A conturat „cizma” Italiei prin echipele la care a evoluat. Visează la naționala lui Daum și visul cel mare este să își încheie cariera la „adevărata Universitatea Craiova”. Totul despre Adrian Stoian. EXCLUSIV

  • Publicat:
  • Actualizat:

Sângele apă nu se face. În 2009, pe când avea 17 ani, lăsa în urmă visul craiovean și semna cu una din cele mai iubite echipe din Serie A, AS Roma. Nu știa ce avea să urmeze și cum semnătura de pe contracte avea să îl ducă în aproape toate colțurile Italiei. După un an la echipa lui Totti, micuțul craiovean Adrian Stoian străbătea în orizontală centrul Italiei și a ajuns la Pescara. Următorul popas al atacantului a fost aproape de tocul Italiei, Bari. A schimbat aerul cald din sudul peninsulei cu aerul rece din nord. A semnat cu Chievo Verona, apoi a rămas tot în nord și a mers la Genova. Ultima oprire a lui Stoian a fost pe plaja din Crotone. De doi ani și jumătate îmbracă tricoul roș-albastru. Deși nu își cunoaște viitorul, Adrian Stoian știe un lucru sigur: „Visul meu cel mai mare este să mă retrag din cariera de fotbalist la adevărata Universitatea Craiova„.

ProSport: Știai că, fără să vrei, în urma pozițiilor geografice pe care le au echipele la care ai evoluat de-a lungul carierei, ai conturat, într-un fel, forma Italiei, și anume cizma?
Adrian Stoian: Nu m-am gândit niciodată la chestia asta, dar, dacă analizez acum, pot să spun că prefer sudul Italiei, echipele din sud te fac să te simți mai iubit. Am fost de două ori la Bari și, acum de doi ani și jumătate, la Crotone, mă simt foarte bine aici, însă important este să îmi continui cariera și să încerc să cresc cât mai mult, indiferent de poziția geografică a echipei.

Potrivit evoluției din campionatul Italiei, putem spune că ai crescut în această perioadă petrecută la Crotone. Ai ajuns în ianuarie 2015, când echipa era pe picior de retrogradare în Serie C, ați promovat și ați ajuns în Serie A, iar acum sunteți din nou la răscruce, pe loc de retrogradare, reușiți un nou miracol?
Avem șanse să ne salvăm de la retrogradare, doar că etapele care urmează sunt cu echipe destul de bune, care sunt pe primele locuri în campionat. Cinci puncte de recuperat sunt destul de multe în ultimele cinci etape, dar o să încercăm să ne luptăm până la finalul campionatului. 


Alături de Stoian (stânga), Crotone s-a salvat de la retrogradarea în Serie C și a promovat în Serie A. Acum este la 5 puncte de Empoli, contracandidata la salvare

Următorul meci este cu AC Milan, care este atmosfera la echipă?
Emoții nu avem, ci doar un mare respect pentru această echipă. Ultimul lor rezultat, eșecul de pe teren propriu chiar cu contracandidata noastră la salvare, Empoli, ne dă încredere că putem să facem și noi o figură frumoasă, mai ales că jucăm pe stadionul nostru, unde avem mereu publicul și atmosfera care ne motivează foarte mult. 

Cum sunt suporterii de la Crotone?
Sunt destul de fanatici. Chiar când am venit, în primele 6 luni aici, eram la retrogradare în Serie B, am reușit să ne salvăm, dar ei, și în momentele acelea dificile, au fost mereu alături. Acum, cu Serie A, toată lumea din Crotone și de pe lângă Crotone vrea să vină la stadion, să ne vadă, să ne susțină. 

„Stadionul din Crotone a fost reconstruit anul acesta. De la o capacitate de 10.000 a ajuns la aproximativ 17.000 de locuri și la fiecare meci este Sold Out”

O perioadă ai jucat la Crotone alături de fundașul celor de la FCSB, Mihai Bălașa. Ce părere ai despre el ca jucător?
Cât a fost aici, cu mine, era un jucător foarte bun, mi-a plăcut tot timpul de el, dar a făcut alte alegeri și acum nu îl mai văd de când a ajuns la Steaua. Sper totuși ca întoarcerea în țară să îl ajute și să crească din ce în ce mai mult.

Nu te uiți la meciurile din Liga 1?
Nu, din păcate nu am posibilitatea. Aici nu am cablu cu posturi românești și nu văd absolut nici un meci. Uneori, când mai am timp, mă mai uit pe internet. 

