VIDEO | Ia-ţi un pahar cu apă, o aspirină şi urmăreşte-l pe Ştucan cum citeşte lista antrenorilor schimbaţi în Liga 1 în Era Wenger: "Sângele antrenorilor români e infestat cu lipsă de talent şi de pregătire"

7 oct 2014 3921 afişări Liga 1

L-am numit experimentul “Antrenori fără număr”. Cu două telefoane mobile, 16 coli A4 şi un pahar de apă am încercat să găsim esenţa ultimilor 18 ani din fotbalul românesc. Reperul este Era Wenger, o perioadă impresionantă dintr-un fotbal tot mai comercial, în care un manager a rămas pe banca aceleiaşi echipe timp de aprope două decenii.

Lista antrenorilor numiţi în Liga 1 în aceşti 18 ani conţine 594 de nume care încap într-o filmare de 11 minute şi 40 de secunde pe viteză normală sau, mai bine, în 1,4 GB, unitatea de măsură a prezentului.

Până nu începi să-i citeşti, nu realizezi ce înseamnă aproape 600 de nume de antrenori. Gura ţi se usucă, privirea e pe punctul de a ţi se înceţoşa, iar plămânii urlă după aer.

Încercaţi şi voi! Florin Marin, Ion Marin, Viorel Hizo, Marian Rada, Sorin Cârţu, Florin Marin, Gheorghe Mulţescu, Ion Marin, Marian Rada, Sorin Cârţu, Viorel Hizo, Cornel Ţălnar, Gheorghe Mulţescu, Florin Marin, Marian Rada...

Antoine-Laurent Lavoisier, părintele chimiei moderne, spunea acum aproape 250 de ani că “în natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă”. În Liga 1, nivelul de reciclare a antrenorilor este remarcabil. Apostolii tactici, cu voie sau fără de voie, ai Cooperativei de acum 20 de ani sunt în continuare utili în sistem şi primesc iar şi iar contracte la echipe devenite teoretic imune la virusul meciurilor trucate. Condiţia este ca starea lor de sănătate să le permită să comande celebrele exerciţii de “cinci contra doi” de la antrenamente.

Florin Marin e la a şasea perioadă petrecută la Ceahlăul, Gheorghe Mulţescu este la a noua echipă din Liga 1 în ultimii 18 ani. În străinătate mai are şapte cluburi, iar în liga a doua încă unul. Sângele îngroşat se scurge greu prin venele bătrânicioase ale fotbalului, iar perfuziile cu sânge tânăr donat de antrenorii proaspăt ieşiţi de la şcoala ţinută în Casa Fotbalului nu influenţează prea tare metabolismul. Lichidul roşu e infestat cu lipsă de talent şi de pregătire.                                                                                                             

“E vina patronilor, ei ne aleg”, s-a disculpat Mulţescu, omul care acceptă zâmbind porecla tragică de “Smurd”. Finanţatorii rămaşi de pe vremea Cooperativei şi cei intraţi în fenomen din perioada Neocooperatistă nu au deloc grijă la colesterol. La micul dejun şi la prânz, înfulecă bani din drepturile TV, iar seară, după meciuri, ronţăie nişte antrenori gingaşi, de preferabil în faţa televizorului. Până acum, în acest sezon, resturile a 11 bărbaţi, tineri şi bătrâni, au fost scuipate pe mormanul de coji de seminţe care reprezintă monumentul antrenorului român. Şi nu uitaţi, unul dintre marii amatori de snacks-uri este acum după gratii.

În momentul în care lecturam lista întinsă pe 16 coli a apărut ştirea că primarul Nichita de la Iaşi se pregăteşte să-i facă vânt lui Ionuţ Chirilă. Cojile îi vin pe buze şi apoi le scuipă fără remuşcare.

Să continuăm...Ionuţ Chirilă, Liviu Ciobotariu, Mihai Stoichiţă, Florin Marin. 594, 595...

VEZI AICI O INFOGRAFIE SPECTACULOASĂ CU SCHIMBĂRILE DE ANTRENORI DIN LIGA 1 ÎN ERA WENGER

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.