INTERVIU | Isăilă: "Ce ne trage în jos... Dar compensăm prin agilitate, inteligenţă, talent şi ambiţie". Minusul lui Man, plusul lui Coman, waze pentru Ianis şi cine rupe plasa. Cum am ajuns lideri într-o grupă cu Portugalia, Elveţia, Bosnia şi Ţara Galilor

29 dec 2017 11972 afişări Comentează şi tu Special
 INTERVIU | Isăilă: "Ce ne trage în jos... Dar compensăm prin agilitate, inteligenţă, talent şi ambiţie". Minusul lui Man, plusul lui Coman, waze pentru Ianis şi cine rupe plasa. Cum am ajuns lideri într-o grupă cu Portugalia, Elveţia, Bosnia şi Ţara Galilor

Selecţionerul naţionalei de tineret, Daniel Isăilă (45 de ani), a transformat reprezentativa U21 într-unul dintre principalii poli de interes ai fotbalului românesc în 2017. Cu şanse mari de accdedere la Europeanul din 2019, echipa lui Puşcaş, Nedelcu, I.Radu, Nedelcearu, Man, Coman şi alţi jucători cu potenţial de creştere a terminat anul pe prima treaptă a grupei de calificare pentru turneul final. Într-un interviu video acordat ProSport, braşoveanul Isăilă, unul dintre antrenorii de top ai anului, spune care sunt efectele regulii impunerii jucătorului U21 în campionat, face o paralelă între scrimă şi fotbal, deschide o fereastră spre partida cu cântec din Ţara Galilor şi susţine că încă beneficiem de jucători care şutează de la distanţă.

Cum aţi caracteriza pe scurt evoluţia naţionalei de tineret în 2017?
Dacă ne uităm în urmă şi vedem tragerea la sorţi, adversarii pe care i-am întâlnit şi rezultatele pe care le-am obţinut, eu cred că trebuie să fim mulţumiţi. Nu e mai puţin adevărat că se putea mult mai bine, şi aici mă refer la ultimele două jocuri, cu Portugalia şi Ţara Galilor, în care puteam să obţinem mult mai mult. Dar trebuie să ne declarăm mulţumiţi. Dacă cineva mă întreba la începutul campaniei dacă aş fi fost mulţumit cu trei victorii şi trei meciuri egale, să nu fim înfrânţi într-o astfel de grupă după ce am întâlnit toţi adversarii, aş fi fost mai mult decât mulţumit, iar acum, un ochi zâmbeşte, altul râde, pentru că este o grupă extrem de dificilă, echilibrată, au fost şi rezultate surprinzătoare pentru unii, pentru mine mai puţin.

De ce?
Pentru că am avut ocazia să văd la lucru fiecare echipă şi să văd potenţialul lor.

"Cota jucătorilor explodează când au randament bun şi rezultate pozitive"

Cât le creşte cota unor jucători după întâlnirile cu adversari valoroşi, de genul pe care i-aţi întâlnit?
Enorm de mult, la orice jucător care vine la echipa naţională, are un randament bun şi obţine rezultate pozitive, cota lui explodează. Asta s-a şi văzut, este meritul lor, mă bucur pentru ei, sunt copii talentaţi, le-am spus-o de la prima acţiune pe care am avut-o împreuna, i-am monitorizat foarte bine împreună cu colegii mei, pentru că am nişte colegi foarte buni cu care lucrez, aici mă refer la Nae Constantin, la Florin Constantinovici, la Bogdan Merişanu şi la Eugen Anghel, antrenorul cu portarii. Suntem un grup unit şi am făcut o selecţie amănunţită, atentă, cred că aceşti copii au un viitor frumos, şi pot fi marea majoritate din ei viitorul fotbalului românesc, şi pot face pasul la prima reprezentativă.

