LIVE BLOG | România - Ungaria. Imnul Ungariei, huiduit pe Naţional Arena. Fanii români s-au bătut între ei. Galeria lui Dinamo, evacuată

11 oct 2014 387 afişări Nationala

România - Ungaria, ora 19:00 live blog pe ProSport, este cel mai aşteptat meci din acest an al naţionalei lui Victor Piţurcă. Meciul din cea de-a doua etapă a grupei F de calificare la Campionatul European din 2016 poate să consolideze impresia bună lăsată de România în prima partidă, atunci când Marica a adus victoria cu 1-0 cu Grecia. Partida de diseară de pe Naţional Arena se va disputa în condiţii speciale: FRF a vândut toate biletele pentru un meci pe care fanii români îl aşteaptă cu nerăbdare, astfel că se estimează o prezenţă de circa 49.000 de spectatori români pe lângă cei aproape 3.000 de unguri care vor face deplasarea la Bucureşti.\

CLICK AICI PENTRU PARTEA A DOUA A LIVE-BLOG-ULUI


UPDATE19:08 Costin Ştucan ne povesteşte ce s-a întâmplat în momentul intonării celor două imnuri naţionale. "Haos în tribune în timpul imnului României. Fanii români de la inelul 3 al stadionului au rupt barajul jandarmilor şi au năvălit spre zona fanilor maghiari, însă au fost opriţi cu gaze lacrimogene.

La imnuri, stadionul a arătat ca o zonă de război. Petardele au zburat dintr-un sector în altul, românii s-au bătut cu români, au încercat să se bată cu maghiarii, au rupt scaune şi s-au confruntat cu jandarmii", ne informează Ştucan.


UPDATE 19:05 România are prima ocazie de gol, după un atac purtat pe partea stângă. Defensiva Ungariei rezistă şi reuşeşte să respingă.

Între timp, Victor Piţurcă face prima schimbare în minutul 5, după ce Goian a acuzat o accidentare. În locul său este trimis în teren Gardoş.


UPDATE 19:00 A început meciul. România are lovitura de începere. Fanii strigă "Haideţi pe ei, pe mama lor".


UPDATE 18:55 Imnul Ungariei este huiduit vehement de fanii români. Se aud petarde în timp ce jucătorii maghiari sunt prezenţi la mijlocul terenului, iar galeria afişează steaguri şi fulare cu însemnele vecinilor noştri. La imnul României, tot stadionul cântă.


UPDATE 18:54 Au mai rămas numai câteva minute până la startul meciului. Cristian Scutariu notează galeriile prezente pe Naţional Arena. "Premianţi" sunt cei de la Dinamo şi U Cluj. Fanii lui Steaua şi Rapid lasă de dorit.


UPDATE 18:45 Mai este un sfert de oră până la primul fluier al meciului de pe Naţional Arena. La stadion încă mai vin suporteri. Se anunţă o arenă plină, presărată cu "ale-ole"-uri, aşa cum ne spune Sorina, care insistă să publicăm şi foaia de joc, cu toate că ştiam echipele cu mult înainte ca ea să fie tipărită. .


UPDATE 18:28 În plină criză pe postul de fundaş dreapta, Cristian Săpunaru, liber de contract în acest moment, a declarat că ar fi dispus să revină la naţională. Jucătorul în vârstă de 30 ani nu are însă echipă acum, o cerinţă obligatorie pentru a fi chemat de Victor Piţurcă.


UPDATE 18:22 Controversatul imn al României, interpretat de Iris, se aude acum din boxele arenei. "Pe ei, pe mama lor", refrenul care mai bine ar fi interzis decât promovat, răsună acum pe fundal de bubuituri pirotehnice. Sorina e nemulţumită, ca de obicei.


UPDATE 18:17 Cristian Scutariu ne lămureşte, în caz că mai era nevoie de explicaţii, de ce Arena Naţională are parte de bubuituri care aduc aminte de Piaţa Universităţii '89. Din câte am aflat, galeria lui Dinamo este situată lângă fanii maghiari. E clar, jandarmii nu vor avea linişte. Din păcate, comportamentul ultraşilor atrage suferinţă pentru copiii aflaţi la stadion.


