VIDEO Interviu cu un jucător de la Sportul deranjat de declaraţiile lui Postolache. Rusu: "Suntem curaţi". Dezvăluiri despre hârtiile pe care conducerea lui Dinamo trecea "tarifele de blat"

17 apr 2014 7651 afişări Mafia umbrelor
VIDEO Interviu cu un jucător de la Sportul deranjat de declaraţiile lui Postolache. Rusu: "Suntem curaţi". Dezvăluiri despre hârtiile pe care conducerea lui Dinamo trecea "tarifele de blat"

Pe Liviu Rusu, fostul fundaş stânga de la Sportul Studenţesc, FC Naţional şi Unirea Urziceni, îl poţi găsi în Regie, într-un balon ridicat în spatele uneia dintre peluzele stadionului pe care, odată, se jucau meciuri de Liga 1. Fostul fotbalist (33 de ani) a sunat revoltat în redacţia ProSport după ce Postolache şi un alt jucător de la Sportul au povestit că mai mulţi colegi de-ai lor nu şi-au apărat corect şansele împotriva Stelei (1-2), pe 16 aprilie 2011, fix în ziua în care Rusu împlinise 30 de ani. Actualul antrenor de copii la Voluntari a intrat în acel meci în locul lui Bălan, în minutul 78, exact în momentul în care Brandan se pregătea să execute lovitura liberă în urma căruia Steaua a egalat. “M-am simţit când am văzut declaraţiile”, a explicat Rusu care a vrut să vorbească despre “familia Sportul”, despre jucători care au crescut împreună de la 7-8 ani. Dialogul de jumătate de oră a ajuns însă şi la nişte hârtii scoase de Ioan Andone din clubul Dinamo, conform cărora unii jucători de la Sportul au luat bani să trântească meciuri, la tentativele de premiere ale lui Gigi Becali şi la viaţa într-un club patronat de Vasile Şiman, în care banii reprezentau un lux.


Liviu Rusu este depăşit de Marius Bilaşco într-un duel aerian. Fază din ultimele 12 minute ale meciului Sportul - Steaua 1-2 din 2011


“Au fost jucători de la Sportul care nu şi-au apărat corect şansele în meciul cu Steaua din 2011, dar Raţiu a fost scos ţap ispăşitor. Eram neplătiţi de 6, 8, 10 luni de zile. Eram neplătiţi de către Vasile Şiman. Din păcate. Ce v-am spus vouă, ziariştilor, o să spun şi mai departe dacă voi fi întrebat de FRF sau de organele abilitate”
Marius Postolache, 14 aprilie 2014


Liviu, La Mulţi Ani! Coincidenţa face să fie ziua ta exact când se împlinesc 3 ani de la meciul cu Steaua în care, spune Marius Postolache, mai mulţi colegi de-ai lui nu şi-au apărat corect şansele. Nu pornesc de la declaraţia asta. Vreau să te întreb dacă tu crezi că în fotbalul românesc sunt meciuri trucate.
Deci...mi-e greu să răspund la întrebarea asta pentru că aş face o afirmaţie fără probe. M-am lăsat de fotbal acum doi ani, dar am rămas în sport, sunt antrenor şi preparator fizic (n.red – la o grupă de copii la Voluntari) Din ce văd la televizor, speculaţii există şi acum, în România, au luat tot mai mult amploare. Nu ştiu de ce. E o modă, tot timpul, una-două: «Aaa, aranjat!».

Totuşi, zvonurile astea sunt generate de fotbalişti care sunt văzuţi în casele de pariuri.
Există la fiecare contract pe care eu l-am semnat o clauză individuală în care clubul interzice accesul jucătorilor în casele de pariuri. Îţi spun cu mâna pe inimă că n-am jucat niciodată la pariuri şi îţi spun şi de ce. Nu ştiu, mă încurc în coduri! (foloseşte cuvântul coduri în loc de cote). Tot timpul îi aud pe prietenii mei: «E meci!». «Bine, mă, şi ce vreţi acum?». «Păi, un cod». «Şi ce să fac eu cu codul ăla? Nu ştiu!» Dacă vrei părerea mea sinceră, bate echipa X...

