PAOK e noua campioană a Greciei! Răzvan Lucescu aduce titlul pe „Toumba”, după o pauză de 34 de ani. LIVE VIDEO | Show de zile mari la Salonic. Mii de torțe luminează orașul

  • Publicat:
  • Actualizat:

PAOK – Levadiakos 5-0 (Șakov 3, 60, Biseswar 8-pen., Varela 53, Swiderski 81)

PAOK Salonic a devenit matematic campioană după ce a învins-o pe Levadiakos, scor 5-0, în etapa cu numărul 29.

După minutul 90 al meciului cu Levadiakos, suporterii lui PAOK au declanșat o sărbătoare uriașă pe „Toumba”. Mii de torțe au fost aprinse în toate zonele stadionului, suporterii au pătruns pe gazon, jucătorii au plâns de fericire.

Pe străzile orașului, zeci de mii de oameni așteaptă sosirea autocarului descoperit în care Răzvan Lucescu&Co vor sărbători câștigarea titlului.

Înainte ca Răzvan Lucescu și elevii săi să fie premiați, pe teren au fost invitați jucătorii care au cucerit titlul în urmă cu 34 de ani. A venit momentul ca aceștia să predea ștafeta. Citește și: Fernando Varela și-a anunțat plecarea de la PAOK într-un moment istoric. EXCLUSIV: Posibilele destinații ale fundașului

PAOK Salonic a câștigat al treilea titlu din istoria clubului, cu Răzvan Lucescu în postura de antrenor principal. Celelalte două au fost obține în sezoanele 1975/1976 și 1984/1985. În vitrina clubului se mai află șase Cupe ale Greciei, obținute în 1972, 1974, 2001, 2003, 2017 și 2018. Dacă va reuși eventul în acest sezon, Răzvan Lucescu va fi primul antrenor din istoria de 93 de ani a clubului care va bifa această performanță. De asemenea, dacă va scoate măcar un punct în ultima rundă, pe terenul lui PAS Giannina, Lucescu Jr va intra în istoria fotbalului elen.

Până la Lucescu, un singur antrenor a mai terminat neînvins un sezon. Croatul Stjepan Bobek a condus Panathinaikos spre titlul din 1964, într-un sezon în care verzii au fost neînvinși. Bobek a murit în 2010, la vârsta de 86 de ani.

Pentru prima dată în ultimii 31 de ani, titlul merge la o echipă din afara Atenei. PAOK și-a egalat rivala din oraș, Aris, la numărul de titluri câștigate. Acum ambele au câte trei. Revenită în acest sezon pe prima scenă, Aris a triumfat în prima ligă în 1928, 1932 și 1946. AEL Larissa era ultima echipă din provincie care reușise să câștige titlul, în 1988.

Campioanele Greciei

  • Olympiacos – 44 de titluri
  • Panathinaikos – 20
  • AEK Atena – 12
  • Aris și PAOK Salonic – 3
  • AEL Larissa – 1

Echipele folosite:

PAOK: Paschalakis – Matos (Jaba 69), Varela (Malezas 79), Crespo, Giannoulis – Șakov, Oliveira – Limnios, Pelkas (Vieirinha 90+1), Biseswar – Swiderski
Rezerve: Rey – Ingason, Misic, Akpom

Levadiakos: Bajic – Tsambouris, Liagas, Adilehou, Angoua – Karachalios (Omolade 86), Mitropoulos (Zisopoulos 67) – Sawadogo, Nikas, Chatzilabros (Stanojevic 67) – Nangis
Rezerve: D. Balauru – Giakoumakis, Meleg, Rekhviashvili

Minutul 90+3: Fluier final! PAOK Salonic e noua campionă a Greciei.


Minutul 81: GOOOL PAOK! S-a făcut 5-0: Swiderski se răzbună pentru ratarea din prima repriză și înscrie.


Minutul 60: GOOOL PAOK! Șakov reușește dubla. Varela a recentrat în șase metri, Șakov a reluat cu capul, iar portarul Bajic a deviat în propria poartă. 4-0 pentru PAOK, care joacă la cel mai înalt nivel.


