INTERVIU VIDEO | Chipciu, într-un moment de sinceritate: „Sunt un jucător care nu se stăpânește”. Meciul cu Danemarca, frica de a executa penalty-uri și Barcelona

Autor: Dan Mirea Publicat: 21 Mar. 2017, 16:34 Actualizat: 21 Mar. 2017, 17:13 Stranieri

Aproape toți românii care evoluează în prima ligă belgiană s-au strâns la Mogoșoaia, mai puțin Cristian Manea, tânăra speranță, care încet, dar sigur a luat-o în jos, deși e ajutat la echipă de Mircea Rednic. Dorin Rotariu, Răzvan Marin, Nicolae Stanciu și Alexandru Chipciu au prins lotul pe care Christoph Daum l-a convocat pentru meciul României cu Danemarca, de duminică. 

În preajma unui meci extrem de important, dar și cu posibilitatea ratării calificării la CM din 2018, încă de la jumătatea preliminariilor, Alexandru Chipciu a oferit un interviu pentru ProSport, în care a vorbit despre atmosfera de la națională, despre perioada pe care o trăiește la intensitate maximă, la Anderlecht, dar și despre planurile sale de viitor. 

Fostul stelist a recunoscut în dese rânduri că presiunea din România i-a fost nocivă, iar odată cu transferul la Anderlecht a început șirul evoluțiilor bune, atât în campionat, cât și în Europa League, acolo unde va întâlni în „sferturi” Manchester United. Mult mai relaxat, Chipciu a evidențiat importanța meciului cu Danemarca, a recunoscut că rivalitatea cu Rotariu nu mai are aceeași intensitate precum într-un SteauaDinamo și că este un fotbalist care trăiește momentul în fotbal, lucru de care se bucură din plin. 


„Dacă știu că sunt șanse mici de a înscrie, atunci mai bine bate altcineva”

Te prezinți la națională cu un moral excelent, după ce ai reușit să ajungi pe primul loc în Belgia. Tricolorii anunțau la unison că ăsta e meciul cu Danemarca e decisiv. Din punctul tău de vedere, cum vezi înfruntarea?
(zâmbește) Clar, mă iau și eu după lumea. N-o să spun că e un meci decisiv, dar… asta a fost o glumă. Toate meciurile sunt decisive. Acum, e decisiv cu Danemarca, pentru că dacă nu vom câștiga nu mai avem puncte să ne calificăm la CM, mai ales că jucăm și în Polonia, după meciul cu Danemarca și nu mai putem face puncte acasă ca să ne calificăm. Ne-am diminua total șansele la calificarea la baraj.

Cu Christoph Daum ții legătura? Vă sunați?
Nu pot să zic că vorbim. Secundul nostru la națională e belgian, de foarte multe ori a fost la meciurile noastre din Belgia. Așa pot să zic că ținem legătura. Vorbim la echipa națională, când venim, ne urmărește la fiecare meci, sunt convins de lucrul ăsta. E normal, cu toți antrenorii a fost la fel.

Așa cum a arătat România în ultima perioadă, sunt șanse mari să vedem 7 jucători steliști în primul „11″. Cum sună?
Sincer, nici nu m-am gândit la acest lucru. E normal ca jucătorii care sunt la echipa națională să vină de la Steaua sau de la Dinamo. Mai ales de la Steaua, pentru că a fost cea mai bună rampă de lansare pentru jucătorii români, în ultimul timp și cei mai scumpi. E normal din acest punct de vedere. Acum, nu putem spune că suntem numai steliști, pentru că Bogdan Stancu a plecat acum 5-6 ani din România. Când eram la Steaua, și am venit 10-11 jucători la națională era puțin diferit, pentru că ne simțeam în teren. Eram mulți jucători și într-un meci cu Olanda am fost 8 jucători titulari de la Steaua, dar acum nu cred că mai are importanță dacă am jucat la Steaua sau unde jucăm.

După accidentarea lui Stancu, sunt șanse să intre titular Claudiu Keșeru. Cum ar fi să combini din nou cu Claudiu?
Nu știu cum vom juca. Dacă vom juca eu sau Claudiu, vom afla acest lucru doar cu puțin timp înainte. Claudiu e un jucător care a fost la Steaua, ne știm, îl știu, și marchează foarte multe goluri.

