EXCLUSIV VIDEO | LPF vrea un alt format pentru Liga 1: "E varianta în care crede Gino"

30 ian 2019 9984 afişări ProSport Live

Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a descris într-un singur cuvânt Cupa Ligii din România: "eşec". Invitat la emisiunea ProSport LIVE, mâna dreaptă a preşedintelui Gino Iorgulescu a explicat motivele din cauza cărora nu este posibilă o revenire a competiţiei. În plus a precizat şi despre dorinţa şefului de la Casa Fotbalului, de a reduce numărul de echipe în Liga I Betano. 

"Cupa Ligii a fost o competiţie interesantă, fără o finalitate sportivă. Dacă nu mai e astăzi înseamnă că a fost un eşec", a spus Justin Ştefan, în cadrul emisiunii ProSport LIVE, care a făcut şi o comparaţie între situaţia din România şi cea din Anglia şi Franţa, acolo unde există competiţia Cupa Ligii:

"E o competiţie bună, dar acolo (n.red. - în Franţa şi în Anglia) este o situaţie un pic diferită pentru că încasările venite din vânzarea de bilete sunt foarte mari şi ca atare sunt interesaţi, d-asta au şi 20 de echipe. Sunt foarte interesaţi să aibă meciuri suplimentare să-şi mărească sursele de venit. 

În România eu cred că a fost un eşec, în primul rând, pentru că nu a avut o miză sportivă. La un moment dat am discutat cu Federaţia, câştigătoarea Cupei României cu cea a Cupei Ligii să joace o Cupă a Cupelor, să joace o finală a celor două competiţii, Supercupa Cupa, iar câştigătoarea dintre cele două să fie participantă în Europa League. Nu cred că era o greşeală regulamentară pentru că UEFA spune câştigătoarea unei cupe domestice. 

Din perspectiva mea, fără o miză sportivă reală pentru că nu există în spate o miză financiară foarte mare pentru cluburi, să o organizăm din nou nu ar reprezenta altceva decât un eşec.

De ce a fost un eşec? A fost un eşec organizatoric pentru că finalele au reprezentat un cost destul de mare, cele disputate pe Naţional Arena, acele costuri le-am suportat noi". 

Cupa Ligii a fost reînfiinţată în sezonul 2014-2015 de către Liga Profesionistă de Fotbal, premiile acesteia ridicându-se anual la aproximativ un milion de euro. A durat doar trei ediţii, care au fost câştigate de FCSB în 2015 şi 2016 şi de Dinamo Bucureşti în 2017.

12 echipe în Liga I Betano

Justin Ştefan a precizat că singura posibilitate să existe şi un Campionat de Tineret ar fi ca numărul de echipe din Liga I Betano să fie redus la 12, pentru că nu sunt fonduri pentru a putea susţine o nouă competiţie. Ideea de 12 formaţii în primul eşalon fotbalistic este una susţinută de preşedintele Ligii, Gino Iorgulescu. 

"16 sau 18 echipe în momentul de faţă (n.red. - în Liga I Betano) nu este posibil, pentru că şi aşa sunt echipe care vin din comunităţi mici, sunt echipe care au stadioane proaste, sunt multe echipe care nu au centru de copii şi juniori sau îl au aşa pe hârtie, că trebuie să fie 5 echipe la licenţiere, dar nu e o activitate serioasă... şi să mai vii cu încă două sau patru cred că este o greşeală. 

Gino a insistat la un moment dat într-o variantă cu 12 echipe, el şi astăzi crede într-o variantă cu 12 echipe în Liga I Betano, pentru că ne-ar uşura munca de programare pe zona de playout, n-am mai avea mai multe meciuri acolo decât în playoff şi terminându-se jocurile în acelaşi timp, în cele două faze, chiar am putea face şi acea finală, între câştigătoarea playout-ului şi ocupanta ultimului loc de cupă europeană, ceea ce a susţinut şi Burleanu", a mai spus Justin Ştefan, în cadrul emisiunii ProSport LIVE.
 
Secretarul general al LPF a mai precizat că numărul echipelor în Liga I ar putea creşte (16 sau 18 echipe) doar în cazul în care echipele cu brand-uri importante din fotbalul românesc vor confirma în Ligile inferioare şi vor demonstra că există continuitate din perspectiva finanţării. Acest lucru este însă exclus să se întâmple la finalul acestui sezon: "la acest moment aş putea să fac 16 echipe începând cu sezonul 2020-2021, pentru că vorbesc o dată de numărul de echipe şi doi de principii de promovare şi retrogradare, deci după mintea mea bazându-mă după regulament în aprilie nu se poate schimba schimba sistemul competiţional".

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.