VIDEO | Mărturia terifiantă a unui fotbalist român infectat cu stafilococ după ce s-a accidentat pe gazonul sintetic: „Îmi doream să mor!”. Calvarul lui Pleșan în Rusia

  • Publicat:
  • Actualizat:

Coincidența este incredibilă. Pe 10 mai 2011, Mihăiță Neșu suferea cumplita accidentare care l-a lăsat imobilizat într-un scaun cu rotile. În aceeași zi, la mii de kilometri distanță de Utrecht, un alt jucător român care evolua în străinătate, culmea, cu același prenume, începea un calvar care, din fericire pentru el, a durat mult mai puțin. Cele două luni de groază prin care a trecut Mihăiță Pleșan în Rusia ar trebui, însă, să fie un avertisment dur pentru toți fotbaliștii români care intră pe gazonul sintetic de la Chiajna. Este suprafața de joc care are până acum două victime: Vasile Maftei și Constantin Budescu. Cei doi doi au suferit leziuni la contactul cu iarba artificială, iar rănile lor s-au infectat ulterior cu o bacterie care poate fi letală: stafilococul auriu rezistent la antibiotic (MRSA).

16 ori mai mare: acesta este raportul riscului de infectare cu MRSA depistat într-un studiu efectuat în SUA printre jucătorii de fotbal american care evoluează pe gazon sintetic. Raportarea e făcută față de media națională din America

„Am avut și eu stafilococul auriu. Era să mor. Este o poveste lungă”, este mărturia cutremurătoare, făcută cu zâmbetul pe bune de Pleșan la emisiunea ProSport Live. Calvarul său a început cu o rană la cap suferită pe gazonul sintetic al stadionului Lujniki din Moscova. Juca la Volga Nijni Novgorod contra lui Spartak Moscova. „Am avut un meci cu Spartak Moscova, pe Lujniki. Era teren sintetic, acum nu mai e. M-am lovit la cap, am avut 7 copci. M-au dezinfectat pe margine și am continuat meciul. Nu am avut probleme să-mi pierd cunoștința. După ce s-a terminat meciul, am ajuns acasă și am început să simt o durere în zona inghinală. Am zis că e de la oboseală, leziune mică”, începe povestirea fostul internațional român care avea atunci 28 de ani.

Această rană la cap i-a produs lui Pleșan coșmarul carierei, o perioadă infernală, mai dură chiar decât cea de după fractura de peroneu

„Am stat 3 săptămâni intins pe spate de durere”

Continuarea pare desprinsă dintr-un coșmar:

M-am pus să dorm, iar după câteva ore m-am trezit din somn de durere. Am chemat doctorul, mi-a dat niște antiinflamatoare, dar după 7-8 ore nu mai puteam să mă mișc. L-am sunat din nou panicat, nu puteam să mă întorc. Dimineața am chemat ambulanța, m-am dus la spital, mi-au pus o perfuzie, dar medicii nu-și dădeau seama ce am. Muream de durere. În timpul ăsta, am început să fac febră foarte mare, 39 și ceva, și din momentul ăla nu mai știam foarte bine cu lumea asta. Nu mai eram pe lumea asta, simțeam nevoia să dorm mereu. Atunci a venit soția mea. Era în țară în momentul ăla.

După ce mi-au făcut o perfuzie, m-au dus la cantonament. Au zis că am ARS, o problemă cauzată de o pubalgie. Au zis să fac acolo tratament, aveam aparatură, tot la dispoziție. M-am dus la cantonament și am stat două zile timp în care nu s-a schimbat nimic. Temperatură mare, luam pastilele. O oră-două, scădea, apoi creștea iar temperatura. Durerea era la fel, insuportabilă. Nu puteam să mă mișc, m-au adus pe targă. Când a văzut asta, soția mea a spus că trebuie făcut ceva. A început să sune ambulanța aeriană, să plecăm în altă parte”

