Finalul unei ere. Andrei ”Toto” Șanta, legendarul antrenor brașovean, se retrage! Momentul care l-a făcut să spună stop și pe cine consideră vinovat pentru dezastrul din fotbalul brașovean

Adi MARICA 14 Dec. 2023, 09:39 Liga 2

Andrei Șanta, legendarul antrenor brașovean, a decis să spună stop carierei la vârsta de 60 de ani.

”Toto” Șanta este considerat unul dintre cei mai mari antrenori de portari din România. De altfel, el este cel mai longeviv antrenor de acest gen din țară, cu peste 30 de ani de activitate.

Andrei Șanta a decis să-și încheie cariera de antrenor de portari

Creativ și scrupulos, dar mereu pus pe șotii în relația cu jucătorii, Andrei Șanta a făcut din meseria de antrenor cu portarii o artă. Este un simbol al FC Brașov atât ca jucător, cât și ca antrenor cu portarii. De altfel, de fiecare dată când fostul patron al ”stegarilor” Ioan Neculaie schimba ”principalul” la FC Brașov, alesul nou-instalat avea obligația să-l păstreze în staff pe Andrei Șanta. Și nu pentru că acesta ar fi avut o relație bună cu Neculaie, ci pentru profesionalismul său.

A lucrat cu toți antrenorii care s-au perindat la FC Brașov după Revoluție. ”Am reușit să mă adaptez foarte ușor cu antrenorii principali, indiferent că au fost Răzvan Lucescu, Toni Conceicao, Ioan Andone sau Gabi Stan. Nici nu știu exact cu câți antrenori am lucrat, dar sunt foarte mulți. Am fost pentru șase etape și antrenor principal la FC Brașov, asta pentru că nu aveau pe cine să pună. Nu am avut bulan!”, spune Șanta.

”Fotbalul brașovean nu mai are nevoie de Andrei Șanta!” Momentul excluderii din Liga 2, cel în care s-a decis să renunțe

Decizia de a ieși din fotbal a luat-o chiar în ziua în care FC Brașov a primit decizia de la TAS că nu poate activa în Liga 2, în vara anului 2023.

”Eram în vestiar cu toții și așteptam decizia de la TAS. A venit Dan Alexa și ne-a anunțat că este gata! Ne-a spus că nu am luat licența, ne-a mulțumit la toți și asta a fost tot. Mi-am luat și eu la revedere de la jucători și de la staff. Când am ieșit din stadion mi-am spus că pentru mine fotbalul s-a terminat. Fotbalul brașovean nu mai are nevoie de Andrei Șanta și vă spun sincer că nu văd nimic bun. Aveam o echipă sudată pentru Liga 2, iar dacă reușeam să aducem doi-trei fotbaliști, nu jucători, aveam șanse mari să promovăm. Am ajuns acasă și i-am spus soției, care a rămas efectiv blocată și a început să plângă. Apoi m-au sunat și copii, care sunt stabiliți în Ungaria, și mi-au spus: «Măi tată, viața ta era echipa asta și stadionul. Ce o să faci?» Ce să fac? Dacă în Brașov nu se vrea fotbal! Pentru mine FC Brașov a însemnat totul, a fost viața mea! Eu cu soția mea avem 40 de ani împreună. Mai bine de 15 ani cred că am stat prin cantonamente și ca jucător și apoi antrenor”, explică decizia Andrei Șanta.

De la 6 ani la FC Brașov!

Andrei Șanta a început fotbalul la vârsta de 6 ani la FC Brașov. ”Aveam doar șase ani când tata m-a dus la fotbal. A fost ambiția lui să ajung fotbalist. Am intrat pe poarta principală la stadionul Tineretului, iar primul antrenament l-am făcut pe terenul de zgură cu antrenorul Ioan Alecu. Am început ca portar, apoi cam 2-3 ani jucam o repriză portar și una ca vârf de atac. Mi-a plăcut să lovesc mingea. Mi-am îndeplinit visul, acela de a juca la seniori la FC Brașov și a fost o mândrie să îmbrac tricoul acestei echipe. În ’91 am fost nevoit să mă retrag din cauza unei hepatite. De atunci am început să antrenez portarii. Acum, la 60 de ani, pe aceeași poartă a stadionului am ieșit cu lacrimi în ochi. Eu sunt născut la Brașov și o să mor la Brașov”, povestește legendarul antrenor.

Deși a avut oferte de a antrena în țară, cât și în străinătate, Șanta a rămas la Brașov. ”Puteam să plec în Golf cu Răzvan Lucescu, puteam merge la CFR Cluj cu Mario Felguieras. Nu m-am dus! Nu am vrut! Acum o să stau acasă cu soția, am trei nepoți minunați, asta e…”, spune Șanta.