Există aşadar o clauză...
Da, dacă te prinde clubul în casa de pariuri, te poate amenda sau te poate scoate din viaţa sportivă.

Ok, ce zici atunci de cazul lui Dario Bonetti care a râs după ce ProSport l-a surprins pe Cosmin Matei într-o casă de pariuri...
Credeţi că a conştientizat vreun pic Cosmin Matei?

Nu.
(Dă din umeri ca şi cum ar spune “Păi, vedeţi!?”) Deci sunt lucruri, vă spun sincer, nu spun că nu se întâmplă, dar sunt lucruri neintenţionate. Câţi ani are Cosmin Matei? E un copil.

Pe de altă parte, în 2006, chiar pe aleea din spatele tău, Mirel Rădoi, pe atunci la Steaua, arăta un teanc de bilete la pariuri, pariase pe victoria Rapidului la CFR...Era după meciul cu voi, acel 1-2 despre care Mulţescu a spus că a fost un meci suspect...
Da, a fost un meci suspect. Prietenul meu, Edi Stăncioiu... Suntem colegi de la 7 ani, de la 8 ani. Da, ştiu declaraţia lui Mulţescu. Eu eram încă la Sportul în 2006, eram în ultimele 6 luni de contract, semnasem un precontract cu FC Naţional, iar Vasile Şiman a făcut un lucru foarte bun. Nu m-a mai lăsat să joc. Mi-a zis: «Ştiu că eşti un băiat integru, dar de ce să pun o presiune pe tine? Nu mai joci». Aşa...Acelaşi lucru i-am zis lui Stăncioiu care ieşise cu picioarele înainte la o minge la Bănel Nicoliţă: «Băi, ţărane» Scuze! «Cum ai putut să ieşi aşa?». «Băi, n-am avut timp să mă arunc, am zis că ies mai repede cu picioarele». «Da, mă, dar ăştia te suspectează». «Ce să fac!? Ştiu, n-am ce să fac»

Bun, Rădoi avea un teanc de bilete la pariuri şi era un jucător cu experienţă.
(Dă din umeri) Meciul următor am pierdut la Rapid. Mai ţineţi minte cum? Cu Tibi Bălan cu piciorul rupt.

Da, şi cu spectatorii scandând că aţi trântit meciul cu Steaua.
Păi, vedeţi!? Aşa putea să spună şi Steaua despre noi cu Rapid.

Dacă sunt meciuri trucate şi probabil că sunt meciuri trucate...
N-am spus că nu sunt.


"Vrem să găsim o formulă concretă de recompensare a jucătorilor şi jucătoarelor care ne ajută în acest demers de a deconspira meciurile trucate. Primul care va beneficia de asta va fi Marius Postolache"
Răzvan Burleanu, preşedinte FRF, 14 aprilie 2014


Bun, dar cine le face? Toţi jucătorii spun că nu au făcut, apoi vine un jucător ca Postolache care spune că a văzut meciuri trucate...
Perfect de acord cu el.

Cum v-a picat vouă declaraţia lui că unii colegi nu şi-au apărat corect şansele la meciul cu Steaua?
Trebuie să facem nişte diferenţe. Marius Postolache a vorbit despre nişte meciuri trucate la o echipă suspectă. Voinţa Sibiu nu era la prima abatere, se vorbea despre ei că fac lucrurile astea. Dar eu îl întreb pe Marius Postolache de ce a rămas la Voinţa Sibiu în momentele alea?

Pentru că, probabil, avea de primit bani de la club. Bani pe care nu i-a primit nici acum.
Da? Nici eu nu mi-am luat banii din multe părţi. Gândiţi-vă la Sportul Studenţesc, ce-ar fi trebuit să fac? Una e una, alta e alta.

Tu de ce ai acceptat să rămâi aici dacă aveai de primit bani?
Eu n-am acceptat. La mine a fost o situaţie mai specială. (Povesteşte culisele rezilierii contractului său la Unirea Urziceni şi modul în care a revenit la Sportul, în contul plecărilor lui Bălan şi Varga la Urziceni) Pe mine mă doare inima că numele Sportului este călcat în picioare.

Să ne întoarcem la meciul din 2011. Tu ai intrat la 1-0 pentru voi, cu un minut înainte de golul de 1-1.
Să vă spun cum am intrat. Mai erau 10-11 minute, am intrat pentru că eram ultimul fundaş de pe bancă, nici măcar n-am intrat fundaş central, cum s-a vehiculat în presă. (Culmea, chiar antrenorul lui Rusu de atunci, Gigi Mulţescu, a susţinut că l-a introdus pe acesta fundaş central) Trebuia să fiu un fel de mijlocaş defensiv, să opresc din faşă atacurile adverse. Neşansa mea a fost că a făcut Tibi Bălan fault, deja schimbarea era pregătită, am intrat în locul lui, am intrat în marcaj...

Practic, golul s-a dat după 10 secunde de la intrarea ta pe teren. Nici n-ai atins mingea.
N-am atins-o. (Zâmbeşte) Nici măcar nu pot să spun că m-am dus eu intenţionat să fac ceva...

Ce-ai făcut la faza aia, îţi mai aduci aminte?
Da, eu eram pe 16 metri la Bilaşco. Intrasem mijlocaş şi trebuia să iau un om în marcaj. Bilaşco venea din depărtare, că aşa era schema lor. I-am zis: <<Bilă, stau lângă tine, nu mă mişc, nu te mişti, nu ştiu ce fac. Fac fault în afara careului»

Nu ţi-a spus să-l laşi că trebuia să dea gol?
(Zâmbeşte) Cum să facă aşa ceva? El mi-a zis: «Stai liniştit că te fentez şi tot trec de tine>> I-am spus: «Hai să vedem!>>. Şi nu m-a fentat el. Până la urmă, eu eram în ceartă cu el şi când mă uit în spate, gol, 1-1.

Doi oameni nu au sărit lângă Maicon…
Se mai întâmplă, se întâmplă, am văzut o fază şi la Ciupe, că e fostul meu coleg, în meciul U ClujCFR Cluj. Ce să spunem acum, blat?


"Declaraţiile lui Postolache sunt de ordinul trecutului. Eu aş fi dorit ca el să facă aceste afirmaţii înainte sau după acel meci. Acum, după atâţia ani, nu mai pot fi demonstrate astfel de lucruri. Dacă aş întâlni astfel de meciuri în campionatul nostru, chiar şi în Liga a II-a sau Liga a III-a, aş lua atitudine şi le-aş sancţiona. Nu pot să ascult ce se vorbeşte pe la colţuri"
Gino Iorgulescu, preşedinte LPF, 16 aprilie 2014


Se întâmplă încă lucruri ciudate.
De acord, probabil se mai întâmplă, dar e nevoie de dovezi.

Sistemul nu permite obţinerea dovezilor. O luăm invers. Ce trebuie să facă un fotbalist pentru a dovedi că un meci a fost blat?
Păi, în primul rând, e cel mai simplu lucru. Uite, sunt coleg cu tine şi eu ştiu că tu...te filmez în casa de pariuri, îţi fac o poză cu telefonul, te înregistrez.

Poţi să faci asta cu un coleg?
(Iritat) Păi, dacă vreau neapărat şi mă dau eu corect!

Să presupunem că faci asta. Ce se va întâmpla cu tine dacă faci asta?
(Dezgustat) Eu nu am cum să fac chestia asta, unu la mână.

Ok, dar ce crezi că se va întâmpla?
Nici nu vreau să mă gândesc pentru că aş avea caracter zero.