Mai este corectă percepţia potrivit căreia jucătorul de fotbal român se maturizează mai greu?
Este pe undeva, dacă e să ne uităm atent în evoluţii şi analizăm amănunţit fiecare joc în parte, suferim din punct de vedere al duelurilor unu contra unu. Adversarii noştri sunt mult mai evoluaţi ca noi din punct de vedere fizic şi al forţei, iar asta poate ne trage puţin în jos. Dar noi compensăm prin agilitate, prin inteligenţă, prin talent, prin ambiţie de foarte multe ori, pentru că este un grup în care simt că este o ambiţie foarte mare, asta am încercat şi eu să le transmit, foamea asta de rezultate, tratarea jocurilor şi adversarilor cu respect, atât cât trebuie, nu mai mult, pentru că nimeni nu este invincibil.

Echipa României în meciul cu Ţara Galilor 1. I. Radu (Cpt) - 6. Cr. Manea, 5. Nedelcearu, 4. Al. Paşcanu, 5. A. Radu - 18. R. Marin, 16. Nedelcu (21. Dulca, 84) - 8. D. Man (17. M. Dobre, 79), 22. Cicâldău, 7. Fl. Coman (20. Vl. Olteanu, 90+3) - 9. G. Puşcaş. Selecţioner: Daniel Isăilă.

Rezerve: 12. Căbuz, 10. Hagi, 11. Ad. Petre, 14. Balaure, 20. Vl. Olteanu.

Vorbiţi despre respect, dar în această campanie de calificare aţi întâlnit şi o lipsă de respect. În toată cariera dumneavoastră aţi jucat la toate nivelurile, în tot felul de medii, de câte ori v-aţi făcut refacerea într-o pubelă de gunoi?
Am fost extrem de dezamăgit, nu mă aşteptam la aşa ceva, şi terenul de antrenament, şi pe lângă asta, toate tachinările care au fost referitor la masă, la acele sandwich-uri, o banalitate, un lucru mărunt, noi le-am fi plătit, nu erau gratuite. Au contat până la urmă, dar nu vreau să o găsesc ca pe o scuză pentru că e clar, nu trebuia să ne lăsăm afectaţi de acest aspect, nu trebuia să ne influenţeze, noi trebuia să ne vedem de treaba noastră, eu cred că am şi făcut-o, chiar dacă au fost acele momente în joc în care am ajuns să avem doi eliminaţi la Răzvan (n.r. Răzvan Marin) nu poţi să spui că a fost un gest necugetat sau pe fondul stresului, a fost un fault de joc la primul cartonaş galben, care a fost foarte uşor acordat, apoi acea simulare la care putea să dea sau să nu dea cartonaş.

Şi la Puşcaş?
La George a fost clar, o acţiune premeditată, a fost supărat, a fost ţinut. Dacă arbitrul ar fi fluierat de prima dată n-ar mai fi ajuns să lovească şi să ajungem la acea eliminare. A fost în prima repriză o situaţie identică, un cot la Florinel Coman şi nu a fost judecată cu aceeaşi măsură, atacantul lor a fost sancţionat numai cu cartonaş galben la un cot în figură. Până la urmă a fost un punct câştigat, în condiţiile în care joci pe final 20-25 cu prelungiri în dublă inferioritate numerică, eu zic că este un rezultat pozitiv.


CLASAMENT GRUPA 8

  1. ROMÂNIA                         6     3     2     0       9-3     12
  2. Bosnia-Herţegovina      5     3     0     2      14-5     9
  3. Portugalia                        4     2     1     1       6-5     7
  4. Ţara Galilor                     5     2     0     2       6-7     7
  5. Elveţia                              6     2     1     2        5-8     7
  6. Liechtenstein                  4     0     0     4      1-13     0

S-au disputat până acum:  Bosnia-Herţegovina - Liechtenstein 6-0; Liechtenstein - ROMÂNIA 0-2, Elveţia - Bosnia-Herţegovina 1-0; Bosnia-Herţegovina - ROMÂNIA 1-3, Elveţia - Ţara Galilor 0-3; ROMÂNIA - Elveţia 1-1, Portugalia - Ţara Galilor 2-0, Elveţia – ROMÂNIA 0-2, Bosnia-Herţegovina – Portugalia 3-1, Liechtenstein – Elveţia 0-2, ROMÂNIA - Portugalia 1-1, Ţara Galilor - Bosnia-Herţegovina 0-4, Portugalia - Elveţia 2-1,Ţara Galilor - ROMÂNIA 0-0