UPDATE 18:13 Aşa cum mulţi au anticipat, celebrele deja ciocniri dintre jandarmi şi componenţii galeriilor nu s-au lăsat aşteptate. În tribune se fac schimburi de torţe între fani, iar Jandarmeria a folosit deja gazul lacrimogen pentru a-i calma pe suporterii maghiari.


UPDATE 18:09 Chiar dacă stadionul nu s-a umplut, acustica lasă de dorit. Sorina este bulversată şi nu înţelege mai nimic din ce ne comunică crainicul arenei.


UPDATE 18:06Cei de la frf.ro ne comunică şi echipa de start a Ungariei. Dzsudzsak, Gera şi Szalai, jucătorii de care ne este cel mai frică, sunt titulari.

Echipa Ungariei: 1 Kiraly – 8 J.Varga, 23 Juhasz, 21 Korcsmar, 4 Kadar – 6 A. Elek, 18 Stieber – 14 Lovrencsics, 10 Gera, 7 Dzsudzsak – 11 Szalai. Antrenor: Pal Dardai

Rezerve: 22 Denes, 2 Krisztian, 3 Korhut, 5 Fiola, 9 Tozser, 12 Megyeri, 13 Kalmar, 15 Gyurcso, 16 R.Varga, 17 Nikolic, 19 Priskin, 20 Kovacs


UPDATE 18:04 În timp ce Valeriu Argăseală exclama bucuros că patronul Stelei era entuziasmat că echipa din Ghencea dă "aproape o echipă la naţională", pe stadion, fanii români au replicat scandărilor suporterilor maghiari. Păcat de vremea frumoasă din Bucureşti.


UPDATE 17:55 Nimeni şi nimic nu scapă vigilenţei reporterilor ProSport. Ovidiu Dumitrescu ne înştiinţează că la stadion a ajuns şi profesorul Mircea Rădulescu.


UPDATE 17:43 Ne place ce vedem. Cristian Scutariu are probabil cele mai bune locuri din Arena Naţională şi profită de acest lucru pentru a face artă. Fotografică. Verdele gazonului e imprecabil, vremea deasemenea.


UPDATE 17:39 Fanii unguri fac atmosferă pe Naţional Arena. Sunt momentan în superioritate numerică, doar 200 de români fiind în acest moment în tribune. Maghiarii scandează "Ţiganii, ţiganii". No comment.


UPDATE 17:35Iată primul "11" al României

România: 12. Tătăruşanu - 6. Chiricheş, 15. Goian, 21. Grigore, 3. Raţ (cpt.) - 5. Hoban, 8. Pintilii - 20. Maxim, 7. Chipciu, 17. Sânmărtean - 9. Rusescu. Antrenor: Victor Piţurcă.
 
Rezerve: 1. Pantilimon, 23. Lung jr., 2. Moţi, 4. Luchin, 10. Tănase, 11. Torje, 13. Keşeru, 14. Latovlevici, 16. Gardoş, 18. Prepeliţă, 19. Stancu, 22. Enache

UPDATE 17:33 Ciprian Marica a ajuns în vestiarul României. A fotografiat tricourile colegilor săi şi le-a postat pe facebook, cu mesajul "Hai, românii mei! HAI ROMÂNIA!!!".

 

UPDATE 17:32 Un incident extrem de neplăcut s-a consumat în Piaţa Muncii. Unui suporter român i-a explodat o petardă în mână şi a fost serios rănit. Acesta a primit imediat îngrijiri medicale şi a fost bandajat pentru a nu mai sângera.

Fanii maghiari nu au însă probleme în manipularea obiectelor pirotehnice.


UPDATE 17:29 Fanii "Lord of the Rings" vor fi profund dezamăgiţi de modul în care fanii maghiari insistă cu ideea că Bucureştiul seamănă cu Mordor. E clar că fac referire la cărţile lui J.R.R. Tolkein în necunoştinţă de cauză.


UPDATE 17:22 Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, are un feeling: Rusescu va fi determinant în această seară. Oficialul federal "aşteaptă lucruri" de la atacantul Stelei, ne anunţă Costin Ştucan de la Arena Naţională. În huiduielile unui grup de suporteri pe care îi consideră "haioşi", Burleanu declară la Sport.ro că îşi doreşte să "avem parte de spectacol şi să dăm dovadă de civilitate". Acesta este de părere că dacă vom câştiga în această seară, vom avea o şansă reală la locul 1 în grupa preliminară.