De ce? Ai ajuta la curăţarea fotbalului românesc.
Aş face un bine fotbalului românesc, dar eu, unul, n-aş sta lângă colegii ceilalţi care fac chestia asta. E ca şi cum noi vrem să scoatem acum dintr-un ocean o pietricică. Perla care s-a pierdut pe Titanic. Asta vrem noi.

Postolache nu este perla care s-a pierdut pe Titanic?
Nu, nu, nu. Postolache…eu îl cunosc pe Marius. E un băiat deosebit, dar are aşa momente în care îşi pierde din cumpăt. Din luciditate. Face nişte afirmaţii nefondate care, fără să vrea, jignesc. Aduc prejudicii de imagine unor oameni care chiar sunt nevinovaţi. Uite, cazul meu. Eu m-am simţit. M-am simţit.

De ce te-ai simţit?
A apărut numele meu în ziar şi toţi prietenii: «Ai intrat şi a dat Steaua două goluri». Uite un exemplu. În 2002, Sportul a retrogradat pentru că nu l-a plătit Şiman pe Maxim. Pierdem 3-0 la masa verde cu FCM Bacău, venim, ne antrenăm, următoarea etapă jucăm în Ghencea. Vine Şiman şi ne spune: «Băieţi, nu-mi răspunde Gigi Becali la telefon, nu vrea să ne lase să...plătim, nu ne ajută nimeni, trebuie să mergem să batem în Ghencea!» Mergem în Ghencea, 2-0 la pauză pentru Steaua. Ce crezi că s-a întâmplat? Ce-am avut şi ce-am pierdut, asta a fost mentalitatea noastră. Am întors jocul, 3-2, am rezistat până în minutul 78. La muchie am pierdut cu 4-3 pentru că eram epuizaţi, rupţi, nu puteam să mai stăm în ghete. Şi noi am mai bătut în Ghencea, de fiecare dată când am mers acolo, am jucat fotbal. Şi nu doar pe Steaua, noi puteam să batem pe oricine. Îţi dau alt exemplu. Batem Steaua în Regie, eram retrogradaţi, în 2001. A intrat Chihaia în minutul 89, a dat gol, apoi Bucur, am bătut cu 3-1. Ce trebuia să spună lumea? A fost blat, a dat Steaua meciul lui Sportul, ultima retrogradată? Următoarea etapă mergem la Piteşti. Ce crezi că s-a întâmplat? 5-1 pentru Piteşti. Cu goluri antologice. Sunt lucruri care, poate pentru unii care suferită de scenarită, sigur reprezintă o dovadă. Noi suntem însă nevinovaţi.


“Să nu le spui copiilor tăi ce ai făcut astăzi"
Mesajul lui George Copos, finanţator la Rapid, pentru Vasile Şiman, cel căruia i-a botezat copiii, 16 aprilie 2011


De ce nu vorbesc fotbaliştii din România despre blaturi?
Ăăăăăă...nu ştiu...

De frică?
Nu ştiu dacă de frică. Nici nu m-am gândit vreodată la chestia asta. Eu vreau încă o dată să repet şi să se înţeleagă foarte bine. Mentalitatea Sportului Studenţesc, de la 7-8 ani, de când suntem aici, împreună. Stanca, Stăncioiu, Rusu, Galamaz, Chihaia, Gigel Bucur, Cruceru, Lazăr, Mazilu, Varga, Negru, Raţiu, Ferfelea, chiar Curelea, noi am fost crescuţi în spiritul Sportului Studenţesc. Sportul a avut cea mai bună pepinieră de fotbal din Bucureşti. Uite, îţi dau alt exemplu. Gică Hagi. Crezi că la Gică Hagi sau în echipa aia a Sportului Studenţesc se punea problema unui blat? Unui meci aranjat? Nu există.