Meciurile următoare:

  • 07.09.2018 Portugalia - ROMÂNIA
  • 11.09.2018 ROMÂNIA - Bosnia-Herţegovina
  • 12.10.2018 ROMÂNIA - Ţara Galilor
  • 16.10.2018 ROMÂNIA - Liechtenstein

Cum se califică: ocupanta primului loc merge direct la Campionatul European din 2019 (Italia şi San Marino). Cele mai bune patru ocupante ale locului secund (din nouă grupe) merg în baraj.Isăilă, al patrulea de pe rândul din mijloc (de la dreapta), în sezonul 2000-2001

Poveste din Braşov. "Înainte mai întâlneai Steaua, mai udai terenul excesiv, făceai mai mult noroi. Sau nu dădeam zăpada, lăsam un strat de gheaţă când întâlneam o echipă mai tehnică"

Se mai fac astfel de şicane la acest nivel?
Nu am mai întâlnit până acum. Poate înainte de Revoluţie.

Povestiţi-mi o întâmplare!
Înainte mai întâlneai Steaua, mai udai terenul excesiv, făceai mai mult noroi, şi erau terenurile şi de aşa natură sau nu dădeam zăpada, lăsam un strat de gheaţă când întâlneai o echipă mai tehnică decât tine. Cam astea erau tachinările, în rest nu.

Le era dor băieţilor de un fast food? Acum, de obicei sportivii nu au voie să mănânce în fast food.
Acum fiecare e liber să îşi facă tabieturile, atât timp cât nu îi afectează randamentul şi forma sportivă, e liber să facă, cu masură, câte puţin din fiecare. Acum nu trebuie nici noi să ne călugărim, trebuie să fim oameni şi să înţelegem că şi sportivii sunt oameni şi au şi ei poftele lor şi micile lor tabieturi.

"Jucătorii polivalenţi sunt cei mai căutaţi, pentru că orice antrenor îşi doreşte un fotbalist care poate să îndeplinească mai multe partituri"

În ultimii ani s-a tot vorbit în fotbalul românesc, la toate nivelurile, despre o arie restrânsă de selecţie. Acum avem jucători tineri cu un mare potenţial de creştere şi pare că şi dumneavoastră aveţi dublură cam pe orice post. Cât de greu vă este să alegeţi?
Nu este uşor, asta e clar, dar alături de colegii mei încercăm să luăm întotdeauna cele mai bune decizii, poate că nu întotdeauna reuşim, nu poţi să îi mulţumeşti pe toţi, poate şi alţii ar fi meritat, care sunt de valori apropiate, să fie în lot sau să fie în primul 11. Nu este uşor să gestionezi, trebuie să ţii cont de strategia pe care o adopţi, de forma sportivă a jucătorului, şi aşa mai departe, de meciurile pe care le-a avut în picioare. Dacă m-ai fi întrebat asta la începutul drumului, nu a fost chiar aşa de uşor. De exemplu, Dennis Man în campionatul precedent nu a jucat. E foarte important pentru un jucător tânăr să joace meci de meci, să prindă încredere, şi chiar şi atunci când are momente mai dificile să primească încredere în continuare de la antrenor, să îl forţeze să joace şi vedeţi la ce nivel se poate ajunge.

