Trei zile din viaţa unui şahist bătrân. Ultima partidă a lui Dan Bondoc

1 iun 2015 2676 afişări Blog
Trei zile din viaţa unui şahist bătrân. Ultima partidă a lui Dan Bondoc

„Să mai mă ţin de şah? Cât să mă mai ţin, până mor? Cum? Dacă joc, nu mor? Ehe, toţi murim! Toţi, absolut!“ Bătrânul îşi întoarce ochelarii uriaşi, de hipster, cu dioptrii rămase mult în urma vederii, şi pare că e gata să se prăbuşească în interior. Tresare însă, ca străbătut de un fior, când interlocutorul îl anunţă că urmează concursul din mai. O clipă şi nenorocirea iminentă e înlăturată: acum trebuie să se pregătească, să fie în formă pentru turneul din mai. Nu are timp acum să moară.

Maestrul FIDE Dan Vladimir Bondoc are acum 81 de ani. Opt decenii de mutări greşite pe tablă şi în viaţă. De eşecuri, de victorii scăpate printre degete, de speranţe mereu năruite. Într-un fel, Bondoc e însăşi Înfrângerea asumată din noi toţi. Înţelege şi acceptă cu deznădejde ce i se întâmplă. Dar asta nu-l împiedică să-şi povestească plin de vervă permanenta cădere. Ghinioanele, divorţul, singurătatea, bolile, ocaziile ratate, toate sunt aici, descrise cu amănunte, pentru că „eu mereu am jucat ofensiv, numai pe atac. Îmi place să fac spectacol. Sunt un showman!“. Să fii comentatorul live al propriului tău destin, ăsta da, show!

Cumva, nu se ştie cum, păstrează incredibila capacitate de a mai genera şi acum, când a rămas doar cu Regele pe tabla vieţii, scenarii fericite. Care, invariabil, nu se împlinesc, pentru că, dacă aţi uitat, el e omul care a pierdut partida.

Tocmai pentru că e reală, povestea lui Bondoc nu poate avea happy-end, deşi, iată, veţi vedea, a ajuns subiect de film.

TIFF, şahul şi frica de moarte

Anonimul maestru Bondoc şi neîntreruptul său şir de înfrângeri au devenit mai întâi, în 2012, subiect de primă pagină în „Weekend Adevărul“. Iar acum, pe 5 iunie, ajung, în sfârşit, acolo unde le e locul: sub lumina reflectoarelor. Dan Vladimir Bondoc este primul şahist din România despre care s-a făcut un documentar selecţionat la TIFF.

Filmul „Bondoc“ este despre şah, despre singurătate, despre gânduri, despre pesimism, despre moarte, despre speranţă. Despre viaţă. Mihai Voinea, jurnalistul care l-a întâlnit pe Vladimir Bondoc într-o după-amiază de mai a lui 2012, spune că n-a avut niciodată de-a face cu un om atât de aproape de definiţia cuvântului „personaj“. „În ziua aia nu aveam ce face la redacţie şi m-am dus la un concurs de şah pentru veterani. Am rămas fascinat de el din prima clipă. Îl înfrunta pe marele maestru internaţional Mihai Şubă la masa numărul 1. Şi, în timp ce se gândea la următoarea mutare, îşi striga frica de moarte“, povesteşte ziaristul.

Bondoc a împânzit Internetul

De atunci au trecut trei ani. Bondoc are aceiaşi ochelari uriaşi, sănătatea i s-a mai şubrezit, iar groaza de viitorul negru şi planurile pentru următoarele concursuri continuă să se împletească. În 2012, la prima întâlnire cu reporterii, visa să meargă în Grecia şi să câştige Campionatul Mondial de şah pentru veterani. Un an mai târziu, jurnaliştii l-au găsit făcând planuri să câştige turneul organizat în memoria prietenului mort de 30 de ani, Victor Ciocâltea.

A fost momentul potrivit pentru el să urce sub reflectoare. Trei zile din viaţa unui şahist bătrân, cum să poţi rata aşa ceva? Spune Voinea, autorul regiei şi scenariului, alături de Cristi Delcea şi Mihai Mincan: „Tot ce am tras a fost dintr-o singură bucată. Fără duble, fără replici stabilite dinainte. Trei zile am mers cu el şi cu cameramanul şi l-am filmat. La final, aveam marfă pentru 5 ore. Nici nu ştiam ce să tăiem. A fost aproape ca un reality-show. Vă vine să credeţi că n-a avut deloc trac? Părea că nici nu simte camera de filmat“.

Bondoc tocmai făcuse nonşalant pasul spre viitor. Intrase în mileniul trei, cu toate planurile lui suprapuse de-a valma, într-o încâlceală contradictorie: personajul real Dan Vladimir Bondoc nu a putut veni acum la Cluj, închis în casă de bolile bătrâneţii, dar avatarul său are pagină pe Facebook, a împânzit „Vimeo“ cu trailere care strâng like-uri şi share-uri, iar vineri va ţine oamenii ţintuiţi în fotoliile cinematografului „Victoria“, unde de la ora 15:00 va avea loc premiera documentarului.

Ultima mutare îl găseşte pe Bondoc în ofensivă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.