EXCLUSIV | Gigi Becali, la un pas de o gafă de proporţii! "Salvatorul" FCSB-ului, depăşit complet: "Asta era el, de fapt". Avertismentul public al omului care i-a cunoscut metodele

28 sep 2018 6551 afişări ProSport Live

Jucătorii de la FCSB s-au rupt pe bandă rulantă în acest sezon din cauza metodelor folosite de Nicolae Dică şi preparatorul fizic Marian Lupu, ultimul caz fiind al lui Marko Momcilovic, iar Gigi Becali (60 de ani) a înaintat în spaţiul public ideea aducerii lui Florentin Marinescu (68 de ani), artizanul din spatele potenţei fizice a Stelei '86. Însă ideea nu pare atât de strălucită, anunţă Helmuth Duckadam (59 de ani), fostul portar care, în anii petrecuţi în Ghencea, a cunoscut îndeaproape metodele folosite de senseiul Marinescu.

Venit din lumea sporturilor de contact, Marinescu a reuşit performanţa de a nu avea niciun accidentat timp de trei ani. La acea vreme, a venit cu o idee noua, dar care, astăzi, e complet depăşită: "A fost special datorită faptului că a venit cu nişte lucruri noi, cum a fost şi acea perioadă a lui Reghecampf cu Thomas Neubert. A venit cu ceva nou în fotbal. Din 16-17 jucători, câţi eram, nu aveam accidentaţi, pentru că era ceva nou. După antrenament făceam stretching. El nu era un preparator fizic, nu ne spunea cât să alergăm, în ce timp, şi aşa mai departe. El era, practic, un om care întindea musculatura, deci ne pregătea pentru antrenament, şi după mai făceam încă 5-10 minute tot de stretching pentru relaxare", a declarat, la ProSport Live, Helmuth Duckadam, cel care nu mai crede că Marinescu e o soluţie viabilă pentru FCSB: "La ora actuală, nu ştiu cu ce se ocupă dânsul, dar e greu să spui că ar fi un preparator fizic. Acum se fac şcoli de preparatori fizici. Eu cred că în cea mai mare parte antrenorul principal face strategia unei pregătiri fizice. Preparatorul fizic poate să vină cu sfaturi şi să facă această pregătire, dar totul cred eu că pleacă de la antrenorul principal".


Florentin Marinescu (foto) a jucat un rol important în perioada glorioasă a Stelei '86. Fără să fie un revoluţionar al metodelor de pregătire fizică, spune Helmuth Duckadam.


Cum lucra Florentin Marinescu

Datorită experienţei căpătate în arte marţiale, sport pe care l-a condus în România din postura de preşedinte al Federaţiei, Marinescu a avut un mare succes şi a fost considerat un element esenţial pentru performanţele Stelei '86. În 2009, într-un interviu acordat jurnalistului Andrei Vochin, Marinescu şi-a expus filosofia: "Lucram cu ei 20 de minute la începutul antrenamentului pentru articulaţii, încălzirea musculaturii şi, la sfârşit, 10 minute pentru revenirea după efort. Un proces complex, însă. Pe plan psihic, existau discuţii atât colective, cât mai ales individuale. Să vă dezvălui un simplu fapt. Ştiţi câte abdomene făceau băieţii de atunci? 600-700 pe zi, chiar şi o mie pe zi, aşa cum era Boloni! Astăzi de abia dacă fotbaliştii fac 200 de abdomene într-o săptămână", spunea Marinescu, înainte să dezvăluie cum a ajuns la trei ani fără vreo accidentare în lotul lui Emerich Ienei: "E unic în lume (n. red - să nu se rupă niciun jucător în trei ani)! Nimeni nu a reuşit asta, şi să ţinem cont de faptul că echipa a avut doar 16-17 jucători care au evoluat meci de meci. Şi nici nu erau inventate superaparatele de azi. A fost, însă, şi meritul doctorilor. Deşi unii au crezut că această pregătire nu îşi avea rostul, câştigarea Cupei Campionilor Europeni se datorează în mare măsură acestei pregătiri".

Zilele trecute, atenţionat de Ilie Dumitrescu asupra faptului că echipa sa are probleme fizice, Gigi Becali a dezvăluit că Marinescu ar putea reprezenta o soluţie: "Primesc multe oferte. M-a sunat şi Florin Marinescu să îmi spună că vrea să vină să discutăm şi să mă ajute. Nu ştiu dacă poate să mă ajute, pentru că nu ştiu dacă este la curent cu metodele care se fac acum. O să mă interesez de asta, o să vorbesc cu doctori. Neubert a plecat atunci fără să anunţe şi nu cred că mai poate veni la noi. MM îmi spune că Lupu este cel mai mare specialist, dar o să mă interesez eu şi de asta", declara finanţatorul FCSB, la Digi Sport.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.