„Sunt suporterul Viitorului datorită lui Hagi. El a reușit să ridice fotbalul românesc și când a fost jucător, și acum, ca patron de echipă de fotbal și antrenor”

Chiar dacă nu te uiți la meciuri, presupun că știi că mai sunt câteva etape din play-off și se trage linie în sezonul 2016-2017. Pe cine vezi campioană a României? Sau pe cine vrei?
De câștigat, nu știu cine o să câștige, dar anul acesta am fost suporterul Viitorului și totul datorită lui Hagi. El a reușit să ridice fotbalul românesc și când a fost jucător, și acum, ca patron de echipă de fotbal și antrenor. De când a înființat Academia, tot timpul s-a zbătut pentru tineri, pentru a ajuta România la toate categoriile de naționale, mereu are jucători la selecționate și sper să câștige el campionatul. 

Traseul lui Adrian Stoian în Italia: Roma – Pescara – Roma – Bari – Roma – Chievo Verona – Genova – Chievo Verona – Bari – Chievo Verona – Crotone 

 
​Adrian Stoian: „M-am simțit foarte bine la Verona. Este una dintre echipele de care îmi voi aminti mereu cu drag”

„Cel mai emoționat moment a fost când am debutat cu Roma. Am stat la marginea terenului 3-4 minute și, când am intrat, din cei 60-70 de mii de suporteri din tribune nu am mai auzit pe nimeni, atât de emoționat eram”. În martie 2009, Adrian Stoian a debutat cu Roma într-un meci pierdut pe Olimpico în fața celor de la Juventus, scor 1-4.

La 17 ani ai plecat de la Școala Gică Popescu direct la AS Roma, cum ai simțit trecerea?
Fiind tânăr, nu mi-am dat seama unde ajunsesem în momentul respectiv.

Totuși, când ai ajuns la Roma, nu erai sigurul român. Pena și Mladen erau acolo…
Da, ei ajunseseră cu 6 luni înaintea mea la Roma și m-au ajutat. Fiind prieteni de mici, ajungând toți trei la Roma, poate și asta a cântărit în acomodarea mea și nu am simțit așa mult trecerea de la Școala lui Gică Popescu la noua echipă, Roma. Ne-am ajutat foarte mult, am petrecut mult timp împreună.

Dar ce ți s-a părut cel mai greu: învățarea limbii italiene, distanța de casă, adaptarea printre străini, semnarea cu o echipă de top din campionatul Italiei?
Cel mai mult m-a afectat distanța de casă și mi-amintesc că toți trei ne întorceam o dată pe lună acasă, simțeam nevoia să stăm două-trei zile în România. Cu limba aveam probleme când mergeam în oraș, în rest erau Mladen și Pena, care au făcut cursuri de învățarea limbii italiene în România, înainte să ajungă la Roma, și mă ajutau ei în timpul antrenamentului, indicațiile pe care mi le dădea mister, mi le traduceau ei.

Debutul la Roma…
Cel mai emoționat moment a fost când am debutat cu Roma contra lui Juventus. Mi-amintesc și acum, când eram la marginea terenului, să intru pe teren și posesia era la Juventus, iar mingea nu ieșea deloc afară. Am stat acolo 3-4 minute și, când am intrat, din cei 60-70 de mii de suporteri din tribune nu am mai auzit pe nimeni, atât de emoționat eram.

Și ce s-a întâmplat?
Jucam pe Olimpico și din păcate am debutat cu o înfrângere. Am intrat când era 4-1 pentru Juventus și atât s-a și terminat. 


Adrian Stoian a evoluat la echipa FC Bari de două ori, în sezonul 2011-2012 și 6 luni în sezonul 2014-2015

 În 8 ani ai schimbat 6 echipe. De la Roma ai mers la Pescara, apoi ai ajuns la Bari, după Chievo Verona, Genova, din nou Bari și apoi Crotone. Ai fost idolul celor de la Bari, în decembrie 2011 un titlul în presa din italia suna: „Il Bari scopre un super Stoian”… (Bari descoperă un Super Stoian)
Acest titlu a apărut în primul meu an la Bari, perioadă care a fost foarte frumoasă pentru mine. În anul 2014, m-am reîntors la Bari, dar lucrurile nu au mai fost la fel. Au fost 6 luni în care nu am dat ceea ce așteptau ei să dau și nici ceea ce așteptam eu. Voiam evoluții mult mai bune, dar nu a fost să fie. Oricum, suporterii și orașul de acolo mi-au intrat adânc în inimă și am rămas prieten cu foarte multă lume la Bari. 

