Totul despre colegii mei | "Deschideam portbagajul şi n-aveam ce să băgăm în el!". Cine avea maşina transformată în discotecă, bărbatul iubit de bărbaţi, amintirea cu Lăcătuş, Reghe de-atunci şi de-acum şi mijlocaşul care dribla şi bara. ProSport LIVE

22 iun 2017 17061 afişări Liga 1

Prezent în studioul ProSport LIVE, antrenorul cu portarii de la FCSB în sezonul recent încheiat, Florin Tene, a răspuns provocării "Totul despre colegii mei", rubrica în care foşti şi actuali jucători din Liga 1 sunt invitaţi să-şi caracterizeze foştii colegi.

Tene a vorbit despre echipa Stelei din sezonul 1998/1999 şi primul 11 de la un meci cu totul special în istoria roş-albaştrilor - partida cu Valencia, 3-4 în Ghencea, cu Lăcătuş, Dumitrescu, Militaru, Belodedici şi Roşu alături de portarul  care a debutat în tricoul lui Dinamo, iar apoi a intrat între buturi şi a apărat pentru toate marile cluburi din Bucureşti. "În echipa adversă juca Adrian Ilie şi mi-a dat două goluri", a fost prima remarcă a lui Florin Tene."Mi-aduc aminte că prima dată l-a ţinut Baciu, după care l-a preluat Laur, dar în momentul acela, era de neoprit Adrian Ilie".

  • Partida tur Steaua - Valencia s-a jucat pe 16 septembrie 1998, pe stadionul Ghencea, în primul tur Europa League. Adrian Ilie a reuşit dubla pentru Valencia în primele 25 de minute (goluri în minutele 12 şi 24), apoi Steaua, cu avantaj de om în plus din minutul 19, a egalat prin reuşitele lui Lincar (min. 29) şi Roşu (min. 70). Valencia a trecut din nou în avantaj în minutul 85, prin golul lui Angulo, Steaua a egalat prin Ilie Dumitrescu (min 90+3), însă a primit lovitura de graţie în minutul 90+6, de la acelaşi Angulo. După acest 3-4 nebun de pe terenul Stelei, în meciul retur, spaniolii s-au impus net, 3-0 (0-0 la pauză).

Iulian Miu: "Avea întotdeauna maşini foarte frumoase. Dar, întotdeauna, în portbagajul lui nu aveai ce să bagi, fiindcă el acolo avea boxele. El venea cu clubul după el, dădea drumul la muzică la maxim. Mai mergeam din când în când cu el şi îmi zicea - nu-ţi băga în spate! Eu - cum, mă, să nu bag în spate? Deschideam portbagajul şi vedeam boxele acelea imense. Ăsta era Miu. Un băiat căruia îi plăcea muzica şi un băiat  extraordinar".

"Miu nu o să poată niciodată să asculte blues. Ce muzică asculta? Din aia cu părul lung, de-alea de ne plăceau şi nouă: rock - numai nebunii! Noi eram în vestiar şi ştiam că vine Miu. Auzeam maşina",

Florin Tene

Miodrag Belodedici: "Este genul de jucător pe care nu ai cum să nu îl iubeşti. Şi ca bărbat îl iubeşti. Este un băiat foarte simpatic, cu foarte mult bun-simţ, rar vezi aşa ceva. Este un jucător foarte mare pentru România. Pe Belo îl mai ştiam de la echipa naţională: erau meciuri în care mai greşeam şi eu, dar niciodată nu mi-a spus nimic. De fiecară dată îmi dădea mâna şi îmi spunea - nu e nimic, Florin, capul sus, se-ntâmplă. Şi eu greşesc. Pentru asta, l-am iubit enorm".

Erik Lincar:"Genul de jucător foarte serios. El era mai mic decât mine, el este ardelean şi m-am înţeles foarte bine cu el".

Marius Baciu:"Un jucător bun, un jucător util, un băiat care avea şi are coloană. Ce spunea - era bătut în cuie".

Ilie Dumitrescu: "Am o grămadă de poveşti cu el. Am jucat împreună şi la naţionala de juniori, jucam Steaua - Dinamo la juniori, ne cunoaştem de foarte mult timp. O fază haioasă: când s-a retras din fotbal, Ilie s-a retras cu mine. Noi făceam cantonament la Forban şi, la un moment dat, îmi spune Florine, te rog frumos, hai să alergi cu mine. Era şi el spre bătrâneţe, venea din Mexic, nu mai avea aceeaşi motivaţie. Mi-a spus - hai să alergăm amândoi, în spate. Mie îmi convenea - eram portar, nu eram printre primii la alergare. Forban este cel mai rău cantonament care există - adică, vă spun, dacă îl termini pe ăla, ajungi fotbalist! Revenind, la un moment dat, alergând, mi-a spus: Florine, lupii! Ne-am suit în copac, am stat acolo vreo 20 de minute până au trecut. Erau şapte câini! Asta a fost chestia. În momentul ăla am coborât, ne-am dus la punctul de întâlnire - echipa era la masă. Noi ajunsesem la 1:30, băieţii erau la desert şi nea Emi ne aştepta - ce faceţi, măi, băieţi? Şi a ridicat mâna şi i-a spus - nea Emi, eu mă las, mulţumesc frumos!. Şi Ilie s-a retras atunci".