Atac dur la clasa politică din Brașov

Fotbalul brașovean este în colaps. Brașovul fotbalistic are doar două echipe și acelea la nivelul Ligii a 3-a, SR Brașov și Kids Tâmpa Brașov.

Șanta consideră că politicienii locali au contribuit din plin la acest dezastru. ”Politicienii s-au faultat între ei, dar cel mai grosolan fault l-au făcut asupra suporterului brașovean. FC Brașov a dispărut, iar SR Brașov nu e ajutat. Pentru ce mai renovăm stadionul Tineretului? Cine să joace acolo? Politicienii? A dispărut o echipă de Liga 2 și văd că nimeni nu e vinovat! Am înțeles că s-a făcut o groază de datorii. Știu că mergeam la antrenamente și semnam hârtii, mergeam în deplasare, semnam hârtii! Cum naiba s-au acumulat atâtea datorii? Chiar nu înțeleg și nu accept ca nimeni să nu fie vinovat pentru acest dezastru!”, a declarat antrenorul brașovean.

Nume mari antrenate la FC Brașov de Andrei Șanta

Andrei Șanta a scos portari pe bandă rulantă: Traian Marc, Florin Iacob, Roland Niczuly, Marius Todericiu, Gabi Kajcsa, Radu Turdean sau Bogdan Căucă sunt doar câteva nume.

La FC Brașov i-a antrenat pe Dănuț Coman, Bogdan Stelea sau Florin Prunea, toți portari de echipa națională.

Alți portari de mare valoare care au trecut prin mâna lui Șanta sunt Ibrahim Dossey, Ilir Bozhiqi, Sergio Leite, Florin Ungurianu, Dejan Pesic, Mario Felguiras, Dorin Arcanu, Stelian Bordeianu, John Ene, Răzvan Lucescu, Eugen Nae sau Mihai Mincă.

”Nu există doi portari la fel, toți sunt diferiți. Unul are un joc foarte bun de picior, altul are reflexe, altul are talie… Am lucrat cu mulți portari valoroși, atât din Brașov, cât și din țară și străinătate. Pe Răzvan Lucescu l-am avut elev la FC Brașov și apoi mi-a fost șef în două rânduri”, spune Șanta.

Dintre actualii portari din SuperLigă, Șanta îi apreciază pe Florin Iacob (UTA Arad), Roland Niczuly (Sepsi OSK), Horațiu Moldovan (Rapid) și Laurențiu Popescu (U Craiova): ”Pe Iacob, Niczuly și Popescu îi știu bine, pentru că am lucrat cu ei. Laurențiu Popescu a fost un an cu mine la FC Brașov și acum este titular la Craiova. Avem portari de valoare în România.”

Pe urmele lui Șanta

În Brașov, mai mulți elevi de-ai lui Șanta au început să antreneze portari.

”Mă bucur că Levi Mihok, Ionuț Murariu, Dani Mutu sau Aby Popa au ales să se facă antrenori de portari. E ceva deosebit să lucrezi cu portarii. Le doresc mult succes și să nu uite că am același număr de telefon. Când au nevoie de un sfat, eu cu cea mai mare plăcere îi ajut”, a mai spus Andrei Șanta.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/analiza-11-echipe-din-liga-3-sunt-matematic-calificate-in-play-off-iar-jumatate-din-locurile-pentru-play-out-sunt-ocupate-cu-trei-etape-inainte-de-finalul-sezonului-regular-19296050

https://liga2.prosport.ro/seria-1/raul-rotund-csc-selimbar-cel-mai-bun-tanar-marcator-din-liga-2-19295949#google_vignette

https://liga2.prosport.ro/liga-3/noua-baza-sportiva-din-zarnesti-trebuia-sa-fie-gata-din-2022-19295929

https://liga2.prosport.ro/liga-3/clasamentul-celor-mai-bune-echipe-din-liga-3-19295889

https://liga2.prosport.ro/liga-3/un-roman-a-marcat-golul-anului-in-cehia-19295440

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/turneu-in-memoria-fostului-fotbalist-marian-mauta19295813-19295813

https://liga2.prosport.ro/liga-3/s-a-dat-votul-pentru-un-stadion-nou-la-brasov-19294584

https://liga2.prosport.ro/special/povestea-lui-dragos-nitu-mvp-ului-mondialului-de-minifotbalpovestea-lui-dragos-nitu-mvp-ului-mondialului-coleg-de-generatie-la-juniorii-lui-fc-brasov-cu-niczuly-lucreaza-intr-un-depozit-de-medicament-19293168

Adi MARICA 14 Dec. 2023, 09:39 Liga 2
Pe aceeași temă