VIDEO.** FIFA 13, cum nu l-ai mai văzut: Made in Romania! NOUTATE ABSOLUTĂ‚: jocul se va actualiza permanent cu întâmplări din fotbalul real

Autor: Lucian LIPOVAN Publicat: 26 Sep. 2012, 03:00 Actualizat: 26 Sep. 2012, 15:48 Special

Zilele acestea se lansează cea mai nouă ediție a celui mai cunoscut joc electronic de fotbal. ProSport a pătruns în premieră în studioul Electronic Arts din București, unde 1.000 de români lucrează pentru mai multe jocuri EA, printre care și FIFA 13. Deși de afară pare mai mult o joacă decât o meserie, realitatea e cu totul alta

Într-un moment în care fotbalul românesc merge prost, iar economia chiar mai rău, există un loc în București unde fotbalul produce și succes, și bani
Este studioul Electronic Arts România, parte a uneia dintre companiile de top pe plan mondial în producerea de jocuri video

Cine n-a auzit încă „EA Sports, it’s in the game” probabil n-a jucat niciodată fotbal pe calculator, consolă sau, mai nou, mobil. Dar cu siguranță e în minoritate. E inevitabil să fi dat peste FIFA, jocul numărul 1 în domeniu. Zilele acestea se lansează cea mai nouă versiune – FIFA 13. Contribuția României la joc este mai mare ca oricând. Nu, nu sunt mai mulți fotbaliști români incluși în joc, nici echipe. La acest capitol rămânem cu Chivu, Pantilimon, Marica, Ștefan Radu și naționala. Dar pe lista cu numele care au contribuit la crearea jocului veți regăsi mulți români. Cea mai „trendy” versiune a jocului – cea pentru tabele Ipad și telefoane Iphone – este produsă practic exclusiv în România, unde s-a lucrat și pentru celelalte variante ale jocului.

Joacă sau serviciu?
ProSport a pătruns în premieră în studioul unde, la prima vedere, te gândești că este jobul ideal: ești plătit să te joci! „E o imagine pe care o ai inevitabil. De asta m-am apucat de meseria asta. Dar e o meserie foarte serioasă, care presupune o mare expertiză și o mare pasiune pentru ce faci”, ne spune Dan Teodorescu, senior producer în cadrul EA. Când urcăm la etajul al șaselea al clădirii care găzduiește sediul EA România ne rămâne însă senzația de serviciu la care te joci. La intrare, un ecran gigantic în formă de Iphone rulează trailer-uri de jocuri. Intrările în birouri sunt personalizate cu personaje, fraze, imagini din diverse jocuri produse de EA. Nimeni nu e la costum, sacou sau cravată. Pe bioruri e nelipsită câte o jucărioară. Iar majoritatea monitoarelor – și nu sunt puține, vă dați seama! – sunt pornite pe câte-un joc. „Ați nimerit fix în pauză”, vine imediat explicația, care inițial pare convenabilă.

Nu-i amuză bug-urile
Mergând prin studio însă se confirmă. Afli ce misiune grea are un tester, spre exemplu – nu e deloc joacă să repeți la infinit o mișcare și să notezi eventualele bug-uri. Pe noi, jucătorii de rând, ne distrează la un moment dat când vedem erorile care, inevitabil, scapă în joc. „Pe noi ne distrează eroarea eventual doar dacă o aflăm înainte de lansare, dacă apare după, nu ne mai amuză. Vrem să livrăm un joc cât mai de calitate. Scopul e să fie perfect”. E imposibil să-l provoci pe Dan Teodorescu, chiar dacă insist la un moment dat că un bug poate aduce publicitate gratuită fără să afecteze major jocul. „Dacă a scăpat un bug mă supăr foarte tare”. Ok, nu mai insistăm.