Ba da. Sunt mulţi oameni din fotbalul românesc care spun că gaşca veche de la Sportul Studenţesc, Hagi era doar un copil, mai trântea meciuri.
(Zâmbeşte) Nu, nu, nu. Da, eu îţi spun ce trăiesc eu, nu ce-au trăit ei pe vremea lor. Eu nici nu eram născut, poate. La Sportul,  în vestiar, era cam aşa, prin 2002, 2003, chiar şi în 2004: «A zis Şiman că ne dă banii! Ieeeeeeeeee! Luăm salariile». Ce salarii crezi că  avem? Ştii?

Un palton.
Lasă paltonul, că ajungem şi acolo. Cel mai mare salariu, mi-e ruşine să spun. Modic. Era de 1000 de dolari.


“Finalul meciului a fost bizar. Fundaşii n-au vrut să atace mingea ca să ajungă la Maicon. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieşi la iveală"
Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo, 16 aprilie 2011Liviu Rusu şi poarta la care Steaua a marcat golurile care au stârnit discuţii imediat după meci

Lumea are dreptul să creadă că nişte jucători neplătiţi sunt dispuşi să pună botul, cum se spune în fotbal, la bani veniţi din afară.
Corect. Ştii că a mai venit… era Andone antrenor, şi aveam un meci cu Dinamo. Am pierdut cu 3-1, mi se pare că era semifinală de Cupă sau, nu, era în campionat. Am condus cu 1-0, dar a alunecat Stanca. Stanca avea ofertă de la Dinamo. A venit Andone şi ne-a arătat hârtii de la Dinamo…hârtii, ce a găsit el acolo…cum că noi am luat bani. Pe noi ne-a bufnit râsul.

Erau hârtii din clubul Dinamo cum că voi aţi luat bani de la Dinamo să trântiţi meciuri?
Da. Hârtii de la Dinamo. Fabulaţii, să ne sperie.

Erai şi tu pe lista respectivă?
(Pleacă privirea într-o parte) Nici nu m-am interesat. Nu… nu…nici nu ştiu...nu, nu cred. Nici n-am jucat meciul ăla. Dar nu contează asta, vreau să spun, ca idee. Eu nu spun că n-ar fi, că nu se fac, pentru că nu se fac numai în România. Se fac peeeeste tot în lume. Credeţi că la un meci Barcelona – Real Madrid se pariază?

Da.
Credeţi că fac blaturi?

Nu ştiu, dar nu spun nu.
(Din nou atitudinea de “Păi, vedeţi!?”) Şi atunci despre ce discutăm? Esenţa este însă că echipa asta, cu toate greutăţile, că dacă mă apuc să povestesc...multe, multe întâmplări, ne-a rămas autocarul pe drum, n-am ajuns la meciuri, am alergat cu sacii cu mingi în spate. Şi nouă vine lumea să ne spună!? Asta e repulsia mea. N-am nimic cu Postolache, încă o dată, îl respect, dar el a fost ca o tencuială pe o cărămidă, el n-a fost la baza temeliei.

N-a fost în gaşca voastră.
El a fost un petec al sacului, să zic. Deci, nu partea rea, să nu se înţeleagă greşit. Chiar am încercat să-l băgăm, să-l integrăm, dar felul lui de comportament, introvertit, conflictual...Nu-i convenea nimic…


Sportul – Steaua 1-2 (Irimia 65 – Maicon 79 şi 86)

Sportul: Viciu  - Patriche  (43, Ciupe ), Raţiu , D. Lung, Maxim, Farmache, Cr. Irimia, Ferfelea, T. Bălan (78, L. Rusu), Postolache (89, M. Nae), Curelea. Antrenor: Gheorghe Mulţescu
Steaua: Tătăruşanu - N. Martinovici, Galamaz, Geraldo, Latovlevici (72, Maicon), Bicfalvi, Brandan, L. Marinescu (54, Onofraş), N. Dică (46, Răduţ), Cr. Tănase, Bilaşco. Antrenor: Sorin Cârţu


Hai să luăm echipa de atunci. Pentru Viciu bagi mâna în foc că n-a făcut blat? A fost notat cu pătrat (n.red. – cel mai slab calificativ)…
(Se gândeşte) La cum îl cunosc pe Viciu....da, da.

