EXCLUSIV | 10 ani de la decesul lui Marian Cozma. Daniel Ghiţă a izbucnit în direct: "Ei sunt laşi. Să fii laş în halul ăsta?". Marele campion s-a blocat când a fost întrebat asta: "Nu cred..."

8 feb 2019 14848 afişări ProSport Live

Vineri s-au împlinit zece ani de la dispariţia lui Marian Cozma, cel care a fost înjunghiat într-o discotecă din Ungaria. Prezent la ProSport Live, Daniel Ghiţă a vorbit despre evenimentul tragic care a lovit ca un trăsnet sportul românesc.

Daniel Ghiţă a părut vizibil afectat când a fost întrebat de dispariţia lui Marian Cozma şi nu a putut comenta felul în care s-ar fi putut apăra hanbalistul: "Cei care dau cu cuţitul sunt laşi. Să iei cuţitul şi să înţepi pe cineva, este o laşitate. Să fii laş în halul ăsta şi să iei viaţa cuiva, mi se pare ceva odios. Nu cred că el putea să facă ceva. Când vine destinul... Alexandru Macedon a cucerit toată lumea şi a murit la 32 de ani. Orice imperiu cade. Ca om, ca sportiv, ca personalitate, n-aş putea să fac o recomandare.

Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, Dumnezeu să-l ierte. Cei care au făcut treaba asta n-ar trebui să fie iertaţi. Pentru că au luat viaţa cuiva. Mai ales că era un sportiv care a făcut performanţă. Nu putem să ne alegem destinul", a spus Daniel Ghiţă, în cadrul emisiunii ProSport Live.

PAS CU PAS CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN NOAPTEA ÎN CARE A FOST UCIS MARIAN COZMA

  • extras din raportul procurorului de caz Sarosi Dora - potrivit www.jurnalul.ro

"În cursul zilei de 7 februarie 2009, la casa lui Raffael Janos, din Enying, s-au adunat 25 de persoane din mai multe localităţi ale Ungariei, în scopul de a răzbuna o rudă agresată anterior. Au început să caute agresorul în mai multe discoteci şi baruri din zona oraşului Szekesfehervar, dar nu l-au găsit. La iniţiativa fraţilor Beery, Csaba şi Ivan, care făceau parte din grupul lor, aceştia au plecat la Veszprem într-un convoi de opt maşini.

La ora 01:47, grupul de 25 de persoane a ajuns la localul Patriota din Veszprem. Erau sub influenţa băuturilor alcoolice şi încă de la început au atras atenţia asupra lor. Au agresat fără motiv mai multe persoane şi le-au adresat cuvinte jignitoare. Unul dintre ei a exclamat: «Aici, astăzi va curge sânge».

În discoteca de la subsol, Raffael Sandor, Nemeth Gyozo, Sztojka Ivan şi Pal Gabor au iscat o bătaie cu handbalistul Marian Cozma. Gyozo l-a împins din spate pe Cozma, iar când acesta s-a întors, imediat l-a şi lovit. Marian Cozma nu a fost agresiv şi nu i-a provocat în nici un fel pe agresori. În afara celor patru, în agresarea lui Cozma s-a implicat şi socrul lui Sztojka Ivan, Bihari Csaba, de 48 de ani. În apărarea lui Cozma au sărit colegii de echipă: Ivan Pesici, Zarko Sesum şi Uros Vilovski. În urma loviturilor încasate, Cozma a căzut la pământ, iar cei cinci agresori au continuat să îl lovească cu pumnii şi picioarele. Raffael Sandor l-a înjunghiat pe Marian, în zona rinichiului, cu o lovitură de cuţit, de intensitate medie, care i-a provocat o rană mică şi o sângerare uşoară. În momentul în care Pesic a strigat: «Atenţie, au cuţite», Cozma a luat o sticlă şi l-a lovit în cap pe R.Sandor, în timp ce ceilalţi agresori au continuat să îl lovească şi să arunce cu pahare şi sticle în el. Pal şi Bihari au agresat mai mulţi clienţi care au încercat să îl ajute pe handbalist.

Cozma şi colegii lui au fugit din local, însă agresorii au alergat după ei. Pe stradă, Gyozo, Sztojka, Raffael l-au încercuit pe Marian lângă un zid şi au început să îl lovească din toate direcţiile. În acest moment, Raffael Sandor a scos, din nou, cuţitul folosit în discotecă şi l-a înjunghiat pe Marian în inimă. În timp ce era deja căzut la pământ, Gyozo şi Sztojka i-au mai aplicat lovituri de picior în zona capului. Apoi, Gyozo l-a înjunghiat în zona rinichiului pe Ivan Pesic, care venise să îi acorde primul ajutor lui Marian, în timp ce Zarko Sesum primise o lovitură puternică de picior în cap, de la acelaşi Gyozo. Grupul de cinci agresori a fugit în urmărirea lui Uros Vilovski, însă acesta a reuşit să scape. Grupul de 25 de persoane a plecat în mare grabă de la locul faptei ţipând: «Cine mai vrea?», în timp ce Raffael Sandor îi striga unei alte persoane: «Scoate pistolul!».

Agresorii au lăsat un dezastru în urma lor în local, dar şi o consumaţie neplătită de 51.000 de forinţi (200 de euro). Sandor şi Gyozo au plecat cu aceeaşi maşină, s-au despărţit de grup pe strada Principală 8, când Raffael i-a dat un cuţit lui Gyozo. Acesta a şters cuţitul, iar în preajma localităţii Varpalota l-a aruncat din maşină. Arma crimei nu a fost găsită. Gyozo şi Raffael au fugit la Budapesta, au închiriat o maşină cu complicitatea concubinei lui R.Sandor, apoi au plecat în Austria, unde au fost arestaţi şi ulterior extrădaţi".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.