Aţi jucat într-o perioadă a fotbalului românesc şi la FC Braşov, şi la Rapid, în care antrenorii se bazau foarte mult pe jucători polivalenţi, şi dumneavoastră aţi fost un jucător polivalent. Aş vrea să vă întreb astăzi, atât timp cât un antrenor la echipa de club îl repartizează pe fotbalist pe diverse posturi, într-un timp destul de scurt, e benefic?
Depinde de jucător, de capacitatea lui de a înţelege, de calităţile lui. Eu cred că jucătorii polivalenţi sunt cei mai căutaţi, pentru că orice antrenor îşi doreşte un jucător care poate să îndeplinească mai multe partituri, să îl foloseşti pe mai multe posturi, dar dacă e să ne uităm pe dinamica jocului, fundaşul central, la faze fixe, ajunge în careu la finalizare, el trebuie să se comporte acolo ca un atacant sau pe o progresie, când are mingea şi ajunge într-o zonă liberă intră într-o zonă a mijlocaşului central, el trebuie să se comporte ca  un mijlocaş. Fotbalul s-a dezvoltat foarte mult, orice detaliu contează, iar această polivalenţă se întâlneşte la fiecare jucător în condiţiile jocului sunt situaţii şi situaţii în care atacanţii trebuie să vină după fundaşii centrali până în apropierea propriului careu în dinamica jocului, sau la faze fixe trebuie să se apere, şi trebuie să ştii să te comporţi în zona în care te afli la fel ca un mijlocaş, ca un fundaş sau ca un atacant.

Caracterizarea lui Dennis Man şi unicul capitol la care suferă fotbalistul arădean. Ce spune despre Florine Coman: "Depinde de strategia pe care vrei s-o apilici"

V-am întrebat asta în perspectiva meciurilor viitoare, pentru că îl aveţi pe Puşcaş suspendat, iar la FCSB, Nicolae Dică l-a introdus pe Florinel Coman la meciul cu Lugano vârf de atac, vi se pare un rol potrivit pentru Florinel Coman?
La fel cum  v-am spus, depinde de strategia pe care o adopţi, depinde de adversar, depinde de foarte multe aspecte, depinde de ce alternative ai. Este o soluţie, eu îl ştiu foarte bine pe Florinel Coman, el a jucat atacant central la Viitorul la nivel de copii şi juniori la Youth League, chiar l-am văzut jucând ca vârf împins şi a făcut-o foarte bine. Dar depinde, la fel cum am spus, de strategia pe care vrei s-o aplici.

Vorbeaţi mai devreme şi despre Dennis Man, unul dintre elevii dumneavoastră, el a avut un progres constant în ultimul timp, în ce punct al carierei credeţi că se află? La ce capitole mai suferă?
La capitolul forţă, acolo trebuie să mai îmbunătăţească, pentru că, în rest, e un fotbalist complet. Are şi agresivitate, are şi atitudine, are tehnică în regim de viteză, are finalizare, are şi disponibilitate la efort, face ambele faze, poate juca în zonă centrală, în spatele atacantului, poate juca chiar şi vârf împins cum a făcut-o la UTA, poate juca în bandă dreaptă, bandă stângă. E la început de carieră, este un jucător tânăr, totul e ca aceşti copii tineri, talentaţi, să păstreze acel echilibru, să îşi propună ţeluri şi să se autodepăşească.

Regula jucătorul U 21. "Uitaţi-vă câte echipe au investit în tineri, pentru că ăsta trebuia să fie pasul după Revoluţie, din păcate, aria de selecţie încă nu este cum ar trebui, pentru că ar trebui să fie mult mai mare. Fiecare club ar trebui să deţină propria academie"

Rămânând la compartimentul ofensiv, Puşcaş a marcat un gol frumos într-un meci cu Milan, l-aţi sunat după acea reuşită?
Nu am apucat să vorbim, o să-l sun, o să vorbim, că vorbim constant. A avut şi ceva probleme, mă bucur pentru el, şi el a venit după o perioadă extrem de dificilă, două luni şi ceva fără să joace. A trecut şi printr-un moment delicat echipa lui, nu au câştigat, s-a schimbat antrenorul. Mă bucur pentru el că s-a impus, şi ultima etapă, chiar dacă au pierdut, el a jucat 90 de minute, sper ca el să joace pentru că e important. Orice jucător care are meciuri în picioare are o altă capacitate de a juca.

