VIDEO | Interviu cu cel mai sincer patron din Liga 1. "În România, dacă dai 10.000 de lei a doua zi vrei să te numeşti patron. E o mare lipsă de inteligenţă în fotbal". Ce spune Valeriu Iftime despre blaturi sau criza Steaua-FCSB

13 apr 2015 19204 afişări Comentează şi tu Special
VIDEO | Interviu cu cel mai sincer patron din Liga 1. "În România, dacă dai 10.000 de lei a doua zi vrei să te numeşti patron. E o mare lipsă de inteligenţă în fotbal". Ce spune Valeriu Iftime despre blaturi sau criza Steaua-FCSB

Valeriu Iftimie este principalul finanţator al clubului FC Botoşani. Compania pe care o conduce, Elsaco, a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro şi cu un profit net de un milion de euro, sumă din care Iftimie direcţionează un procent important spre fotbal. Pentru iubitorii fotbalului din România, Iftimie este patronul de club mereu dispus să comenteze situaţia fotbalului, într-un stil aparte, fără se se teamă că va răni sentimentele jucătorilor sau ale antrenorilor. Pentru jucătorii lui FC Botoşani este omul care aduce banii, dar şi cel care îi critică de multe ori public.

ProSport a obţinut un interviu cu Valeriu Iftimie în biroul său de la Elsaco, din Botoşani, interviu care s-a transformat într-o discuţie amplă despre starea fotbalului. Finanţatorul moldovenilor a explicat care este felul în care intervine în deciziile lui Leo Grozavu, antrenorul lui FC Botoşani, a mărturisit că are fotbalişti apropiaţi de la care obţine informaţii din vestiar, dar a negat că prietenia cu aceştia l-ar putea ajuta să îi controleze în cazul în care, spre exemplu, ar vrea să ”trântească” un meci. Iftimie nu s-a ferit să spună că i s-a părut că meciul Steaua - Viitorul 2-5 a fost blat şi nici că Hagi are dreptate atunci când atrage atenţia asupra lipsei de moralitate a cluburilor care îşi declară insolvenţa, dar continuă în Liga 1.

Principalele subiecte de discuţie şi răspunsurile pe care Valeriu Iftimie le-a oferit pentru ProSport:

Despre posibilia participare în Europa League: Nu suntem gata, în niciun caz. Nu înseamnă că nu ne vom pregăti, dar în momentul ăsta Botoşaniul nu poate fi o echipă de cupele europene. Dar ne-am ales echipele în Antalya (n.r. - în cantonamentul iernii) de nivel european. Am bătut câteva dintre ele şi am venit în România şi nu am bătut pe nimeni în primele patru etape. 

Despre corupţie şi meciuri trucate: Am avut cazuri în care am fost executaţi acasă prin Divizia B. Erau corupţi, aşa cred eu! N-am argumente, dar logica jocului spunea că nu se poate aşa ceva. Când Viitorul a bătut-o pe Steaua acasă de a înnebunit-o... ăla a fost un meci jalnic, jalnic. Urât! Dădeau ăia de la Viitorul nişte goluri, nici dacă se antrenau cu mine nu dădeau asemenea goluri frumoase. Ruşinos, ruşinos şi pentru patronul de la Viitorul. Dacă îmi spune cineva că aranjează meciuri fără să ştie patronii înseamnă că e scăpat sistemul de sub control.

Despre relaţia cu fotbaliştii: Dacă tu eşti patron şi nu ai un fotbalist care să îţi spună lucruri, e o problemă. Eu sunt prieten cu doi-trei, dar nu le cer neapărat să dea din casă. Dacă le cer să piardă un meci? Dacă ar fi relaţia aşa cum pare la prima vedere, e complicat, pentru că nu te refuză. Aşa cred. Dar eu nu am relaţia asta cu ei. Unul dintre prietenii mei a fost rezervă foarte multă vreme. 

Despre schimbările dese de antrenori:  Este ca la Revoluţie, bucuria nebunilor. Cred că putem găsi şocul şi altfel. E adevărat că există o stare de nou, dar eu insist pe modelul englezesc. Să stai ca Ferguson sau ca Wenger. Un regizor bun poate crea valori bune în timp dacă ştie să dozeze, dacă nu explodează repede şi dacă nu crede că lumea e a lui. Pentru că în fotbal, ca în orice spectacol urmărit de oameni, îţi pierzi cumpătul şi ajungi să te crezi Mourinho, îţi poate lua Dumnezeu capul.

Despre epoca apusă din fotbal: Acum câţiva ani dacă era la putere PSD-ul şi şeful clubului era PSD-ist nu îi păsa nimănui, făcea legea. Veneau şi sponsori, şi fotbalişti, şi antrenori. Când lucrurile au început să se normalizeze, aşa cum sunt acum, constatăm că e o mare lipsă de inteligenţă, de management inteligent în fotbal.

Despre criza de identitate a Stelei: Este azi o echipă bună, sau a fost o echipă bună până acum vreo 2 luni de zile, pentru că brand-ul, istoria au dus mult. Dacă întrebi orice copil unde vrea să joace, la Steaua sau la Botoşani, nici nu aude de Botoşani. Stelei îi face rău doar discuţia asta, că nu-i Steaua, că e FCSB, că n-are culori. Nu ne putem juca cu lucrurile astea, au foarte mare încărcătură sentimentală. E ca-n dragoste, nu pui virgulă după fiecare vorbă când îţi bate inima în piept. 

Despre viaţa de patron în Liga 1: Trecerea de la agonie la extaz e plăcută pentru că îţi simţi limitele. Pot spune că poate provoca dependenţă, bucuria, plăcerea este uneori atât de mare încât abia aştepţi duminica viitoare. Este ca atunci când eram mic, aveam trei lei şi jucam la loz. E o dependenţă costisitoare, dar toată munca de aici este ca să aduc cât mai puţini bani de acasă. Până acum, Botoşaniul a mâncat din compania ELSACO peste 5,5-6 milioane de euro. Drepturile TV în bugetul nostru acoperă aproximativ 70%, extraordinar de mult. Dacă nu se plăteau drepturile TV eram şi noi în insolvenţă. În fotbal, dacă ai dat 10.000 de ron a doua zi vrei să te numeşti patron. Să te caute cineva să te filmeze, să apari pe la ziare. Eu sunt sponsorul echipei, anul trecut am dat 400.000 de euro, asta a fost diferenţa între venituri şi costuri.

Despre insolvenţa din fotbal: Îţi aduci fotbalişti, le spui că îi plăteşti foarte bine, ei îţi fac puncte. Când nu mai poţi să îi plăteşti intri în insolvenţă şi nu îi mai plăteşti. Ajungi pe un loc bun cu nişte fotbalişti pe care nu îi mai plăteşti. Eu n-am văzut companii care să intre în insolvenţă şi să renască. 

Despre colaboratori: Recunosc că eu am mers mereu pe oamenii care au făcut şcoală. De multe ori încerc să discut cu antrenorul. Nu am impus niciodată o formulă de echipă, dar i-am criticat alegerile. Nu am dat niciodată bileţele cu echipa, ferească Dumnezeu! 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.