VIDEO Va fi mai greu decât credem! Ungaria a progresat enorm în ultimii 4 ani la nivel de juniori, ai noştri sunt huiduiţi de părinţi

31 iul 2011 3439 afişări Nationala

Dacă în România mişcările în sensul dezvoltării sectoruluijuvenil al fotbalului aproape că nu există, cu excepţia şcolilor defotbal ridicate de foştii internaţionali Gică Hagi şi Gică Popescu,Ungaria, a cărei reprezentativă va fi adversara selecţionatei luiVictor Piţurcă în preliminariile CM 2014, posedă ununul dintre celemai prestigioase centre de fotbal din întreaga lume.

Academia Ferenc Puskas a fost înfiinţată în urmă cu 5 ani cusuportul premierului Viktor Orban, cu scopul de a ajuta larevigorarea echipelor naţionale ale forului de la Budapesta.Inspirată de modelul spaniol, şcoala care poartă numelelegendarului fotbalist care a făcut istorie în tricoul lui RealMadrid beneficiază de cele mai noi tehnologii în materie deantrenamente, dar şi de cele mai bune condiţii pentru dezvoltareaîn condiţii optime a viitorilor fotbalişti reprezentativi aiUngariei. Academia Ferenc Puskas a făcut la începutul acestui anobiectul unui amplu documentar realizat de UEFA, for impresionat deultimele rezultate la nivel de juniori ale fotbaluluimaghiar."Vrem să aducem o mentalitate pozitivă în fotbalul maghiar.Am vizitat academiile din America de Sud, pe cele spaniole, caresunt cele mai bune din lume în acest moment, şi încercăm să luăm dela fiecare cele mai bune aspecte. Academia se întinde pe 7 hectareşi oferă cele mai bune condiţii pentru copiii care joacă aici. Încurând, însă, ne vom extinde şi vom ridica probabil şi un stadionde 3-4.000 de locuri, unde probabil vom organiza şi turnee dejuniori în viitor. Punem mare accent şi pe tradiţie la AcademiaFerenc Puskas, niciun copil nu pleacă de aici fără a şti povesteaacelui celebru 6-3 de pe Wembley obţinut de generaţia lui Puskas şiKocsis", a spus Giorgy Mezey, director de formare laşcoala Ferenc Puskas, legendă a fotbalului din Ungaria.

Deşi necalificată la un turneu final de la Mondialul din 1986,Ungaria se bucură de succes în ultimii ani la nivel juvenil, acolounde selecţionata U19 a fost semifinalistă la Campionatul Europeandin 2008, iar în 2009 reprezentativa U20 a adus de la CampionatulMondial medalia de bronz, prima după o aşteptare de aproape ojumătate de secol, performanţe care au alimentat speranţele demărire ale vecinilor noştri de la Vest. Spre comparaţie, tineriiU17 antrenaţi de Adrian Văsâi la recent disputatul CampionatEuropean rezervat acestei categorii de vârstă, care a avut loc înSerbia, au fost huiduţi de chiar părinţii lor pentru jocul defensivpe care l-au prestat şi care le-a adus eliminarea încă din fazagrupelor, "performanţă" echivalentă cu necalificarea la CampionatulMondial.Balázs Dzsudzsák (Anji Machacjkala), Vladimir Koman (Sampdoria),Tamás Kádár (Newcastle, împrumutat la Huddersfield) şi Ádám Szalai(Mainz) sunt cele mai bune produse din ultimii ale fotbaluluimaghiar, jucători aflaţi în atenţia mai multor cluburi mari dinEuropa. De altfel, scouterii lui Real Madrid, cel mai titrat clubal continentului, sunt permanent cu ochii pe tinerii Ungariei,sperând că nu peste mult timp va fi descoperit noul Ferenc Puskas,în acest sens fiind organizate chiar în capitala Spaniei mai multeturnee la care sunt invitate constant şi echipele academiei carepoartă numele fostului mare atacant maghiar.

În acest moment, Academia Ferenc Puskas se află într-o relaţie decolaborare extrem de strânsă cu campioana Ungariei, Videoton,foştii jucători ai clubului roş-albastru fiind antrenorii grupelorde juniori ale deja celebrului centru de juniori.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.