VIDEO | Paul Anton nu uită: ”Clubul perfect? Pe Santiago Bernabeu şi cu suporterii lui Dinamo, cu PCH-ul”. Fotbal sau o şcoală profesională şi ce sfat ar da unui copil de 13 ani

5 sep 2018 2683 afişări Comentează şi tu Special
VIDEO | Paul Anton nu uită: ”Clubul perfect? Pe Santiago Bernabeu şi cu suporterii lui Dinamo, cu PCH-ul”. Fotbal sau o şcoală profesională şi ce sfat ar da unui copil de 13 ani

Unul dintre mijlocaşii pe care Cosmin Contra se bazează pentru ”dubla” cu Muntenegru şi Serbia este Paul Anton. Ajuns la 27 de ani, fotbalistul tocmai a semnat un contract cu Krilia Sovetov în prima ligă a Rusiei şi s-a prezentat în cantonamentul de la Mogoşoaia încă din prima zi. A fost prilejul cu care reporterii ProSport l-au provocat la o discuţie despre viaţa de fotbalist, despre sacrificii şi plăceri.

ProSport: Construieşte fotbalistul perfect pe următoarele aspecte:

 • dribling: cred că Mbappe se apropie
 • pasă: aici sunt mulţi pe care îi apreciez, dar cred că Iniesta
 • finalizare: pot să zic jumătate Messi, jumătate Ronaldo
 • joc aerian: Ronaldo!
 • forţă: Suarez
 • viteză: Mbappe
 • seriozitate: Ronaldo
 • atmosferă: Dani Alves

Acum construim şi clubul perfect, excludem locurile în care ai jucat. De unde iei:

 • lotul: fiind fan Juventus, aş lua lotul lor. Sau Real Madrid.
 • antrenor: Zinedine Zidane
 • stadion: am fost pe Bernabeu şi e stadionul care îmi place foarte mult
 • oraşul: St. Petersburg
 • suporterii: Dinamo! Clar, PCH!
 • salariile: că e Real Madrid, că e Juventus, tot aia.

Ai 32 de ani, e vară. Pe masă ai doar două variante: 2 milioane pe an din Qatar sau 100.000 pe an de la Gloria Bistriţa. Ce alegi?
E o întrebare dificilă, dar e clar că la 32 de ani e ultimul tren. Prefer să aleg Qatarul. Depinde ce se întâmplă până la 32 de ani, dacă ai deja totul perfect pentru a avea o viaţă liniştită, atunci te gândeşti şi poate stai acasă.

Naţional Arena, plină! Meci decisiv de calificare cu echipa naţională, avem penalty. Înscriem, ne calificăm. Ratăm, stăm acasă. Cum execuţi?
Ăăăă. Sincer, depinde de moment. În general încerc să îmi aleg un colţ şi să trag tare. Asta e prima lecţie pe care o înveţi, cel puţin eu aşa îmi amintesc. Când e un moment decisiv respiri, tragi aer în piept, te concentrezi, alegi un colţ şi tragi tare.

Ai 24 de ore acces video şi audio la viaţa unui fotbalist. Problema e că nu ai acces simultan video şi audio, ci doar separat. Zi-mi la ce fotbalist ai vrea să ai acces şi care sunt momentele în care îl urmăreşti video, care sunt cele în care vrei doar să auzi ce spune.
Mi-ar fi plăcut să îl pot urmări pe Zidane, a fost jucătorul meu preferat. Însă în activitate... Îl apreciez pe Modric sau chiar pe Claudio Marchisio. La imagini aş vrea să văd felul în care lucrează el la antrenament şi în special atunci când lucrează în particular. Înainte de antrenament, la sală, programul, ceea ce lucrează după. Audio? Să aud în timpul jocului, să văd ce informaţii, ce transmite în timpul unui meci.

Călătoreşti în jurul lumii, eşti pe Aeroportul Otopeni. Fă un traseu pentru următoarele şase luni!
Mi-ar plăcea să vizitez fiecare continent, câte un punct, câte o zonă frumoasă. Nu pot să spun cinci-şase direcţii, dar probabil aş alege câte o zonă de pe fiecare continent şi aş merge acolo.