Patriche, două stele. Bagi mâna în foc şi pentru el?

Da, categoric. 

Ciupe, o stea.
Da.

Raţiu, o stea.
Da.

Raţiu a lăsat mingea să treacă pe lângă el la golul doi.
Ştiţi de ce!? Pentru că se poate întâmpla ca mingea să-l lovească în mână şi e penalty.

El a avut altă explicaţie. Că un fundaş a sărit aiurea în faţa lui şi a fost derutat.
Da, se poate întâmpla într-un meci. Vorbesc ceva cu tine, adversarul îţi pleacă, tu te duci după el, apoi îţi aduci aminte că ai om în spate, faci un pas în plus şi te-am derutat. Mingea a plecat, îmi vine spre mână. Ce fac!? Mă feresc.

Da, s-a ferit de minge, dar mingea a ajuns la Maicon, singur cu portarul.
Păi, da, dar el nu are ochi la spate să vadă.

E adevărat, însă eşti fundaş central, nu eşti venit de pe stradă.
Vezi că s-a întâmplat în 6 metri. Ştii ce aglomeraţie e în careul de 6 metri!?

La faza asta nu a fost atât de aglomerat, uită-te încă o dată la fază.
Eu zic că erau.

Revenim la jucători. Lung, două stele.
Da. Dani Lung e ardelean, nu scoate un sunet, nu supără pe nimeni. Când intra în teren, atunci când a venit la Sportul, tremura de emoţie. Cum să spun de el aşa ceva!?

Maxim, două stele.
Da.

Farmache, două stele.
Da.

Postolache, două stele?
Da, şi Postolache. El e un tip un pic nebun, dar nu este rău intenţionat.

Irimia, trei stele.
(Râde) Irimia e suspect că a dat gol.

Ferfelea, două stele.
Da.

Bălan, o stea.
Da. Dar Tibi Bălan, dacă ne luăm după stele într-un meci pierdut cu Steaua, a câştigat patru meciuri de unul singur în 2006. Chiar şi cu Steaua a dat un supergol, l-a dat pe Hamutovski cu capul de bară.

Rusu, nicio o stea.
Nicio stea că n-am avut timp, trei minute acolo, cât am jucat.

Curelea, două stele.
Da.

Pentru toţi bagi mâna în foc...
Da, şi vă spun şi de ce.

Gigi Mulţescu, pentru el bagi mâna în foc.
La cum îl cunosc eu pe nea Gigi sau cum l-am cunoscut eu pe nea Gigi, era tatăl nostru. La Sportul Studenţesc a fost şi este o familie. De fapt, nu mai este că săracul club...La Sportul nu se punea niciodată, din principiu, ideea de blat.


"Cred că acest băiat, Postolache, are curaj să vorbească. Sper să aibă argumentele necesare. Vasile Şiman poate fi acuzat de multe, moral şi profesional, dar din punct de vedere al meciurilor nu poate fi acuzat de incorectitudine. Făcea totul să câştige, nu am văzut om mai corect decât el. Legat de Postolache, îl felicit pentru demers. Dacă a fost ceva la acel meci dintre Sportul şi Steaua, a fost ceva la nivelul jucătorilor"
Narcis Răducan, director sportiv la Steaua în 16 aprilie 2011, 15 aprilie 2014


Nici când eraţi neplătiţi 10 luni?
Nu exista, noi veneam de plăcere.

Şi din ce trăiaţi?
Păi...aveam familia în Bucureşti. Poate cei din provincie, la ei era o problemă. Chiar au fost probleme mari aici şi le ştie toată lumea. Am auzit o dată un interviu, că sunt fabulaţii. Nu sunt fabulaţii. Eram semifinalişti ai Cupei României şi, în loc să ne dea bani, pentru că eram nişte copii...iresponsabili, oamenii s-au gândit că avem nevoie de...de ce aveau nevoie nişte copii de 18 ani? Muzică? Combină muzicală! Telefon mobil, mamă, apăruse moda, telefoane mobile Nokia. A venit Andone cu noi. Ce vreţi? Aia, aia, aia…«Cât e prima? 300 de dolari. Nu vă dau 300 de dolari că voi îi cheltuiţi mâine şi nu mai aveţi bani. Măcar luaţi ceva să rămâneţi cu el».