În octombrie 2014, imaginea cu genunchiul lui Maftei umflat în urma infecției cu stafilococul auriu rezistent la antibiotic a speriat lumea fotbalului. Poza a fost văzută și de Pleșan, care își continuă povestea de groază trăită acum 4 ani:

„La vreo săptămână după accidentare, timp în care trecusem pe la un spital, am ajuns într-un final la un spital privat, au venit toți șefii de secție. Cel de la chirugie puroioasă a văzut că mi se umflase în zona inghinală, la fel cum i s-a umflat lui Maftei genunchiul. Aveam ca o prună. M-a băgat direct în sala de operație, mi-a făcut o puncție și mi-a scos lichid din acea zonă. Era ca un sos de vanilie.  Aveam stafilococul auriu și rezista la foarte multe antibiotice. Mi-au comandat niște perfuzii din America. Costau cam 300 de euro bucata, reprezentau cel mai puternic antibiotic de pe piață. Cred că era Linezolid, dacă nu mă înșel. Cu perfuziile, am început să-mi revin ușor, ușor. A durat cam două săptămâni, făceam două perfuzii pe zi. M-am pus cât de cât pe picioare, să pot să plec. Abia după 3 săptămâni m-am putut ridica pe marginea patului. Până atunci, stătusem doar pe spate pentru că nu suportam să mă mișc. Era o durere cumplită”

 

„Doctorul mi-a spus că e forma rezistentă la antibiotic, de aceea m-a și internat. Nu știam despre pericolul reprezentat de iarba sintetică. Mi-a spus că am noroc că infecția nu mi-a afectat articulațiile”
Vasile Maftei, octombrie 2014
 

Ce spune reprezentantul firmei care a montat gazonul sintetic de la Chiajna: „Și eu făceam alunecări când jucam fotbal, mă juleam pe tușele de var și făceam tot felul de chestii”

Coșmarul revine: recidivă după două luni

Calvarul nu s-a terminat după aceste săptămâni. Mijlocașul care a înscris în poarta Germaniei în celebra victorie cu 5-1 din Giulești era departe de a fi complet recuperat. Avertizează că povestea este mult mai lungă și mai cumplită, dar că o scurtează pentru a termina înainte de finalul emisiunii:

„Am revenit apoi în România și m-am operat, deja se calcifiase acolo. Am refuzat să mă operez la Moscova. Am crezut în doctorii din România. M-am întors apoi în Rusia, am început recuperarea, dar la două luni mi s-a umflat iar. La momentul ăla, m-au suit direct în avion după o discuție cu un profesor de la Facultatea de Medicină. M-au operat din nou la Moscova. Se calcifiase o parte, la inghinal, însă în România nu mă curățaseră sub inghinali. Rămăsese microb sub zona aceea și s-a activat din nou.

După a doua operație, am venit la Institul Cantacuzino și mi-am făcut un vaccin după care nu am mai avut probleme. V-am povestit în mare, povestea e mult mai lungă. Medicii mi-au spus că am avut noroc că sunt sportiv și sunt rezistent pentru că altfel puteam să fac septicemie după o săptămână și să mor. Totul din cauza acestui stafilococ. Am citit mult, am văzut că au murit mulți oameni din cauza acestui stafilococ. Știu de o atletă din Rusia care și-a pierdut un picior din cauza asta”

Ai jucat fotbal pe gazon sintetic, te-ai julit și ai suferit o infecție? Scrie-ne povestea ta pe fagina ProSport de Facebook sau pe adresa de email [email protected]

În Liga 1, riscul la care sunt supuși jucătorii care se rănesc pe terenurile artificiale este deocamdată ignorat. După ce anul trecut Vasile Maftei a avut nevoie de o operație de urgență pentru drenarea puroiului produs de stafilococ în genunchiul julit pe gazonul de la Chiajna, Liga Profesionistă de Fotbal nu a făcut niciun demers oficial pentru a se informa și pentru a căuta o soluție la această problemă. Oficialii LPF au contactat doar un doctor „de analize” care i-ar fi informat că nu există niciun pericol și că stafilococul auriu nu se ia din iarba artificială, ci „din fund”. Nimeni de la Ligă nu a contactat un specialist în boli infecțioase.