„În Italia este un singur jucător român cu care vorbesc, Ștefan Popescu, de la Modena”

Despre viitorul tău: rămâi la Crotone, schimbi echipa?
Nu știu ce voi face, mai am doi ani de contract cu Crotone. Depinde foarte mult și de ei, ce vor să facă, dacă vom retrograda, dacă vom rămâne cu toții, să încercăm să revenim în Serie A, nu știu ce să zic. Dar, în momentul de față, cu posibilitățile pe care le avem, nu mă gândesc că vom retrograda. În ultima perioadă jucăm foarte bine și am făcut 10 puncte în 4 etape, lucru foarte bun, atât pentru moral, cât și pentru poziția în clasament.

Te-ai evidențiat în campionatul din Italia printr-un șut puternic. Care este secretul tău?
Secrete nu sunt, sunt anumite calități pe care le ai când te naști, iar altele care îți lipsesc. Poate că în anumite execuții am avut și noroc, în altele m-am gândit că trebuie să dau așa. Nu este un șut la care lucrez extra la antrenamente. 

După cum bine știi, ai mai mulți conaționali care evoluează în Italia: Tătărușanu, Chiricheș, Ianis Hagi, Radu Ștefan, Mitriță, Boldor. Vorbești cu ei?
Nu, pentru că nu am avut posibilitatea să îi cunosc, ne-am întâlnit doar ca adversari. În Italia este un singur jucător român cu care vorbesc, Ștefan Popescu, de la Modena, din Serie C. El este un prieten foarte bun de al meu.

„Ar fi un miracol să ne calificăm la Mondiale”

Acum, că tot am vorbit de jucătorii români din Serie A, ai putea să îi cunoști dacă ajungi la echipa națională. Cât de mult îți dorești și ce șanse ai să fii convocat pentru meciul cu Polonia?
Ca oricare român, îmi doresc foarte mult. Fac referire din nou la Hagi, i-am urmărit interviurile din trecut, dar și pe cele actuale și pot să zic că a avut un cuvânt de spus în cariera mea. El m-a motivat să încerc, prin evoluțiile de la club, să fiu convocat la echipa națională. În ceea ce privește șansele mele să ajung acolo, nu știu ce să spun, pentru că acolo este un antrenor, care are stafful lui și ei decid cine este în măsură să ajungă, dar bineînțeles că cel mai mult depinde de mine.

De șansele de calificare ale României la Campionatul Mondial ce crezi?
Până nu e ceva matematic, ar fi total greșit să nu încerci și să nu lupți până la capăt. Dacă este să ne calificăm, este un miracol, la fel ca miracolul pe care încerc să îl fac și eu aici, la Crotone. Trebuie într-un fel sau altul să încercăm să ne calificăm. Și suporterii din România, noi toți, de fapt, ne dorim o calificare, iar ceea ce spune Hagi e adevărat. În ultimul timp, niciuna dintre naționale nu a reușit să se ridice la nivelul generației lui Hagi, dar acest lucru nu trebuie să ne demoralizeze, ci să ne ambiționeze.

Ce părere ai de Christoph Daum? Dacă pierde calificarea, să plece sau să rămână?
Am văzut meciul cu Danemarca și a propus un sistem de joc pe care l-am jucat și noi anul trecut aici, mie mi-a plăcut. Acum nu știu ce proiect au ei împreună, federația cu selecționerul, dar eu cred că ar trebui să i se mai dea o șansă, ar trebui să meargă mai departe cu proiectul pe care l-au început, ar fi păcat să se ia din nou de la zero.


Adrian Stoian: „Aș vrea să îmi închei cariera de fotbalist la adevărata Universitatea Craiova”

În Liga 1 nu ai jucat niciodată, te-ar tenta să vii în România și să evoluezi aici?
Până acum, nu m-am gândit la chestia asta, dar dacă stau să mă gândesc, aș vrea să joc în Liga 1, iar dorința cea mare ar fi să fiu jucătorul Universității Craiova. Nu mă refer la actuala echipă din Liga 1, CS U, aș vrea să joc la Universitatea adevărată și sper ca Mititelu, sau cine se ocupă de echipa Craiovei, să rezolve cât mai repede și să încerce să readucă Universitatea, chiar și în ligile inferioare. Am văzut exemplul echipei Petrolul, care a reînceput de jos. Mi se pare o idee bună, mai ales că e păcat de suporterii care își iubesc atât de mult echipele, Craiova și Petrolul.

Deci preferata ta este …
Da, Craiova. Acum vreo doi ani mi-am făcut și un tatuaj cu Universitatea Craiova.