Expertul nostru la penalty-uri nu va fi la meciul cu Danemarca. Cine bate în lipsa lui? Tu al câtelea ești pe listă?
Sunt un jucător, care nu se stăpânește. Nu mi-e frică, dar nu sunt un jucător care să bată penalty. Am ratat foarte multe penalty-uri când eram la juniori. Și la Steaua am ratat unul într-un meci de cupă și dacă știu că șansele sunt mai mici ca eu să dau gol, mai bine bate altcineva. Nu știu cine va fi desemnat de antrenor. Nu va bate cineva de capul lui.


Stanciu, Chipciu, Răzvan Marin, Rotariu și Manea, la masă, în oraș?

Avem în Belgia doi steliști, un dinamovist și doi jucători crescuți de Hagi. În privința lui Rotariu, simți că se păstrează rivalitatea frumoasă pe care o aveați și în România mai ales că vă luptați și la campionat?
Nu știu ce să spun. Nu știu, dacă mă voi întâlni cu Dorin Rotariu într-un meci, voi spune că voi simți la fel ca atunci când juca la Dinamo. Nu! Ce am simțit la Steaua e total diferit. Steaua – Dinamo, când erau suporterii în tribună, era un derby foarte frumos. Și din punct de vedere al spectacolului și atmosfera din oraș. Și cu Rapid era la fel. Nu cred că va mai fi o rivalitate între mine, Stanciu și Rotariu.

Chipciu, Stanciu, Răzvan Marin, Dorin Rotariu și Cristian Manea s-au gândit vreodată să se întâlnească în Belgia să-și petreacă chiar și pentru câteva ore timpul liber?
Sincer, în Belgia, am foarte puțin timp liber. Stau mai mult cu soția și cu fetele și mi-ar fi foarte greu să ies la masă cu ei. Pentru că n-aș avea timp. N-aș putea să ies eu în oraș și să las fetele singure acasă. Dar știu că Stanciu vorbește foarte mult cu Răzvan Marin și am vorbit să ne întâlnim la o masă. Cu Manea și cu Rotariu nu am vorbit de când sunt în Belgia. Dar sunt și în orașe diferite și cred că ar fi greu să ne întâlnim toți. Nu ar fi nicio problemă. Suntem prieteni, colegi la națională, și am putea să ieșim liniștiți.


„Nu ar fi corect să spun acum, poate dacă plecam la 19 ani…”

Belgia are un campionat extrem de atractiv, în care fotbaliștii se exprimă liber și se marchează foarte multe goluri pe meci. Făcând o paralelă cu ceea ce se întâmpla când erai la Steaua și adversarii se puneau pe două linii, crezi că acum te poți exprima mult mai bine pe teren?
Echipele se apară când joacă împotriva Stelei, dar ca să ai libertate de exprimare, într-un campioant cu foarte mulți africani, care din punct de vedere fizic sunt foarte puternici, trebuie să poți și tu să alergi. Nu e ca și cum acolo nu se apără echipele. Și din alt punct de vedere, dacă ne-am gândi, acolo poate să te bată oricine, te atacă tot meciul și au o mie de ocazii. E adevărat că echipele își apară altfel șansele, dar nu știu dacă e un minus sau un plus. Din punctul meu de vedere, fiecare echipă ar trebui să-și propună să câștige. Când eram la Steaua, majoritatea echipelor se apărau, dar… asta înseamnă să fii echipă mare, să fii Steaua. Și cu Barcelona se apără echipele. Dar stilul de acolo, din Belgia, e diferit. Pentru că adversarii îți fac pressing non-stop. Vorbeam și cu Stanciu. Meciurile din Europa League sunt așa mai… nu ușoare, pentru că sunt fotbaliști de calitate în Europa League, dar mai lejere decât cele din campionat.

Alex, tu cum simți această perioadă în Belgia? Consideri că e doar o etapă importantă din cariera ta în drumul spre un campionat și mai puternic?
Sincer, acum trebuie privit din mai multe puncte de vedere. Pentru că sunt un jucător care o să facă 28 de ani. Nu ar fi corect să spun, acum, că voi ajunge la o echipă mare, pentru că șansele sunt mai mici acum. Poate dacă plecam la 19 ani, putem să mă gândesc mai sus. Asta nu înseamnă că nu-mi doresc să câștig cu Anderlecht tot și să evolueaz în carieră. Dar Anderlecht cred că e ca o echipă foarte puternică și am simțit asta de când am fost acolo. Și campionatul Belgiei e un campioant la un nivel bun. Nu e Spania, Italia, dar până la urmă au demonstrat-o și rezultatele din Europa. E în creștere campionatul, vând foarte mulți jucători pe sume foarte mari. Cine știe? Îmi doresc să mă bucur de ceea ce este acolo, așa am declarat și la Steaua. Îmi doream să trăiesc clipa, pentru că asta e important. Dacă te gândești la trecut sau la viitor mereu, riști să nu trăiești momentul.

Nicolae Stanciu ne-a îngrijorat puțin în perioada în care a petrecut-o pe bancă. Care crezi că au fost motivele? A vrut antrenorul să ia din presiunea celor aproape 10 milioane de euro plătite pe el?
Sincer, nu știu ce a gândit antrenorul. Eu pot spune despre Stanciu că e un jucător care muncește enorm la antrenamente și a dat multe goluri, a dat pase de gol, aleargă, dar decizia e doar a antrenorului, noi o respectăm, pentru că la fiecare echipă antrenorul decide cine joacă. Antrenorul răspunde de rezultate. Au fost meciuri când eu am jucat, când el nu a jucat. Dacă a fost rezervă un meci sau două nu m-am gândit că are statut de rezervă, pentru că sunt jucători foarte importanți acolo. De exemplu: Acheampong a dat două goluri cu Zenit, a dat gol cu Nicosia, e în naționala Ghanei, titular, și în campioant e pe bancă. Și mulți alți jucători. Avem în naționala Algeriei, în Senegal. Poate există riscul să mai șif aci pauză, mai stai un meci, nu avem contract de titular.

Ce te vezi făcând în viitor, în afara terenului? Ce o să scrie presa peste 10 ani despre Alexandru Chipciu?
E o întrebare foarte grea, pentru că aș putea să spun ceva acum și când o să mă las de fotbal să mă apuc de altceva. Cred că aș avea nevoie de o pauză după viața de fotbalist. Pentru că am petrecut destul de mult timp prin cantonamente. Aș avea nevoie de ceva timp. Dar legat de presă, mi-aș dori să nu scrie nimic despre mine, pentru că nu-mi doresc să apar în ziar, doar ca să apar în ziar sau să mă laude cineva. Îmi doresc să mă bucur de ce am zilnic, fotbalul e o bucurie. Dacă îl privești altfel, nu e bine, pentru că riști să ajungi un robot și vom vedeam atunci ce va fi. Poate aș zice ceva acum și peste ceva timp s-ar schimba totul. Se poate întâmpla ceva mâine și să mă răzgândesc sau acum când mă duc în cameră.

 

 