UPDATE 17:12 Ciprian Marica, suspendat în partida contra Ungariei, a ajuns şi el la stadion. Acesta este asaltat de fanii "tricolorilor", care fac selfie-uri cu jucătorul lui Konyaspor. Întrebat de scorul din meciul de la 19:00, Marica debortează de optimism: "Batem, normal ca batem"


UPDATE 17:08 Aşa cum vă povesteam şi mai devreme, fanilor maghiari le-a fost pregătită o primire extrem de prietenoasă. Dacă trecem peste ţarcul în care au fost cazaţi, condiţiile în care suporterii îşi fac încălzirea înainte de meci liniştiţi şi ghifuiţi.


UPDATE 17:00 Autocarul naţionalei României a ajuns la Arena Naţională. Fanii selecţionatei antrenate de Victor Piţurcă îi încurajează pe jucători, unul dintre ei făcând chiar şi o urare originală: "Nu vrem gulaş la cină".


UPDATE 16:33 Primii fani unguri au început să intre în stadion la ora 16.00, după ce li s-a făcut controlul corporal.

Cu aproape 2 ore şi jumătate până la fluierul de start al meciului, în tribune se află aproximativ 500 de suporteri unguri. Aceştia profită de acustica stadionului gol şi scandează, impresionând-o pe colega noastră, Sorina Opriţescu.


UPDATE 16:27 Circa 2.000 de suporteri maghiari sunt în drum spre Fan Zone. Aceştia vin cu 50 de autocare, motiv pentru care Poliţia a restricţionat traficul pe Bulevardul Dacia. Aceştia se alătură celorlaţi aproximativ 1.700 de fani ai Ungariei care sunt deja prezenţi la locul de întâlnire.


UPDATE 16:15 Au venit furgonetele cu mâncare pentru tribuna oficială. Ospeţele pantagruelice de la lojele VIP au fost motiv de dispută între Mircea Sandu, ex-preşedintele FRF, şi actualul ocupant al jilţului de la Casa Fotbalului, imberbul Răzvan Burleanu. Cel din urmă l-a acuzat pe Sandu că umfla nota de plată a protocolului, care ajungea astfel la cote exorbitante. Naşul, în schimb, povesteşte că, de la venirea lui Burleanu, situaţia e de-a dreptul jenantă la meciurile naţionalei, invitaţii fiind nevoiţi să se înghesuie pentru a prinde un pişcot, deoarece se aduc cantităţi foarte mici de mâncare. Până una-alta, iată o imagine proaspătă surprinsă de un reporter care n-a avut timp să ronţăie niciun covrig.


UPDATE 16:10 Intrările în stadion cu mai puţin de trei ore înainte de începerea meciului.


UPDATE 16:05 O explicaţie pentru diferenţa mare dintre evenimentele violente de anul trecut şi liniştea de acum la vizita miilor de suporteri maghiari în Bucureşti: Jandarmeria Română beneficiază de sprijinul poliţiştilor unguri specializaţi în supravegherea şi controlul extremiştilor din ţara vecină. De asemenea, forţele de ordine române au poliţişti în civil, vorbitori de maghiară, împrăştiaţi printre grupurile venite din Ungaria.


UPDATE 15:03 România are un bilanţ general defavorabil cu Ungaria, dar şi câteva recorduri excelente în ultimele decenii. N-am mai primit gol de la maghiari la Bucureşti în ultimii 42 de ani, deşi de atunci s-au disputat patru întâlniri aici. Ungaria nu ne-a mai bătut pe niciun teren de 34 de ani. Toate datele sunt oferite, cu mândrie, de site-ul FRF


UPDATE 15:56 Până la urmă, nici maghiarii nu sunt chiar atât de negri. „Zmeii“ despre care se credea că vor răvăşi Bucureştiul sting micii cu bere fără alcool, s-au retras la umbră şi dorm sau joacă fotbal.


UPDATE 15:50 Sorina a lămurit între timp misterul liniştii din Fan Zone. Ungurii se îndoapă cu mici.


UPDATE 15:48 De la egal la egal, amical.


