INTERVIU VIDEO | Florin Andone „Fulgerul”: „Odată am alergat cu aproape 35 km/h. Sunt un jucător rapid, puternic”. Autoevaluare: „România e azi o echipă de nota 6. Dar suntem mai buni decât Armenia și Muntenegru”. Mesajul pentru suporteri

  • Publicat:
  • Actualizat:

Florin Andone, atacantul de la care România așteaptă golurile victoriei în partidele cu Armenia (vineri, 1 septembrie, pe Arena Națională) și cu Muntenegru (luni, 4 septembrie, la Podgorica), din preliminariile Cupei Mondiale 2018, este, în fața reporterului, la fel de rapid și direct ca și pe teren. Are acest fotbalist bine-dispus și senin ceva din aerul însorit al Spaniei care, povestea cândva însuși Hagi, îți marchează însuși felul de a vedea viața, nu numai felul de a juca fotbal.
În interviul pentru ProSport, Florin manevrează frazele cu ușurință și răspunde imediat, fără grimasele și aerele unor colegi poate mai puțin îndreptățiți decât el să se considere vedete în naționala României. 
ProSport i-a pregătit câteva întrebări grele, dar și unele provocări. Atacantul de la La Coruna a răspuns volubil și zâmbitor, ignorând frazele prefabricate care populează limbajul lumii fotbalului. 

Citiți mai jos un dialog despre viteză, valoare, speranță și realism. Și, nu în ultimul rând, despre respect.

ProSport: Florin, ai început bine sezonul pentru La Coruna, cu o pasă de gol. La cât la sută din potențialul tău ești în momentul de față?
Florin Andone: În momentul de față, sincer, nu sunt 100% pentru că este imposibil, am numai două meciuri oficiale. Mă simt bine fizic, cred că sunt într-un moment OK, dar 100% voi fi după câteva etape.

  • Sunt un jucător rapid, puternic, încerc să ajung cât mai rapid la poarta adversă. Pot să mai cresc. Nu mi-am atins încă potențialul”

Christoph Daum te-a descris astfel: „Florin Andone caută întotdeauna cea mai rapidă cale spre gol, este un jucător rapid, în permanență activ. Pentru mine este încă un jucător tânăr care poate deveni mai bun, dar și mai important pentru echipa națională”. Tu cum te-ai caracteriza ca fotbalist?
Are mare dreptate în ceea ce a spus. Cred că sunt un jucător rapid, puternic, tot timpul încerc să ajung cât mai repede la poarta rivalului, încerc să înscriu. Câteodată am noroc, câteodată nu. E normal lucrul acesta. Și eu cred în ce a spus domnul Daum, cred că pot să cresc în valoare. Sunt încă tânăr, am 24 de ani și cred că încă nu mi-am potențialul. Cred că pot să devin un jucător mai bun pentru echipa mea de club și, în special pentru echipa națională, unde nu am dat tot randamentul pe care aș putea să-l dau.


 

Având în vedere că ești un jucător rapid, ai putea să ne spui cam ce timp scoți pe 50 de metri?
Sincer nu știu, nu știu. A fost o statistică anul trecut, cred că am ajuns la aproape 35 kilometri pe oră într-un sprint, dar nu știu. Pe acolo, 34 (n.r. – de km/h), 34 și ceva. Dar se întâmplă, este o excepție. Se întâmplă o dată la câtva timp, nu în fiecare meci ajung la viteza aia.


37,578 km/h e viteza cu care a alergat recordmenul mondial al probei de 100 m, Usain Bolt (9,58 secunde) în 2009, la Berlin

45 km/h a fost viteza maximă pe care Usain Bolt a atins-o în timpul celebrei curse de 100 de metri din 2009

35,26 km/h este viteza cu care recordmanul României la 100 de metri, Daniel Cojocaru, a alergat distanța, în 1994 (10,21 secunde)


Dac-ai fi în locul lui Christoph Daum, cu cine ai începe titular în atac, în meciurile cu Armenia și Muntenegru?
Hahaha, ce întrebare! Ă‚ăă… este o întrebare cam dificilă, nu știu. Îl lăsăm pe domnul Daum să decidă, el știe mai bine cine trebuie să joace și cine nu. Știe cine s-a pregătit, cine se pregătește bine, cine are… De cine are nevoie să joace în meciul respectiv. Noi o să avem încredere în decizia lui.

Urmează 10 zile în care România va disputa două jocuri decisive în vederea calificării la Cupa Mondială. E o oarecare tensiune în jurul echipei?
Sunt două meciuri importante pentru că noi încă mai sperăm. Știm că este foarte dificilă situația și avem nevoie de foarte multe puncte, dar am venit cu gândul – sunt sigur că și colegii mei la fel – de a câștiga cele șase puncte pe care le avem puse în joc acum. După, o să vedem. O să ne mentalizăm după ce se va întâmpla. O să vedem ce o să facă și rivalele noastre și, poate, o să avem și noi un pic de noroc și o să ne ajute rezultatele ca să mai avem speranțe.