Această regulă implementată de FRF, regula jucătorului U21, a scos în evidenţă câţiva fotbalişti de clasă, care probabil s-au automotivat şi au reuşit să se impună la echipele lor în faţa unor jucători mai experimentaţi. Cât de mult a ajutat echipa dumneavoastră?
Foarte mult, pentru că orice club de Liga 1 şi de Liga a 2-a este obligat să dispună în primul 11 un jucător eligil sub 21 de ani. Pe lângă asta sunt foarte mulţi jucători pe bancă sau în tribună care se antrenează la un nivel înalt şi atunci când li se oferă şansa pot profita de ea, au o şansă în plus. Chiar dacă trec prin momente mai dificile, trebuie să îi introduci în teren şi să joace, şi atunci aceşti copii pot să prindă încredere, să se dezvolte şi să crească în valoare. Asta ajută foarte mult echipa naţională, este o regulă impusă, am lăudat-o de la început, au fost foarte multe critici. Uitaţi-vă câte echipe au investit în tineri, pentru că ăsta trebuia să fie pasul după Revoluţie, din păcate, aria de selecţie încă nu este cum ar trebui, pentru că ar trebui să fie mult mai mare. Fiecare club ar trebui să deţină propria academie.

Un exemplu!
Dacă mergem în ţările din Vest, vom vedea că fiecare club are o bază, şi pot da exemplul Portugalia. Este o ţară mică, ne-am dus la Porto când am jucat contra Viitorului din Youth League, am intrat acolo în acea academie, e practic un mic orăşel, plin de terenuri de toate dimensiunile, de la iarbă la sintetic, la sală, la săli de sport, săli de forţă, săli de refacere, e o adevărată industrie. Iar dacă vrem să ne batem cu acele cluburi trebuie să investim în infrastructură, şi cel mai bun exemplu este academia lui Gică Hagi, care este un exemplu de urmat pentru tot ceea ce înseamnă sportul în general.

"Eu aici pot să te contrazic! Noi avem jucători care trag de la distanţă". Exemplele date de selecţionerul naţionalei

Vorbim despre această stare de anormalitate, există o carenţă a fotbalistului român, spun mulţi antrenori, nu mai şutează de la distanţă. De ce?
Asta e din educaţie, din pregătire, asta e şi vina noastră, a antrenorilor, trebuie să recunoaştem, pentru că e vorba şi de instruire. Dacă nu antrenezi asta de mic şi nu insişti pe aspectul ăsta, vei avea probleme. Eu aici pot să te contrazic! Noi avem jucători care trag foarte bine de la distanţă!

Cine ar fi din naţionala dumneavoastră?
Cicâldău e unul din ei, a înscris un gol fantastic în meciul cu Elveţia. Nedelcu trage foarte bine de la distanţă, este Puşcaş, Ianis Hagi loveşte foarte bine şi are execuţii foarte bune cu şut de la distanţă, Florinel Coman care şi în Liga 1 a şutat şi a marcat goluri frumoase de la distanţă.

"E tendinţa asta de a face comparaţie între el şi tatăl său, din păcate nu va scăpa de această ”povară” într-un fel, pentru că nu trebuie să fie o povară, este o mândrie să fii, din punctul meu de vedere, fiul lui Gheorghe Hagi. El trebuie să îşi contruiască propria identitate". Unde ar trebui să meargă Ianis

Pentru binele carierei lui, Ianis Hagi ce ar trebui să facă în această iarnă?
E important să se ducă acolo unde se pliază pe sistemul de joc, pe antrenor, pe colegi şi să joace meci de meci, pentru că are nişte calităţi extraordinare. Este tendinţa asta de a face comparaţie între el şi tatăl său, din păcate nu va scăpa de această ”povară” într-un fel, pentru că nu trebuie să fie o povară, este o mândrie să fii, din punctul meu de vedere, fiul lui Gheorghe Hagi. El trebuie să îşi contruiască propria identitate.