UPDATE 15.40 Colegul Răzvan Lupică, de la Mediafax, a imortalizat controlul corporal al suporterilor maghiari.


Ungaria Mare la Bucureşti. Foto: Răzvan Lupică/Mediafax


UPDATE 15:32 Au venit întăriri. Începe zarva la Arena Naţională.


UPDATE 15:22 Fanii oaspeţilor par deja obosiţi. Din zona de lângă stadion unde s-au strâns suporterii maghiari nu răzbate nicio scandare. Mai gălăgioşi sunt, până acum, ziariştii români.


UPDATE 15:20 Numeroşi suporteri români veniţi din ţară sunt, la această oră, în Centrul Vechi din Bucureşti. Pe străzi patrulează grupe de jandarmi.


UPDATE 15:10 Iată şi jandarmii călare care lipseau de la Gara Băneasa: sunt mobilizaţi la Arena Naţională.


UPDATE 14:59 Primii suporteri maghiari au ajuns la Arena Naţională şi sunt duşi către zona specială. Unii dintre ei fac semne obscene către ziarişti. Jandarmii supraveghează totul.


UPDATE 14:48 Una dintre plăcerile meseriei de ziarist. La Arena Naţională, Sorina se simte un fel de Trinity, din Matrix.


UPDATE 14:32 Ori trenul a fost supraaglomerat, ori jandarmii numără din doi în doi. Colegul Ovidiu Dumitrescu e absolut sigur că sunt mult mai mulţi suporteri maghiari decât numărul estimat iniţial de autorităţile române. Jandarmeria a anunţat că în tren sunt în jur de 850 de ultraşi, dar în zonă sunt aproximativ 20 de autobuze, iar în fiecare sunt îmbarcate minimum 70-80 de persoane.


UPDATE 14:32 Ajunsă la stadion, Sorina Opriţescu observă că jandarmii au început brusc să se agite. De niciunde apar zdrahoni blindaţi, iar măsurile de securitate sporesc.


UPDATE 14: 27 Maşinăria infernală se pune în mişcare. Acum e-acum! Şapte autocare pline-ochi cu ultraşi maghiari s-au pus în mişcare către zona din Pantelimon unde galeria oaspeţilor va sta până în preajma meciului.


UPDATE 14:19 Colegul Ovidiu Dumitrescu, reporter entuziast care urmăreşte cu ochi de vultur tot ce mişcă la Gara Băneasa, acolo unde au ajuns suporterii maghiari, spune că jandarmii i-au împărţit în grupuri de 70-80 de persoane, îi percheziţionează corporal foarte strict, apoi îi dirijează către zona autobuzelor. Niciun vehicul n-a plecat încă pe traseu. Trupele de jandarmi au în rândurile lor şi un pluton de câini poliţişti. Deocamdată nu se vede niciun poliţist călare, deşi, de obicei, aceste forţe nu lipsesc la acţiunile cu grad ridicat de risc.


UPDATE 14:16 Salutare tuturor, sunt Matei Udrea şi am preluat de la Sorina ştafeta transmisiunii (aproape) minut cu minut în Ziua cea mai lungă a fotbalului românesc în acest an. Mai sunt 5 ore şi 44 de minute până la fluierul de start al partidei România - Ungaria, a doua a tricolorilor în preliminariile pentru Euro 2016, şi deocamdată lucrurile par să fie ţinute sub control de forţele de ordine. Suporterii maghiari sunt dirijaţi către zona specială rezervată fanilor din apropierea Arenei Naţionale, organizată pe terenul viran unde până nu demult se ridica fabrica Electroaparataj.


UPDATE 14:05 Rând pe rând, suporterii maghiari sunt urcaţi în autobuze. Ovidiu Dumitrescu ne spune că unul dintre cei care au sosit la Gara Băneasa înjură în limba română. Nu putem reproduce ceea ce spune, pentru că probabil am fi sancţionaţi. Dar nu e de bine.