La fel cum nu insistăm prea mult să-l scoatem pe un programator din munca pe care o face, chiar dacă biroul său – două posturi de lucru, fiecare cu câte 8-10 monitoare – e ideal pentru fotografii și imagini. În tot acest timp însă, servere masive testează infinitele posibile variante de joc. Când ai, într-un joc ca FIFA, 22 de jucători care în orice moment pot face o sumedenie de acțiuni, variantele chiar sunt practic infinite. Iar numărul se multiplică o dată cu sumedenia de dispozitive pe care se poate juca acum FIFA: de la PC și la console, până la o mulțime de telefoane și tablete, din diverse generații, cu diverse configurații și, astfel, posibile probleme. Într-un birou cu zeci de sertare realizăm complexitatea la care s-a ajuns. „Puteți găsi aici orice device, cu orice sistem de operare, Iphone, Ipad, Android, orice, le avem pe toate”. Pare ca un service GSM.

Când ne afăm în vizită, lumea este totuși ceva mai relaxată, probabil pentru că se află chiar înaintea celei mai importante lansări. FIFA 13 este pregătit, acum tremură eventual doar pentru reacția publicului. Dar cum primele review-uri, pe baza demo-ului, sunt pozitive, se așteaptă un succes fără precedent.

„E o mândrie pentru România”
Ce înseamnă pentru România contribuția majoră la o afacere de miliarde de dolari? „Este o mândrie. FIFA e jocul de sport care are cel mai mare succes. În orice moment sunt două milioane de oameni care joacă demo-ul. Anul trecut, 3,7 milioane l-au cumpărat la lansare, iar zece milioane în primele săptămâni”, spune Dan Teodorescu. Se simte mândria din vocea lui. Cu atât mai mult cu cât și versiunea de mobil, la care contribuie cel mai mult, a ajuns și ea la „500.000 de oameni care joacă zilnic”.

2 milioane de oameni au descărcat și jucat demo-ul FIFA 13 în primele trei zile după lansare

28 septembrie este data oficială de lansare a jocului pentru PC și console în Europa

Ce-ți trebuie ca să lucrezi pentru jocul FIFA
În momentul de față, peste 1.000 de oameni lucrează pentru studioul Electronic Arts România. Mai mult, într-un moment în care la modă sunt reducerile de personal, EA caută să angajeze oameni. „Cine vrea să lucreze aici, trebuie să aibă multă pasiune. Nu doar pentru FIFA, și pentru alte jocuri la care lucrăm aici. Asta e de ajuns pentru a intra. Apoi, pe măsură ce vrei să ai un impact mai mare în dezvoltare, trebuie să devii un expert – în programare, grafică, artă, project management, testare. Depinde ce vrei, dar trebuie să fii foarte bun pentru jobul respectiv”, spune Dan Teodorescu. Ok, deci speranțe sunt. Se găsesc greu oameni potriviți în România pentru asta? „În mod cert, românii au dovedit că pot să facă muncă de calitate, au pasiune. Sigur că sunt domenii care suntem extraordinari de buni, dar și domenii în care sunt mai puțin buni”. Dan e diplomat. Eu anticipez că stăm mai bine pe partea inginerească a job-ului, nu neapărat pe cea artistică. Dar acum, în România, se caută oameni pentru toate specializările.

Mai aproape de fotbalul real
FIFA 13 introduce opțiunea „Match day”, care va actualiza permanent jocul cu întâmplări din fotbalul real