Minutul 53: GOOOL PAOK! Varela înscrie pentru 3-0. Fostul fundaș de la Vaslui și FCSB a reluat în plasă cu capul, de la 11 metri, după care a sprintat și s-a îmbrățișat cu antrenorul Răznva Lucescu. Suporterii au început să aprindă torțe în tribune, nimic nu-l mai poate opri pe Răzvan Lucescu.


Foto: Cristian Scutariu / ProSport


Minutul 46: S-a reluat partida. Încă 45 de minute până când Răzvan Lucescu va intra în istoria lui PAOK Salonic.


Pauză | Totul e pregătit pentru petrecerea de la final. Așa arată stadionul, văzut din elicopter, respectiv autocarul care îi va plimba prin Salonic pe Răzvan Lucescu&Co.

Eveniment susținut de Betano.


Foto: Cristian Scutariu / ProSport


Minutul 45+1: Pauză la Salonic. PAOK și Răzvan Lucescu se află la doar o repriză distanță de un titlu pe care suporterii îl așteaptă de 34 de ani.


Minutul 30: Penalty ratat de PAOK. Pelkas a irosit o șansă importantă.


Minutul 15: Ocazie mare pentru PAOK. Swiderski a scăpat singur cu portarul Bajic, a încercat să-l învingă cu un șut la colțul scurt, dar acesta a bloca cu brațul. Râmâne 2-0 pentru PAOK.


Minutul 8: GOOOL PAOK! Biseswar transformă cu mult sânge rece o lovitură de la 11 metri și majorează avantajul echipei antrenate de Răzvan Lucescu. Biseswar a înscris cu o scăriță la care portarul Bajic n-a putut face nimic.


Minutul 3: GOOOL PAOK! Șakov deschide scorul! La acest scor, PAOK este campioana Greciei după o pauză de 34 de ani.


Minutul 1: A început partida dintre PAOK și Levadiakos.


18:45 Au mai rămas 15 minute până la fluierul de start. Răzvan Lucescu nu se poate baza din primul minut pe căpitanul Vieirinha, care s-a accidentat în etapa trecută. Portughezul e însă rezervă. De partea cealaltă, rezervă la Levadiakos pentru postul de portar e românul Dragoș Balauru.


18:30 Jucătorii lui Răzvan Lucescu au ieșit la încălzire. Încă 30 de minute până la startul partidei.


Foto: Cristian Scutariu / ProSport


18:00 A mai rămas o oră până la meci! Galeria lui PAOK face spectacol. Totul e pregătit pentru momentul așteptat de aproape 34 de ani.


17:23 Cu aproape o oră și jumătate înainte de startul meciului,galeria lui PAOK s-a instalat la post. Mulți au forțat porțile înainte de deschidere. Orașul vibrează, nimeni nu concepe ca Răzvan Lucescu și băieții săi să nu câștige astăzi titlul. Ieri, clubul PAOK a împlinit 93 de ani de existență.


Foto: Cristian Scutariu / ProSport


16:00 Au mai rămas trei ore până la meci, dar orașul vibrează. Suporterii lui PAOK Salonic au ocupat străzile din jurul stadionului. Mașinile nu se mai pot apropia de „Toumba”, pentru că nu au efectiv pe unde să circule.


Foto: Cristian Scutariu / ProSport


14:05 Fanii lui PAOK nu concep ca trupa lui Răzvan Lucescu să rateze titlul! Suporterii promit un adevărat iad în Salonic dacă PAOK nu iese campioană și nu aduce primul titlu după 34 de ani de așteptare.


13:52 Fanii care n-au loc pe stadion pot merge pe faleza din Salonic. PAOK a instalat un ecran uriaș de unde suporterii pot urmări partida! Mircea Lucescu merge la meci să-și susțină fiul în ziua în care poate câștiga primul său titlu din carieră. „Il Luce” va fi pe „Toumba”.