Laurenţiu Reghecampf: "Reghe era unul ditnre cei jucători la momentul acela şi unul dintre cei mai buni fundaşi dreapta din ţară, deşi era foarte tânăr. Venea de la Târgovişte. Pe atunci, era mai respectuos cu mine, pentru că, acum, este şeful meu (n.r. - râde). Era ok, ne înţelegeam bine. Era un tip spirt, mai ales pentru vârsta lui. Foarte îndrăzneţ".

Marius Lăcătuş: "Când eram la Moreni şi jucam contra Stelei, mi-aduc aminte că venea general Ghenoiu de la Dinamo - era preşedintele clubului atunci, sau venea ordin de la tovarăşul Postelnicu -  ne punea în faţă şi ne spunea: măi băieţi, dacă faceţi egal cu Steaua aveţi aprobare de maşină. Şi îmi tremurau chiloţii pe mine - aprobare de maşină! Nu se dădeau deloc uşor pe vremea aia. Noi eram echipa lui Dinamo atunci. În primul meu meci contra Stelei am luat gol în minutul 1! A fost o minge la care m-am dus la blocaj, Lăcătuş mi-a venit cu talpa şi mi-a pus-o aici, la cap, şi am paralizat! Nu-mi venea să cred! Arbitrul se uita la el ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Lăcătuş mi-a zis - n-am nimic cu tine, cu Butufei am! I-am zis şi eu - NU sunt Butufei! I-am adus aminte de acea fază mai apoi, la un şpriţ, dar Lăcătuş a fost celebru! După mine, să îl ai pe Lăcătuş în echipa ta - ai asigurate trei puncte. Omul dădea suflet echipei, trăgea echipa după el. Era mai greu să joci împotriva lui".

"Pe cei mici îi mai certam, pe Lăcătuş nu îmi permiteam. Dar cel mai adesea, îi încurajam pe cei mai mici. Nici mie nu mi-a plăcut când eram tânăr să fiu certat şi atunci, nu îi certam nici eu pe cei mai tineri din echipă. Mie mi-a plăcut şi întotdeauna mi-am luat jucători mai mici în cameră. Mi-a plăcut să îi cresc, să îi învăţ câte ceva, pentru că îmi aduc aminte că jucam o dată la Gloria Bistriţa, am intrat în vestiar cu nişte colegi şi un jucător pe la vreo 40 de ani ne-a spus - ce-i cu voi aici? Am spus şi noi: Pâi, am venit să ne schimbăm. Ne-a spus: nu se face aşa, la noi în vestiar se bate la uşă! Am ieşit frumos afară, am bătut la uşă. Zice - Cine e?. Zăgrean cu Tene şi... Ne-a luat tare. Ce vreţi? Noi: La antrenament! Şi ne-a spus: Mai staţi cinci minute! Chestia asta nu mi-a plăcut niciodată. Eu am crescut copii",

Florin Tene

Denis Şerban: "Era un copil mai altfel, mai răsfăţat. Îşi dădea seama de talentul lui. Putea să ajungă mult mai sus. Am înţeles că o duce foarte bine, are nişte afaceri în Constanţa, dar cred că a fost un fotbalist foarte tehnic, care putea ajunge mult mai sus".

Damian Militaru: "Era un băiat hazliu, un băiat cu umor, care întreţinea vestiarul. Fotbalist foarte bun, el a trecut şi pe la Dinamo o perioadă. I se spunea Minerul. Era un jucător foarte agresiv. Dar el îi ţinea pe toţi copiii - pe Ciocoiu, pe Miu, pe Luţu - nimeni nu ieşea din cuvântul lui".

Laurenţiu Roşu: "A fost colegul meu de cameră. ne-am înţeles foarte bine. Am avut o perioadă foarte bună. Este un băiat foarte serios. Mă bucur pentru el, pentru că îl văd antrenor. Un jucător foarte bun - de aceea a şi ajuns în Spania. Duce o viaţă foarte echilibrată".

CV-ul lui Florin Tene

În Divizia A şi Cupă

Debut Div.A: 18.06.1987, Sp.Stud. - Dinamo 5-4

Debut cupă: 21.02.1990, Strungul Arad – Flacăra Moreni 2-1

1986-87: Dinamo    1/0    0/0

1988-89: Flacăra Moreni    14/0    0/0

1989-90: Flacăra Moreni    31/0    1/0

1990-91: Gloria Bistriţa    33/0    1/0

1991-92: Gloria Bistriţa    11/0    0/0

         Dinamo    21/0    2/0

1992-93: Dinamo    9/0    0/0

         Gloria Bistriţa    16/0    5/0

1993-94: Gloria Bistriţa    33/1    5/0

1994-95: Dinamo    16/0    0/0

1995-96: Dinamo    5/0    0/0

         Rapid    19/0    1/0

1996-97: Rapid    25/0    1/0

1998-99: Steaua    13/0    2/0

1999-00: Rocar    10/0    0/0

         FC Argeş-Dacia    13/0    0/0

2000-01: Dinamo    5/0    0/0

Total:    275/1    18/0

A cucerit: 1 titlu (cu Dinamo) şi 2 cupe (cu Gloria Bistriţa şi Steaua)

  • În străinătate

1997-98: Kardemir D.Ç. Karabükspor (Turcia 1)    10    0

  • În naţională

Debut: 26.08.1992, România – Mexic 2-0

Total:    6    0

  • În cupele europene

Debut: 13.09.1989, FC Porto – Flacăra Moreni 2-0

Total:    15    0

Statistică: Răzvan TOMA

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.