Fă un program pentru un suporter înfocat al clubului tău. Trebuie să ai grijă de el timp de 12 ore, tu nu ai antrenamente, nu ai nimic în program legat de fotbal. Unde îl duci, ce faci cu el?
În primul rând l-aş lua la vestiar, l-aş băga un pic în atmosfera grupului, în atmosfera echipei. L-aş lua la cantina echipei să se întâlnească cu oamenii care lucrează pentru club. Pe urmă mi-ar plăcea să merg într-un pub al fanilor cu el. De exemplu, în Spania sunt foarte multe, în cartiere vezi la fiecare colţ un astfel de pub unde se întâlnesc fanii. Bineînţeles, terminăm ziua pe stadion, prindem un meci, îl vedem împreună.

Ai deja câţiva ani petrecuţi în afara României. Care sunt cele trei trăsături ale oamenilor din afara ţării pe care le-ai aduce aici dacă ai putea?
În primul rând, ca fotbalist aş aduce modul de a înţelge fotbalul. Modul de implicare al jucătorului în antrenament, meci, tot ceea ce înseamnă viaţa sportivă. Cred că aici se face diferenţa, am văzut şi ştiu. Cred în jucătorii români, au calităţi, dar e o problemă de implicare în antrenament şi în general în viaţa sportivă. Ca oameni de rând... Aici depinde un pic şi de viaţa socială. Cred că dacă în România ar fi un pic un trai mai bun nu ar fi probleme, consider că suntem o ţară primitoare şi cu oameni destul de respectuoşi.

Ajungi într-o cameră cu un puşti de 13 ani dintr-o familie cu probleme financiare. Are în faţă două variante: să facă fotbal în România sau să dea admitere la o şcoală profesională, să înveţe o meserie care i-ar aduce un job. Ce l-ai sfătui?
L-aş întreba şi mi-aş dori să îmi răspundă sincer dacă iubeşte ceea ce face, dacă iubeşte fotbalul. Atunci l-aş sfătui fără regret să continue. Niciunul dintre cei care am ajuns fotbalişti n-am ştiut că vom ajunge aici, dar am iubit lucrul ăsta şi ne-am dorit din tot sufletul. Dacă el crede cu adevărat, dacă e dispus să se sacrifice total. La 13 ani încă eşti copil, poate simţi nevoia de copilărie. Deja la 13-14 ani începi să renunţi, trebuie să te pregăteşti pentru cariera profesionistă.

Eşti invitat la un liceu din oraşul tău natal pentru un discurs liber în faţa elevilor. Care e tema pe care ai alege-o?
Probabil că ar fi o temă legată de ceea ce fac eu pentru că e o temă pe care o stăpânesc şi probabil aş putea să dau nişte sfaturi unor elevi.

Le vorbeşti despre greutăţile vieţii de fotbalist sau despre plăcerile vieţii de fotbalist?
În primul rând mi-ar plăcea să le vorbesc despre plăceri. Sincer, sunt foarte multe greutăţi însă noi iubim ceea ce facem şi ar trebui să lăsăm greutăţile pe plan secund. Sunt foarte multe sacrificii şi greutăţi şi poate lumea din exterior nu vede lucrurile acestea, însă nu am fost forţaţi să alegem meseria asta. Trebuie să vedem partea frumoasă, plăcerea, faima, toate lucrurile bune pe care ţi le aduce fotbalul. Apoi aş dezvolta subiectul şi le-aş explica că nu vine nimic uşor şi e clar că pentru a fi un fotbalist profesionist şi de succes e nevoie să treci prin multe situaţii dificile. Chiar dacă uneori sunt lucruri pe care le consideri nedrepte, poate că aceste lucruri sunt făcute cu un anumit scop, să te facă mai puternic, să reuşeşti să ai un parcurs frumos în viaţă.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.