Ziua meciului! „Nici de Revelion n-a fost cum o să fie diseară!” e replica favorită a tuturor oamenilor care au ieșit, de dimineață, la cafea. De la ora 19:00, PAOK va începe partida care poate schimba destinul fotbalistic al unui oraș care s-a dedicat de-a lungul timpului luptei cu Atena. Antrenată de Răzvan Lucescu, echipa din Salonic are nevoie de un singur punct în meciul cu modesta Levadiakos pentru a cuceri matematic titlul de campioană a Greciei și de bifa primul „to do” din lista specială a acestui sezon:

  • PAOK poate cuceri primul titlu după 34 de ani
  • PAOK poate deveni prima echipă din afara Atenei care ia titlul după 30 de ani
  • Răzvan Lucescu poate deveni primul antrenor din istoria lui PAOK care ia eventul

Programul zilei începe cu mult înainte de ora jocului. După ce aseară, de la 23:30, câteva mii de suporteri ai lui PAOK au umplut orașul cu torțe într-un show pirotehnic nemaivăzut, astăzi spectacolul se mută în jurul Toumba. Sunt așteptați circa 30.000 de spectatori în arena, în ciuda faptului că Toumba are o capacitate pe scaune de circa 28.000 de locuri, însă mulțimea va fi în altă zonă a orașului. Oficialii clubului vor instala un ecran uriaș la Turnul Alb din Salonic, pe faleză, acolo unde toată petrecerea se va muta, cu echipă cu tot, în eventualitatea foarte probabilă în care PAOK va cuceri titlul după cele 90 de minute cu Levadiakos.


22:40 Arde Salonicul! Ultrașii lui PAOK fură startul și creează o atmosferă fantastică în oraș cu o zi înaintea marelui meci cu Levadiakos. Cu ce au venit nou sâmbătă seară? Cu torțe aprinse pe patru kilometri din faleza orașului :).


20:45 După finalul partidei dintre PAOK Salonic și Levadiakos, spațiul aerian de deasupra Salonicului va fi temporar închis. Suporterii au pregătit un show cu artificii, astfel că aeronavele vor rămâne la sol, până spre dimineață.


20:20 Au mai rămas două etape de disputat din acest sezon al campionatului elen. Dacă va obține patru puncte din jocurile cu Levadiakos și PAS Giannina, Răzvan Lucescu va deveni antrenorul care a acumulat cele mai multe puncte pe pacursul unui întreg sezon. De asemenea va deveni al doilea antrenor neînvins din istoria fotbalului din Grecia. Croatul Stjepan Bobek a condus Panathinaikos spre titlul din 1964, într-un sezon în care verzii au fost neînvinși. Bobek a murit în 2010, la vârsta de 86 de ani.


14:22 Presa din Grecia vorbește despre „fiesta” de după meciul PAOK – Ledaviakos, dacă trupa lui Răzvan Lucescu va cuceri titlul de campioană, primul după 34 de ani de așteptare. Jurnaliștii eleni susțin că suporterii lui PAOK, împreună cu clubul, lucrează la ceea ce numesc „un spectacol pirotehnic impresionant”.


13:25 Clubul PAOK, fondat în 1926, împlinește sâmbătă, 20 aprilie, 93 de ani de existență, timp în care a cucerit două titluri de campioană și șase Cupe ale Greciei. Clubul a fost format încă din anul 1875 de comunitatea de greci din Pera și evolua cu numele de Hermes. Pe 4 mai 1926, PAOK Salonic a jucat primul meci oficial împotriva celor de la Megas Alexandros (Salonic) și a învins cu 2-0. În cazul în care Răzvan Lucescu va cuceri titlul de campion și Cupa Greciei, va deveni primul antrenor din istoria clubului alb-negru care reușește eventul.


09:20 Nici fanii lui PAOK nu s-au lăsat mai prejos. Aceștia pregătesc un show pirotehnic pentru meciul cu Levadiakos, programat duminică, la ora 19:00. Mai mult, Răzvan Lucescu și elevii săi pot asista și la un spectacol de artificii pus la cale de fanii „alb-negri”.


