Insider în La Masia. Aldric Miro, şlefuitor de talente: "În viitor, fotbalul se va dezvolta şi vom vorbi mult mai mult despre voi!". Români în celebra academie, succesul lui Hagi şi primul cuvânt rostit de catalani când aud "România" | INTERVIU VIDEO

12 iun 2018 3161 afişări Comentează şi tu Special
Insider în La Masia. Aldric Miro, şlefuitor de talente: "În viitor, fotbalul se va dezvolta şi vom vorbi mult mai mult despre voi!". Români în celebra academie, succesul lui Hagi şi primul cuvânt rostit de catalani când aud "România" | INTERVIU VIDEO Foto: Anamaria Dinulescu

Puyol, Pique, Xavi, Iniesta, Messi. Nu este doar o enumeraţie de foşti sau actuali fotbalişti ai Barcelonei, ci şi o parte din "învăţăceii" creaţi de La Masia, celebra academia a catalanilor, a căror baze au fost puse de legendarul Johan Cruyff. ProSport a reuşit să stea de vorbă cu unul dintre formatorii micilor fotbalişti din şcoala Barcelonei, chiar în Catalonia, înainte de ultima etapă a sezonului recent încheiat din La Liga.

Aldric Miro a acceptat dialogul cu ProSport la capătul unei şedinţe de pregătire în care a văzut la lucru copiii selectaţi de Gillette şi FRF, prin programul Performanţa are viitor, care au avut şansa de a se pregăti în stilul celor  din La Masia. Miro a dezvăluit secretul care a transformat La Masia în una din cele mai bune academii din lume, a vorbit despre modul cum România se va dezvolta în viitor şi despre triumful lui Hagi de acum două sezoane, când a câştigat tilul în Liga 1 cu o echipă în care majoritatea fotbaliştilor erau crescuţi în academia sa. Răspunsul la întrebarea "E vreun fotbalist român în La Masia acum?" şi primul lucru care îi vine în minte când aude "România". Toate, în interviul de mai jos. Începem.

Cu toţii ştim că La Masia este creaţia lui Johan Cruyff. Spune-mi care este exact lucrul care face academia să fie una dintre cele mai bune din lume?
Este locul unde cresc legendele. Jucători precum Messi, Iniesta, Pique, sunt pregătiţi şi antrenaţi aici. E locul unde creem fotbalişti noi pentru Barcelona. La Masia e faimoasă pentru că toţi jucătorii, începând de la şase ani până când devin profesionişti, joacă în acelaşi stil, urmând aceeaşi filosofie. Asta înseamnă că atunci când au şansa să joace în prima echipă - e dificil, dar pot ajunge -, ştiu ce au de făcut de la început. Urmând această structură, idee de joc, e mai uşor pentru ei să devină profesionişti.


Foto: Anamaria Dinulescu


"România e o ţară despre care vom vorbi mult mai mult în viitor! Există un fotbal bun acolo"

Este vreun jucător român în La Masia în acest moment?
Trebuie să verific, dar nu cred.

Dintre jucătorii pe care i-ai văzut azi, este vreunul care ţi-a atras atenţia?
Toţi s-au descurcat bine. Ceea ce am făcut azi... Am încercat să profităm de calităţile tehnice pe care le au încercând să ne punem amprenta pe ei, să le arătăm cu joacă Barcelona, care este mai exact filosofia, iar mai apoi am să-i învăţăm cum să-şi îmbunătăţească tehnica folosind această idee a noastră. Cred că au învăţat, chiar dacă i-am antrenat doar o oră şi jumătate. E suficient ca să simţi cum joacă Barcelona.


Foto: Anamaria Dinulescu


Primul cuvânt care iese pe gura catalanilor când spui "România", în Barcelona? "Steaua"!

Când te gândeşti la România, care este primul lucru care îţi vine în minte?
Ce pot să-ţi spun... Steaua. Vorbeam şi mai devreme, nu este o amintire plăcută pentru Barcelona, au pierdut finala Ligii Campionilor (n.r - în 1986) împotriva Stelei. Din acest motiv cred că există un fotbal bun acolo şi cred că, în viitor, România se va dezvolta mult, vom vorbi mai mult despre România. Sunt de părere că este un loc, o ţară unde fotbalul se poate dezvolta.


Succesul lui Hagi l-a uimit

Gică Hagi, unul dintre foştii jucători ai Barcelonei, are o academia bazată pe modelul vostru, în România. Ai auzit de ea?
Nu.

Echipa lui, cu majoritatea jucătorilor din academie, a câştigat titlul anul trecut în România.
Grozav!


Foto: Alexandru Dobre/MEDIAFAX

Numeşte un fotbalist din La Masia care poate călca pe urmele lui Messi.
Wow. E foarte dificil de spus. Avem foarte, foarte mulţi jucători buni aici. Ne dorim ca toţi să devină Messi, dar când vine vorba de el, Messi e doar unul. E foarte special. Sper ca într-o zi toţi jucătorii pe care îi avem în La Masia să aibă şansa să joace pentru prima echipă. Ar fi nemaipomenit. Barcelona e faimoasă pentru că vrem ca jucătorii tineri să crească şi să joace în echipa mare. Dăm continuitate tinerilor şi mi-ar plăcea ca toţi să ajungă la prima echipa mare într-o zi.

Mulţumesc frumos!
Cu plăcere.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.