Un palton.
Da, e adevărat, s-au luat. Nu ştiu care coleg, Ferfelea sau Curelea, a declarat că sunt fabulaţii. Nu e nicio fabulaţie, el n-a trăit momentele alea, dar eu le-am trăit. Am şi costumul şi paltonul acasă.

Dar murături n-aţi primit? Aşa era un zvon.
Murături? Nuuu. Ce murături? Noi eram murături când pierdeam. Aia, da. Sportul juca ce putea. Noi nu ştiam de bani, de contracte. Noi ne bucuram că ne dădea 1000 de dolari, ziceam că l-am apucat pe Dumnezeu de picior. Din 2005, 2006, când au început să plece din noi, am început să simţim gustul primelor de meci...Până atunci, eram cam aşa: «Ce-ai făcut aseară? Bine. Unde mergem diseară?» «La Dumars». «Băi, toată lumea merge la Dumars!». Şi mergeam toţi la Dumars. Venea Andone la 3 dimineaţa, îţi dau un exemplu. Suna pe unul dintre noi şi ăla nu răspundea. «E problemă, ăştia sunt în discotecă».

Poate dormeaţi…
Da, dar el a vrut să verifice şi a venit o dată după noi, a intrat în discotecă, a oprit muzica, a aprins lumina şi s-a uitat după noi.

Şi v-a prins pe toţi?
Nu era niciunul, că se ştia că vine şi am plecat.

Dar unde eraţi?
Acasă. Nu am fost deloc. El s-a dus în discotecă pentru că nu i-a răspuns niciunul la telefon.


"Postolache nu avea prieteni din cauza caracterului pe care îl are. Era un tip foarte ciudat. Să fim serioşi, acum chiar credeţi că nu l-a mai băgat nimeni în seama pentru că a spus el că a fost blat? De-aia crezi că nu l-a mai primit nimeni la fotbal? El era mai aşa...citea mult. Citea cărţi!"
Viorel Ferfelea, 16 aprilie 2014Liviu Rusu în tribunele stadionului din Regie, locul în care a petrecut 24 de ani din viaţă

Ce v-a spus a doua zi?
Aveam aici un băiat din cartier, la parcare. I-a zis: «Nea Ando, pe Bobby că mi-a dat 5 lei nu-l spun, dar pe Ciobotariu să ştii că a parcat aici până să ajungi dumneata». Asta era atmosfera la Sportul. (Enumeră jucătorii de la Sportul care au fost la echipa naţională şi au jucat în Liga Campionilor şi Cupa UEFA).

În 2006, îţi aduci aminte de un episod petrecut în cantonament?
Ştiu la ce te referi. Când a venit Gigi Becali. Vrei să-ţi spun adevărul?

Da.
Leşinasem de râs. Nu ne venea să credem, ziceam că nu e adevărat. Am luat-o ca pe o glumă.


Eraţi ca în imaginile alea celebre cu jucătorii de la Bistriţa asaltaţi?
Da, le ştiu. Ceva aproximativ. Eram acolo. M-a bufnit râsul.  Ne-a zis Lazăr: «Uitaţi-vă, băi, să vedeţi cine a venit!»

A venit şi striga la voi, la balcoane!?
Da, a venit să stea de vorbă. «Băi, băieţi, să...» Nu ştiu ce voia. N-am stat, am plecat.

V-a promis 5.000 de euro de căciulă dacă o încurcaţi pe Rapid.
Nu ştiu, nu ştiu, habar n-am ce sumă, dar nu s-a dat niciun ban, nu s-a acceptat niciun ban. Pe Vasile Şiman de orice îl puteţi acuza, dar pentru  faptul că e un om integru pot băga mâna în foc.