08:45 VIDEO spectaculos de pe stadionul Toumba din Salonic. Oficialii celor de la PAOK pregătesc o festivitate de zile mari înainte de meciul cu Levadiakos, care le-ar putea aduce primul titlu după 34 de ani în cazul în care Răzvan Lucescu și elevii săi reușesc să obțină un punct.


10:00 Biletele pentru partida PAOK Salonic – Levadiakos au fost epuizate în mai puțin de două ore de la punerea în vânzare, iar oficialii clubului au ținut să împace și cei 30.000 de oameni care, conform cererilor primite, au rămas în afara stadionului pentru partida care poate aduce titlul la Salonic după o pauză de 34 de ani. Astfel, clubul a cerut autorizația autorităților locale pentru instalarea unui ecran gigant la Turnul Alb din oraș, acolo unde sunt așteptate câteva sute de mii de oameni.

Avantajul celor care vor vedea meciul în aer liber, la Turnul Alb, este dat de faptul că după finalul partidei întreaga petrecere se va muta acolo. Jucătorii, îmbarcați într-un autocar decopertat, vor merge pentru a se bucura împreună cu fanii în ceea ce se anunță deja drept cea mai spectaculoasă manifestare din istoria recentă a fotbalului din Grecia.


22:51 Oficialii clubului PAOK au pus la cale în cel mai mic detaliu petrecerea de titlu. Echipa lui Răzvan Lucescu are nevoie de un singur punct în două etape rămase de disputat ca să pună mâna pe titlu, primul după 34 de ani de așteptare la Salonic.  Prin urmare, echipa lui Răzvan Lucescu va juca duminică, împotriva lui Levadiakos, cu trofeul pe masă.

Conform TelekomSport, trofeul acordat în acest an campioanei Greciei este făcut în Europa, într-un singur exemplar, iar PAOK poate pune mâna pe el chiar la finalul meciului cu Levadiakos, dacă nu pierde. În acest caz, cei de la PAOK vor sărbători pe teren cucerirea titlului, cu focuri de artificii, iar în jurul orei 23:00 se vor îndrepta către Turnul Alb din Salonic, pentru a se bucura împreună cu fanii.

Atât la meci, cât și la posibila sărbătoare de la final vor lua parte și foștii jucători ai lui PAOK, care au luat parte la titlurile câștigate în 1976 și 1985. În plus, PAOK l-a invitat la ceremonie și pe Aleksandar Prijovic, atacant vândut în iarnă la Al Ittihad pentru zece milioane de euro. Vârful sârb este și în prezent cel mai bun marcator al lui PAOK, din acest sezon, cu 18 goluri în total, dintre care nouă în Superliga Greciei.


13:30 Performanța care este pe cale să fie atinsă de PAOK Salonic atrage bani. Sportime, publicație din Grecia, anunță faptul că echipa din Salonic este foarte aproape să încheie un acord pentru cedarea drepturilor TV pe sezonul viitor. ERT este televiziunea de stat care a făcut o ofertă de 8 milioane de euro, iar înțelegerea va intra în vigoare de la finalul lunii mai, atunci când se încheie contractul cu Nova Sports, actualul deținător al drepturilor TV.

În Grecia, acolo unde televiziunile negociază individual cu cluburile preluarea drepturilor TV, PAOK va deveni cel mai bine plătit club din portofoliul ERT. Televiziunea mai plătește 4,2 milioane de euro pe sezon lui Panathinaikos și 2 milioane de euro celor de la Aris Salonic.


11:30 În urmă cu doar câteva minute, PAOK a anunțat oficial că nu ma există bilete disponibile pentru partida cu Levadiakos, de pe 21 aprilie. Toate biletele au fost vândute în aproape două ore, interesul pentru partidă făcându-i pe suporterii lui PAOK să blocheze site-urile care s-au ocupat de distribuirea biletelor. Chiar dacă pe stadion sunt așteptați cel mult 35.000 de oameni, pe străzile din Salonic vor fi câteva sute de mii în eventualitatea în care echipa lui Răzvan Lucescu va obține măcar un punct din meciul de duminică, deci automat va deveni campioana Greciei.


