VIDEO | Ce se întâmplă cu Mitică? Andru Nenciu şi Matei Udrea au discutat la ProSport LIVE despre trecutul lui Dumitru Dragomir şi decizia Tribunalului Bucureşti

16 ian 2019 3653 afişări ProSport Live

Fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, şi Ioan Bendei, fostul administrator al firmei RCS/RDS, au fost condamnaţi, marţi, 15 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti la câte 4 ani de închisoare cu executare în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal.

Bogdan Dragomir, fiul lui Dumitru Dragomir, care era şi el acuzat în dosar, a fost achitat de Tribunalul Bucureşti, informează Mediafax.

Sentinţa nu e definitivă

Dumitru Dragomir a fost trimis în judecată de DNA în 2017 sub acuzaţia de luare de mită şi complicitate la spălare de bani. Dragomir a fost condamnat pentru că în 2009 ar fi cerut (şi primit) 3,5 milioane de euro mită, din care a primit „doar“ 3,1 milioane de euro sub forma unor contracte de publicitate la salonul de nunţi pe care-l deţinea prin intermediul unei firme într-o clădire din Sectorul 5.

În schimb, el ar fi facilitat, în 2008, câştigarea contractului pentru drepturi TV ale Ligii 1 de către RCS/RDS.

În 2008, RCS/RDS a câştigat la licitaţie drepturile TV pentru Liga 1 pe 3 sezoane (perioada 2008-2011) pentru suma totală netă de 85 de milioane de euro (101,15 milioane euro cu TVA). 

După un an şi jumătate de tărăgănări, interval în care fostul şef al LPF şi ceilalţi incuplaţi – printre care Ioan Bendei, pe atunci administrator la RCS/RDS (acuzat de dare de mită şi complicitate la spălare de bani), şi Bogdan Dragomir, fiul lui Dumitru Dragomir – au încercat mai multe subterfugii pentru a amâna procesul sau chiar de a scăpa de tot (au cerut, de exemplu, să se constate că durează prea mult!), acum odiseea a ajuns la final.

A strâns cu uşa câştigătorii licitaţiei când a început criza economică, acuză procurorii

"În perioada aprilie 2009 - mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum şi de a îndeplini acte contrare acestora. Banii respectivi, au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de suspectul Bendei Ioan", anunţa DNA la momentul trimiterii în judecată a lui Dragomir, conform Mediafax.

Un an mai târziu, însă, a venit criza economică, iar firmele câştgătoare au solicitat Ligii revizuirea contractului, au descris procurorii mecanismul care ar fi dus la acordarea şpăgii. "În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de preşedintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiţă Florin-Bogdan şi compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune", a explicat DNA, la vremea respectivă, potrivit Mediafax.

În noiembrie 2018, Dumitru Dragomir surprindea cu o declaraţie uluitoare, după ce a fost achitat într-un dosar în care, în primă instanţă, fusese condamnat la 7 ani de închisoare pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani - tot legat de vânzarea drepturilor TV în mandatul său, dar în altă licitaţie.

”Mi-au făcut viaţa un chin! Cine îmi dă mie înapoi viaţa asta pierdută? Am mai spus-o: traduceam în engleză motivările, le trimiteam la toate ambasadele din lume şi mă sinucideam!”

„Nu uitaţi că în prima condamnare mi-au dat 7 pentru delapidare şi 5 pentru evaziune fiscală! Cum să nu ştie un judecător că actele contabile se fac de către specialişti? Mi-au dat 5 ani şi pentru asta. Nu aveam nicio tangenţă cu acest proces. Am avut noroc că acest complet s-a aplecat aşa cum trebuie asupra procesului. Totul s-a bazat pe prezumţii, nicio acuzaţie reală. Avocaţii mei au adus nişte martori noi, n-aş spune că m-au ajutat, dar i-au ajutat practic pe ceilalţi. Nu mă gândesc la daune, mă gândesc doar cum să-mi liniştesc familia. Te poate doborî ce s-a întâmplat, dar sunt un om tare. De 15 ani sunt numai prin procese, probabil şi din cauza gurii mele. Dar niciodată nu am fost vinovat de nimic", a spus Dumitru Dragomir, la TelekomSport.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.