UPDATE 14:00 Pe adresa redacţiei a sosit, din partea unui cititor ProSport, următorul mesaj, pe care îl redăm în integralitate: "Suntem cu două maşini de CJ şi, îndreptându-ne spre Bucureşti, pentru a merge la meciul de diseară, cu steagurile României legate de maşini, am fost atacaţi cu pietre de nişte suporteri unguri cu un autocar alb care mergea înspre Bucureşti, în apropierea localităţii Faldioara, din judeţul Braşov. Unul dintre bolovani ne-a lovit maşina, spărgând geamul, după care atunci când au fost opriţi de poliţia rutieră, au încercat să ne atace. Din fericire, au fost opriţi de câţiva poliţişti. Momentan sunt reţinuţi de nişte echipaje şi tocmai am aauzit de la unul dintre localnici că aceştia chiar şi acum sar în faţa maşinilor care au steaguri tricolore, încercând să le lovească", a scris acesta, ataşând şi o poză.


UPDATE 13:36 Fanii maghiari sunt acum controlaţi şi urcaţi în autobuze. Nu au existat incidente mari până în acest moment. Rămâne de văzut dacă şi la Naţional Arena se vor comporta civilizat. "Ria, Ria, Ungaria" a fost sloganul preferat de aceştia. Bun, parcă totul merge însă prea bine. Să fie asta o organizare de excepţie? Rămâne de văzut.


UPDATE 13:30 Au sosit suporterii maghiari. Aproximativ 1.000 au venit în Gara Băneasa. "Sunt răi, dau cu petarde", ne transmite Ovidiu Dumitrescu. Păi noi nu ţi-am zis că nu eşti obligat să te duci?


UPDATE 13:10 În 10 minute este preconizată sosirea suporterilor maghiari în Gara Băneasa. Succes, Ovidiu Dumitrescu! Şi lasă-l pe şeful gării, că probabil aceasta chiar este misiunea vieţii lui. Nu în fiecare zi vin mii de suporteri cu trenul la el acolo.


UPDATE 13:05 Azi-noapte, numeroşi suporteri maghiari au petrecut în linişte la terasele din Centrul Vechi al Bucureştiului. De remarcat faptul că incidentele violente au lipsit, deşi la aceleaşi localuri se aflau şi foarte mulţi suporteri români, atât din galeriile bucureştene, cât şi din ţară.

În altă ordine de idei, suporterii maghiari vor fi aşteptaţi nu doar de dispozitivele Jandarmeriei, ci şi de cele ale presei.


UPDATE 13:00 De cealaltă parte, Cristi Scutariu îi linişteşte pe cei care credeau că sosirea maghiarilor va îngreuna traficul sau, şi mai rău, va produce un mic dezastru în Bucureşti.


UPDATE 12:55 Reporterul Ovidiu Dumitrescu dă dovadă de curaj şi îi aşteaptă pe suporteri pe peronul Gării Băneasa. Gândurile noastre se îndreaptă către el, în speranţa că va scăpa cu bine în urma acestei acţiuni, una pe care şi-a asumat-o. Nu e singur pe peron, mai sunt câteva sute de Jandarmi: "Te duci pe propria răspundere", i-au spus aceştia. Succes, Ovidiu.


UPDATE 12:34 Irina Drăgan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat faptul că un elicopter îi va supraveghea pe suporterii maghiari de la Gara Băneasa şi până la Naţional Arena, la fan zone. Începem deja să ne simţim ca într-un film de acţiune, cu asociaţii secrete şi probleme guvernamentale. Potrivit informaţiilor oferite de reporterul Ovidiu Dumitrescu, cel care a avut curaj să meargă la sosirea lor, sunt aproape 3.000 de jandarmi şi 2.000 de poliţişti mobilizaţi la aceasă acţiune.

Foarte important pentru Bucureşti: fanii nu au voie să meargă în Centrul Vechi. Nu mai distruge nimeni terasele de acolo în toiul zilei. Începem bine.


UPDATE 12:25 La ora 11:45, în Complexul Dinamo au intrat cinci autocare pline cu suporteri români din galeria celor de la U Cluj. Cei aproximativ 150 de fani români, îmbrăcaţi toţi în negru, au scandat împotriva Ungariei şi a Stelei. Sub supravegherea jandarmilor, clujenii au plecat apoi în oraş.