  • România e azi o echipă de nota 6. Mai avem mult de crescut, multe de învățat. Cred că potențialul nostru se va vedea peste 2-3 ani. Dar suntem mai buni decât Armenia și Muntenegru”

Având în vedere că nu am câștigat niciun meci pe teren propriu, crezi că a venit momentul să trecem peste acest complex?
Cred că da. Putem câștiga. Cred că suntem o echipă capabilă de a face un meci bun, un meci frumos, alături de publicul nostru. Sunt conștient și 100% mentalizat că vom câștiga acest meci.

  • „Până matematica nu va spune alt lucru, eu o să cred în calificare”

Pe o scară de la 1 la 10, unde se situează România azi ca valoare?
Nu știu… 6. Mai avem mult de crescut, multe de învâțat. Suntem într-o generație mai nouă, suntem foarte mulți jucători noi la echipa națională, tineri. Cred că potențialul nostru se va vedea peste 2-3 ani, o să fim o echipă mult mai unită și mult mai bună.

Adversarele, Armenia și Muntenegru, unde crezi ca s-ar situa?
Eu cred că sunt inferioare. Avem foarte mult respect, o să jucăm ambele meciuri cu foarte mult respect pentru adversarele pe care le avem, dar nu cu frică. O să încercăm să câștigăm ambele meciuri, eu cred că echipa națională este mai valoroasă ca aceste două echipe.

În urmă cu un an, la Săftica, făceam un interviu cu un alt Andone, Ioan Andone, fostul antrenor de la Dinamo. Cu puțin timp înaintea meciului tur cu Muntenegru, ne-a spus că România se va lupta pentru locul patru în aceste preliminarii. Având în vedere că a trecut un an, crezi că stă în picioare această declarație?
Vom vedea. Săptămâna asta va fi foarte importantă pentru noi, pentru a vedea unde putem să rămânem în această grupă. Eu am speranțe, până matematica nu va spune alt lucru, eu o să cred în calificare și în colegii mei, în grupul care suntem aici. O să încercăm să tratăm fiecare meci individual, să le câștigăm, să încercăm să facem cât mai multe puncte și, după, se va vedea. Depinde și de rivalele noastre, dar în mod general depinde de noi. Să avem și un pic de noroc, să fim serioși, o să vedem. Sper să fie bine.

  • „Albania e mai puternică decât Muntenegru

România este azi mai bună sau mai slabă decât la Campionatul European din Franța?
Nu știu să-ti zic dacă e mai bună sau mai slabă… E diferită, cred. Pentru că suntem foarte mulți jucători noi. E mai tânără. Cred că suntem în… Ne lipsește un pic de… Să ne cunoaștem mai bine. Lucrul acesta îl facem zi de zi. Tot timpul când venim aici cred că creștem, ca și acum, în valoare, și o să devenim mult mai buni.

Ai jucat cu Albania la Euro, în ultima etapă, iar trei luni mai târziu cu Muntenegru, în debutul preliminariilor. Pe care dintre cele două echipe ai simțit-o mai puternică?
Pe Albania.

Ar trebui să continue selecționerul Daum dacă ratează calificarea?
(ezită) Nu este decizia mea… Sunt întrebări un pic complicate… Asta depinde de domnul președinte și de ce va crede că este cel mai bun pentru echipa națională


 

Voi cum vă simțiti cu Daum?
Eu personal, sincer, sunt mulțumit. Este un antrenor care are multă grijă de noi, încearcă să fie bine. Suntem un grup unit, cred că ușor, ușor, o să creștem în valoare pentru că avem deja ceva timp de când lucrăm împreună. Noi avem mare încrede în grupul care suntem acum. Domnul antrenor și jucătorii care suntem, împreună.

Ai un mesaj să le transmiți suporterilor înainte de „dubla” cu Armenia și Muntenegru?
Sper să obținem șase puncte, să fie alături de noi. Vom da totul pe teren ca să fie o partidă frumoasă, mai ales cea de vineri, pe care o jucăm acasă. Trebuie să le oferim o victorie pentru că tot timpul au fost alături de noi și, în ultimul timp, nu am obținut rezultatele pozitive pe care le-am fi vrut. Sper să fim la înălțimea lor pentru că ei tot timpul au fost acolo, alături de noi. Sunt un exemplu pentru noi.

Matei Udrea / Redactor
Octavian Vasilescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv, de o gelozie ieșită din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup