REPORTAJ VIDEO | FCSB va avea una dintre bazele de top ale Europei! Se pune accent pe academia clubului. Mai multe terenuri de antrenament decât Ajax, stadion de Liga 2 şi două suprafeţe de joc pentru competiţii UEFA

27 iun 2017 31090 afişări Liga 1
  • Pentru prima dată de la inaugurarea bazei din Berceni, FCSB a permis accesul unei publicaţii în toate zonele destinate jucătorilor. ProSport a realizat un tur complet al complexului aflat în incinta fostei fabrici Arcom. Lucrările la baza de antrenament a echipei nu sunt nici pe departe încheiate. Valoarea complexului se ridică, doar până în acest moment, la cel puţin două milioane de euro. Întreg proiectul este administrat de George Becali şi Vasile Geambazi.

Momentan, FCSB dispune de două terenuri de antrenament (pentru juniori şi seniori), ambele cu iarbă naturală. Se lucrează de zori la construirea a încă 9 terenuri de antrenament! Ajax Amsterdam dispune de 10 terenuri de antrenament, deci FCSB le-ar lua faţa olandezilor, cel puţin la numărul de suprafeţe. Oficialii vicecampioanei îşi doresc să construiască în Berceni unul dintre cele mai dotate complexe din Europa. Cele două terenuri deja existente au costat aproape 450.000 de euro, iar după finalizarea tuturor terenurilor, investiţia se va ridica undeva la 2,5 milioane de euro. Întreţinerea terenurilor este destul de costisitoare, au recunoscut oficialii FCSB. Pentru un singur teren, gruparea roş-albastră plăteşte lunar circa 5000 de euro.

Baza FCSB, care este deja casa echipei de seniori, va găzdui în viitor şi echipa a doua a clublui dar şi juniorii din academie. În ultima perioadă au fost organizate selecţii de către echipa lui Gigi Becali, în vederea completării loturilor de juniori. 570 de tineri au participat la acţiunea FCSB-ului, dintre care numai şapte au fost păstraţi! Vicecampioana doreşte o restructurare a academiei, motiv pentru care a angajat un nutriţionist care se va ocupa de juniori. De asemenea, au fost aduşi mai mulţi antrenori şi jucători din ţară. "În cadrul academiei vor activa unii dintre cei mai buni antrenori din ţară. Am aduşi juniori de la Iaşi, Alba Iulia, Satu Mare, Bacău şi Bistriţa", au dezvăluit oficialii clubului.

În exclusivitate pentru ProSport, reprezentanţii FCSB au recunoscut că intenţionează să construiască un stadion cu o capacitate de 1500 de locuri. Arena va fi destinată echipei secunde, de la care se aşteaptă promovarea în Liga 2. O dorinţă ceva mai îndrăzneaţă ar fi negocierea cu Metrorex pentru construirea unei staţii de metrou la centura Bucureştiului. Astfel, suporterii ar putea să ajungă mult mai uşor la bază. Desigur, proiectul reprezintă pentru moment doar o dorinţă a clubului. Cât despre stadionul din cadrul bazei, nu se ştie exact când va fi inaugurat, prioritare fiind pentru moment terenurile de antrenament. Din totalul de 11 suprafeţe de pregătire, două vor fi sintetice, urmând a se încerca omologarea lor de către UEFA. FCSB are în plan ca pe viitor să organizeze competiţii continentale de juniori la baza din Berceni.

Jucătorii FCSB au şansa de a se pregăti într-o sală de forţă echipată cu cele mai bune aparate de pe piaţă. În construcţia respectivă s-au investit în jur de 250.000 de euro. Fiecare jucător aflat în lot are bicicletă proprie, costul uneia fiind de 5000 de euro! "Se investesc foarte mulţi bani în acest complex pentru că se doreşte performanţă. Jucătorii sunt extrem de încântaţi de ceea ce au găsit aici", au declarat surse din cadrul FCSB. Pe lângă sală de forţă, bazin şi terenuri de antrenament, roş-albaştrii au amenajat separat un teren destinat pentru recuperarea jucătorilor accidentaţi. Ovidiu Kurti se ocupă de jucătorii FCSB-ului ce au suferit accidentări grave, cum ar fi cazul lui Lucian Filip. Pe lângă fotbaliştii din grădina proprie, Ovidiu Kurti se ocupă şi de jucătorii altor echipe, dar şi de fostul dinamovist, Marius Alexe! "Jucătorii au aici cele mai bune condiţii de recuperare. Nu aveam de ce să-l refuzăm pe Marius Alexe, chiar dacă a jucat la Dinamo. Sunt jucători de 16-17 ani care au suferit ruptură de ligamente şi se recuperează la noi. Încercăm să ajutăm cât putem de mult pe oricine vine aici." 

Vestiarul echipei este îmbrăcat în culorile clubului, roşu şi albastru. Din vestiar poţi intra direct la saună, la sala de masaj sau la bazin. Printre locurile lui Alibec şi Niţă, am întâlnit trei juniori ce se jucau cu mingea, cu gândul că într-o zi îşi vor vedea numele pe unul dintre locurile respective. Puştii FCSB-ului tocmai se întorseseră de la o competiţie, unde au terminat pe locul 1. Antrenorul grupei de juniori proaspăt învingătoare, este Ispas Cojocaru, tatăl portarului Valentin Cojocaru. În vârstă de 21 de ani, Valentin Cojocaru a fost împrumutat de FCSB la Crotone în sezonul trecut.

Camerele în care sunt cazaţi jucătorii sunt duble, fiecare având pe perete un tablou ce întruchipează o performanţă a echipei Steaua. De exemplu, în camera numărul cinci am regăsit un cadru cu Helmuth Duckadam şi Emeric Jenei, ridicând Cupa Campionilor Europeni la Sevilla. Într-o altă cameră am văzut echipa Stelei din sezonul 1988-1989. Milan învingea gruparea roş-albastră în finala Cupei Campionilor în sezonul respectiv, scor 4-0, pe Camp Nou. Marco Van Basten şi Ruud Gullit au marcat pentru italieni, fiecare cu câte o "dublă".

În cadrul bazei va fi construit şi un hotel de cinci stele unde vor fi cazaţi jucătorii de la prima şi a doua echipă. Pentru moment, seniorii şi juniorii împart acelaşi spaţiu de odihnă. După finalizarea hotelului, juniorii şi seniorii vor sta separat. În baza FCSB-ului există 524 de locuri de cazare pentru toţi jucătorii legitimaţi la clubul din Capitală. Pe lângă sportivii FCSB, în incinta fostei fabrici Arcom există şi un cămin pentru persoane nevoiaşe. Oamenii respectivi sunt susţinuţi din punct de vedere financiar de către patronul echipei, George Becali.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.