UPDATE 12:21 În jurul orei 10:00, şefii dispozitivelor de jandarmi de la diversele acţiuni sportive care au loc sâmbătă dimineaţa în Bucureşti, au primit, prin staţiile de emisie-recepţie, dispoziţia să trimită de urgenţă, la Gara Băneasa, întăriri pentru trupele care îi aşteptau deja pe suporterii maghiari.


UPDATE 12:12 Bună ziua! În mai puţin de şapte ore va începe meciul dintre România şi Ungaria, cel pe care îl aşteptăm de mai bine de o săptămână şi pe ale cărui detalii vi le-am prezentat în fiecare dintre zilele premergătoare partidei. Sunt Sorina Opriţescu, iar alături de colegii mei, Cristi Scutariu, Costin Ştucan, Matei Udrea şi Ovidiu Dumitrescu, astăzi vom comenta împreună fiecare eveniment. Primul: sosirea fanilor maghiari în ţară. În număr de 2.852 de oameni, aceştia sunt acum aşteptaţi de Jandarmerie pentru a fi duşi la fan zone-ul de la Arena Naţională. Cunoscuţi drept violenţi, aceştia vor fi sub atenta supraveghere a autorităţilor. Va fi interesant de văzut dacă, spre deosebire de anul trecut, vor fi violenţe. Greu de crezut că nu, mai ales că majoritatea dintre ei au consumat băuturi alcoolice pe tot parcursul drumului.


UPDATE 11:46 Scenariul sumbru de care se temeau românii înaintea partidei de sâmbătăt cu Ungaria, din preliminariile Europeanului de fotbal din 2016, pare să se materializeze: suporterii maghiari intraţi în ţară cu trenul azi-noapte au provocat deja incidente. Conform www.digisport.ro, mulţi dintre cei 1.000 de unguri îmbarcaţi în una dintre cele două garnituri speciale care vin de la Budapesta au consumat băuturi alcoolice încă de la plecare, iar la intrarea în România, la Curtici, se aflau deja în stare de ebrietate. Potrivit Mediafax, în Curtici, aproximativ o sută de jandarmi, poliţişti, trupe seciale de intervenţie, dar şi pompieri au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea pe perioada staţionării garniturii. Suporterii unguri au fost gălăgioşi în permanenţă, strigând de la ferestre „Ungaria! Ungaria“. Mulţi dintre ei au aruncat de la ferestre cu sticle şi petarde imediat ce garnitura s-a pus în mişcare pentru a pleca spre Arad.

La frontieră, în Gara Curtici, alături de suporteri au urcat şi poliţişti şi jandarmi români, pentru a-i escorta până în Capitală. Cu toate acestea, scena s-a repetat în Gara Arad, unde ultraşii au bombardat peronul cu petarde şi sticle de bere. Contactată de ProSport, Irina Drăgan, purtător de cuvânt al Jandarmeriei, a precizat că suporterii unguri „nu se comportă ca nişte elevi civilizaţi la şcoală, dar n-au fost incidente deosebite, doar scandări“. Aceasta a menţionat că, din motive de securitate, traseul garniturilor de tren a rămas secret.

Deşi oficial se dau asigurări că „n-au fost incidente deosebite“, evenimentele de pe traseu au provocat agitaţie. Trupele de jandarmi din Bucureşti au intrat în stare de alertă, iar şeful dispozitivului din gara unde urmează să fie debarcaţi ultraşii maghiari a cerut întăriri de urgenţă. Informaţia a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei. Aceasta a refuzat, tot din raţiuni de securitate, să dezvăluie punctul terminus al călătoriei maghiarilor, dar informaţiile converg către Gara Băneasa.

Potrivit unor surse, conducerea Jandarmeriei a studiat o soluţie de avarie: posibilitatea ca grupul suporterilor oaspeţi să fie dus pe Dinamo şi ţinut acolo până diseară, în preajma meciului, pentru a diminua pericolul producerii unor tragedii pe străzile din Bucureşti. Până la urmă, s-a renunţat la această idee. La meciul România – Ungaria se anunţă aproximativ 4.000 de suporteri ai oaspeţilor. Pe lângă cei 1.200 veniţi cu trenul mai sunt aşteptaţi aproape 3.000 de oameni care vin fie cu autocarele, fie pe cont propriu.

