ciment din peluza sfărâmată a stadionului.

După festivitatea de premiere, la stadionul Nicolae Dobrin a fost aprinsă pentru ultima dată instalația de nocturnă, iar suporterii au fost invitați să intre pe gazon pentru a-și face fotografii cu cei care au fost premiați.

S-a permis fiecăruia să plece acasă cu câte un mic suvenir de pe arena pe care au trăit pe viu meciuri memorabile, cum ar fi mici bucăți de beton din peluza stadionului, scaune, dar și pancarte de fier pe care era scris ”Peluză”, ”Tribuna I” și ”Tribuna II”.

Campionii FC Argeș: ”Îți mulțumim, bătrâne stadion! Adio!”

Textul prin care Campionii FC Argeș, clubul considerat continuatorul fostei campioane FC Argeș, și-a luat adion de la stadionul ”Nicolae Dobrin”:

”Pe 2 mai 1964, piteștenii urcau în Trivale și se bucurau de noul stadion al Piteștiului. Astăzi, 17 septembrie 2023, ora 18:30, sunteți invitați să ne luăm adio împreuna de la locul căruia i-am spus ACASĂ timp de aproape șase decenii.
Arena noastră are o istorie bogată. Ideea construirii sale a venit după ce vechea arenă, cea din Ștrand, devenise neîncăpătoare. În 1962, echipa argeșenilor promova pentru prima dată în Divizia A și umplea meci de meci micuța arenă. Din aceasta, construită în 1936, încă se păstrează tribuna 1, aceasta fiind amplasată în parcul cu același nume.
Primăria și Armata au făcut front comun și au început amenajarea gropii de lângă cimitir și, după mai bine de un an de muncă, stadionul a fost gata la începutul anului 1964. După moda vremii, arena a primit numele de 1 Mai pentru a onora caracterul muncitoresc al realizării sale.
Inaugurarea a avut loc pe 2 mai 1964, cu un meci amical disputat între Dinamo Pitești și Spartak Sofia, scor 4-2 pentru alb-violeți. Primul gol din istoria arenei a fost marcat de Nicolae Naghi, în minutul 34 al acelei partide, urmând ca până la final să reușească un Hattrick, Mircea Stoenescu fiind celălat marcator al nostru.
De-a lungul anilor, stadionul din Trivale a cunoscut câteva etape de modernizare: a fost instalată pista de atletism, au fost amenajate vestiarele, tunelul de acces și spațiul destinat băncilor de rezerve. Până la Revoluție, au fost înălțate tribunele și a început amenajarea Tribunei a II-a. Prima modificare post 1989 a fost cea a numelui stadionului. Denumirea de “1 Mai”, atât de uzitată de regimul comunist a fost înlocuită cu cea de “Municipal”. Modernizările au continuat, au fost instalate scaune în locul gradenelor existente, moment în care capacitatea s-a redus la 16.500 de locuri. În anii 2000 s-a reamenajat Centrul de Copii și Juniori. Acesta a fost botezat “Leonte Ianovschi”, în cinstea omului care a pus Piteștiul pe harta marilor pepiniere ale fotbalului românesc. În 2003 stadionul a primit numele celui mai mare fotbalist român, Nicolae Dobrin. Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la această schimbare istorică.
A fost apoi schimbată tabela, a fost înlocuit gazonul, iar în 2008 a fost inaugurată instalația de nocturnă. O instalație ce putea fi montată cu 36 de ani în urmă, dacă Ceaușescu ar fi acceptat oferta lui Santiago Bernabeu pentru Nicolae Dobrin. La Pitești au fost instalați șase stâlpi de nocturnă, fiind singurul stadion din România cu un astfel de sistem. Inaugurarea s-a făcut pe 25 mai 2008, între două echipe formate din fostele glorii ale Argeșului. Pe 10 august 2008, a mai avut loc un eveniment important, la meciul dintre FC Argeș și FC Brașov, în etapa a III-a a Ligii I, Argeșul tocmai ce împlinise 55 de ani, iar înaintea meciului a fost un concert susținut de formația Boney M.
Ultimul meci oficial al echipei noastre pe stadionul Nicolae Dobrin a fost 18 mai 2023, o victorie cu 3-0 în fața celor de la Petrolul. Ultimul gol marcat este cel al lui Antonio Jakolis, în minutul 93, dintr-o lovitură liberă perfect executată.
Recordul de asistență a fost stabilit pe 7 noiembrie 1979 când peste 25.000 de suflete s-au înghesuit pentru a vedea meciul dintre FC Argeș și Nottingham Forest, din turul II al Cupei Campionilor Europeni. Stadionul a fost arhiplin de mai multe ori, dar amintim aici partidele internaționale disputate la Pitești. Au jucat pe bătrânul nostru stadion echipe ca: Real Madrid, Valencia, Panathinaikos, Fenerbahce, AEK Atena, Dinamo Zagreb, Lazio, Toulouse, Ferencvaros, Celta Vigo, Utrecht, Aberdeen etc.
Sperăm ca pe gazonul noii arene să calce adversari la fel de mari, iar piteștenii să vadă din nou cum echipa lor face trofeului de campioană a României un tur de onoare al stadionului.
2 mai 1964 – 17 septembrie 2023
Îți mulțumim, bătrâne stadion! Adio!”

Evenimentul de la stadionul ”Nicolae Dobrin” din Pitești a fost transmis în direct și poate fi văzut înregistrare în video-ul de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=xkOUIIHkkZ0

Foto: Fotbal Club Argeș Pitești

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionii-fc-arges-intalneste-unirea-dej-in-etapa-a-6-a-de-liga-2-19284868

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciuri-si-rezultate-etapa-6-liga-2-19284913

https://liga2.prosport.ro/seria-1/incepe-demolarea-stadionului-nicolae-dobrin-costurile-si-in-cat-timp-terenul-trebuie-sa-fie-pregatit-pentru-construirea-noii-arene-cum-arata-acum-stadionul-din-pitesti-video-19284560

Marius ANGHEL 18 Sep. 2023, 12:27 Liga 2
Pe aceeași temă