Soţia dumneavoastră, Vali Isăilă, a fost campioana României la sabie. Se spune despre scrimă că este un sport nobil, un sport al inteligenţei, un şah pe planşă. Fotbalul ce ar fi in ziua de azi?
Ai nevoie de toate. Trebuie să fii un luptător, să fii pregătit să mergi la război, este şi un sport tacticizat, sunt momente în care trebuie să ştii să aplici partitura care se potriveşte la jocul respectiv, la fel ca un şahist. Trebuie să ai abilitate, să ştii să ieşi din situaţii dificile, să fii inventiv şi inteligent.

O ultimă întrebare. Zidane are patru băieţi. Fiecare dintre ei îl întreabă pe tatăl lui cum a marcat acel gol fenomenal din întoarcere în finala Ligii Campionilor. Dumneavoastră aveţi trei fete, care este întrebarea comună pe care v-o adresează?
Cea mai folosită întrebare e ”Tati, când pleci?” şi  ”când te întorci?”. Sau când mă întorc acasă ”Tati, cât stai?”. Asta e întrebarea care mă furnică pe şira spinării. Sufăr foarte tare, pentru că lipsesc foarte mult de acasă şi suferă foarte mult fetele mele din punctul ăsta de vedere, din păcate.

Fiicele familiei Isăilă: Doris Carolina (15 ani), Ribana Lucia (9 ani) şi Melisa Antonia (7 ani)

Daniel Ionuţ ISĂILĂ
Născut: 29.06.1972 (Braşov,BV)

Cariera de fotbalist
Post: mijlocaş

Debut în Div.A: 07.09.1996, Chindia Târgovişte - FC Braşov 2-1
Debut în Cupă: 16.12.1995, Tractorul Braşov – Inter Sibiu 1-2 (1 gol)
Sezon    Echipă    campionat    cupă
1992-93    Tractorul Braşov    (Div.B)    0/0
1993-94    Tractorul Braşov    (Div.B)    0/0
1994-95    Tractorul Braşov    (Div.B)    0/0
1995-96    Tractorul Braşov    (Div.B)    1/1
1996-97    FC Braşov    24/0    3/0
1997-98    FC Braşov    (Div.B)    0/0
1998-99    FC Braşov    (Div.B)    0/0
1999-00    FC Braşov    31/2    2/0
2000-01    Rapid    9/0    1/0
    FC Braşov    18/0    0/0
2001-02    FC Braşov    27/3    2/0
2002-03    FC Braşov    21/2    1/0
2003-04    FC Braşov    8/1    0/0
2004-05    FC Braşov    11/0    0/0
Total în Div.A: 149 jocuri, 8 goluri
Total în cupă: 10 jocuri, 1 gol

Cariera de antrenor
2006-07: FC Săcele (Div.B)    21. 9. 5. 7. 24-26 (et. 14-34)
2010-11: FC Braşov    18. 4. 8. 6. 16-22 (et. 1-18)
2011-12: FC Braşov    9. 2. 3. 4. 8-10 (et. 1-2, 6-12)
2011-12: Sp.Stud.    22. 5. 6. 11. 22-34 (et. 13-34)
2012-13: FCM Tg.M. (Div.B)    13. 7. 2. 4. 17-11 (et. 1-16)
2012-13: Astra    8. 3. 4. 1. 15-11 (et. 27-34)
2013-14: Astra    27. 18. 5. 4. 63-24 (et. 1-24 şi 32-34)
2014-15: Astra    10. 6. 1. 3. 19-8 (et. 1-10)
Total Liga I: 94. 38. 27. 29. 143-109
Total Liga 2: 34. 16. 7. 11. 41-37
2014-2016: secund la echipa naţională
Din 2017: la naţionala U21    8. 3. 3. 2. 10-10

A cucerit cu Astra o cupă şi o supercupă

Statistică: Răzvan TOMA
 


 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.