În urmă cu un an, la partida România – Ungaria 3-0, din preliminariile Mondialelor, huliganii din galeria maghiară au devastat Centrul Vechi, au bătut trecătorii şi s-au încăierat cu jandarmii pe străzile Bucureştiului.


Atenţia iubitorului român de fotbal este împărţită, de câteva zile, în mai multe direcţii: către titularii lui Piţurcă, spre forma ungurilor şi către duelul din tribune. ProSport dezbate, astfel, cele trei situaţii şi va avea reporteri pe teren pe toată durata zilei de sâmbătă. Veţi primi informaţii de la stadion, de la fan zone-ul fanilor maghiari, dar şi de la sosirea lor în Bucureşti.

1. Cu cine atacăm, cu cine ne apărăm? Publicul îl vrea pe Luchin pe dreapta, îl alege Piţi pe Chiricheş?

Victor Piţurcă a avut de rezolvat două necunoscute importante înainte de meciul cu ungurii. Accidentarea suferită de Gabriel Tamaş - fundaş dreapta contra Greciei - şi suspendarea lui Ciprian Marica - cartonaş roşu la Pireu - fac dificilă alegerea înlocuitorilor. Dacă pentru atac există variante puternice, în banda dreaptă a liniei defensive este nevoie de o improvizaţie. Ultimul antrenament tactic condus de Piţurcă, cel de vineri dimineaţă, a trădat o parte dintre intenţiile acestuia pentru meci. Deşi a spus mai apoi, la conferinţa de presă, că încă nu este hotărât asupra formulei de start, selecţionerul i-a folosit la antrenament în echipa titularilor, printre alţii, pe Chiricheş, Dragoş Grigore şi pe Goian. Asta se poate traduce printr-o mutare a lui Vlad Chiricheş pe banda dreaptă în jocul de diseară, o variantă luată în calcul de către toţi specialiştii, însă nu şi varianta dorită de public. Într-un sondaj făcut de prosport.ro, Luchin a fost indicat de către 61,12% dintre cititori drept varianta potrivită pentru acest post. Chiricheş a adunat 24,22% din voturi, iar Andrei Prepeliţă doar 14,66%.


Raul Rusescu, unul dintre candidaţii pentru titularizare, a rămas alături de Victor Piţurcă la finalul antrenamentului de vineri dimineaţă pentru a exersa executarea loviturilor de la 11 metri. Foto: Alexandru Hojda

În ceea ce priveşte atacul, antrenamentul l-a indicat pe Bogdan Stancu drept titular. Fotbalistul lui Genclerbirligi a jucat în echipa titularilor în a doua parte a antrenamentului, însă pe durata şedinţei de pregătire a făcut schimb cu stelistul Claudiu Keşeru. Totuşi, oamenii de fotbal susţin că Stancu va fi, cel mai probabil, alegerea selecţionerului.

Echipele probabile:

România: Tătăruşanu - Chiricheş, Grigore, Goian, Raţ - Pintilii, Hoban - Maxim, Sânmărtean, Chipciu - Stancu

Ungaria: Király - J. Varga, Juhász, Korcsmár, Kádár - Elek Á, Tőzsér -Lovrencsics, Gera, Dzsudzsák - Szalai


De la fazele fixe poate să apară pericolul pentru că echipa Ungariei este mai înaltă. Şi nici România nu a fost foarte bună la fazele fixe în apărare în ultima perioadă

Răzvan Raţ - căpitanul echipei naţionale a României


2. Ungurii susţin că sunt calmi: îl au din nou pe Szalai. "Nu mă interesează ce face România"

Atmosfera în sânul lotului Ungariei pare să fie una extrem de liniştită, în ciuda faptului că jocul cu România vine după ce maghiarii au fost învinşi acasă cu 2-1 de Irlanda de Nord. "Am putea spune că putem dormi liniştiţi, dacă mă iau după cum ne-am antrenat. Cunoaştem ce ştie naţionala României, cunoaştem şi ce nu ştie naţionala României. Am venit doar de o zi în Bucureşti, dar ne-am antrenat bine în Ungaria. Pe mine nu mă interesează ce face România, dacă joacă sau nu Marica", a spus, extrem de arogant, selecţionerul Pal Dardai în faţa reprezentanţilor media. Optimismul maghiarilor vine şi de la faptul că lotului i s-a alăturat Adam Szalai, vârful de atac al nemţilor de la Hoffenheim. Szalai a înscris 3 goluri şi a dat 2 pase de gol în acest start de sezon şi vine la naţională după un conflict cu fostul selecţioner. 