Autor: Dan Mirea Publicat: 21 Mar. 2017, 16:34 Actualizat: 21 Mar. 2017, 17:13 Stranieri
Pe aceeași temă
Filmarea care trebuia sa rămână secretă! Ce a făcut Gigi Becali la nunta fiicei sale | VIDEO
Filmarea care trebuia sa rămână secretă! Ce a făcut Gigi Becali la nunta fiicei sale | VIDEO
Tânără împuşcată în locuinţa sa de un
poliţist care venise să verifice dacă este în regulă. Momentul, surprins de cameră VIDEO
Tânără împuşcată în locuinţa sa de un poliţist care venise să verifice dacă este în regulă. Momentul, surprins ...
Un bărbat de 32 de ani a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 11 ani după ce a cerut-o de nevastă
Un bărbat de 32 de ani a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 11 ani după ce a cerut-o de nevastă
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Reactia incredibila a lui Contra dupa golul lui Puscas! Selectionerul a avut 60 de secunde TERIBILE
Reactia incredibila a lui Contra dupa golul lui Puscas! Selectionerul a avut 60 de secunde TERIBILE
Rusoaicele, val de poze fara perdea. Fotografiile au devenit virale pe internet
Rusoaicele, val de poze fara perdea. Fotografiile au devenit virale pe internet
Poţi să scoţi un consum bun chiar dacă ai un motor puternic. Dacă urmezi sfaturile noastre...
Poţi să scoţi un consum bun chiar dacă ai un motor puternic. Dacă urmezi sfaturile noastre...
ŞOC în fotbalul mondial! ”Cristiano Ronaldo SE ÎNTOARCE”. Acordul care incendiază lumea sportului rege
ŞOC în fotbalul mondial! ”Cristiano Ronaldo SE ÎNTOARCE”. Acordul care incendiază lumea sportului rege
LOVITURĂ de teatru! Ce s-a întâmplat cu unul dintre deputaţii care au TRĂDAT PSD-ul. Anunţul a venit în această dimineaţă
LOVITURĂ de teatru! Ce s-a întâmplat cu unul dintre deputaţii care au TRĂDAT PSD-ul. Anunţul a venit în această dimineaţă
El Chapo pare un „CĂŢELUŞ” pe lângă acest „gringo” sadic. Călăul El Mencho nu respectă nicio regulă şi ucide inclusiv femei gravide / Rivalii traficantului, paralizaţi de frică după ce au văzut ce metodă de execuţie preferă - FOTO
El Chapo pare un „CĂŢELUŞ” pe lângă acest „gringo” sadic. Călăul El Mencho nu respectă nicio regulă şi ...
Basescu, anunt SOC despre Dinca! Teoria care arunca TOTUL in AER
Basescu, anunt SOC despre Dinca! Teoria care arunca TOTUL in AER
Ungurii au dat lovitura! Este șocul finalului de an: Toată Europa a rămas cu gura căscată
Ungurii au dat lovitura! Este șocul finalului de an: Toată Europa a rămas cu gura căscată
A înșelat-o Ion Țiriac Jr pe Ileana Lazariuc cu Soarana Cîrstea? Cine i-a dat de gol pe cei doi
A înșelat-o Ion Țiriac Jr pe Ileana Lazariuc cu Soarana Cîrstea? Cine i-a dat de gol pe cei doi
ULTIMA ORA! S-a impuscat in cap la Caracal. Medicii fac tot posibilul sa il tina in viata
ULTIMA ORA! S-a impuscat in cap la Caracal. Medicii fac tot posibilul sa il tina in viata
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Cât a câștigat la nuntă, într-o singură noapte, Theodora Becali?! Doar Anamaria Prodan a pus în plic peste… EXCLUSIV
Cât a câștigat la nuntă, într-o singură noapte, Theodora Becali?! Doar Anamaria Prodan a pus în plic peste… ...
Eliza este iubita unui celebru cântăreț de muzică populară de la noi. Ea are 26 de ani, el 58!
Eliza este iubita unui celebru cântăreț de muzică populară de la noi. Ea are 26 de ani, el 58!
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ei, abia acum civil
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ...
De ce au divortat Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac dupa 10 ani de mariaj. Prima reacţie a fiului lui Ţiriac. Ce a dezvaluit despre mama copiilor sai
De ce au divortat Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac dupa 10 ani de mariaj. Prima reacţie a fiului lui Ţiriac. Ce a dezvaluit ...
Frigul îţi pune maşina pe butuci. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci când vine toamna
Frigul îţi pune maşina pe butuci. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci când vine toamna
CE TRANSFORMARE! Cum arată şi ce s-a ales de mama lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în parc, la 6 ani de la moartea tragică a acestuia!
CE TRANSFORMARE! Cum arată şi ce s-a ales de mama lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în parc, la 6 ani de ...
GALERIE FOTO! Anna Lesko are 40 de ani, dar nu are inhibiţii! S-a lăsat fotografiată aşa şi apoi s-a luat la ceartă cu fanii
GALERIE FOTO! Anna Lesko are 40 de ani, dar nu are inhibiţii! S-a lăsat fotografiată aşa şi apoi s-a luat la ceartă ...
Anna Lekso nu se dezminte, noi fotografii incendiare cu vedeta-n… „bucătărie”!
Anna Lekso nu se dezminte, noi fotografii incendiare cu vedeta-n… „bucătărie”!
Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2019?
Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2019?