Dezvăluiri din perioada Cecenia. Cum a trăit Daniel Pancu experienţa de la Terek Groznîi: "Nu ieşeam din hotel"

17 aug 2019 11623 afişări ProSport Live

Ajuns la 42 de ani, Daniel Pancu nu poate uita aventura sa în Cecenia, unde a fost impresionat de mentalitatea oamenilor. Antrenorului Rapidului a vorbit pe larg despre acest subiect, la ProSport Live.

Pancu a rememorat aventura în Cecenia: "A fost o experienţă extraordinară. Un campionat foarte puternic. Mi s-a potrivi campionatul Turciei, dar şi campionatul Rusiei. Sunt campionate cu o agresivitate ridicată. Puţini reuşesc. Am găsit acolo altă cultură, altă mentalitate. Noi ne antrenam în Rusia şi mergeam cu două zile înainte de meci la Groznîi. Nu ieşeam din hotel la vremea respectivă. Ramzan Kadîrov (n.r preşedintele republicii) a reuşit ce şi-a propus. Atunci doar inaugurase cea mai mare moschee din Europa. Între timp a făcut zgârie-nori, a făcut ceva unic. Am intrat în altă cultură. Erau predominant musulmani, eram obişnuit din Turcia. Mi-a plăcut foarte mult. Au un spirit de luptă fantastic. Pe lângă tot ce au făcut rău, ca şi naţie, ca şi popor, mi-au plăcut foarte mult. Erau foarte corecţi, nu cedau la absolut nimic.

Rîzvan Utsiev era un copil atunci, acum e căpitanul echipei. Încă de la 17-18 ani era foarte greu de driblat, de dat la o parte în duel corp la corp. Au o genă de luptători", a spus Daniel Pancu, la ProSport Live.

Daniel Pancu a evoluat în sezonul 2008/2009 la Terek Groznîi, unde a reuşit să marcheze zece goluri.

Şase jucători români au evoluat de-a lungul timpului la Terek, care în prezent se numeşte Akhmat Groznîi: Florentin Petre, Andrei Mărgăritescu, Adrian Ilie, Daniel Pancu, Gicu Grozav şi Gabi Torje.

Numele de Akhmat a fost decis de preşedintele Ramzan Kadîrov, în memoria tatălui său. Akhmat (scris şi Ahmad) Kadîrov a fost asasinat în 2004, printr-un atentat cu bombă, la Groznîi. În 2005, Vladimir Putin l-a numit Ramzan Kadîrov şef interimar al guvernului, iar în 2007 l-a sprijinit pentru a deveni preşedintele republicii.

Cecenia e o republică separatistă membră a Federaţiei Ruse, iar Ramzan Kadîrov este un lider politic loial preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Prima pagină a ziarului ProSport, pe 10 iulie 2008, după ce Florentin Petre, Daniel Pancu şi Andrei Mărgăritescu au ajuns în Cecenia

Într-un interviu acordat în trecut pentru ProSport, Gicu Grozav a vorbit deschis despre experienţa sa în Cecenia: "Mereu vedeam oameni înarmaţi pe stradă, tancuri care umblau pe acolo. Cu toate acestea nu am fost pus niciodată într-o situaţie dificilă, aşa cum se crede că se întâmplă în Cecenia. Chiar a fost o perioadă calmă, din orice punct de vedere, nu am întâlnit dificultăţi. Chiar dacă vedeam ce vedeam... nu mi se părea normal. Pentru ei era ceva normal. Tot timpul era o stare de alertă, cum a fost războiul şi aşa mai departe. Dar nu mi s-a întâmplat niciodată să-mi fie frică. Chiar m-am simţit în siguranţă", a spus Grozav, în 2017.

Două războaie au avut loc în Cecenia. Primul între 11 decembrie 1994 - 31 august 1996, iar al doilea între 26 august 1999 - mai 2000. Cecenia şi-a obţinut statutul de Republică, dar Federaţia Rusă are o influenţă foarte mare în regiunea respectivă.

Daniel Pancu împlineşte 42 de ani

Astăzi, pe 17 august, antrenorul Rapidului îşi serbează a 42-a aniversare. Dorinţa antrenorului din Liga 2 e cât se poate de clară: să promoveze cu Rapid în primul eşalon. Giuleştenii au patru puncte după primele două etape, după 0-0 cu Farul şi 3-1 cu Concordia Chiajna. Urmează un meci dificil, marţi, la Turnu Măgurele.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.