Cel mai bine cotat fotbalist al naţionalei Ungariei nu este Adam Szalai, ci Balazs Dzsudzsak, mijlocaşul lui Dinamo Moscova. Fotbalistul maghiar este cotat la 8,8 milioane de euro de site-ul transfermarkt.com şi are un sezon bun în Rusia: a înscris 2 goluri şi a dat 5 pase de gol în cele 15 jocuri disputate în toate competiţiile pentru Dinamo.


Revenirea lui Adam Szalai (la minge) la echipa naţională a Ungariei a redat optimismul echipei antrenate de Pal Dardai. Jucătorul lui Hoffenheim va fi titular în atacul maghiar. Foto: Răzvan Lupică


3. Va fi paşnic duelul din tribune? 1.100 de dinamovişti vor sta la câteva sectoare distanţă de cei 3.000 de unguri

Aşteptată de majoritatea ultraşilor de la galeriile echipelor din România, confruntarea cu Ungaria reprezintă una cu risc maxim pentru forţele de ordine. Circa 3.000 de suporteri maghiari vor ajunge la meci, cu trenul şi cu maşinile personale, chiar sâmbătă dimineaţă. Aceştia vor fi aşezaţi în peluza nord a stadionului, iar la mică distanţă, vor fi cantonaţi câteva mii de suporteri români printre care fanii lui Dinamo, cei de la "U" Cluj, CSU Craiova, Oţelul Galaţi şi Farul Constanţa. Chiar dacă între fanii români şi cei maghiari va fi un cordon gros format din forţe de ordine, plus un sector de scaune libere, riscul unei confruntări este în continuare ridicat. O altă problemă este dată de comportamentul românilor şi de disponibilitatea lor de a răspunde apelului FRF şi de a se abţine de la scandări cu caracter xenofob sau de la afişarea bannerelor cu mesaje care contravin regulamentelor UEFA. În ciuda faptului că federaţia a lansat, chiar şi prin vocea unor foşti fotbalişti, un apel la calm, mai multe grupuri de ultraşi pregătesc o primire dură ungurilor, lucru care ar putea atrage suspendarea stadionului pentru partidele următoare.


1.300 de stelişti vor lua loc la peluza sud de pe Naţional Arena, cel mai mare număr de suporteri "delegat" la meci de un club al României. Sub fanii campioanei vor fi aşezaţi şi circa 360 de suporteri rapidişti. Foto: Mediafax

Fanii maghiari au plecat din Budapesta vineri seară cu trenul, iar atitudinea lor nu trădează nicidecum intenţii paşince. Într-un fum gros de la torţe, camerele de luat vederi au surprins şi bannere în care maghiarii afişau mesaje ce conţineau înjurături greu de reprodus la adresa românilor. În discuţiile purtate cu reporterii ProSport, jurnaliştii maghiari sosiţi la Bucureşti pentru meci au avertizat că ultraşii care vor veni în România fac parte din cele mai dure facţiuni ale galeriilor şi sunt greu de controlat chiar şi pe teritoriul Ungariei. 

Românii vor primi un ajutor consistent în susţinerea naţionalei lui Piţurcă şi de la moldovenii de peste Prut. "Tinerii Moldoveni", mişcare care organizează "Marşul pentru Basarabia", a anunţat faptul că moldovenii care vor veni la Bucureşti pentru evenimentul de pe 12 octombrie vor avea posibilitatea să participe şi la meciul dintre România şi Ungaria. Organizatorii se aşteaptă la circa 1.000 de doritori, oameni care au susţinut naţionala noastră şi acum doi ani, la înfrângerea cu Olanda (1-4). 

Steaua, Dinamo, Rapid, Universitatea Cluj, CSU Craiova, Petrolul Ploieşti, FC Braşov, CSMS Iaşi, Oţelul Galaţi, FC Hunedoara, UTA şi Farul Constanţa sunt cluburile ale căror galerii şi-au cumpărat un număr consistent de bilete la România - Ungaria

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.