Nu e ușor pentru un joc cu apariție anuală să vină permanent cu noutăți pentru a-și menține atractivitatea. Mai ales pentru un joc precum FIFA, limitat cel puțin de regulamentul jocului de fotbal. Deci, de ce ai cumpăra FIFA 13? Anul acesta, cel mai degrabă pentru realism. „Avem o opțiune care se numește Match Day. O echipă urmărește ce se întâmplă în marile campionate în viața reală, iar în joc vei găsi comentariu din viața reală – dacă un jucător e accidentat, comentatorul va spune asta, dacă e în mare formă, vei simți asta”. Ca să înțeleg, dacă Messi dă trei goluri în campionat, iar eu joc după trei zile un Barcelona – Real, FIFA 13 va ști asta? „Da, comentatorul va spune asta. Ne-am inspirat din ceea ce vorbesc oamenii obișnuiți după meciuri”. Știu, poate părea nefiresc de real la un moment dat. Impredictibilitatea fotbalului real este surprinsă în joc și de noul First Touch Control – niciun meci nu va mai putea fi identic cu altul. Până unde se va ajunge în FIFA 14, 15 etc? Încerc și eu să-mi imaginez și întreb: vom juca vreodată FIFA cu holograme 3D ale fotbaliștilor chiar pe masa asta? „Dacă tehnologia o va permite, de ce nu? Noi suntem pregătiți pentru orice”.

Controlul în FIFA 13 pentru mobile este adaptat dispozitivelor touch (foto 1). Spectacolul este și în această versiune (2), care are în premieră multiplayer online (3) și pe Chivu în duel cu Messi (4)

Dacă știam cât e de grea meseria asta, mă gândeam încă o dată înainte să mă apuc. Dar tot asta alegeam
Dan Teodorescu, senior producer EA

5,49 euro costă în App Store FIFA 13. în premieră, e o versiune unică pentru Ipad și Iphone. Doar dispozitivele Apple au jocul

Messi, pe coperta jocului
FIFA 13 beneficiază de promovarea celui mai bun fotbalist al momentului, Leo Messi, care se află pe coperta jocului. În unele țări, coperta este personalizată cu vedete locale. „Asocierea este naturală între cel mai bun joc de fotbal și cei mai buni fotbaliști”, spune Lucian Cotreanți, Product Marketing Manager FIFA 13. Messi a adus cu el în joc câteva driblinguri specifice și este, logic, construit special cap-coadă. Între vedetele care beneficiază de personalizare completă se numără doar Chivu dintre români. Prețul pe care-l plătim pentru că nu ne permitem sau nu vrem să cumpărăm jocul original. Vor fi cândva mai mulți? „Nu pot să răspund acum”, spune scurt Dan Teodorescu.

875 de mii de oameni comandaseră anticipat jocul în primele două săptămâni, 32% mai mult în Europa față de anul trecut, respectiv 62% mai mult în America de Nord