"Dinu Gheorghe i-a spus lui Şiman că nu mai cred în Dumnezeu. Că cică fac furăciuni. La cum şi-au dat ăştia sufletul pe teren, cum să crezi că a fost blat?"
George Becali, finanţator Steaua, 16 aprilie 2011


El a zis că poate au făcut jucătorii blatul cu Steaua...
(Uşor descumpănit) Deja…

Tu ai băgat mâna în foc pentru toţi.
Pentru majoritatea, aşa cum i-am cunoscut eu. Atenţie! Eu nu pot să spun...

Te-ai lăsat de fotbal, nu mai ai ce să păţeşti. Ţi s-a propus vreodată să truchezi un meci? Sincer.
Ăăăăăăăăăă....sincer, da, da...Nu, nu, niciodată. Şi îţi spun şi de ce. Unu la mână, n-am fost un jucător atât de important încât să-mi permit să fac chestia asta. Poate dacă eram, eu ştiu, fundaş central de meserie...

Sau portar...
Sau portar. Oameni care...de aia portarii trebuie să aibă o personalitate foarte puternică. Portarul care e puţin plecat de acasă e bărbat. Eu, dacă aş avea un portar ca foştii mei colegi Eugen Nae şi Stanev Vladostin. Cu ei, mă duceam oriunde în lume, la orice conflict, la orice bătaie la orice. De ce? Erau oameni de încredere şi te puteai baza pe ei. Nu poţi să bagi mâna în foc pentru nimeni. Nici eu despre tine, că te-am cunoscut acum, îmi pari om de încredere, dar nu pot să-ţi cunosc gândurile ascunde.

Nici eu nu le pot cunoaşte pe ale tale, deşi mi-aş dori să ştiu ce gândeşti cu adevărat.
Da, îţi spun. Ştii de ce? Nu am nimic de pierdut.

Ai avut colegi care pariau?
Ăăăăă, da, am avut.

Crezi că apare tentaţia de a truca un meci pentru a-ţi asigura un câştig.
Nici nu vreau să mă gândesc la chestia asta. Deja mă ia un rău din stomac. Dacă eu aş auzi, nu ştiu, dă un exemplu. Un coleg de-al meu, să-l simt sau să-l văd sau să-mi spună. Nu ştiu ce aş face.

Ce discuţii legate de Raţiu au fost în vestiar după meciul din 2011? Şi-a plătit leasingul la maşină după meci?
Nu şi-a plătit niciun leasing. Avea nişte bani de la Timişoara, maşina nu era în leasing. S-au scris nişte aberaţii, iar omul a suferit foarte mult.


“Îmi tai o mână dacă se dovedeşte că am făcut blat cu Steaua. Am greşit! Ce să fac? Să mă bag în pământ? Jur cu mâna pe icoană şi pe Biblie. Şiman ştie că sunt un om corect, mă cunoaşte de zece ani, nu am furat niciun jambier”
Alin Raţiu, 18 aprilie 2011


Se uitau colegii urât la el după meci în vestiar?
Niciodată. Niciodată. Eu te întreb altceva. De ce n-a avut Postolache curajul să-i spună unuia înainte meci? Aşa, după ploaie apar ciupercile. Nu, vino înainte când eşti convins.

Poate îţi dai seama pe parcursul meciului. Nu cred că ştia el dinainte că unii colegi urmează să se dea la o parte.
La Sportul Studenţesc, în ultimii 20 de ani, eu, Liviu Rusu, care am petrecut de la 7 ani la 31 de ani toată copilăria, adolescenţa şi maturitatea în devenire, pot spune că a fost doar plăcere, pasiune, corectitudine şi integritate sportivă. Punct.

Eşti dispus să mergi la detectorul de minciuni?
Bineînţeles, fără probleme, nici nu se pune problema. Bineînţeles.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.