Momentul cel mare a sosit! După 34 de ani, PAOK Salonic este pe cale să devină din nou campioana Greciei, o performanță pe care clubul din nordul Greciei o va obține sub comanda unui antrenor român: Răzvan Lucescu. PAOK va juca, duminică de la ora 19:00, din postura de lider neînvins al Superligii împotriva celor de la Levadiakos (locul 15 din 16 echipe), iar Lucescu are nevoie de numai un punct pentru a deveni, matematic, campion al Greciei.

Jocul este cu atât mai important cu cât atingerea obiectivului va completa cu numele „Răzvan Lucescu” mai multe căsuțe din cartea de istorie a clubului din Salonic. Dincolo de câștigarea celui de-al treilea titlu după o pauză de 34 de ani, antrenorul român poate să devină și cel care scoate, după 30 de ani, titlul din sfera de influență a Atenei. Din 1989 și până acum, titlurile în Grecia au fost împărțite în Capitală, între Olympiakos, Panathinaikos și AEK Atena. Ultimul club din afara Atenei care a cucerit titlul a fost AEL Larisa în 1989. Mai mult decât atât, Răzvan Lucescu poate deveni primul antrenor din istoria lui PAOK Salonic care își trece în palmares eventul. Favorit clar la câștigarea titlului, Lucescu este în cârți și în Gupa Greciei acolo unde este aproape de o finală, după 2-0 în turul semifinalei cu Asteras Tripolis.

Lipsește liderul Vieirinha

Cu toate că meciul pare o simplă formalitate, Levadiakos fiind o victima clasică a duelurilor cu PAOK în ultimii ani, întâlnirea de pe „Toumba” capătă un element de dificultate în plus din cauza absenței lui Vieirinha. Folosit fundaș stânga, portughezul este cel mai bun fotbalist al echipei din Salonic în acest sezon, căpitanul echipei și omul pe care Lucescu se bazează în momentele grele. Vieirinha s-a accidentat în ultima etapă de campionat, în deplasarea de la AEL Larisa, atunci când a căzut greșit și este suspect de o leziune a ligamentelor de la genunchi. Totuși, sunt și vești bune, vești date de posibila revenire a lui Akpom, atacantul adus de la Arsenal. 

Show de proporții pe „Toumba”

Așa cum a fost anunțat încă de săptămâna trecută, partida de pe 21 aprilie cu Levadiakos va marca startul unui „show care va uimi Europa”, după cum a fost descris evenimentul în presa din Grecia. Conducerea lui PAOK a dat mână liberă fanilor pentru organizarea unui show-monstru cu materiale pirotehnice, show care să marcheze finalul partidei și cucerirea titlului. După petrecerea de pe stadion, totul se va muta pe străzile din Salonic, acolo unde autocarul echipei va fi încadrat de câteva sute de mii de suporteri în drumul către Turnul Alb, locul în care bucuria va continua.

ProSport vă va ține la curent în acest weekend cu toate evenimentele de la Salonic, în timp real, informații ce vor fi furnizate de reporterii noștri ce vor fi prezenți la sărbătoarea lui PAOK.

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Continuă ‘războiul’ între Real Madrid și PSG! Se luptă să obțină semnătura jucătorului considerat ‘viitorul’ Messi
Continuă ‘războiul’ între Real Madrid și PSG! Se luptă să obțină semnătura jucătorului considerat ‘viitorul’ Messi
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
PRIMEȘTI BANI de la stat ca să-ți cumperi mașină. Poți aplica de astăzi, 19 MARTIE
PRIMEȘTI BANI de la stat ca să-ți cumperi mașină. Poți aplica de astăzi, 19 MARTIE
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…