Autor: Lucian LIPOVAN Publicat: 26 Sep. 2012, 03:00 Actualizat: 26 Sep. 2012, 15:48 Special
Pe aceeași temă
Cât a câștigat la nuntă, într-o singură noapte, Theodora Becali?! Doar Anamaria Prodan a pus în plic peste… EXCLUSIV
Cât a câștigat la nuntă, într-o singură noapte, Theodora Becali?! Doar Anamaria Prodan a pus în plic peste… EXCLUSIV
Tânără împuşcată în locuinţa sa de un
poliţist care venise să verifice dacă este în regulă. Momentul, surprins de cameră VIDEO
Tânără împuşcată în locuinţa sa de un poliţist care venise să verifice dacă este în regulă. Momentul, surprins ...
Un bărbat de 32 de ani a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 11 ani după ce a cerut-o de nevastă
Un bărbat de 32 de ani a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 11 ani după ce a cerut-o de nevastă
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Reactia incredibila a lui Contra dupa golul lui Puscas! Selectionerul a avut 60 de secunde TERIBILE
Reactia incredibila a lui Contra dupa golul lui Puscas! Selectionerul a avut 60 de secunde TERIBILE
Rusoaicele, val de poze fara perdea. Fotografiile au devenit virale pe internet
Rusoaicele, val de poze fara perdea. Fotografiile au devenit virale pe internet
Poţi să scoţi un consum bun chiar dacă ai un motor puternic. Dacă urmezi sfaturile noastre...
Poţi să scoţi un consum bun chiar dacă ai un motor puternic. Dacă urmezi sfaturile noastre...
ŞOC în fotbalul mondial! ”Cristiano Ronaldo SE ÎNTOARCE”. Acordul care incendiază lumea sportului rege
ŞOC în fotbalul mondial! ”Cristiano Ronaldo SE ÎNTOARCE”. Acordul care incendiază lumea sportului rege
LOVITURĂ de teatru! Ce s-a întâmplat cu unul dintre deputaţii care au TRĂDAT PSD-ul. Anunţul a venit în această dimineaţă
LOVITURĂ de teatru! Ce s-a întâmplat cu unul dintre deputaţii care au TRĂDAT PSD-ul. Anunţul a venit în această dimineaţă
El Chapo pare un „CĂŢELUŞ” pe lângă acest „gringo” sadic. Călăul El Mencho nu respectă nicio regulă şi ucide inclusiv femei gravide / Rivalii traficantului, paralizaţi de frică după ce au văzut ce metodă de execuţie preferă - FOTO
El Chapo pare un „CĂŢELUŞ” pe lângă acest „gringo” sadic. Călăul El Mencho nu respectă nicio regulă şi ...
Basescu, anunt SOC despre Dinca! Teoria care arunca TOTUL in AER
Basescu, anunt SOC despre Dinca! Teoria care arunca TOTUL in AER
Ungurii au dat lovitura! Este șocul finalului de an: Toată Europa a rămas cu gura căscată
Ungurii au dat lovitura! Este șocul finalului de an: Toată Europa a rămas cu gura căscată
A înșelat-o Ion Țiriac Jr pe Ileana Lazariuc cu Soarana Cîrstea? Cine i-a dat de gol pe cei doi
A înșelat-o Ion Țiriac Jr pe Ileana Lazariuc cu Soarana Cîrstea? Cine i-a dat de gol pe cei doi
ULTIMA ORA! S-a impuscat in cap la Caracal. Medicii fac tot posibilul sa il tina in viata
ULTIMA ORA! S-a impuscat in cap la Caracal. Medicii fac tot posibilul sa il tina in viata
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Imagini din intimitate cu Anna Lesko, făcute publice! A fost filmată dezbrăcată, în bucătărie
Imagini din intimitate cu Anna Lesko, făcute publice! A fost filmată dezbrăcată, în bucătărie
Eliza este iubita unui celebru cântăreț de muzică populară de la noi. Ea are 26 de ani, el 58!
Eliza este iubita unui celebru cântăreț de muzică populară de la noi. Ea are 26 de ani, el 58!
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ei, abia acum civil
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ...
De ce au divortat Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac dupa 10 ani de mariaj. Prima reacţie a fiului lui Ţiriac. Ce a dezvaluit despre mama copiilor sai
De ce au divortat Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac dupa 10 ani de mariaj. Prima reacţie a fiului lui Ţiriac. Ce a dezvaluit ...
Frigul îţi pune maşina pe butuci. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci când vine toamna
Frigul îţi pune maşina pe butuci. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci când vine toamna
CE TRANSFORMARE! Cum arată şi ce s-a ales de mama lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în parc, la 6 ani de la moartea tragică a acestuia!
CE TRANSFORMARE! Cum arată şi ce s-a ales de mama lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în parc, la 6 ani de ...
GALERIE FOTO! Anna Lesko are 40 de ani, dar nu are inhibiţii! S-a lăsat fotografiată aşa şi apoi s-a luat la ceartă cu fanii
GALERIE FOTO! Anna Lesko are 40 de ani, dar nu are inhibiţii! S-a lăsat fotografiată aşa şi apoi s-a luat la ceartă ...
Anna Lekso nu se dezminte, noi fotografii incendiare cu vedeta-n… „bucătărie”!
Anna Lekso nu se dezminte, noi fotografii incendiare cu vedeta-n… „bucătărie”!
Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2019?
Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2019?