INTERVIU VIDEO | "Tenisul e ca mersul pe bicicletă. Dacă l-ai învăţat...". Adrian Marcu a explicat cum decurge revenirea pentru o jucătoare-mămică, visul trăit de Halep, ce simte un părinte când copilul său se lasă de tenis şi cum fixezi un obiectiv

30 mar 2018 2076 afişări Comentează şi tu Tenis
INTERVIU VIDEO | "Tenisul e ca mersul pe bicicletă. Dacă l-ai învăţat...". Adrian Marcu a explicat cum decurge revenirea pentru o jucătoare-mămică, visul trăit de Halep, ce simte un părinte când copilul său se lasă de tenis şi cum fixezi un obiectiv
  • Adrian Marcu este antrenorul care, în România, încearcă să găsească în această perioadă soluţiile cele mai bune pentru a călăuzi revenirea în circuit a unei jucătoare care, recent, a devenit mamă.

Andreea Mitu a pus un pariu cu sine, încercând, la 26 de ani, să îmbine cele două lucruri atât de dragi ei - fammilia şi tenisul. După ce înainte de a afla vestea că este însărcinată, în 2017, a încercat o formulă diferită de echipă, dar care nu a dat cele mai bune rezultate, a reluat pregătirea alături de antrenorul sub îndrumarea căruia a reuşit cele mai bune performanţe ale sale, în 2015 (detalii AICi, în interviul acordat de Andreea Mitu pentru ProSport). Înainte de startul unui antrenament al Andreei, Adrian Marcu a vorbit pentru ProSport despre noul capitol din cariera sportivă a jucătoarei sale şi nu numai.

Cum arată planul de antrenament pentru o jucătoare care revine după sarcină?
Într-un fel, cum arată şi planul de antrenament al unei jucătoare care a fost accidentată. Dar, este un mare avantaj că nu a fost o accidentare. La început, trebuie să acumuleze un pic, să se obişnuiască din nou - fiind o perioadă lungă în care nu a fost pe terenul de tenis - dar este ok.

Când începe antrenorul să forţeze şi în ce măsură?
Antrenorul nu ştiu cât forţează, forţează jucătorul. Normal, după o perioadă de readaptare, trebuie să înceapă o perioadă de intensitate a antrenamentului. Andreea joacă deja de aproape trei săptămâni şi poate să înceapă să joace puţin mai intens.

Este adevărat ce spunea antrenorul Serenei Williams - că muşchii nu uită niciodată mişcările?
Da. Eu cred că tenisul este ca mersul pe bicicletă. Dacă l-ai învăţat bine... după aceea, chiar dacă nu ai jucat o perioadă lungă, nu ai cum să uiţi ce ai învăţat.

V-aţi propus să profitaţi de această perioadă cu mai multe antrenamente şi fără turnee pentru a face câteva modificări în jocul Andreei?
Nu neapărat. Nu cred că jocul Andreei ar trebui neapărat modificat în vreun fel. Trebuie întărit ceea ce făcea ea bine şi ceea ce nu făcea chiar atât de bine - un pic îmbunătăţit.

Partenere de antrenament până la un punct. "Eu le-am spus copiilor mei că sunt obligaţi să înveţe să joace tenis. De acolo în sus... tu ca părinte poţi să faci destul de puţin"

În urmă cu şapte-opt ani, o parteneră obişnuită pentru Andreea Mitu, la dublu, era chiar fiica actualului antrenor, Diana Marcu. Alături de Diana, o foarte bună prietenă până în ziua de azi, Andreea a câştigat unul dintre cele 13 titluri ITF la dublu ale carierei (la Dobrich, în Bulgaria, turneu ITF de 25.000 de dolari). Însă Diana a ales alt drum, renunţând din 2013 la viaţa pe circuit.

Fiica dumneavoastră, Diana, este o foarte bună prietenă a Andreei. A jucat tenis, dar s-a lăsat. Ce simte un părinte în momentul în care copilul se lasă de sportul în care a investit atât de mult?
Ce să zic - ce simte? Este în primul rând hotărârea ei, dacă mai face acel sport de performanţă sau nu. Normal că, văzând cum a jucat şi rezultatele pe care le-a avut, la un moment dat este mai greu de înghiţit, având în vedere că vezi alte fete cu care juca şi care acum joacă o Cupă a Federaţiei pentru Olanda, pentru Franţa... Dar, din punctul meu de vedere, de tată - eu le-am spus copiilor mei că sunt obligaţi să înveţe să joace tenis. Pentru că eu am jucat tenis, mama lor a jucat tenis şi cred că este o chestie foarte bună. I-am obligat, între ghilimele, să înveţe să joace. De acolo în sus, dacă ei vor să joace de performanţă sau nu - tu ca părinte poţi să faci destul de puţin. Ok, trebuie să îi ajuţi în toate felurile în care poţi. Dar, dacă ei aleargă, ei se luptă şi dacă ei strâng din dinţi - asta este doar alegerea lor.

Până în ce moment aţi visat că aţi fi în locul lui Stere Halep, să o aveţi pe fiica dumneavoastră - să joace în finale de turnee de Mare Şlem, să fie numărul unu?
Nu ştiu dacă era la nivelul acela de vis, dar cred că la 16-17 ani juca foarte bine. Apoi, a intervenit o problemă de nesiguranţă în ceea ce făcea şi o lipsă de curaj până la urmă. Dar, cred că oricum i-a folosit şi îi va folosi în continuare ceea ce a învăţat în tenis.

România, numărul 1 mondial: "Nu cred că cineva ar fi pus ceva bani pe pariul ăsta"

Este un vis ce trăieşte acum întreaga Românie cu Simona Halep - numărul unu mondial?
Bineînţeles că este un vis. Cine spunea acum şase-şapte ani că vom avea numărul unu mondial, la orice sport? Lăsând la o parte tenisul, unde noi ca infrastructură suntem departe de tot. Nu cred că cineva ar fi pus ceva bani pe pariul ăsta. este senzaţional că asta s-a întâmplat, este fantastic că sunt o grămadă de fete care joacă foarte bine, acum, după ce Simona a reuşit să ajungă şi numărul unu - se vor gândi fiecare că poate au o şansă mai mare şi vor strânge mai mult din dinţi şi vor munci mai mult..

Cât de mult a crescut jocul Simonei Halep?
Jocul Simonei este ok. Cred că mult mai mult a crescut în ultima jumătate de an încrederea ei în ceea ce face. Cred că a crescut un pic şi respectul adversarelor faţă de ea, faţă de jocul ei - ceea ce acum o perioadă nu era chiar aşa. Şi cred că relaxarea ei a făcut-o ca în ultimul timp să joace mult mai bine.

Este câştigarea Fed Cup un obiectiv realizabil pentru România? (n.r. - obiectiv despre care au vorbit şi căpitanul-nejucător Florin Segărceanu, şi preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac - detalii AICI)
Bineînţeles că este un obiectiv realizabil pentru România, având în vedere echipa pe care o avem - câte fete avem, foarte bune. În orice moment ar trebui să te gândeşti că, cu această echipă şi având numărul unu în echipă, poţi să câştigi. Dacă nu te gândeşti aşa, înseamnă că nu gândeşti prea bine.

  • Echipa de Fed Cup a României va înfrunta, în weekend-ul 21-22 aprilie, Elveţia, pe zgură, în Sala Polivalentă din Cluj, într-un meci din play-off-ul pentru Grupa Mondială I.
     
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.