Din cauza acestor ipostaze, primarul din Chiajna a decis în 2014 să monteze gazon artificial. Mircea Minea ignoră acum riscul prezentat de iarba sintetică

Imagini de la montarea covorului artificial pe stadionul din Chiajna

 

Contactați luni de ProSport, oficialii Ligii au anunțat că se vor „documenta” suplimentar. Până atunci, Pleșan și-a concluzionat povestea petrecută în Rusia, după contactul cu gazonul artificial de pe Lujniki. „A fost o perioadă cumplită, ajunsesem la un moment dat să-mi doresc să mor pentru că nu mai puteam să suport durerea. I-am spus soției că-mi doresc să mor. Nu vă imaginați prin ce am trecut. Am slăbit 20 de kilograme în trei săptămâni. La un moment dat o luasem razna, vorbeam singur. Aveam temperatură 40. E foarte păcătos acest stafilococ auriu. Nu știu dacă e neapărat de la gazon, dar văzând acum ce au pățit Maftei și Budescu și citind despre gazonul sintetic bănuiesc că din cauza asta am trecut prin ce am trecut”.

Experții medicali din NFL au descoperit că stafiloculul și alte bacterii pot supraviețui peste 90 de zile în iarba artificială. Sângele, transpirația, celulele pielii și alte resturi organice rămân în gazon din cauza udării sale mult mai rare

Ce este stafilococul?

O bacterie care infectează diverse țesuturi din organism și provoacă o multitudine de boli, unele ușoare, altele grave, iar câteva cu potențial mortal. Omul este expus riscului de a fi afectat de peste 30 de tipuri de stafilococ, însă cele mai frecvente infecții sunt provocate de stafilococul auriu sau Staphylococcus aureus. Stafilococii se află în mod normal în nasul și pe pielea a 25-30% din adulții sănătoși. În majoritatea cazurilor, bacteria nu provoacă boli. Doctorii susțin că atunci când pielea este rănită, stafilococul trece de mecanismele de protecție ale corpului și infectează organismul. Riscul este mai mare la persoanele care au un sistem imunitar slăbit. În timp, bacteria stafilococului auriu a suferit mutații și astfel a apărut MRSA, sau stafilococul auriu rezistent la antibiotice. Această formă este mult mai greu de tratat și mai periculoasă pentru că poate ataca organele vitale. Studiile au arătat că pacienții care poartă această bacterie mai mult de un an se expun unui risc mai mare de deces.

Citește aici poveștile lui Vasile Maftei și Constantin Budescu, jucători infectați cu stafilococul auriu după ce s-au julit pe gazonul artificial de la Chiajna

Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare zi, de luni până vineri, de la 10:00, iar Costin Ștucan și invitații săi vor discuta liber și fără menajamente despre cele mai arzătoare subiecte din sportul românesc.

ProSport LIVE este un format unic în peisajul media autohton, iar cititorii ProSport vor putea să contribuie în timp real la realizarea emisiunii.

La ProSport LIVE ne vom bucura împreună pentru performanțele obținute de sportul românesc, vom analiza din toate punctele de vedere cele mai importante competiții, vom critica desele derapaje ale personajelor din sportul românesc și ne vom distra pe seama lor, atunci când este cazul.  Iar pe voi vă așteptăm să participați la realizarea emisiunii din toate punctele de vedere: cu texte, opinii, fotografii sau clipuri video și chiar intervenții LIVE prin Skype, Google Hangouts, FaceTime sau Whatsapp. În fiecare ediție a emisiunii sunteți invitați să comentați cu reporterii ProSport evenimentele zilei.

Nu rata ProSport LIVE, de luni până vineri, de la 10:00, pe www.prosport.ro

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen