Viitorul Pandurii poate scrie istorie în Cupa României! Flavius Stoican e cu gândul la finală, după ce a picat cu U Craiova în semifinale: ”Vrem să facem o minune”

Mircea OGLINDOIU 16 Mar. 2021, 13:19 Cupa
Viitorul Pandurii poate scrie istorie în Cupa României! Flavius Stoican e cu gândul la finală, după ce a picat cu U Craiova în semifinale: ”Vrem să facem o minune”

Singura echipă din Liga 2 prezentă în semifinalele Cupei României, ediția 2020/2021, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, și-a aflat astăzi, 16 martie, adversara din drumul spre finală.

Echipa antrenată de Flavius Stoican va întâlni Universitatea Craiova, iar prima mansă va avea loc în Bănie, în perioada 13-15 aprilie. Returul este programat pe 11-13 mai, la Târgu Jiu, pe stadionul Municipal.

Flavius Stoican, după ce Viitorul Pandurii a picat cu U Craiova în semifinalele Cupei României: ”Vreau să facem o minune”

Flavius Stoican a declarat, pentru Liga2.ro, că nu avea o favorită cu care să pice, chiar dacă a jucat, în trecut, fundaș dreapta, la Universitatea Craiova și Dinamo. Pe lângă acestea, mai putea întâlni Astra.

”Vreau să facem o minune și să ne calificăm în finală! Am mai trecut în fazele anterioare de echipe de Liga 1, de FC Argeș și Mediaș, așa că am văzut că se poate. Facem totul ca să jucăm finala. Asta le-am insuflat și jucătorilor: să își propună țeluri mărețe. Nu aveam vreo favorită! Nu mai contează că jucăm cu Universitatea Craiova, chiar dacă e cea mai bună dintre toate echipele calificate, nu mai contează că se joacă turul la ei. Pentru noi, toate cele trei adversare erau dificile și oricare dintre ele s-ar fi bucurat dacă ar fi jucat cu noi, fiindcă noi suntem echipa de eșalon inferior. Cert e că Universitatea nu va avea joc ușor”, a declarat Stoican pentru Liga2.ro.

Ultima echipă de Liga 2 care a jucat finala Cupei României a fost FC Hermannstadt, scor 0-1, în 2018, cu Universitatea Craiova. Sibienii au și promovat la finele acelui sezon.

Promovarea și-a propus și antrenorul Stoican, a cărei echipă, Viitorul Pandurii, se află pe locul 3 în Liga 2, după 19 etape, la un punct sub liderul ASU Politehnica Timișoara.

  • Cealaltă semifinală a Cupei României este Astra – Dinamo, cu giurgiuvanii prima dată gazde.
  • Ca să ajungă în semifinale, Viitorul Pandurii a trecut în această ediție a Cupei României de: Viitorul Dăești (Liga 3), 2-1 după prelungiri, în turul 4, Campionii FC Argeș (Liga 1), 1-0 în 16-imi, Gaz Metan Mediaș (Liga 1), 1-0 în optimi, și ”U” Cluj (Liga 2), 3-1 în sferturi.
  • În schimb, U Craiova a învins Progresul Spartac (Liga 3), 5-0 în 16-imi, FC Botoșani (Liga 1), 1-0 în optimi, și Chindia Târgoviște (Liga 1), 1-0 în sferturi.

Pe urmele Chimiei, Arieșulului sau Metalului

Ultima echipă de eșalon secund care a câștigat Cupa României a fost, în 1973, Chimia Râmnicu Vâlcea, scor 3-0, la rejucare, în finala cu Constructorul Galați (Divizia C)!

În 1961, divizionara secundă Arieșul Turda câștiga și ea finala, scor 2-1 (0-1) cu Rapid București. Din Divizia B, Metalul Reșița a fost prima echipă care câștiga finala, în 1954, scor 2-0 cu Dinamo București.

Finale atipice în perioada Războiului

Și CFR Turnu Severin a câștigat finala Cupei României, în 1943, scor 4-0 în finala cu Sportul Studențesc. Severinenii promovaseră în Divizia A în 1941, dar n-au apucat să joace pe prima scenă într-un campionat oficial, ci doar într-unul de Război! Doar Cupa României din acea perioadă a fost recunoscută, deoarece, spre deosebire de campionat, s-a jucat și cu echipele din Vestul României Mari, din care făcea parte și Basarabia, ale căror teritorii fusese anexate Austro-Ungariei, respectiv URSS, gen Ripensia Timișoara, Chinezul CAM Timișoara, Electrica Timișoara, Gloria Arad, Crișana CFR Arad, Vulturii Lugoj, UD Reșița sau Dragoș Vodă Cernăuți.

Spre deosebire de CFR Cluj sau CAO Oradea, Universitatea Cluj a refuzat să joace în campionatul maghiar și s-a mutat la Sibiu, unde și-a disputat meciurile de pe teren propriu, în campionatul autohton și Cupa României. CAO Oradea a ajuns în fazele superioare ale Cupei Ungariei, câștigând și campionatul în 1944, fiind practic prima echipă din afara Budapestei care își adjudecă titlul.

Foto: Justinel Stăvaru / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cupa/viitorul-pandurii-isi-afla-adversarul-din-semifinalele-cupei-romaniei-dintre-u-craiova-astra-sau-dinamo-19174829

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-lovitura-pentru-viitorul-pandurii-pe-ultima-suta-de-metri-a-luptei-pentru-play-off-antrenorul-flavius-stoican-si-patru-jucatori-au-iesit-pozitiv-la-covid-19-si-sunt-in-izolare-19174228

Mircea OGLINDOIU 16 Mar. 2021, 13:19 Cupa
Pe aceeași temă