VIDEO EXCLUSIV | Povestiri din locul în care apa e de două ori mai scumpă ca benzina, iar copiii de 11 ani devin şoferi pentru mame. Ciprian Panait: "Sunt 400 de români care muncesc în Arabia Saudită"

30 aug 2017 8372 afişări ProSport Live

Arabia Saudită exercită o atracţie magnetică pentru antrenorii români de fotbal. Din generaţii diverse, tehnicienii tricolori au plecat în deşert tentaţi de o viaţă bine alimentată de petrodolari. Lista de nume este lungă: Ilie Balaci, Liţă Dumitru, Mircea Rednic, Ioan Andone, Victor Piţurcă, Ion Marin, Florin Motroc, Cosmin Olăroiu, Răzvan Lucescu, Costel Gâlcă, Laurenţiu Reghecampf şi nu numai.

Ciprian Panait nu face excepţie: în ultimii trei ani s-a mutat cu tot cu familie în Arabia Saudită şi a scris istorie pentru Al Hilal: a câştigat de două ori consecutiv titlul naţional la U21 pentru Al Hilal. Antrenorul în vârstă de 40 de ani a zugrăvit la ProSport LIVE un tablou sugestiv al vieţii în Arabia Saudită.

"Viaţa este atât de organizată, totul se întâmplă foarte calculat şi dacă respecţi legile şi te respecţi pe tine ca personalitate şi ca om, ai numai de câştigat. Te bucuri de viaţă, efectiv, cum m-am bucurat şi eu în ultimii trei ani. Atât timp cât eşti orientat spre performanţă şi munceşti cinstit, pentru tine şi pentru cei care te plătesc, nu ai cum să nu ai success şi să nu te bucuri de ceea ce îţi oferă viaţa acolo", deschide fostul rapidist o fereastră spre deşert.

Noua viaţă nu l-a prins pe contre-pied. Şi-a calculat bine paşii şi a pătruns treptat în universul unei lumi pe care o consideră fantastică. "Ştiam la ce să mă aştept. Am un respect deosebit pentru religia şi pentru cultura islamică. Am avut cursuri la Universitate, speciale – opţional am optat pentru ele, pentru că am fost atras de partea aia de lume şi iată că Dumnezeu mi-a dat şansa să ajung acolo.  Nu m-a şocat nimic. Dacă vrei – ceva care m-a şocat şi am spus-o într-un ziar, acum câteva zile, este faptul că sunt copii care conduc la 10-12 ani, conduc maşini pe autostradă, în oraş. Ăsta este singurul lucru care m-a şocat într-adevăr. Conduc, pentru că femeile nu au dreptul să conducă acolo.

Sunt familii numeroase, unde numai tatăl munceşte, iar ca să te deplasezi în Arabia Saudită trebuie să ai neapărat maşină. Iar famiile numeroase, care nu întotdeauna au  un venit care să le permită să mai angajeze un şofer, care să fie la dispoziţia mamei şi a copiilor. Şi atunci, sunt nevoiţi copiii să conducă. Să îşi ia mama să o ducă la spital, la piaţă, să o ducă la shopping. Să îşi ia fraţii să îi ducă la şcoală, la grădiniţă. Atunci este surprinsă să vezi pe stradă, la semafor, copii care stau practice în picioare ca să poată conduce la volan. Asta este realitatea. Cu siguranţă nu este legal, dar este ceva acceptat de toată lumea, pentru că astea sunt condiţiile acolo. Şi atât timp cât aceşti copii, tineri care conduc, nu sunt implicate în accidente…", a povestit Panait la ProSport LIVE. Iată, pe final, un fragment din dialogul moderatorului Claudiu Giurgea cu Ciprian Panait.

E adevărat că apa e mai scumpă că benzina?
Da, bineînţeles! De două ori, chiar. Pentru că Arabia Saudită este una dintre ţările care are cele mai mari rezerve de petrol, este foarte ieftin, iar apa – spre exemplu apa menajeră – în Riad de exemplu era adusă de la 450 km din Golful Persic. Vă daţi seama! Pe conducte. Nu există fântâni sau puţuri de mare adâncime, pentru că e deşert. Punct.

I-ai îndemna pe români, pe românul de rând să merge să îşi încerce norocul în Emirate?
Bineînţeles. Stând acolo trei ani în Arabia Saudită, am legat o relaţie de prietenie cu Excelenţa sa, Marius Miclea – consulul României la Riad şi îmi povestea că sunt vreo 400 de români în Arabia Saudită, care muncesc acolo. Oameni serios, care muncesc şi care s-au acomodat acolo, la condiţii. Dacă vrei să faci bani şi vrei să fii respectat, trebuie să munceşti, nu să te fereşti sau să încerci să eschivezi, să păcăleşti. Asta este peste tot.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.