„Smiley-ul tatuat pe mâna mea a fost făcut într-un moment dificil din carieră, dar mesajul transmis este unul pe care îl urmez: Să zâmbesc mereu”

Adrian Stoian: „Viața, zilele sunt ca pozele, dacă zâmbești sunt mai frumoase”

Am văzut că ai destul de multe tatuaje și mi-a atras atenția unul în particular, smiley-ul de pe mână, are o poveste în spate?
L-am făcut în perioada când eram la Genoa, atunci nu jucam foarte mult și se spune că trebuie să zâmbești și să fii tare și în momentele dificile. Și l-am făcut și l-am respectat, indiferent prin ce trec, încerc să zâmbesc mereu. 

„Totti este cel mai bun jucător lângă care am evoluat”

Despre lupta la titlu în Serie A ce spui? Are șanse fosta ta echipă, Roma, să oprească ascensiunea celor de la Juventus?
Ținând cont că Roma este echipa la care am jucat pentru prima dată în Italia, datorită ei am intrat în acest fotbal, mi-aș dori să fie ea campioana Italiei, dar având în vedere forma arătată de Juventus în campionat, dar și în Liga Campionilor, echipa lui Allegri are mai multe șanse să câștige un nou titlu în Italia.

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai schimba ceva în cariera ta de fotbalist?
Nu, nu aș schimba nimic. M-am simțit bine la toate echipele la care am fost, am încercat să dau tot la fiecare în parte. Acum, dacă mă uit în trecut, aș putea spune că poate aș schimba ceva la mine de când eram mai tânăr, dar una este să gândesc cu mintea de acum și alta este cum eram în perioada aceea. Probabil că atunci nu eram pregătit și nu putea face față anumitor cerințe, iar acest lucru a contribuit la maturizarea mea.

Să înțeleg că te-ar fi ajutat mai mult dacă în urmă cu 4-5 ani gândeai cum gândești acum?
Poate, dar nu este un lucru pe care îl regret. Așa se diferențiază campionii de restul jucătorilor, sunt maturi atunci când trebuie să fie. 

E mult prea devreme pentru întrebarea asta, dar după cariera de fotbalist te vezi antrenând?
Antrenor principal, nu cred, sunt mult prea multe responsabilități, dar secund, sau orice altceva în lumea fotbalului, m-aș vedea.

 
Adrian Stoian mai are doi ani de contract cu echipa Crotone

Să trecem și la câteva întrebări scurte

Câștigătoarea Ligii Campionilor este …
Sper că Real Madrid, sunt fan de mic.

Preferatul tău dintre Messi și Dybala …
Este Cristiano Ronaldo.

Campioana Ligii 1 vrei să fie …
Viitorul.

Suporter pe viață al …
Universitatății Craiova. Mergeam cu tata la fiecare meci. Ajungeam la stadion cu 2 ore înaintea fluierului de start, că așa erau timpurile, trebuia să fii acolo, să prinzi locurile cele mai bune.

Peluză sau oficială?
Nici una, nici alta. Stăteam vis-a-vis de tribuna oficială.

Cel mai tare adversar a fost …
Toată echipa lui Juventus.

Idolul tău… 
Ținând cont că țin de mic cu Real Madrid și atunci câștiga toate meciurile, eram fan Figo. Cristiano Ronaldo încă nu evolua la Madrid, cred că juca la Sporting.

Visul tău cel mai mare este …
Să îmi închei cariera la Universitatea Craiova

Cel mai bun jucător lângă care ai jucat?
Totti.

De câte ori vii pe an în România?
De două ori, iarna și vara, în vacanțe.

Dacă ar fi să te însori, unde faci nunta, în România sau în Italia ?
În România, la Craiova. Și prietena mea este tot din zona Craiovei.

Ce îți place cel mai mult în Italia?
Sunt foarte multe lucruri care îmi plac aici: de la bucătăria italienească la vremea de aici (Crotone – sudul Italiei), mereu este cald și după atâția ani petrecuți în Italia pot să spun că mă simt ca acasă aici.

Dar te-ai vedea trăind în Italia și după ce îți vei renunța la fotbal?
Nu știu, dar cred că o să trăiesc în România. Sunt mulți ani de când sunt plecat de acasă, părinții locuiesc în România, vin aici doar o lună vara și o săptămână iarna, așa că aș prefera mai mult să locuiesc în România.   

Ce mâncare preferată ai?
Îmi place o mâncare tipic românească: fasolea.

Și cine o gătește?
Prietena mea are cunoștințe în domeniul acesta. Eu gătesc când nu e ea, dar nu știu dacă se poate numi gătit ce fac eu, piept de pui și cartofi prăjiți. 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa tatălui fetei
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa…
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup