Prietenia lui Dinu şi portretul lui Mile! Karesz alcătuieşte profilul lui Jerkovic, omul de a cărui răzbunare l-ar fi salvat "Procurorul" pe Reghe

21 feb 2013 5506 afişări Special

Arkan a schimbat, pe cheltuiala sa, hotelul la care Dinamo trebuia să stea cu ocazia unei deplasări la Belgrad, în 1996. Totul datorită prieteniei pe care o avea cu Dinu

"Omul ăsta fabulează! Zice că l-a salvat pe Laurenţiu de mafia pariurilor, dar cum putea să o facă? Ce, mafioţii îl ascultau pe Dinu?", a fost reacţia oamenilor din anturajul lui Reghecampf în momentul în care fostul selecţioner a povestit cum l-a scăpat pe actualul antrenor de la Steaua de furia sârbilor după un blat ratat. Confirmarea influenţei lui Dinu vine însă dintr-o direcţie complet neaşteptată.

Kuzman Babeu este un fost fotbalist sârb cu rădăcini în România. A jucat la FK Obilic, echipa lui Arkan, iar între timp a devenit prieten bun cu Aurelian Babuţan, om de încredere al familiei Reghecampf - Prodan. Reporterii ProSport s-au întâlnit cu acesta la Belgrad, iar dialogul a scos la iveală poveşti neaşteptate.

"Să vă spun ceva. Dinamo juca în 1996 un meci de Intertoto cu Zemun, o echipă din Belgrad. Cumnatul lui Arkan s-a dus la stadion şi i-a întrebat pe cei de acolo «Spuneţi‑mi acum, ce hotel aţi rezervat pentru Dinamo Bucureşti?»", spune sârbul. Oficialii clubului de la perfieria capitalei sârbeşti aveau de gând să îi cazeze pe români la un hotel modest din Belgrad: "Putnik sau Park, nu mai ţin minte exact, nu contează foarte tare", continuă Babeu.

Răspunsul celor de la Zemun a fost imediat comunicat lui Arkan: "«Zeljiko, uite cum stă situaţia, românii vor sta la Hotel Putnik» sau Park, v-am zis că nu mai ţin minte". Fostul fundaş al lui Obilic susţine că a asistat la discuţie şi reacţia lui Arkan l-a lăsat fără cuvinte: " S-a enervat rău... «Unde stau? Băga-mi-aş p*** în clubul Zemun şi în ăia de acolo! La Putnik vin doar ţiganii să stea! Cum să stea Cornel Dinu acolo?»". La ordinul temutului sârb cazarea dinamoviştilor a fost schimbată imediat: "Pe banii lui Arkan, la Hotel M, un loc frumos aflat în apropierea stadionului celor de la Steaua Roşie şi a casei lui Arkan". Babeu încheie povestea: "Şi Dinamo a mers acolo pe banii lui Arkan «Cornel Dinu e fratele meu», aşa a spus".

Supravieţuitorul Jerkovic
Unul dintre apropiaţi lui Arkan în perioada de glorie a fost Mile Jerkovic (foto mic), omul despre care mai multe surse spun că, în anii 2000, a fost capul unei reţele de trucări de meciuri. Profilul său este făcut de Karesz, un interlop din Serbia care a susţinut că Reghecampf a fost cumpărat de mafia pariurilor pentru a trânti un meci cu Hertha Berlin. Înregistrarea cu mărturia lui Karesz despre Jerkovic poate fi văzută pe www.prosport.ro. Mai jos, prezentăm dialogul integral dintre reporterii maghiari şi Karesz.

Karesz: El (n.r - Mile Jerkovic) a supravieţuit unui război. La început, aducea în ţară atâtea cauciucuri câte încăpeau pe un teren de fotbal. Apoi a trecut la tractoare, combine şi utilaje agricole. Putea să umple un teren de fotbal!
Reporter: Aducea cauciucuri noi, nu?
Karesz: Da, nou-nouţe, poate că la 60% din câştig trebuia să renunţe.
Karesz: Deci, a trecut asta, apoi a trecut la afacerea cu ţigări
Reporter: Aducea ţigări din Ungaria? Ştiu de la Kalman.
Karesz: Da, păi face trafic cu ţigări.
Sotia lui Karesz: L-au prins în Bulgaria, parcă.
Karesz: Da parcă, când a primit mandatul de reţinere, a plecat în Ungaria, aici era la Kiskun şi la 50 de metri de Secţia de Poliţie făcea trafic cu ţigări. Dacă voiai zece cartuşe primeai zece. Dacă voiai 15, primeai 15. Şi-aşa mai departe.
Reporter: Vindea ţigări la politişti?
Karesz: Nu, dar era la 50 de metri de ei. Poliţia ştia pentru că era peste drum, cum ar veni. Deci a trecut şi peste asta. Apoi a urmat criza carburanţilor, când veneau cisternele cu carburanţi din România. A trăit-o şi pe asta! Apoi a urmat privatizarea cea mare, când a cumpărat jumătate din Vajdasag. Ei, de fapt nu a cumpărat, ceilalţi i-au dat-o. Şi i-a dat-o mai departe lui Saric, omul despre care se spune că este cel mai mare traficant de droguri din Europa.


Arkan conducea atunci toată Serbia. El a fost primul care a reuşit să conducă şi să adune toţi mafioţii din ţară. Eu cred că el conducea, de fapt, toată Europa
Kuzman Babeu, ex-fotbalist FK Obilic


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.